nedjelja, 20. prosinca 2015.

Razočarani ste vi koji ste nešto očekivali

Na bitno.netu objavljen je još jedan članak u kojemu se među ostalim kritiziraju stajališta tradicionalnih katolika o papi Franji. Čini mi se da se mladi isusovac koji je autor članka ovoga puta nije tako potrudio kao u zadnjem svom tekstu koji sam spomenuo na ovom blogu. Prošli put nam je objašnjavao kako "ispravno čitanje završnog dokumenta Sinode može jedino potvrditi nepromijenjeni nauk i praksu Crkve". Ovoga puta odlučio je krenuti nešto bliže srži problema, onome što u naslovu naziva "slabostima pape Franje pod (ne)milosrdnom kritikom konzervativnih katolika". Teza članka se, dakle, postavlja od samog naslova. S jedne strane vidimo dobrostivog djedicu koji je okružen dječicom, slabima, siromašnima, napuštenima. Stariji čovjek koji teško diše i ponekad mu u užurbanom tempu obaveza izleti i koja nepromišljena riječ. S druge su strane konzervativci koji su morbidno preosjetljivi, histeriziraju, čovjek bi rekao da ih i blagi Papin dodir kojim ih želi pomilovati nagoni da skoče vrišteći do stropa.

Članak koji se odigrava na tako postavljenoj sceni napisan je konfuzno i nabacano. Autor se poziva na različite američke komentatore i zaklanja iza njihovih skuta. Ponekad oblikuje pokoju vlastitu kritiku, ali samo na sigurne mete, tradicionaliste, koje nitko od moćnika ne simpatizira. Kad se pak Papi iza pohvala treba pripisati neka možebitna slabost ili samo nesavršenost, uvijek su prisutni navodni znaci i ime autora originalnog citata. Razumijem ga, zasigurno u Rimu osjeća atmosferu straha i nesigurnosti koja se proširila po svim crkvenim krugovima. Znamo da Papa ne zaboravlja sitnice, a premda se on neće baviti tako malom ribom (mada za njega nijedan telefonski poziv nije prebanalan), dvorjana koji mu se žele dodvoriti na bilo koji način nikad ne manjka.

Prvi protivnici pape Franje koji se u članku navode su tzv. američki konzervativci, ljudi bliski republikanskoj stranci. O njima nemam što za reći jer niti ih pratim, niti podržavam. Oni koji su se zalagali za rat u Iraku, slobodno svjetsko tržište i slične stvari uopće me ne zanimaju.

Ako se papa Franjo želi baviti temama poput imigracije, ekologije, nezaposlenosti mladih i sličnih problema, meni se čine da su dvije primjedbe sasvim na mjestu. Prva je da se treba dobro ograditi od onih sila koje danas u svijetu takve teme promiču. Papa se zalaže za imigraciju, a ne spominje da se tu radi o islamskoj najezdi, nego još brani tu sotonsku religiju. Također promiče zaštitu prirode iako su glavni svjetski pokretači iza tih ekoloških tema upravo oni koji traže kontracepciju, abortus, eutanaziju. Franjo nije ni tup ni senilan kako bismo trebali misliti, on vrlo dobro poznaje i medije i utjecaj svake svoje geste, svake olako izbačene fraze kojima ovaj pontifikat obiluje. Dakle, Papa se svojevoljno daje iskoristiti od sila koje su izravno protivne katoličkom moralnom nauku. I tu se ne radi o zaštiti ugroženih vrsta ili prejakoj klimatizaciji, nego o stvarima koje su uvijek bile neosporne, stvarima života i smrti, vječne sudbine duša.

Druga primjedba ide za time da se Papa bavi manje važnim temama koje su u svijetu ionako dobro zastupljene te imaju svoje zagovornike. Za to vrijeme uništava se moralni poredak i nebrojene duše su na putu za pakao. Papin komentar na to je "tko sam ja da sudim?" kao da je pjevač lagane glazbe, a ne Kristov namjesnik, onaj koji mora govoriti i činiti samo što ga Gospodin obavezuje. Dok tisuće kršćana umire od muslimanske sablje, Papa radosno dočekuje one koji su spremni gurnuti "supatnike" s broda da se utope jer su kršćani.

