nedjelja, 19. veljače 2017.

Kadrovske odluke

„Burke na Guam, Negri kući: poruka je jasna“

Guam, 12.000 kilometara od Rima

(Rim) „Burke na Guam, Negri kući: poruka je jasna.“ Ovim riječima komentirao je Riccardo Cascioli, glavni urednik katoličkog online dnevnog lista Nuova Bussola Quotidiana i mjesečnika Il Timone najnovije kadrovske odluke pape Franje.

Papa je neki dan poslao kardinala Burkea, nekadašnjeg vrhovnog sudca Svete Stolice i sadašnjega protivnika u borbi oko usmjerenja Crkve, na mikronezijski otok Guam. Ondje purpurnik, što je posve neuobičajeno, kao glavni sudac treba nastupiti u prvostupanjskoj parnici protiv jednoga nadbiskupa kojega je umirovio papa Franjo. Neko udaljenije mjesto od Rima ne bi se valjda moglo niti pronaći.

Istodobno je Franjo zbog dobne granice umirovio nadbiskupa Luigija Negrija iz Ferrare, jednog od najzapaženijih europskih biskupa. Protiv nadbiskupa već je od izbora pape Franje opetovano došlo do pravih klevetničkih kampanja s jasnim ciljem da se iznudi njegovo odreknuće ili smjena. Tu spada i neukusna kampanja kojom se nadbiskupu predbacilo da želi smrt pape Franje.

Kako se već i pretpostavljalo, Franjo se, imenovavši msgr. Giancarla Perega, odlučio za nasljednika za Ferraru „kojega svi opisuju kao potpunu suprotnost Negriju“, napisao je Cascioli.
„Po vjetru koji puše u Rimu i s onime što se u Crkvi događa, zacijelo nas ne iznenađuje da se u online dnevnim novinama i na društvenim mrežama najnovijim odlukama pripisuje obilježje kažnjavanja.“

Slučaj Burke

Kardinal Burke prije dvije godine torpediran je kao pročelnik Vrhovnog sudišta Apostolske Signature i sada je razriješen svoje dužnosti kao kardinal pokrovitelj Malteškoga reda. Službeno još doduše ima tu službu, ali u stvarnosti zamijenio ga je msgr. Angelo Becciù iz Državnog tajništva kojeg je Papa imenovao papinskim legatom kako bi Malteški red doveo pod kontrolu. Burke je jedini „neumirovljeni“ purpurnik među četvoricom kardinala koji su 19. rujna u Rimu predali dubia (dvojbe) o spornoj posinodskoj pobudnici Amoris laetitia. S obzirom na grubu medijsku kampanju u proteklim danima koja je bila usmjerena protiv kardinala Burkea, već se postavljalo pitanje kakva ga sudbina u budućnosti očekuje. Time što je poslan na otok Guam, prvi je odgovor na to pitanje, barem za prvu ruku.

Kardinal Burke već je dospio na pacifički otok koji je udaljen 12.000 kilometara od Rima. Taj je otok poznat zapravo samo po velikoj američkoj vojnoj bazi koja se na njemu nalazi. Poslati nekoć vrhovnog sudca Svete Stolice kako bi poslušao izjave nekadašnjeg ministranta i otvorio prvostupanjsku, kanonsku parnicu protiv jednog umirovljenog biskupa, tu nešto ne štima. Za to ga je službeno ovlastila Kongregacija za nauk vjere, „no nitko ne može previdjeti jaku simboličnu izražajnost“ ove misije na Pacifiku: „Još jednog neomiljenog crkvenog velikodostojnika papa Franjo uklonio je iz Rima. Opomena za sve druge.“

Slučaj Negri

Slično vrijedi i za nadbiskupa Negrija. Dana 26. studenoga navršio je 75. godinu starosti. Ni tri mjeseca kasnije već je imenovan nasljednik, i to msgr. Perego, dosadašnji ravnatelj zaklade Migrantes Biskupske konferencije. Njegova su nadležnost bili useljenici i izbjeglice.

Giancarlo Perego, novi nadbiskup Ferrare

„Žurnost“ kojom je papa Franjo riješio pitanje budućega natpastira nadbiskupije Ferrara isto tako nikomu nije mogla promaknuti. Takva žurnost pogađa samo biskupe „koji nisu perfektno na liniji“. Ona tim više upada u oči ako je se usporedi s opuštenošću i neužurbanošću kojom se pristupa pitanju nasljednika biskupa „koji su tvrdolinijaši“, a koji prelaze dobnu granicu. U Anconi je primjerice nadbiskup Menichelli kojega je Franjo čak nagradio kardinalskim purpurom već tri godine u službi pošto je prešao dobnu granicu. Nasljednik nadbiskupa Negrija „čini se da je namjerno odabran kako bi se suprotstavio Negriju s posve drukčijim modelom Crkve: Crkve čiji su jedini neprijatelji, kako se čini, oni koji su zbunjeni i razljućeni bezuvjetnim prihvatom migranata“, napisao je Cascioli.

