četvrtak, 10. prosinca 2015.

Svašta

Danas je objavljen novi vatikanski dokument kojim se odbacuje misionarska djelatnost prema Židovima, naglašava da je za njih i dalje na snazi starozavjetni savez te da teološki pristup po kojemu je Crkva zauzela mjesto i obećanja koja je do novog saveza imala sinagoga treba isključiti.

Crkva i sinagoga s katedrale u Strassburgu iz 13. stoljeća

sinagoga i Crkva prikazane na skulpturi koju je nenajavljeno blagoslovio papa Franjo 
tijekom svoga posjeta Philadelphiji ove godine  

***

Godine 1966. biskup dr. Dragutin Nežić ustanovio je “Zajednicu župskih sestara” za Istru.

Iako ne nose šlajer...


Iako je očito da zajednica ide prema kraju, župske sestre u Istri ne očajavaju, nego i dalje revno mole za potrebe mjesne Crkve te ograničenim snagama pridonose župi u svojem susjedstvu budući da svećenik u Novake dolazi svake nedjelje iz Gologorice. »Bog zna zašto je ovako, mi redovito molimo i djelujemo koliko možemo. Ako je Bog htio da budemo samo za ovo proteklo vrijeme, mi smo puno napravile. Neka Bog učiniti svoje i ako želi da se zajednica dalje razvije, bit će tako. Mi se time ne opterećujemo. Svjesne smo da ni u drugim zajednicama nema zvanja.«

***

11.12.2015. u 15:20 - Zamoljen sam da uklonim ovu video snimku, pa ću radi mira među vjernicima privrženim tradicionalnoj misi i kao znak dobre volje to i učiniti.

Broj komentara: 7:

  1. Židovi trebaju ostati židovi, protestanti trebaju ostati protestanti. Obraćenici su nepoželjni. Ispada da se vraćamo na pretpoganske plemenske religije. Kako se rodiš, toj religiji trebaš pripadati. Cuius regio eius religio, primijenjeno na obitelj umjesto državu.
    Čemu da mi onda ostanemo katolici? Zar možda zato da nedjeljnim milodarima i porezima financiramo strukture koje tvrde da su sve religije iste?
    Što je tamo taj Isus došao gnjaviti i producirati se, kad bi ionako spas uslijedio po Mojsiju, bez Isusa?
    Izvolite, gospodine kardinale Koch i braćo u Kuriji, objavite bankrot i zatvorite dućan. Očito ste svojim postojanjem na ovome svijetu sami sebi toliki teret da više ne možete nositi...
    Vjerujete li u Gospodins Isusa Krista, jedinorođenoga Sina Božjega, rođena od Oca prije svih vjekova, koji je radi NAS ljudi i radi našega SPASENJA sišao s nebesa? Koji se utjelovio po Duhu Svetome, od Marije Djevice? Koji je postao čovjekom?koji je raspet ZA NAS, mučen i pokopan. Koji je USKSRNUO, uzašao na nebo, sjedi zdesne Ocu?
    Kako je rekao Chesterton, čovjek koji ne vjeruje u Boga vjeruje u bilo što. U peseke u raju, u Boga Majku koja neraskajanima oprašta sve, u Majku Zemlju, u bratstvo svih ljudi, u napredak, u reinkarnaciju, u slobodu-jednakost-bratstvo, u bratstvo i jedinstvo, u jedan narod-jednu državu-jednog vođu, u Bracu sa Srebrnjaka, u civilno društvo, u rješavanje problema gladnih u svijetu, u Ujedinjene narode, u lijek za ćelavost, u čarobnu pilulu za mršavljenje, u žensko pravo na odabir, u anihilaciju duša poslije smrti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odgovor modernista je otprilike kao zadnji odgovor p. Baruna ovdje:
      http://tomablizanac.blogspot.hr/2015/10/prigodno-za-sutrasnju-misijsku-nedjelju.html

      Dakle, svi koji zele ce ici u raj, to ce se dogoditi po Isusu (cisto da nitko od katolika ne prigovara) bez obzira da li ga oni poznaju ili ne, bez obzira da li ga prihvacaju ili odbijaju.

      Izbriši
  2. Ajd, to barem znači da se papa Franjo slaže i zalaže za provođenje i slijedećeg iz Mojsijeva Zakona...

    "Ne dopuštaj da vračarica živi!
    Tko bi god sa živinom legao, treba ga kazniti smrću.
    Tko bi prinosio žrtve kojemu kumiru – osim Jahvi jedinom – neka bude izručen prokletstvu, potpuno uništen."
    Izl 22,17-19

    Dakle, barem neka utjeha u svemu ovome.

    DM

    OdgovoriIzbriši
  3. Možda je zanimljivo podsjetiti da se npr. Ratzingera, doduše, može citirati protiv Bergogliova nazivanja Boga majkom, ali, na žalost, i u prilog odustajanju od naviještanja evanđelja Židovima. On se u knjizi "Isus iz Nazareta" poziva na Hildegarda Brema (a prije toga i na sv. Bernarda), koji kaže: "Crkva se ne mora truditi oko obraćenja Židova, jer se mora čekati čas koji je Bog za to utvrdio, dok punina pogana ne uđe (Rim 11,25). Naprotiv, sami su Židovi živa propovijed, na koju Crkva mora ukazivati, jer oni predočuju Gospodinovu muku..." ("Isus iz Nazareta. Od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća", str. 51., izd. Verbum, 2011.)
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
  4. A ko misli suprotno mogao bi dobiti nadimak Protujevrej Antisemitije! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Dokument je na rubu hereze, iako mi se čini da nije prešao taj rub. Govori se o potrebi evangelizacije Židova, ali ne "institucionalno", što god to značilo. Netko bi htio i prdnit' i stisnit', štono bi se reklo. Treba ih evangelizirati i ne treba. Samo da se ničiji osjećaji ne povrijede.

    I odlično im je teološko obrazloženje na kraju: "...and particularly in view of the great tragedy of the Shoah." Kakve to veze ima s ičim, to valjda samo autori ovog teksta znaju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Luka, ima veze i te kako ima veze, ta to je na djelu “Industria Holokaust”, kako je to tocno i hrabro definirao Normal Finkelstein i dozivio osobni intelektualni i egzistencijalni Shoah!

      PP

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.