U članku se poslije američkih konzervativaca navodi druga skupina nezadovoljnika koji boluju od "kronične hipersenzitivnosti". Radi se o "doktrinarno predanim katolicima" iliti "pro-katekizam katolicima". Već bi same ove karakterizacije navele normalne ljude da se zamisle. Katolici koji su vjerni doktrini, "katekizmu" pojavljuju se kao problem. Pa što je onda Papa? Što je autor toga članka? Što su oni koji nisu u ovoj problematičnoj skupini? Kako njih možemo nazvati?

I na tom mjestu onda bez zaštite amerikanskih citata progovara u fusnoti hrvatski isusovac:
Možda zadnje očitovanje toga je peticija koja kruži na nekim tradicioalističkim stranicama da papa Franjo – doslovno – “ili promjeni svoj smjer ili se odrekne Petrove službe”. Kao nekome tko nema problema s tradicionalistima i (nadam se) nema predrasuda prema njima, čije je zvanje dozrjelo pod papom Benediktom XVI. i tko jako cijeni njegov motuproprij Summorum pontificum, neka mi bude dopušteno reći kako je ova peticija – osim što će jedini njezin učinak biti da ljudima pružiti lošu sliku o tradicionalistima – potpuno izvan granica poštovanja prema sadašnjem Svetome Ocu.

S obzirom da je hrvatski prijevod peticije objavljen najprije na mom blogu, slobodan sam upitati autora, u čemu se točno sastoji taj izlazak "potpuno izvan granica poštovanja prema sadašnjem Svetome Ocu"? Sveti je Otac već spominjao svoju mogućnost umirovljenja, njegov prethodnik je pokazao da je to realna opcija. U tekstu peticije nabrajaju se samo neki problematični aspekti trenutnog pontifikata. Zašto je onda nerealno uputiti takvu peticiju. Pri čemu, jasno, nitko i ne očekuje, da će Papa Franjo odstupiti. To bi bilo veliko čudo, ali smisao je peticije ionako više u tome da se običnim vjernicima izloži jasan nauk, da ih se spasi od onoga što se u članku posprdno naziva hiperventilacijom ili još gore izlaganja očaju, otpadanja prema kojekakvim lažnim objavama ili nezainteresiranosti za Crkvu. Meni se tekst peticije čini i više nego pristojan, mjestimično čak preblag, ali bolje da je tako.

Autor ne navodi zamjerke samom tekstu peticije, nego svoje negativno mišljenje potkrepljuje osobnim vjerodajnicama, on "nema problema s tradicionalistima", "nema predrasuda prema njima", "zvanje mu je dozrelo pod Benediktom XVI." i "jako cijeni motuproprij Summorum Pontificum". Prve dvije točke su preopćenite (ne bi pljunuo na tradicionalista kad ga vidi na ulici?), treća je potpuno nevezana uz temu, pa ću samo zamoliti pojašnjenje zadnje. U čemu se očituje jako cijenjenje motuproprija umirovljenog pape? Znači li to kako možemo očekivati da kad budete zaređeni nećete odbiti molbu celebracije po starom obredu? Zaista lijepo od vas! Onda ćete upoznati što znači neprijateljstvo prema svetom.

U zadnjem odsjeku članka naslovljenom "Neispravan i ispravan odgovor", donosi se na žalost kao i u čitavom članku, samo karikirani neispravni odgovor. Osoba koja se pjeni na ustima, iz ušiju joj kipi para dok prosipa prostote na račun Pape. Svakako, nemojte se tako ponašati. Ispravan odgovor nudi nam se u jednoj rečenici "A svece se, osim kad su pali, uvijek prepoznavalo po njihovom miru." Vrlo dobro! A što kažete ako se primjerice mirno prenese što je Papa zadnje rekao ili učinio i uz to navede provjereni katolički nauk? Je li to još dopušteno? Smireno iznijeti probleme i pokušati predložiti način njihova rješavanja, uzdajući se uvijek u prvenstvo Božje milosti. Nešto kao u peticiji upućenoj papi Franji?

