ponedjeljak, 5. kolovoza 2013.

Kamenčići



Svim Hrvatima sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, svim Snježanama (Nives) koje čitaju blog sretan imendan, a svima koji slave Gospin rođendan po međugorskom kalendaru, želim ugodnu zabavu!

***

Evo jednog članka o mladoj misi vlč. Tilošanca koji bi vas mogao zanimati. Ako link iz nekog razloga ne radi, samo kopirajte QUAND FLEURISSENT D’EXTRAORDINAIRES PREMIÈRES MESSES EN FRANCE, EN ITALIE, EN CROATIE… u google.

***

Jučer smo imali također veliku radost, ali tom šutim (a nemojte ni vi javno)!

***

Ako koristite Facebook, lajkajte stranicu Hrvatska katolička blogosfera, možda vam je to zgodan način za praćenje novih tekstova.

***

Bijah tjedan dana na hodočašću, prje svega sv. Mihaelu, ali posjetio sam i padre Pia i blaženog Augustina Kažotića. Pomolih se za sve čitatelje bloga, a kod blaženika posebno za članove Društva Benedictus kojemu je on jedan od suzaštitnika. Ne vjerujem da će biti detaljnijih izvještaja na blogu jer osobne duhovne stvari nisu pogodne za javnu diskusiju, a već sam "dobio po prstima" zbog opisivanja toga što sam jeo ili doživio jednom prije, pa bolje da ne ponavljamo.

***

Rasplamsala se po blogosferi zadnjih desetak dana rasprava vezana uz događanja s franjevcima Bezgrješne. Ja nemam nešto posebno pametno i poticajno za dodati. Pravo mjesto za najnovije informacije je blog Splendor Domini, a možete pogledati i blogove Caritas et Veritas te Christus Rex. U krajnjoj liniji tu je i forum...

***

Knjiga Mons. Gambera Reforma rimske liturgije dostupna je u engleskoj verziji i pdf formatu. Našao ju je u bespućima interneta Blog jednog farizeja.

***

Nisam neki ljubitelj (F)SSPX-a (F je tu da umirim dugotrpećeg Kikiija), ali kad vidim ovakve stvari, pitam se kakvim se mi stvarima bavimo dok se svetogrđa samo nižu jedno za drugim. Inače papine govore i događanja uglavnom ne pratim jer bi me uznemirili. Bolje je pomoliti se za Svetog Oca i naravno ne propustiti važnije dokumente poput nedavne enciklike.

***

Ne znam jeste li primjetili čime sam se poslužio u prethodnom odlomku. Ne sjećam se više gdje sam o tome čitao (možda ovdje), ali odmah mi se svidjelo objašnjenje. Radi se o pozicioniranju. Dakle, da pokažem kako je moje mišljenje razumno i uravnoteženo, s jedne strane sam stavio Bratstvo sv. Pija X., a s druge strane liberalne liturgijske zloporabe. I onda ja u sredini mogu objektivno prosuđivati jer očito nisam ekstreman u svojim stajalištima. Ako ste u FSSPX-u, onda možete s jedne strane staviti sedevakantiste, a s druge "mlake" tradicionaliste (Ecclesia Dei skupine i slično) ili čak konzervativce. Ako ste neokonzervativnog usmjerenja, onda s jedne strane stavite tradicionaliste, a s druge moderniste itd. Uglavnom, shvatili ste poantu. Spominjem to jer sam zapazio da se ovaj trik sve češće rabi na hrvatskim blogovima, forumima, u komentarima itd.

***

Kad smo već kod komentara, bolje da ponovim jer neki nikako da shvate. Ja se nisam dužan nikome na blogu opravdavati. Pročitate neki post i dođete do ovakvog ili onakvog zaključka o autoru. Naravno, slobodni ste postaviti pitanje ili zatražiti razjašnjenje. Ali možda autor teksta smatra da je bio dovoljno jasan ili da se odgovori mogu naći u nekom od stotina prethodnih postova i tisuća prethodnih komentara koje vi možete u svoje slobodno vrijeme čituckati umjesto da on po n-ti put troši svoje vrijeme na odgovaranje. U tom slučaju nema potrebe za ponavljanjem stalno istih teza i optužbi. Slobodni ste otvoriti svoj blog i pokazati svu širinu duha i duboko poznavanje materije.

***

Završit ćemo s najavom hodočašća tradicije u Rimu krajem listopada. Ja neću ići, ali prošle je godine bilo vrlo lijepo, pa vjerujem da ni ove neće biti lošije. Pročitajte provizorni program ovdje (ako bude problema s linkom, kliknite na "Hrvatska verzija")

1 komentar:

  1. Odlicna opaska o pozicioniranju. Nisam o tome prije razmisljao, ali to se stalno susrece.

    Na primjer kod rasprave oko znanosti i postanka. Ako si obicni kreacionist onda pazis da se ogradis od geocentrizma i inteligentnog dizajna. Ako si za ID, onda prvo naglasis da nisi kreacionist i ismijes teisticku evoluciju. Ako si za TTE, onda ismijes ID i ateisticku evoluciju, itd. Tako si uvijek u sredini i objektivan.

    Samo ne znam kako postupiti ako stvarno drzis ekstremnu poziciju. Valjda uvijek postoji jos ekstremnija, kao u teoremu o supremumu kod otvorenih skupova :)

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.