srijeda, 5. studenoga 2014.

Gostujući autor - Kratki izvještaj s hodočašća Populus Summorum Pontificum 2014.

Zahvaljujem Patriku na ovom izvještaju, a pri kraju je i nekoliko filmića g. Umberta Kostanića čisto da osjetite ugođaj na bogoslužjima. Lako ćete na internetu naći mnoštvo fotografija i video zapisa.

***

Od 23. do 25. listopada ove godine se održalo već tradicionalno međunarodno hodočašće Populus Summorum Pontificum u Rimu. Da podsjetimo, radi se o hodočašću vjernika, ali i klerika privrženih izvanrednom obliku rimskog obreda koje se održava svake godine, a naziva se po motupropriju koji je papa Benedikt XVI. izdao 2007.

Program ovogodišnjega hodočašća, kao što biva i svake godine, je bio vrlo bogat. Prvoga je dana organizator u crkvi Santissima Trinita dei Pellegrini (personalna župa FSSP-a) održao prigodni govor i iskazao dobrodošlicu svim hodočasnicima nakon čega je uslijedila I. večernja blagdana sv. Rafaela Arkanđela prema Općem rimskom kalendaru iz 1962. godine koju je predvodio msgr. Guido Pozzo, tajnik Pontifikalne komisije Ecclesia Dei.

Program se nastavio u subotu kada se u bazilici Sant´Agostino in Campo Marzio molila krunica za nerođene. Vjerujem da molitvena atmosfera u toj izuzetno lijepoj i umjetničkim djelima bogatoj bazilici nikoga nije mogla ostaviti ravnodušnim. U 15 sati se na Palatinu održala pobožnost Križnoga puta koja je zaključena štovanjem relikvije sv. Križa, a povodom 10. godišnjice osnivanja Juventutema, međunarodnoga pokreta mladih privrženih izvanrednom obredu, navečer je slavljena sv. Misa u crkvi Ss. Trinita dei Pellegrini. Celebrant te Mise je trebao biti kardinal Pell, no on se razbolio pa ga je zamijenio njegov tajnik. Ja sam osobno doživio veliku radost vidjevši toliko mladih katolika koji su u privrženosti Tradicionalnoj latinskoj Misi pronašli svoje mjesto. Tijekom propovijedi je po uskim rimskim uličicama uz crkvu prošla jedna poveća, očito modernistička skupina djece i mladih koji su svojim glasnim vikanjem, skakanjem i transparentima pokazali jasnu protutežu nama hodočasnicima u crkvi, no nasreću nisu značajnije omeli nastavak sv. Mise.

Novi je dan započeo klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu u bazilici San Lorenzo in Damaso koje je predvodio don Marino Neri nakon čega smo se u procesiji zaputili prema bazilici sv. Petra u Vatikanu gdje je u podne kardinal Raymond Burke celebrirao sv. Misu. Moram spomenuti da su tijekom procesije pojedini stanovnici Rima pogrdnim povicima i gestama dali do znanja da nisu privrženi vjeri i Crkvi pa ovom prilikom molim sve čitatelje da se pomole za takve odlutale duše.

Za mene i moju obitelj sv. Misom u bazilici sv. Petra je ovo hodočašće na žalost bilo privedeno kraju. Tjedan dana nakon povratka kući dojmovi mi se nisu „slegli“, mislim da to dovoljno govori pa svakome tko je u mogućnosti od srca preporučam da barem jednom hodočasti u Rim i bude dijelom ovoga veličanstvenog hodočašća.

Deo gratias!

Patrik Bolković
***






Broj komentara: 14:

  1. Hvala na izvještaju. Lijepo je znati da je bilo i Hrvata na ovom prekrasnom hodočašću.

    Jedna opaska:

    "Tijekom propovijedi je po uskim rimskim uličicama uz crkvu prošla jedna poveća, očito modernistička skupina djece i mladih koji su svojim glasnim vikanjem, skakanjem i transparentima pokazali jasnu protutežu nama hodočasnicima u crkvi, no nasreću nisu značajnije omeli nastavak sv. Mise"

    To je ono što problem s ovim tekstom i većinom tradiconalista i onih privrženih tradicionalnoj latinskoj misi: separatizam, izigravanje žrtve, progranika i kategorizacija svih drugih u različite skupine koji se tobože protive svemu što tradicionalist čini i radi. Sempre idem, sempre idem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na koji nacin je spominjanje onoga sto se dogodilo "izigravanje zrtve"?

      Ako ste bili tamo, mozete li vi napisati o kakvom se tu dogadjanju radilo.