21 komentar:

  1. Toma, ocito ste se prepoznali u tekstu, jer se autor dotice samo tradicionalista u fusnoti i tekstu spominje tradicionalisticke sekte.

    Uopce nije istina da je rijec samo o tradicionalistima, to su gluposti. To ste vi kao osjecate prozvani za sve, to je vas problem. Koliko sam upratio stanje na ovome blogu, vec ste odavno postali paranoicni, te uz nevjerojatno zajedljivi i prepuni nepostivanja prema bilo kojem iz hijerarhije da je to za nevjerovati (iako u svakom tekstu, pa kao i u ovome, nastojite to sakriti).

    Kritika je ocito upucena svatkome tko se osjeca ugrozenim od strane sv. Oca, a takvi ocito nemaju vjere niti povjeranja u Gospodina i Duha Svetoga koji vodi Crkvu.

    Peticija je, kao sto je to Baba Jaga, jedini normalni i razumi krscanski glas na ovome blogu (nazalost, iako je zena ateist) odlicno argumentirala, nesto sasvim promaseno, neutemeljeno, nelogicno i znak velikog nepostovanja prema osobi sv. Oca i ulozi koju on ima.

    Ovaj vas tekst je samo pokazao koliko je autor u pravu kada spominje kronicnu hipersenzitivnost. Pa vi ste utjelovljenje toga izraza.

    Bavite se vasim poslom, obitelji, prijateljima, osobnim razvojem i odnosom s Gospodinom. A spasavanje Crkve od pape i slicnih prepustite Onome koji ju je i ustanovio. Jedino sto mozete dobro ucinit za Crkvu jest da je spasite od vasih komentara i ovoga bloga. jer ovo je mjesto postalo mjesto gdje sije razdor, mrznja i pobuna protiv Crkve i sv. Oca.

    Nek nam se Gospodin smiluje svima.

    ---

    "Ovo je, dakle, vrhovno pravilo: Gdje je Petar, tu je i Kristova Crkva!"
    - bl. Alojzije Stepinac, Oporuka, 28. svibnja 1957.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Toma, ocito ste se prepoznali u tekstu, jer se autor dotice samo tradicionalista u fusnoti i tekstu spominje tradicionalisticke sekte.
      Prepoznao sam da autor medju ostalim kritizira tradicionaliste. To sto je kritika napisana u fusnoti nista ne mijenja na stvari.

      Uopce nije istina da je rijec samo o tradicionalistima, to su gluposti.
      Vi ste rekli da je rijec samo o tradicionalistima, ja to nisam ni spomenuo niti to mislim. Dakle, glupost su vasi zakljucci.

      To ste vi kao osjecate prozvani za sve, to je vas problem.
      Ja se ne osjecam prozvanim za sve, nego za onaj dio koji je jasno naznacen u autorovom tekstu kao prozivanje. Ostale dijelove komentiram kao bilo koji tekst koji mi je od interesa. S druge strane vi se osjecate prozvani mojom kritikom iako nikakve veze nemate ni s clankom na bitno.net ni s ovim mojim clankom.

      Koliko sam upratio stanje na ovome blogu, vec ste odavno postali paranoicni, te uz nevjerojatno zajedljivi i prepuni nepostivanja prema bilo kojem iz hijerarhije da je to za nevjerovati (iako u svakom tekstu, pa kao i u ovome, nastojite to sakriti).
      Toliko vam je utemeljena kritika da ste morali dodati ovo na kraju da to nastojim sakriti jer nemate nijedan citat kojim bi potkrijepili svoje napade.

      Kritika je ocito upucena svatkome tko se osjeca ugrozenim od strane sv. Oca, a takvi ocito nemaju vjere niti povjeranja u Gospodina i Duha Svetoga koji vodi Crkvu.
      Ja se osjecam ugrozenim od onoga sto sv. Otac cini i govori. Ne u smislu da on ugrozava moju egzistenciju ili moje povjerenje u Gospodina, nego u smislu da vidim kako umjesto utvrdjivanja Crkve u vjeri koja mu je predana da je brani i izlaze, koristi poziciju i promice vlastite ideje koje su s tom zadacom u neskladu.