Nadbiskup Negri zaželio je dobrodošlicu novoimenovanom nasljedniku, ali je podsjetio, bez ikakve polemike, na neka temeljna načela svojega biskupstva i shvaćanja Crkve. U to spada i primjedba da je Crkva sazdana oko stvarne Kristove prisutnosti u Euharistiji zbog čega je najzad i zbog krađe posvećenih hostija pozvao da se u cijeloj biskupiji služe javne mise zadovoljštine.

Nadbiskup Negri „ne utjelovljuje zatvorenu i začahurenu Crkvu, nego štoviše Crkvu koja evangelizira i koja je svjesna 'da djeluje u društvu bez Boga i protiv Boga' kako je on to jučer formulirao, u društvu koje stoga pokazuje svoje 'dijabolično lice'. Riječi koje se vjerojatno u Ferrari neće tako brzo više moći čuti“, rekao je Cascioli.

Tekst: Giuseppe Nardi
Izvor: http://www.katholisches.info/2017/02/16/burke-nach-guam-negri-nach-hause-die-botschaft-ist-eindeutig/

Broj komentara: 6:

  1. Očigledno Papi nije nitko prenio kako je kardinal Burke primljen u Zagrebu kad je mislio da je poslati ga na Guam najveća kazna. Kakva šteta za nas....

    S.H.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vrijedi znati da je nadbiskup Apuron član, zaštitnik i štićenik Neokatekumenskog puta. U "Remnant Newspaper" jedan komentator piše da će kard. Burke presudi li da je nadbiskup kriv navući na sebe gnjev onih koji podržavaju Neokatekumenski put; a odbaci li optužbu, reći će se da štiti pedofila.
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
  3. Malo mi je previše senzacionalizma oko tog odlaska na Guam. Kard. Burke tamo neće provesti niti mjesec dana, sam je rekao da Papa nije bio direktno uključen u odluku da se njega imenuje za suca u tom slučaju te da to ne smatra kaznom, nego normalnim postupkom s obzirom na njegovu stručnost i dosadašnji rad. Fr. Z je lijepo o tome pisao na svome blogu, a i kard. Burke je imao kratki intervju o tome kojeg je prenio E. Pentin na svom blogu. Još je nekoliko biskupa u tom sudskom vijeću kojem je kard. Burke predsjednik, bilo bi zanimljivo vidjeti koji i jesu li i oni tamo zbog nekakve kazne ili ipak zbog stručnosti.
    Možda sam naivan, ali mislim da tu nema nikakvih skrivenih motiva ili urota.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, kardinal Burke rekao je da ovo ne doživljava kao kaznu. A što je trebao: plakati i zapomagati?! Kardinal je zacijelo spreman bez kukanja podnijeti sve nepravde koje se nanose njemu kao osobi, no zato diže svoj glas kad je u pitanju polog vjere i crkveni nauk, što bi u biti i drugi kardinali trebali činiti - ili odbiti kardinalski biret.
      Nitko nije rekao da je poslan na nekoliko godina. Ali u danima kad se očekuje odgovor na dubia i "bratska opomena" Pape, poslati kardinala Burkea 16.000 km od Rima itekako ima simbolički karakter. A pritom ga ukloniti iz Malteškoga reda. Zašto nije poslao, recimo, Kaspera?!
      Da predsjednica pošalje vrhovnog sudca Ustavnoga suda koji joj se zamjerio i koji je, primjerice, simpatizer SDP-a u Gornje Zabrđe (nadam se da mjesto ne postoji, ako postoji, unaprijed se ispričavam)da presluša glavara sela i probleme oko seoskog doma...koji bi to nered ispao!
      Bilo kako bilo, primjer umirovljenja nadbiskupa Negrija i imenovanje nasljednika dovoljno kazuje što je zbiva u Kuriji i oko nje. Partijarh Moraglia nije postao kardinal, Leonard je zaobiđen, Olivieri je maknut...Venecija, čiji su nadbiskupi-partijarsi uvijek bili papabili, sada nema ni kardinala. Zbilja me počne hvatati jeza!

      Kikii

      Izbriši
  4. Komentar sam pisao prije nego što sam pročitao ovo na Remnantu. I oni slično misle:
    "As we've noted before in these columns, it is our opinion that Cardinal Burke is something of a saint, and only a saint would respond to this odd assignment at this crucial moment in such a humble and non-vindictive way. He is a loyal son of the Church who in this situation—as in the other, which puts him at odds with Pope Francis— has only the best interests of the Church and souls in mind.

    Still, the rest of us are less virtuous, and we have a one-word question: Guam? "

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  5. Uporniji budi,
    Naprosto je nemoguće da tu nema nikakvih skrivenih motiva.
    Ovo gornje kratko izvješće od M.P. već dovoljno govori.
    PS. O neokatekumenima govoreći, vrijedno je napomenuti da su mi poznati slučajevi koji su nakon dugotrajnijoj izloženosti njihovim 'duhovnim obnovama', bili izloženi demonskim napadajima, od kojih su nerijetko strahovi od prijetećih 'glasova koje su mogli iznutra čuti', u određenim vremenskim razmacima, a koji su ih znali nagoniti i na samoubojstvo.
    JbD

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.