subota, 14. lipnja 2014.

Bi li se danas uopće skrivali?


Priča o hostijama koje su čudesno krvarile

Siromašna kršćanka koja je radila za židovsku obitelj nagovorena je da ukrade tri posvećene hostije na petak 15. kolovoza 1399. g. (poklapanje dana Kristove Muke i svetkovine Uznesenja Djevice Marije). Židovski starješine sabrali su se u podrumu kuće gdje su, ne bi li iskazali svoj bijes prema Tijelu Gospodina Isusa, položili Hostije na stol i probadali ih noževima dok nisu prokrvarile. Židovi su se uplašili i pokušali uništiti hostije bacivši ih na posljetku u jarak izvan poznanskih zidina. Iduće nedjelje, upravo u trenutku Podizanja u crkvama Poznana, i tri obečašćene hostije su se uzdigle, na što su krave koje su pasle u blizini poklekle iskazujući štovanje. Do 1540. dogodilo se više od stotinu čudesa koja se mogu pripisati krvarećim Hostijama, godine 1620. pronađen je stol na kojem su hostije probadane, još uvijek je bio prekriven krvlju, a mjesto gdje su Hostije mučene postalo je crkva Presvete Krvi Kristove.
(izvor, još: 1, 2, 3, 4)






(na svodu su prikazani gore opisani događaji, kliknite na fotografiju za uvećani prikaz; 
lijevo: krađa, desno: prodaja Židovima, gore: probadanje Hostija, dolje: čudo)

Broj komentara: 7:

  1. Zanimljiva i poučna priča koja na jedan način afirmira vjeru u živu Kristovu prisutnost u sv. Euharistiji!

    Vidim da je oltar ad orientem. Služe li se redovito Mise tamo i novus ili vetus ordo?

    Vivus fons

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U Poznanu se sluzi tradicionalna misa u vise crkvi, ali koliko znam, u ovoj ne. Prema wikipediji, u ovoj se crkvi slavi grkokatolicka bozanska liturgija. Nova misa se redovito slavi.

      Izbriši
  2. Pogledajte ovo, još se time hvali na facebooku! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=243278122536392&set=pb.219596541571217.-2207520000.1403367120.&type=1&theater

    oObavijesTt

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @oObavijesTt
      Pa budimo brutalno realni. Ima se i čime pohvaliti, s obzirom na činjenicu kako se lefebrijanci vole hvaliti statistikama, količinom nazočnih vjernika na celebracijama i u njima, kako se čini, vide nešto što je relevantno. Jeste li lefebrijanac? Ako niste. Čemu se čudite? Ne znam zašto vam ovaj pomodni selfie toliko smeta. Łongin

      Izbriši
    2. Neprimjerena je fotografija, ali kao sto pokazuje Longinov primjer danas ne samo da se od velikog broja klera+pridruzenih laika ne bi smatrala neprimjerenom, nego se cak i pohvaljuje.

      Izbriši
    3. @Toma
      Mislim kako se samo radi o interpretaciji. Iskreno, s obzirom na "smajlić" na kraju opisa slike, komentare koji odišu familijarnim humorom (inače karakteristično u franjevačkom redu), ne bih rekao da je fotografija snimljena za vrijeme celebriranja mise. Poznavajući patera na slici, bez obzira što nosi kazulu, nije ovo snimio za vrijeme celebracije. Ne vidim što bi bilo sporno na fotografiji. Imajmo na umu da pater radi s mladima, kojima ovo nešto znači. No, u svakom slučaju, što bi prosti puk rekao: "svakoga čuda tri dana dosta". Łongin

      Izbriši
    4. Citiram s te stranice "Moja mama vas obozava...vec nam danima pricao o vasoj propovjedi i ovom selfie-ju! "
      Meni izgleda da je uslikano za vrijeme propovijedi.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.