ponedjeljak, 19. siječnja 2015.

Fundamentalizmi se fundamentalno razlikuju po fundamentima

Hrvoje Vargić za Bitno.net o fundamentalizmu:
Čak će i kršćaninu i onome koji spomenutu Istinu smatra apsolutnom biti jasno da ona nije trebala biti širena na takav način. Ostalo je mnogo krvi i velik uteg Crkvi, za što se i Papa ispričao jasno ističući da se vjera mora prihvatiti slobodno i da istine nema bez ljubavi. Dapače, u jednoj od svojih knjiga potvrdio je kako ni Bog nema “pravo” djelovati protivno čovjekovom dostojanstvu. Uostalom, efikasnost takve evangelizacije je također upitna jer Radosna vijest nije primljena radosno i slobodno pa ni evangelizacija zapravo među kristijaniziranim narodima nije zaživjela autentično i u potpunosti, što možemo vidjeti u današnjem rastakanju kršćanstva u zapadnim zamljama ili čudnom sinkretizmu paganiziranog kršćanstva u nekim drugim dijelovima svijeta.
A tako, ajde sad bar znamo što je dovelo do kraha. Jest da je trebalo proći koje stoljeće, ali to je posve razumljivo. Ako išta, svježi zrak koji je ušao u Crkvu otvaranjem vrata i prozora (budimo iskreni, i ponekih zidova) srušio je kule od karata koje su gradili sveti misionari kroz stoljeća. Jer koje bi inače bilo objašnjenje rastakanja kršćanstva? Pa nećemo valjda protiv Velikog Koncila i onih koji su ga provodili. Dajte, uozbiljite se.

4 komentara:

  1. Genijalno!
    Evo jedne analogije: kako bismo izbjegli sve opasnosti koje proizlaze iz činjenice odgoj djece može biti loš ili da naprosto stvari mogu poći po zlu, najbolje je kvalitetno se osigurati i ne imati djece. Vjerojatnost pogreške je nula.
    Kako se ne bismo otrovali hranom najbolje je da uopće ne jedemo.
    A da Zmija možda nije rekla Adamu i Evi: "Bog nema pravo da vam..."
    Ali to je razlika između zdravog društva koje ima dozu barbarizma, sposobnosti da se bez puno razmišljanja prosuđuje zdravorazumski i gotovo optimalno, dok je odlika bolesnog umirućeg društva da se užasno dugo promišlja o svemu i svaćemu i usprkos svemu uvijek donose gotovo najgore moguće odluke i nanovo otkriva topla voda.

    OdgovoriIzbriši
  2. "Radosna vijest nije primljena radosno i slobodno pa ni evangelizacija zapravo među kristijaniziranim narodima nije zaživjela autentično i u potpunosti, što možemo vidjeti u današnjem rastakanju kršćanstva u zapadnim zamljama"

    Savršeno! Sve rečeno u jednoj rečenici! ... Ne znam čime se autor bavi, ali bila bi velika šteta da češće ne podijeli s nama ovakva briljantna, a opet jednostavna teološka rješenja....

    Mogu samo probati zamisliti taj potencijal...
    Pitanje: Sve manja uloga Crkve u društvu?
    H.V.: Jednostavno, još uvijek su svježe rane od nesretne inkvizicije
    Pitanje: Kako objašnjavate pad broja svećenika i redovnika?
    H.V.: Još lakše, zbog prekasnog okretanja svećenika narodu.
    Pitanje: Zašto opada broj vjernika na Misama?
    H.V.: Zavisi kako gledate. Uzevši u obzir da je Drugi vatikanski sabor došao prekasno, ovo je još i dobar broj. Ne zaboravite da smo imali rupturu od 1500 godina između misa prvih kršćana i današnjih misa.

    Ferdinand Zvonimir

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dokaz je to više da su neokonzervativni teolozi loše konzervirani.

      Građevinu njihovih prebildanih teoloških promišljanja donekle drži izblijedjeli lak derutne i oboljele Istine (u njihovim dušama), a ispod površine su vidno raširene kolonije otrovnih kukaca i crva Nove teologije. Šminka će se s vremenom toliko razgraditi da će njihova tragikomičnost postati vidljima i njima samima. Nadam se, za njihovo dobro!

      Xavier

      Izbriši
  3. Ne zaboravimo da i neokonzerve imaju svoju "mistiku" u kojoj su oni malo stado, posljednji ostatak prave Crkve. Odavno znaju da nešto nije u redu, ali glume budale i sebe prikazuju kao ponizna i poslušna oruđa Providnosti: koje li sličnosti s tetom Marijom od Božanskog Milosrđa!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.