nedjelja, 26. kolovoza 2018.

Što mu se to događa?


Znam da nam je svima već Franjinih skandala na vrh glave, ali ovaj je prevelik da ga jednostavno preskočimo. O pismu bivšeg nuncija Vigana čitajte na NCRegisteru ili Rorate. Jel to Franju ruši Trump (Čile, Honduras, Pensilvanija, McCarrick, Viganò,...), jel se ispunjaju proroštva ili je nešto treće u igri? Diskutirajte.

Broj komentara: 46:

  1. Majka preuzima stvar u svoje ruke. Njena pobjeda nije tu, iza kantuna, ali stvari se polako pokreću...

    OdgovoriIzbriši
  2. These homosexual networks, which are now widespread in many dioceses, seminaries, religious orders, etc., act under the concealment of secrecy and lies with the power of octopus tentacles, and strangle innocent victims and priestly vocations, and are strangling the entire Church.

    Hm, baš me zanima kakvo je stanje po tom pitanju kod nas?
    Oktetkica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije dobro, nije dobro. Prije nekoliko godina (5-10) bila je afera sa bogoslovima na Riječkoj bogosloviji. Otpušteni su iz bogoslovije, zajedno sa bogoslovom koji ih je prokazao tako čvrstim dokazima da nisu mogli zanijekati i zataškati.
      S.Š.

      Izbriši
  3. Da se ovakvo pismo dogodilo za vrijeme Benedikta, već bi bilo prva vijest u svim medijima. Ovako i dalje imamo javni diskurs u kojem se jadni Franjo bori sa naslijeđenim problemima s kojima kao nema nikakve veze, a glavni krivci su vjerojatno oni unutar Crkve koji ga "napadaju". Sve naopako, ali velika većina razmišlja na takav način.

    -josko

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, slažem se.
      Benediktu su stvarali i izmišljali probleme i afere. Pri tome se pretjerivalo i uveličavalo do besvijesti.
      Sada se preko svega pređe kao da se ništa nije dogodilo.
      No ovaj put ipak svi prenose udarne vijesti tako da se ipak za nekoliko dana ne ćemo moći riješiti "kurijalnih gnjavatora" koji navodno škode papi Franji.
      Vjerojatno su uključeni i neki politički moćnici?!
      Međutim, slučaj je sam za sebe vrlo zanimljiv: ipak je riječ o kurijalnome nadbiskupu i bivšem nunciju u SAD-u.
      I o tome da vatikanski diplomat krši papinsku tajnu i javno iznosi činjenice koje je morao ponijeti u grob.
      Očito drži da je situacija u Crkvi toliko alarmantna da sva ta šutnja i diplomacija nema više smisla.
      Dosada kardinali modernisti i masoni ionako nisu držali do tih tajni i dojavljivali su što je komu trebalo. Samo da bi naštetili Katoličkoj Crkvi.
      Konzervativni kardinali bili su ti koji su se toga držali i šutjeli.
      Sjetimo se izjava kardinala Sirija o teškoj obvezi šutnje o svemu onome što se događa tijekom konklave.
      No svejedno, kad sam pročitao izjavu mons.Viganoa, okrenuo mi se želudac.
      Samo bi lijepo bilo da se jave i kardinal Burke ili Muller i još koji nadbiskup ili biskup i da sve ne ostane samo na bivšemu nunciju.
      Lijepo bi bilo da i Benedikt XVI. konačno na ovaj isti način iznese stvarni sadržaj prešućenoga dijela Fatimske tajne.
      Je li počelo njezino ostvarenje? Slijedi li nemirno vrijeme za Kuriju, ali i cijelu Crkvu?!
      U svakome slučaju, sljedećih se dana i tjedana intenzivnije trebamo moliti za svetu Crkvu Katoličku, Kristovu jedinu Zaručnicu.
      Mons.Vigano nije samo govorio o ovome pontifikatu. Nesreće su počele još puno ranije i traju dosta dugo.
      Ne može se to sve riješiti u nekoliko dana. Onaj kolektivni poziv na obraćenje, molitvu i pokoru u cijeloj Crkvi - javni poziv za kler i narod bio bi veličanstven korak koji bi svakako trebalo učiniti.
      Ujedno pogledati stvarnost kakva jest, odbaciti pokoncilski optimizam koji je do ovoga stanja doveo i početi se vraćati Tradiciji.