      Izbriši
    2. Peticija je, kao sto je to Baba Jaga, jedini normalni i razumi krscanski glas na ovome blogu (nazalost, iako je zena ateist) odlicno argumentirala, nesto sasvim promaseno, neutemeljeno, nelogicno i znak velikog nepostovanja prema osobi sv. Oca i ulozi koju on ima.

      Ok, znaci vi se ocito slazete s ovim sto je napisala baba jaga:
      papa trkelja gluposti gdje god stigne

      Dakle, ja na svoje uši čula ljude koji su još i istaknutiji vjernici jer su redovito nedjeljom na misi (a već time upadaju u možda 10 ili 15% najaktivnijih vjernika katolika) kako izjavljuju da im je papa Frane baš simpatičan, dok sami bez pardona žive u situaciji koja je po katoličkom nauku teški moralni nered. O onima koji idu u crkvu za vjenčanja i sprovode ne treba ni govoriti, njima su takve papine izjave samo potvrda da su oni bili u pravu od početka, da su nadošli na istinu prije pape (primjerice da nije uopće bitno ići u crkvu nego samo biti dobar čovjek), te im je to vjetar u leđa da nastave kao i dosad. A starija generacija koja je još donekle i konzervativnija u tom pogledu je pak naučena da je već ono što kaže svećenik svetinja, a di neće bit ono što kaže papa. Ironično je da sam u mom okruženju još ja ta koja jedina i najbolje kuži koliko je problematično i kolika je gluparija ovo što papa priča i govori, a ja pak nisam vjernik

      Ajde, najprije raspravite sami sa sobom sto mislite o papi Franji, situaciji u Crkvi i adekvatnom odgovoru vjernika prije nego se pocnete uvaljivati u ovakve kontradikcije.

      Ovaj vas tekst je samo pokazao koliko je autor u pravu kada spominje kronicnu hipersenzitivnost. Pa vi ste utjelovljenje toga izraza.
      Ako vam smeta citati ovaj blog, slobodni ste produziti dalje. Mislim da vas ipak boli sto je ono sto ovdje citate istina (pa vecinom se i radi o citatima i neospornim cinjenicama!), ali nemate hrabrosti priznati samome sebi da je mnogo toga sto Papa govori i cini u kontradikciji s onim kako bi se katolik, a pogotovo na toj poziciji smio ponasati. Rascistite to sami sa sobom, ne moze vam ovaj blog biti psihoterapijska ordinacija.

      Bavite se vasim poslom, obitelji, prijateljima, osobnim razvojem i odnosom s Gospodinom. A spasavanje Crkve od pape i slicnih prepustite Onome koji ju je i ustanovio. Jedino sto mozete dobro ucinit za Crkvu jest da je spasite od vasih komentara i ovoga bloga. jer ovo je mjesto postalo mjesto gdje sije razdor, mrznja i pobuna protiv Crkve i sv. Oca.
      Hvala na savjetima, svakako se slazem da Crkvu moze spasiti samo onaj koji ju je ustanovio. I vama bih preporucio da u raspravi u kojoj eventualno zelite sudjelovati na ovom blogu (jer ste sami tako odabrali!) koristite kakve-takve argumente, a ne ove promasene karakterizacije koje su vas dojam. Ako vam treba pomoc u apstiniranju od mog bloga, rado cu vam pomoci.

      Izbriši
    3. Peticija je, kao sto je to Baba Jaga, jedini normalni i razumi krscanski glas na ovome blogu (nazalost, iako je zena ateist) odlicno argumentirala, nesto sasvim promaseno, neutemeljeno, nelogicno i znak velikog nepostovanja prema osobi sv. Oca i ulozi koju on ima.

