nedjelja, 26. ožujka 2017.

Novi pokušaj

Vatikan – lefebvrovci korak od potpisivanja sporazuma.

Fotografija mogućeg novog sjedišta u Rimu

Marco Tosatti 

Kažu mi dobro obaviješteni izvori da su Svećeničko bratstvo sv. Pija X. i Vatikan samo korak od potpisivanja sporazuma. I zbilja, prema nekima nedostaju samo potpisi; samo se čeka da biskup Bernard Fellay, Generalni poglavar Bratstva, unutar Bratstva pojasni posljednje točke kako bi učinio veliki korak: službeni potpuni povratak lefebvrovaca kao osobne prelature u krilo Rimske Crkve. Na taj način Franji bi uspjelo dovršiti ovaj pothvat koji je otpočeo za pontifikata Benedikta XVI. i koji se je nasukao zbog teoloških pitanja; a koje bi se sada nadvladalo raspoloživošću Rimskoga prvosvećenika da ne traži da se svaka „točka na i“ pojasni i definira. S druge je strane i mons. Lefebvre pisao da ako bi se II. vatikanski sabor tumačio prema hermeneutici kontinuiteta, ne bi bilo nikakvog problema za potpuno jedinstvo s Rimom. I nema nikakvog problema da se unutar Crkve, kako je već Benedikt govorio, Koncil tumači na taj način. (...)

Mons. Fellay iznio je zanimljiva promišljanja tijekom svojega putovanja u Poljsku. I iz njih, uz sav oprez u svezi s ovim slučajem, stvara se dojam da klima može biti zrela za važnu najavu. S druge strane Rimski Prvosvećenik ima određenu simpatiju prema lefebvrovcima (manje za tradicionaliste u svojoj kući) koju je naslijedio, kako se čini, zbog dobrog dojma koji je stekao o Bratstvu kada je bio nadbiskup Buenos Airesa.

U propovijedi u Poljskoj mons. Fellay opovrgao je glasove o kupnji nekretnine koja je u vlasništvu Rimskoga vikarijata, crkve Santa Maria all'Esquilino, kao budućega sjedišta Bratstva. I rekao je istinu. No u biti, s obzirom na reguliranje odnosa sa Svetom Stolicom, Bratstvo bi bilo zainteresirano za kompleks zgrada koji pripada Sestrama Bezgrješne iz ulice Monza, za jednu bivšu školu-internat s crkvom koja ima izravan pristup s ceste. Ovaj bi kompleks zgrada mogao postati novim rimskim središtem FSSPX-a. Fotografije koje vidite jesu fotografije te zgrade.



Izvor: http://www.marcotosatti.com/2017/03/20/vaticano-lefebvre-a-un-passo-dalla-firma-dellaccordo-le-foto-della-possibile-nuova-sede-a-roma/

Broj komentara: 12:

  1. Tko god prevodi, širi, naglašava, 'pumpa' ovakve "vijesti" zapravo je štetočina vis a vis samog Bratstva. Opterećen je pitanjem kanonskog statusa, smućuje, stvara psihozu i ono što ide uz to - obično se postavlja kao stručnjak i dobar analitičar gibanja i pozicija u samom Bratstvu. Dočim, onaj tko je zaista uz Bratstvo, kao i samo Bratstvo, nije opterećen pitanjem kanonskog statusa i umjetno ga non stop NE prioritetizira. "Tko okolo kleveće, otkriva tajne, zato se ne miješaj s onim komu su usne uvijek otvorene."

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rolf

      Ide li vaša kritoka i ovaj blog koji je preveo puno nezgodniji tekst?

      http://tradicionalnalatinskamisa.blogspot.hr/2017/03/kanonski-status-sto-je-zajedicko.html?m=1

      I.

      Izbriši
    2. Nadbiskup Lefebvre je odbio kanonsko priznanje iz jednostavnog razloga. Po njegovoj izjavi činjenica je da je ondašnji Rim izgubio vjeru i trudio se na dekristijanizaciji društva i vjernika. Što bi danas učinio mons. Lefebvre? Kako bi reagirao? Mislim da bi bio istog stava, čak i rezolutniji nego prvi put.

      Mislim da je mons. Fellay neoprezan. Previše vjeruje modernistima. Franjevci Bezgrešne mu nisu bili primjer otrežnjenja, izgleda.

      Bratstvo je puno dobrih i svetih svećenika i vjernika koje je odgojio sveti lik i djelo mons. Lefebvrea. Katolici vrijedni divljenja i stup Crkve. Bila bi tragedija da dožive sudbinu Franjevaca Bezgrešne.

      Bože, pomozi nam!

