nedjelja, 25. siječnja 2015.

Traži se svećenik!

Ako ste svećenik koji na području Zagrebačke nadbiskupije ima pravo služenja mise i znate ili želite naučiti služiti misu prema misalu iz 1962. g. (tradicionalna latinska misa) za zajednicu koja se nedjeljom okupljala u crkvi sv. Martina u Zagrebu, molim Vas da se javite na email adresu
 drustvo.benedictus@gmail.com
ili adresu ovoga bloga. Na iste adrese mogu se javiti i oni koji imaju informacije o takvim svećenicima. Ovaj poziv upućujem Vam prema izričitom poticaju iz Nadbiskupskog duhovnog stola. O svim detaljima mogu Vas obavijestiti osobno.


***

S obzirom na upite koje dobivam od vjernika koji bi htjeli prisustvovati tradicionalnoj latinskoj misi u Zagrebu, donosim ovdje javno nekoliko informacija. Kako su razgovori s nadbiskupijom još u tijeku, ne želim ulaziti u detalje.

Nakon pogreba preč. Vitkovića upućeno je pismo na Nadbiskupiju na koje sam vrlo brzo dobio odgovor. Kako sam zamoljen, u idućem pismu opisao sam događanja i stanje u zajednici vjernika koji se okupljaju na misi prema Misalu pape Ivana XXIII. Također sam predložio imena svećenika koji bi bili spremni preuzeti službu ako bi ih iz Nadbiskupije imenovali. Nakon dva mjeseca, stigao je prošli tjedan odgovor u kojemu se traži da predložimo još imena prikladnih svećenika.

Zahvaljujem još jednom svima koji su poslali svoje svjedočanstvo o tradicionalnoj misi i pozivam na novu akciju. Molim vas da u osobnoj komunikaciji sa svećenicima koje poznajete provjerite bi li oni pristali da ih predložim u pismu Nadbiskupskom duhovnom stolu. Od njih se traži samo dobra volja. Budući da mnogi svećenici ne koriste internet, a rijetki čitaju ovaj blog, najbolji način je da im osobno pristupite i upitate ih o tome. Priznajem da ponekad nije ugodno pristupiti i ispitivati o ovim stvarima, ali stavite stvari na vagu. S jedne strane stoji par minuta možebitnih neugodnosti i u najgorem slučaju odbijanje, a s druge mogućnost da ponovno možemo slušati našu misu (i ne samo našu, nego i svih prethodnih generacija).

Hvala vam na trudu. Isključit ću komentare ispod ovog teksta jer nakon više od šest godina vođenja bloga, mogu pretpostaviti što će se pisati. Svatko tko je imalo razmišljao o ovim stvarima zna što se događa i kakvi su stavovi različitih strana. Ako imate kakvu konstruktivnu primjedbu ili uspijete doći do pogodnog kandidata, javite se na mail! I naravno, molitva!