      Sto se tice tradicionalista, naravno da oni nisu nikakve zrtve. Uz tolika mjesta gdje mogu slusati misu, oni se jos i zale, zamisli nezahvalnike! A cak im i Papa pomaze da spoznaju gdje su zabludili (npr. franjevci od Bezgrjesne, biskupi skloni tradicionalizmu itd.). I uporno pokusavaju staviti nekakvo proturjecje medju nekim starim ucenjem Crkve i onim sto se danas na mnogim mjestima propovijeda. A svi znamo (i kardinal Kasper je to svojom vrhunskom teologijom na koljenima objasnio) da se radi samo o razlicitim pastoralnim naglascima.

      Izbriši
    2. S obzirom da su dotični imali transparente, radi li se o ateistima koji su omalovažavali katolike, ili se, naprotiv, radi o kojekakvim skupinama "Wir sind Kirchhe" i sličnima koje znaju na koga trebaju ciljati.
      Ja sam potegao nešto bliže, do Beča, gdje je kard. Burke celebrirao pontifikalnu TLM povodom blagdana sv. Karla Boromejskog u titularnoj crkvi tog sveca.
      Propovijed je kardinal pročitao na njemačkom (očito zna osnove tog jezika). Prije toga je imao predavanje (na kojem nisam bio) o kojem se može pročitati ovdje. Zanimljivo, na sjedećim mjestima (ne računajući necelebrirajući kler na rezerviranim mjestima skroz naprijed) bilo je podjednako žena i muškaraca, dok su gotovo svi koji su stajali bili muškarci. Muškaraca je bilo, rekao bih, oko 60%.

      Izbriši
    3. S obzirom da nisam vidio što je na tim transparentima pisalo, ne znam o kakvoj se točno skupini radilo. Ono što znam jest da su iz Južne Amerike i da nisu ateisti s obzirom da je s njima bilo nekoliko časnih. Što su svojom vikom, skakanjem, transparentima, pljeskanjem i sličnim željeli postići, nisam baš siguran.

      @Promatrač: Ne svjedoče li katolici privrženi TLM konstantnim protivljenjima i upravo ovome što vi kažete da se te, kako ih nazivate, različite skupine, protive svemu što tradicionalisti čine? Kako onda tumačiti recimo skrivanje privrženosti tradiciji sjemeništaraca, a poznato je da su takvi, ako su bili otkriveni, nerijetko izbacivani i slani "na hlađenje" (to je samo jedan od bezbroj primjera)?

      Inače, zaista nemam namjeru stvarati nekakve nove podjele koje ne stoje, ali mislim da ono što je očito treba zvati pravim imenom.

      Patrik

      Izbriši
  2. "Moram spomenuti da su tijekom procesije pojedini stanovnici Rima pogrdnim povicima i gestama dali do znanja da nisu privrženi vjeri i Crkvi pa ovom prilikom molim sve čitatelje da se pomole za takve odlutale duše."
    Kako je to moguće? Pa u Rimu su stalno hodočasnici, mise, zbivanja na Trgu sv. Petra... Nisu li Rimljani već navikli na vjerska zbivanja?
    Stipe

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa i vlc. Zuhlsdorf je negdje spomenuo da su ga tijekom zadnjeg posjeta Rimu (upravo za vrijeme tog hodocasca) psovali na ulici kad su vidjeli da je klerik.

      Izbriši
  3. Što je to "sempre idem"? Koji je to jezik? Istrorumunjski? Molio bih da se u slučaju posezanja za latinskim isti ispravno uporabljuje...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Sempre" pripada novom pokoncilskom latinskom jeziku! :) Vidi, sempre, nisam znao da su i klasični jezik mijenjali, sempre! :)

      Semper Xavier

      Izbriši
    2. Čobane KERMIT,

      http://it.wikipedia.org/wiki/Semper_idem

      Z.

      Izbriši
    3. Dragi Z.,
      vidim da vam se Kermit jako dopada budući da su čobani bez dobrog poznavanja Pisma spoznali ono što su pismoznanci (ispravno) pročitali iz Pisma: što se ima dogoditi u gradu Davidovu. I čobani su Mu se prvi poklonili.
      Sempre može biti portugalski, katalonski, galicijski, talijanski ili okcitanski.