      Jaaaadna li vam majka, kad vam je dežurni nevjernik jedini normalni i razumski kršćanski glas. :p Šta su mi dragi ovakvi koji se idu skrivat iza nekoga, pa ga natezati na svoju stranu. E pa, dragi putniče namjerniče, naučit ćeš da je baba Jaga lajava, pa da je nije pametno pokušati koristiti kao municiju za svoje oružje. Ja pišem samo za sebe i za svoju stranu i za ničiju više. Jesmo načisto? Ničiju više!! A ako me već povlačiš za jezik, onda mogu reći da ako bi se moje pisanje i moglo podvest pod ukazivanje na nepoštivanje prema ulozi pape, a bome prema osobi pape teško. Ako hoćeš moje mišljenje, onda ću ti reći da je ovaj papa po mom mišljenju beskičmenjak i dupelizac i uvlakač one najgore sorte na koju sam alergična ajme! Naslijedio je instituciju i ulogu da bi mogao biti faca koja goni po svome i uzburkava svjetske vode, a on se dodvorava svijetu da je to gadljivo. I da, trabunja gluposti na sve strane. No, sve to ipak ne znači da crkva odjednom može postati demokracija i da možemo zanijekati vjekovni, čak dogmatski zapečatirani nauk o papinom autoritetu. To je situacija, mislim da sam jasno rekla, kad se onaj tko želi biti pravovjerni katolik, mora dobrano pomučiti da si nađe koliko toliko pravovjerno i normalno okruženje u kojem bi mogao egzistirati. A to nije baš laskavo ni po papu ni po trenutnu crkvenu hijerarhiju.

      Koliko sam upratio stanje na ovome blogu, vec ste odavno postali paranoicni, te uz nevjerojatno zajedljivi i prepuni nepostivanja prema bilo kojem iz hijerarhije da je to za nevjerovati (iako u svakom tekstu, pa kao i u ovome, nastojite to sakriti).

      A jesi se zeznuo Toma, da nisi bio tako zajedljiv i da si bio pun poštovanja, eno su ti već napisali dekret kojim bi ti sutra odobrili svećenika. :p Pa ti budi zajedljiv ponovo, eto ti na!

      Izbriši
    4. @X

      Sve jako lijepo rečeno i na mjestu. Poslušnost je kao i ljubav slijepa i samo nas to dvoje može spasiti. Samo mi je žao da ste na kraju malo pokvarili dojam citirajući našeg blaženika, koji je ipak, prema našem Papi i našim Biskupima, uzrok današnjeg razdora, pa makar to bilo samo sa Pravoslavnom braćom. Razdor je uvijek razdor. Treba pričekati ocjene zajedničke komisije, pa ga tek onda citirati kao uzor. Svejedno vrlo lijep tekst ste napisali.

      Uvijek poslušan (i ljubav)

      Izbriši
    5. Borba protiv modernističkih heretika je obveza svakoga katolika jer je to bio prioritet svih pretkoncilskih papa, kardinala, biskupa, svećenika, misionara, laika... Kako bi Bog sačuvao svoju Svetu i Jed(i)nu Katoličku Crkvu da ju nije gradio u Istini? Istina o Njemu utvrđena je Naukom Crkve i u tradicionalnoj Misi. Stvarnosti koje modernistički heretici mrze, poriču i kada ih spominju falsificiraju ih onako kako se to čini posljednjih pola stoljeća. Proljećarski smrtonosni virus!

      Dakle, svi spomenuti krivovjerni novotari su se odrekli Boga i Njegove Crkve napuštajući njezin nauk i kodificirani Usus antiquus liturgijski obred te su iz tih razloga evoluirali do neprepoznatljivosti.

      Posljednji primjer takvog procesa su Novus Ordo -Novotari koji se koriste lažnim učenjima koja su pod krinkom pastorala implementirana u sablažnjivi Drugi vatikanski sabor. Vrhunski diskontinuitet koji je izrodio cijeli spektar nakaznoga učenja na hegelijanskoj filozofiji i ostalim zabludama koja je generirala revolucionarna 1789.

