utorak, 24. rujna 2019.

I deset deka parizera

Popis sudionika Sinode o Amazoniji osobito „bergoljovski“

Papa Franjo dao je objaviti popis sinodskih otaca koji će sudjelovati na Sinodi o Amazoniji

(Rim) U subotu je Sveta Stolica objavila popis sinodskih otaca Sinode o Amazoniji – tjedan dana prije početka Sinode. Na Sinodi će sudjelovati 185 sinodskih otaca s dosad najjačom „bergoljovskom“ postavom.

Predsjedat će papa Franjo kojega će zastupati trojica izaslanika: kardinal Baltazar Enrique Porra Cardozo, nadbiskup Meride i apostolski administrator Caracasa u Venezueli, kardinal Pedro Ricardo Barreto Jimeno SJ, nadbiskup Huancayoa (Peru), dopredsjednik REPAM-a i kardinal Joao Braz de Aviz, pročelnik Kongregacije za redovnike.

Generalni je izvjestitelj kardinal Claudio Hummes OFM, umirovljeni nadbiskup Sao Paola i umirovljeni pročelnik Kongregacije za kler, što se pak u vatikanskome popisu zapravo i ne spominje. Spominje se da je on predsjedavajući Amazonskoga povjerenstva Brazilske biskupske konferencije i predsjedavajući REPAM-a.

Izvanredni su tajnici isusovac i imenovani kardinal Michael Czerny SJ, podtajnik Odjela za selioce i izbjeglice Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja i msgr. David Martinez de Aguirre Guinea OP, apostolski vikar Puerta Maldonada u Peruu koji je papa Franjo posjetio u siječnju 2018. godine.

Zanimljivo je da Antile, karipsko otočje, zastupaju četiri sinodska oca.

Brazil sa svojih 58 sinodskih otaca ima najveći udio na Sinodi.

Papa Franjo jače se nego dosad poslužio svojim pravom da osobno imenuje sinodske oce. Na prvoj Sinodi o obitelji (2014.) bilo je 10% otaca koje je Franjo imenovao, na drugoj Sinodi o obitelji (2015.) i na Sinodi za mlade (2018.) bilo ih je 16%, a na Sinodi o Amazoniji ima ih gotovo 20%.

Među sinodske oce koje je Franjo imenovao spada i kardinal Christoph Schönborn OP, predsjednik Austrijske biskupske konferencije. Schönborn se čak navodi na prvome mjestu. Austrijski biskupi najavili su prošlo ljeto da će odluke Sinode o Amazoniji provesti u praksu u Austriji (sic).

Slijedi ga bliski Papin suradnik, kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga SDB, nadbiskup Tegucigalpe, koordinator Kardinalskoga vijeća C9 koje je pak spalo na sedam, koji je od Božića 2017. godine izložen teškim napadima od kojih se u ljeto 2018. godine uspješno obranio ostavkom svoga pomoćnoga biskupa Pinede.

Uz kardinala Schönborna na 6. mjestu u oči upada kardinal Reinhard Marx, predsjednik Njemačke biskupske konferencije i također član Vijeća C9. Još „dva područja“ za uvođenje oženjenih svećenika?

Njemačko je govorno područje privilegirano. Druge biskupske konferencije ne mogu poslati svoje predsjednike.

Valja spomenuti i nadbiskupa Port Moresbyja na Papui Novoj Gvineji i nadbiskupa Fridolina Ambonga Besungu OFM Cap., nadbiskupa Kinšase u Kongu i imenovanoga kardinala. Još dva „druga područja“ za oženjene svećenike?

Osobito je upadljiva brojnost poznatih bergoljovaca kao biskup Semeraro iz Albana, biskup McElroy iz San Diega, nadbiskup Santoro iz Taranta, kurijalni nadbiskup Paglia ili kurijalni biskup Sanchez Sorondo, Papina politička ruka. Franjo je imenovao trojicu isusovaca: Antonija Spadara (Civiltà Cattolica), Mauricija Garciju Durana (Isusovačka služba za izbjeglice) i Giacoma Costu (dopredsjednika zaklade Carlo Maria Martini). I među 15 predstavnika redovnika dvojica su isusovaca.

Kako se i očekivalo, među sinodske oce spada i austrijski misijski biskup Erwin Kräutler koji je imao središnju ulogu u pripravi Sinode o Amazoniji.

Među stručnjacima ističu se ljudi kao Joaquim Alberto Andrade Silva (Brazil) i Paulo Suess.

Među posebne goste spadaju i bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Ban Ki-mun, „klimatski papa“ Hans Joachim Schellnhuber i ekonomist Jeffrey Sachs.

Također je zanimljiv i ekskluzivni poziv za ravnatelje Misereora i Adveniata, dviju njemačkih humanitarnih organizacija koje u Amazoniji financijski podupiru određenu agendu. Nisu pozvane slične organizacije drugih mjesnih Crkava.

Valja spomenuti i činjenicu, premda to nije u izravnoj vezi, da su 22 od 33 sinodska oca koje je papa Franjo imenovao izrekli homofilne stavove, među njima kardinali Schöborn, Marx i Maradiaga te biskupi Paglia, McElroy, Semeraro, Bertello, Macin, Sanchez Sorondo i dr.


Tekst: Giuseppe Nardi
Izvor: https://katholisches.info/2019/09/23/teilnehmerlist-der-amazonassynode-besonders-bergoglianisch/

2 komentara:

  1. Moram priznat, koliko god se upinjem, ne razumijem nadlov. To je onako na brzinu ili ima neka poruka? Npr. je li mogao naslov biti I pet deka posebne? Ł

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja mislim da hoće reći da je to već postalo svakodnevica.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.