      Izbriši
    4. Čobani su iskonski njegovatelji "pastoralnog pristupa", zar ne? :)

      Link na jedan dobar tekst:

      http://www.spectator.co.uk/features/9361502/watch-out-pope-francis-the-catholic-civil-war-has-begun/

      Izbriši
  4. Tradicionalna misa jest sveta . Svaka ljubav nadahnuta duhom svetim dize ljubav svake hvale vrijednu koja sjedinjuje vjernike velicanstvenoscu koja pripada svakako Bogu .
    Svakako nezelim obezvrijedit niti novi obred koji takoder ima uzvisenost Bozije ljubavi darivanja . No zli duhovi nevole ljubav i danas javno bez imalo skrivanja mrznju svoju prosipaju javno iskazuju gdje god stignu . Dobro je jer danas je lakse vidjet tko su mrznji pridruzeni . Vise nema opravdanja za mlakost
    stoga pozivam svih hvalimo i slavimo Gospodina . Obratimo se Evandelju , ponizimo se svi i molimo postimo dok imamo vremena . Gospodina ne prikracujmo i vratimo se starom obredu . Laicima ne pripada mjesto na oltaru , drzimo se staleskih duznosti slusajuci Gospodina tako najbolje slavimo Gospodina. Budimo to sto nam Gospodin odredi vjerno u poslusnosti . Bvb volim vas
    andela

    OdgovoriIzbriši
  5. Nemam namjeru nikoga kritizirat jer ne postoji hrvatska riječ za ovo što pojedinci pišu,tumače i kako se izražavaju.U što se pretvorilo izvješće mladog dvadesetogodišnjaka koji se ne krije iza izmišljenih naziva nego čak svoje ime i prezime javno zapisuje?!.Patrik želi svojim imenom i prezimenom,na svoj način i iskustvom koji ima prenijeti nutarnju radost zbog susreta kojeg je sa svojom obitelji doživio na susretu u Rimu.Mlad je i stiječe pomalo iskustva i uči.I umjesto da svojim komentarima pratitelji ovog bloga ovom mladom istrijanu čestitaju,daju podršku kako bi on ali i svi drugi okuražili se i prepustili osjećajima nadahnuća Božje ljubavi i dobrote pa da čitamo i druge,ovdje se jedva čeka,jedva se čeka da netko nešto napiše krivo (po njihovom mišljenju krivo)da netko nešto krivo prenese,iznese,protumači ili čak svoje osobne stavove koje mi ostali i nemoramo podržavati niti biti istomišljenici ali se dočekuju na nož.I to u praksi za bilo koju temu,uvjek ima onih koji su negativistički afirmirani,čekaju svoj trenutak.Ne želim da netko sebi smatra za pravo stvarati sliku da su tradicionalisti grubi,bahati,prljavog i teškog jezika,nebirajući način i sredstvo komunikacije kojiima žele ostvariti cilj.Ali draga braćo i sestre,doista na ovom katoličkom blogu pojedinci nemaju mjere ni u čemu.Zar je bitno da znaš napamet katekizam PiaX. i
    sve regule tridentskog koncila i sav tradicionalni nauk a nemaš ljubavi i strpljenja za brata čovjeka.U mnogim komentarima ovog bloga pojedinci se kriju iza nadimaka u kojima se iščitavaju osobne frustracije,životne neostvarenosti,kroničan nedostatak vjere i duhovnosti,neuredan život,teške ranjenosti života koje se ne liječe ali ima i onih kojima je jedini cilj i sredstvo paliti vatru i unositi nemir ne birajući riječi jer njima ništa nije sveto.Ima i mladih ovdije kojima bi savjetovao neka se prije tridesete godine života ne upuštaju u komentare i tumačenja ozbiljne kršćanske stvarnosti jer svojim neproživljenim godinama i mladenačkom eksplozivnošću ovdje samo stvaraju štetu,neka slušaju i uče i neka budu pristojni kad ih starija braća pouče kako nije lijepo svoje pastire nazivati pogrdnim imenima!Njima preporučujem Sv.Ivana Kasijana"Duhovni boj s osam glavnih strasti"(Verbum).Dakako daleko je više dobronamjernih braće i sestara i onih koji su svoj život posvetili Kristu i Crkvi ne samo kao službenici već kao braća i sestre Kristovi vijernici laici!Iz njihovih se komentara i tekstova može iščitavati svedočanstvo Božje ljubavi i dobrote ali i podnošenja žrtvi i trpljenja.To su istinski primjeri življene i proživljene vjere Bogu,Crkvi i svoj braći i sestrama.Prolazimo možda najteže vrijeme našeg crkvenog zajedništva,Bog izabire one koji će mu služiti,vjerujem da mnogi na ovom cijenjenom blogu to žele,ostvariti se u Njegovoj i po Njegovoj ljubavi i dobroti!Dajmo se i darujmo se u onome što kršćanstvo mora biti i jest LJ U B A V!

    OdgovoriIzbriši
  6. Evo jos nekih interesantnih materijala:
    - izvjestaj jednog slovenskog katolika
    - snimka propovijedi kardinala Pella (koju je u njegovo ime pročitao njegov tajnik)
    - prijevod propovijedi kardinala Burkea

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.