ponedjeljak, 2. rujna 2019.

Sutra, u utorak 3. rujna u 20 sati...

... je predstavljanje knjige "Reforma rimske liturgije" mons. Klausa Gambera u dvorani uz baziliku Presvetog Srca Isusova (Palmotićeva 31, Zagreb).

Cijena knjige je 79 kn, a na samom predstavljanju će se prodavati po sniženoj cijeni od 59 kn.

Očekujem da se ondje pojavite!

***

Dodano 4.9.2019. u 12:38. Nekoliko fotografija s predstavljanja knjige.




***

Dodano 4.9.2019. u 18:22. Iz današnje informativne emisije Izdvojeno televizije Laudato izdvajam sljedeći prilog. Ispričavam se na kvaliteti snimke, ali nisam našao zgodniji način da snimim od ovoga. (5.9.2019. u 23:03 stavljena je bolja snimka)

Broj komentara: 5:

  1. Može izvještaj sa predstavljanja i dojmovi o knjizi i publici - koliko se govorilo o krizi liturgije i krizi vjere?
    S. Š.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mozda ce glavni dio (pripremljeni tekstovi) dvojice predavaca biti objavljeni negdje drugdje. Evo nekoliko recenica opisa za one koji nisu mogli prisustvovati.

      Odaziv je bio vrlo dobar, dvorana je bila popunjena, 100 - 150 ljudi, a medju njima i prilican broj svecenika, redovnika i redovnica. Prodane su sve knjige, ali zainteresirani koji nisu mogli doci do svog primjerka moci ce ga nabaviti po istoj cijeni na Mirogoju (a usto ce se knjiga prodavati u Verbumovim knjizarama, knjizari sv. Antun te preko narudjbe na email adresu Drustva Benedictus).

      Nakon procitanog pisma p. Reineckea koji nazalost nije mogao doci u Zagreb, u prvom (duzem) dijelu izlaganja je predstavljen sazeti pregled nastanka i razvoja rimske liturgije te problematicne tocke reforme te liturgije kako ih je Gamber vidio. Nakon toga je drugi predavac predstavio drugi dio knjige koji sadrzi neka kraca Gamberova djela, posebno se osvrnuvsi na vaznost ljepote u liturgiji te pitanje usmjerenosti svecenika u bogosluzju. Posluzio se i projekcijom krasnih fotografija koje je uslikao na tradicionalnim misama u Rimu i drugim mjestima.

      O krizi liturgije i vjere se govorilo prvenstveno u odnosu na unistenje rimskog obreda, pa je spomenuto nedavno istrazivanje koje pokazuje da velika vecina americkih katolika uopce ne vjeruje u Kristovu stvarnu prisutnost pod prilikama kruha i vina. Odmah na pocetku su pokazane slike nekih perverznih novus ordo misa (klauni, goleme lutke, nepristojno odjevene djeliteljice pricesti itd.) i receno je da se tijekom predstavljanja nece baviti tim stvarima, nego usporedbom s novus ordom kako on stoji zapisan u misalima i kako se provodi na golemoj vecini zupa. Dakako da je i takav pristup pokazao porazan karakter novofabricirane liturgije te vjere koju ona prenosi.

      Tijekom predavanja koje je trajalo otprilike sat vremena citirane su misli svetaca o uredjenju crkvi, sv. misi i ostalim bogostovnim cinima, posebno od bl. Alojzija Stepinca i bl. Ivana Merza. Djevojka i mladic koji redovito pjevaju na tradicionanim misama na Mirogoju otpjevali su za ilustraciju vaznosti sakralne glazbe nekoliko djela (Veni Creator Spiritus, Pojte, pojte romari i Beata Viscera).

      Poslije izlaganja bilo je vremena za nekoliko kratkih pitanja i odgovora (nista posebno kontroverzno) te je vecina prisutnih ostala uz osvjezenje u (ponekad zustrim) diskusijama po grupicama.

      Izbriši
  2. Kad Laudato tv stavi bolju snimku na svoj youtube kanal zamijenit cu gornji video.

    OdgovoriIzbriši
  3. Toma molim vas gdje bih mogao naci te misli o misi i liturgiji od bl. Stepinca, mozete li mi preporuciti knjigu ili neki link?

    Juraj

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko sam shvatio, citati su bili iz Vranekovicevih dnevnika koji se mogu nabaviti u vjerskim knjizarama.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.