      AO

      Izbriši
    3. Mislim da je najjače oružje neprijatelja Crkve ignoriranje onoga što ne vole ili žele uništiti. Ako im to ne pođe za rukom, onda napadaju svim sredstvima, prijete, ucjenjuju, nastoje zabraniti. Ali to je tek druga faza.
      O Tradiciji većina Hrvata malo zna ili ništa ne zna.
      Pohvalno je pisati o Bratstvu, osobito prenositi članke vijesti s dobronamjernim komentarima kao u ovom slučaju gore. To može svakako poslužiti mnogima da upoznaju Tradiciju. Upravo su ovakve vijesti po novinama i portalima "smekšale" mnoge neprijatelje Tradicije pa sada šute.
      Ignoriranjem se Tradicija najbolje "ubijala" tijekom protekla četiri desetljeća: kao da je nema, kao da ne postoji, a onda, kada bi se negdje nešto pojavilo, modernisti bi brzo i okrutno dejstvovali i sve bi u korijenu sasjekli.
      Mišljenje već poznatog komentatora "peršina" (tako Talijani nazivaju one koji se u sve miješaju) zbilja nisu relevantni i pokazuju uskogrudnost pojedinaca shizmatičkoga duha koji su umislili da je preko njih zasjalo sunce, a u biti...bolje dalje da ne trošim riječi na te propale slučajeve!

      AO,
      nedavno sam čuo da bi mons.Fellay trebao sazvati generalni kapitul u kojemu bi svi trebali sudjelovati i glasovati, također i laici.
      Predivno, ove me ideje podsjećaju na jednoga stričeka, otpalog monaha koji je prije pola tisućljeća nastupio sa slični idejama i ojačao utjecaj "naroda Božjega" na račun klera.
      Mislim da je ključno da se mons.Fellay posavjetuje s našim veličinama vjernika Tradicije i da njima prepusti odluku. Pokazali su takvu zrelost u svemu da sam sve više uvjeren da njima pripada ova povijesna odluka, da oni moraju reći "Alea jacta est". Tek onda Econe smije prijeći Rubikon.

      Kikii

      Izbriši
    4. Ovaj Rolf podsjeća me na majku Paraskevu, monahinju iz Banjaluke koju su uvjerili da je ona čuvarica tradicije, a rimokatolici jeretici. Pa je, jednu, pozovu u nekakvu emisiju i ona misli da može sve da tumači, a lupa li ga, lupa...A veze nema s vezom, čak ni s pravoslavljem!
      Illy

      Izbriši
    5. Kiki,

      nije svako mišljenje relevantno. Bratstvo ima svoju kleričku upravu i biskupe koji analiziraju situaciju i rješavaju poteškoće te donose odluke.

      Ne znam što ste mi htjeli reći svojim komentarom. Kanonsko priznanje Bratstva može lako biti prst Providnosti koji ispunjuje Fatimsko proroštvo. Aludirali ste da imam protestantski mentalitet. Podastro sam svoje mišljenje na koje imam pravo kao laik. Ne vjerujem da je zabranjena osobna prosudba i stav oko pregovora s Rimom glede kanonskog priznanja među vjernicima naklonjenima Bratstvu, recimo izvan Hrvatske.

      Ili možda griješim?!

      AO

      Izbriši
    6. Administrator je uklonio komentar.

      Izbriši
    7. Nema Kristologije bez Mariologije i obratno. Čista katolička vjera je samo u svjetlu nevidljive Kalvarije tradicionalne Mise.

      Krunica (Blažena Djevica Marija) uklanja sve prepreke i otvara putove Božjoj Mudrosti da djeluje. :-)

      AO

      Izbriši
    8. Rolf, obrisao sam ti komentar jer iznosis osobne podatke sto nije u redu.

      Izbriši
    9. Toma Blizaac
      "Rolf, obrisao sam ti komentar jer iznosis osobne podatke sto nije u redu."
      a vidio sam - nepravedno je. Nema nikakvog 'osobnog podatka'koji bi Kikiia razotkrio imenom i prezimenom od njegovih gro nickova. Što sam naveo unutar znamo on i ja, i nema ugroze neke njegove privatnosti. Jednostavno ga protežiraš jer ti prevodi učestalo članke za blog, podržavaš ga i to je to.

      Izbriši
  2. "Ne pada snijeg da pokrije brijeg...".
    Uskoro se budu otkrile namisli mnogih navodnih vjernika, u biti robovlasnika,otporaša i vegana, i "peritusa" iza kulisa.
    JO

    OdgovoriIzbriši
  3. Volio bih da se rasprava, makar i zesca vodi o temi clanka. Nema pretjeranog smisla voditi prepirke o ovoj ili onoj osobi. Uostalom, stalno se ponavljaju iste optuzbe.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.