ponedjeljak, 10. travnja 2017.

Muka po Ivanu

Zna li tko za ijednu crkvu u gradu Zagrebu u kojoj će se Muka Gospodina Našega Isusa Krista na Veliki petak pjevati na latinskom?

Unaprijed hvala na informacijama.

Broj komentara: 9:

  1. pa mislim da ćete takvo što morati potražiti u nekoj tradi zajednici u italiji. Kod nas su se obredi velikog tjedna služili na hrvatskom samo oni djelovi obreda koji se tiču strogo mise( na veliki četvrtak i velika subota) su bili na latinskom ili crkvenoslavenskom.
    Pius

    OdgovoriIzbriši
  2. Malo vjerojatno. Upozoravam na činjenicu da se u pretkoncilsko doba poslanica, evanđelje a posebno muka na čitavom hrvatskom govornom području pjevala isključivo na narodnom jeziku. To znam iz vlastitog sjećanja a to stanje stvari postoji otkad je pameti
    (ab immemorabili, v. Enciclopedia cattolica). K. V.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja se sjecam da sam jedne godine bio u Palmoticevoj bazilici gdje se Muka pjevala na latinskom. Buduci da mi je to ostalo maglovito u sjecanju i to samo taj jedan put prije desetak ili vise godina, volio bih da neki od citatelja koji redovito onamo ide duze godina potvrdi ili opovrgne ovo moje sjecanje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bio sam član zbora u Palmi od 2001. do 2008. te još sudjelovao na obredima velikog tjedna nekoliko narednih godina (dok nisam počeo dolaziti na Pešču) i Muka po Ivanu na Veliki petak uvijek se pjevala na hrvatskom.

      Ivan

      Izbriši
  4. Kao dodatno pitanje za citatelje, znadu li neku crkvu u Zagrebu gdje se Muka (na hrvatskom) na Veliki petak pjeva pristojno, muskarci (osim eventualno zena u zborskim odgovorima) i bez operetskog zavijanja (sto sam dozivio jedne godine u katedrali)?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko ja pamtim uvijek se Muka dostojanstveno pjevala u sv. Vinka u Frankopanskoj...

      Izbriši
    2. Do pred prije 15-tak godina Muka se lijepo i pristojno pjevala kod franjevaca na Kaptolu. Kako je danas, ne znam...

      Nik

      Izbriši
    3. Hrvoje, hvala. Lijepo su i danas pjevali Muku.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.