      Naši preci i oci Crkve nisu nikada posustajali u borbi za Boga i Njegovu Istinu koje nema izvan Crkve. Svako heretično sjeme treba zatući u početku. Svakog heretika treba javno pozvati na odreknuće od duhovnog otrova koje uništava tolike duše. Prema krivovjercima ne treba koristiti nikakvu nježnost i toliko aktualno lažno milosrđe.

      Naši preci i oci Crkve nisu bili popustljivi kada se napadalo herezama na mistično Tijelo Crkve. Primjera je bezbroj u povijesti kako su se postavili čuvari Božje Istine koja oslobađa. Samo se u Božjoj Istini u Katoličkoj Crkvi mogu primiti milosti koje daruju pokajanje, posvećenje i spasenje!

      (Modernistički) Heretici su vrata paklena!

      Izbriši
    6. "Uvijek poslušan (i ljubav)",

      Kao dolje kod ultramontanista, iskreno se nadam da je ovo ironija. Možda je naš Ferdinand Zvonimir promijenio ime, ili je netko pokupio njegov stil. ;)

      Izbriši
  2. Pokušao sam članak pročitati do kraja ali nije išlo . Kao i sve drugo na Nebitno netu dobar je samo naslov . Robelar

    OdgovoriIzbriši
  3. http://www.katholisches.info/2015/12/18/eventlocation-vatikan-kongress-ueber-aesthetische-gynaekologie-g-punkt-und-vagina-lifting/

    Je su li "katotalibani" krivi i za ovaj kongres o estetskoj ginekologiji koji će se u travnju održati u Vatikanu s temama kojima se jedan bordel ne bi postidio?!
    Ovo bi barem trebao biti jasan dokaz da nešto ne štima i da trebamo jakog papu da sve dovede u red.
    Bože. pomozi nam i spasi nas!
    K

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ocito bi pravi katolici trebali smatrati da je odrzavanje kongresa o estetskoj ginekologiji usred Vatikana nesto sasvim normalno i lijepo. Pretpostavljam da nam ne bi trebalo smetati ni da odluce razlicite procedure estetske ginekologije projiciraju na fasadu bazilike sv. Petra.

      Izbriši
    2. Baš se radujem izvješćima bitno.net-a o tome. Naši će revni izvjestitelji iz Rima (obične modernističke hijene kojima je ispran mozak i kršćanski život sužen na pronalaženje tradicionalista s jedinom naredbom: DESTROY!!!)spojiti patristički institut koji se bavi ranim kršćanstvom s ovim temama hedonizma i bluda koje kod svakog iole normalnog kršćanina mogu izazvati samo zgražanje.
      Bez obzira na sve, imat će oni svoje dežurne komentatore i komentare: problem će opet biti u kroničnoj hipersenzitivnosti tradicionalističkog miljea.
      K

      Izbriši
    3. Mislim da nije lijepo nikoga zvati modernistickom hijenom isprana mozga. Trebamo zadrzati pristojnost.

      Izbriši
  4. Makar se ne slažem sa svim mislima ovog mladog isusovca, ipak mi se čini da mu barem "srce kuca na pravoj strani", samo se ne snalazi u trenutnoj situaciji. Na svom Facebook profilu još je poodavno "lajkao" stranicu "Tradicionalna misa u Hrvatskoj". Pa eto, u nadi da to nije samo bio samo plod prozalnog pomodarstva za Benediktova pontifikata, ja ne bih ratovao protiv njega nego bih mu pokušao blago i strpljivo objasniti naše pozicije, a jednom kad bude zaređen zamoliti ga da nam služi tradicionalnu misu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da i nece ovo shvatiti kao ratovanje protiv njega, nego eventualno propitivanje nekih njegovih stavova koji su nedovoljno promisljeni. Vec i sama cinjenica da iznosi kako postoje problemi s ovim pontifikatom te ne nudi drugo rjesenje osim sutnju, pokazuje puno toga.

