nedjelja, 3. kolovoza 2014.

Blaženi Augustine, pouči nas

Vjerojatno su gotovo svi čitatelji ovog bloga upoznati s blaženim Augustinom Kažotićem, dominikancem iz Trogira koji je bio zagrebački i kasnije lučerski biskup, a živio je na prijelazu iz 13. u 14. stoljeće. Ako niste dobro upoznati, onda brzo pohitite pročitati barem ovaj tekst od prije par godina.

Danas je prečasni g. Vitković lijepi dio propovijedi posvetio ovom blaženiku koji je ujedno jedan od suzaštitnika Društva za promicanje tradicionalne Mise "Benedictus". Nadam se da svi koji dolaze na misu u crkvi sv. Martina znaju da je na pročelju crkve uz kip sv. Kvirina i onaj blaženog Augustina.

Prošle sam godine prenio blaženikovu molitvu prije mise, a ove bih vas uputio na dva blaženikova spisa koji su preživjeli do naših dana. Dosta često sam slušao da ih propovjednici spominju, ali ipak mislim da nema boljega od čitanja riječi samoga sveca (ja vjerujem da je ona izgubljena bula ipak kanonizirala Augustina, no podvrgavam se sudu Crkve). Srećom oba su spisa dostupni na webu u latinskom originalu i prijevodu na hrvatski, a popraćeni su stručnim tumačenjem.

1 komentar:

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.