      Izbriši
  5. Bilo bi lijepo kad se ne bi samo pisalo o poslušnosti Papi, nego kad bi to i djelima potvrđivali. Ovo predbožićno vrijeme je izvrstna prilika za pokazati se na djelu i u duhu enciklike Laudato si, odbiti sudjelovati u ekološkom genocidu, koji se ovih dana provodi nad borovima, a i jelkama. Koliki će se samo nakon što na badnje večer okite bor, bez imalo grižnje savjesti kasnije na polnoćki pričestiti!? Pokažimo poslušnost papi i ne sudjelujmo u tome. Dapače na Božićno jutro pokupimo sva ona odbačena, dvostruko nesretna drvca, koja osim što su bila prerano odrezana, nisu ni dom našla. Za istinski Božić nije nužan bor. Nabavite radije projektor, pa projicirate cijelu šumu, na zidu lokalne crkve. 

    Ultramontanist  

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Također bi u istom duhu pozvao i na kupnju UNICEF-ovih prepopulacijskih jaslica gdje je samo Isus i životinje, bez Sv.Josipa i Marije, Mudraca i pastira, čime su ukazuje na gorući problem zagađenja u svijetu za koji su uzrok ljudi. Te jaslice su svojevrsni nastavak katoličkih ekumenskih jaslica, Isus i sv.Josip, ali bez Marije.
      Papina velika želja je sa sljedećim jaslicama još više se svima ekumenski približiti, a opet i ukazati na najveći svjetski problem, zagađenja u svijetu , za koje smo svi mi krivi. Neslužbeno, te sljedeće, Franjine jaslice bi trebale biti samo sa životinjama.

      Ultramontanist

      Izbriši
  6. Kakvog gosta zeli moje srce, ? Sigurno ne bezumna, jer bezumna ne zelim biti. Mudrog rado jer mudrost zelim piti. Nasilna sigurno nezelim primiti, jer nasilje ne zelim biti, zar laznu istinu u njedra, ma kakvi, tako luda ne zelim biti. Istina vjecna gost mi je mili, Otac u Sinu dade mi zivot i rijec zivota Crkva mi ucuva, zar luda da budem pa takvu ljubav da bacim, zar svjetini ugoditi moram? Tko je taj, tko me tjera da zlato za malo zemlje mjenjam! Takvog gosta, lopova s vrata svojih odmah tjeram!!!!! Andela

    OdgovoriIzbriši
  7. Kratka obavijest: mole se vjernici u predstojećem Božićnom vremenu za razumijevanje i strpljenje radi mogućeg dužeg čekanja na pričest, do kojeg može doći u nekim župama, zbog manjka redovnih djeliteljica pričesti. Razlog je predivna duševna obnova, pod geslom "Svijet voli pobjednike" pod pokroviteljstvom Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica. Želja ove duševne obnove je sportom svjedočiti nešto, današnjem čovjeku, nedokučivo. Sve časne sestre koje sudjeluju, pozivaju vjernike na molitvu i post za njihov što bolji rezultat.
    Izvještaje, rasporede odigravanja i rezultate potražite u svom župnom listiću. Župne Mise tih dana će biti tihe, jer će župni zborovi voditi navijanje. Klauzurne redovnice će igrati pred praznim tribinama.

    S.H.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A evo i djelića atmosfere sa proslave naslova prvaka duševne obnove u susjednoj nam Italiji. Naše sestre nam garantiraju da njihova proslava neće biti ništa manje glamurozna.

      S.H.

      Izbriši
    2. Divno . Prvo striptiz pa blagoslov sa djetetom . Tko bi se toga dosjetio .A tek taj faktor iznenađenja što se krije ispod misnog ruha . Ovaj svečenik je pristran jer nosi dres jedne ekipe za koju vjerojatno moli i prikazuje mise . Ovime ulazi u uži krug za inovatora godine . Blaženi Stepinac je jednom rekao da se u Crkvi jedino plješče Bogu . No bilo je to jako davno , čak prije 2.VK . Robelar

      Izbriši
  8. Zanima me hoće li se i kladionice uključiti u ovaj hvalevrijedan spo rtski projekt . U godini milosrđa bi se zbog njihovog sudjelovanja moglo proglasiti da klađenje nije grijeh . Također se bojim dopingiranih časnih . Robelar

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.