      Kikii

      Izbriši
    2. Sve ovo o čemu piše mons. Vigano smo uglavnom znali, bar u osnovnim crtama. Za kard. Sodana i njegovo pokrivanje Maciela smo znali. Ja osobno nisam ranije povezao prebacivanje današnjeg kard. Sandrija iz nuncijature u Caracasu u nuncijaturu u Ciudad Mexico s Macielom (jer naprosto nisam gledao stvari do te razine; tko je imao vremena i ideje gledati, mogao je to povezati). Pa se još onda čovjek podsjeti da je današnji kard. Farrell, pomoćni biskup Wahingtona u doba McCarricka bo član Macielovih Kristovih legionara. A onda, što ne piše u dokumentu, pročitam na Wikipediji, s priloženim poveznicama, da je u doba vizitacije pokojnog kard. de Paolisa u legionarima jedan od četvorice kardinalovih savjetnika bio nitko drugi nego insajder legionar i rođeni (stariji) brat današnjeg kard. Farrella, Brian, od 2002. neprekidno tajnik (druga najviša pozicija) Kochovog Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana. Zanimljivo.
      Sjeća li se još tko "afere Vatileaks", kad su dokumenti nestajali sa stola pape Benedikta? Tada se govorilo o "gay mafiji" i bila su imenovana trojica kardinala (Herranz Cassado, de Giorgi, Tomko; sva trojica živi dan-danas) da ispitaju stvari i predali su Benediktovom nasljedniku neposredno nakon konklava zaključke svoje istrage. Siguran sam da dio priče koju je objavio mons. Vigano možemo pročitati u tom dokumentu. Afera Vatileaks očigledno je smišljena s ciljem da se otpuše Benedikta, a nakon toga je debeli spis naprosto nestao. A prijateljski mediji (New York Times, Washington Post, Associated Press, Reuters...) uskoro su zaboravili na to. Vjerujem da iza ovog istupa mons. Viganoa stoje ozbiljni političko-financijski interesi koji mogu dobiti određenu količinu mjesta u medijima. Što li će Franjo ponuditi globohomo Levijatanu u zamjenu za podršku, odnosno držanje Viganoovog pisma na razini irelevantnosti? Rorate Caeli se već ironično šali. Uz malo mojih epiteta retoričko pitanje u obliku ankete čitateljima glasi ovako: , odnosno koje će učenje Franjo u nadolazećem tjednu promijeniti u Katekizmu: a) o homoseksualnosti b) o ređenju žena c) o kontracepciji. Međutim, svaki globohomo liberal je pravi ljevičar i pravi puritanac. Za njega je Franjo samo korisna budala, ali kad se probudi puritanski duh, svaki liberal želi biti liberalniji od ostalih: od vojvode orleanskog i Mirabeaua, veći je revolucionar Danton, a od njega veći Robespierre i St. Just. Koliko je god Franjo korisna budala, mrze ga jer mrze Crkvu i papinstvo. I tu se lako može dogoditi da se stvari otmu kontroli. Možda ne sad, ali ubrzo. Računa li netko na to? Afera McCarrick se sad već vrti mjesec i pol (od njegovog istupanja iz Kardinalskog zbora bit će uskoro mjesec dana; potom na Uočnicu Velike Gospe izvještaj Velike porote u Pennsylvaniji; deset dana kasnije ovo).
      Ništa bitno novo nismo saznali, osim možda par zanimljivih detalja o pokušajima kard. Bertonea (gay ili samo quid pro quo trgovac?) da bude igrač razine kard. Sodana, u čemu evidentno nije uspio. Naravno, samo se utvrdilo ono što u nižem postu kaže Hillary White: papa Trik ne vjeruje ni u Boga ni u đavla, ni u dobro ni u zlo. Poput renesansnog kneza (i pokojeg renesansnog pape) vjeruje samo u svoju moć. Gospodine, čuvaj Crkvu svoju, podaj Petrovom nasljedniku poniznost i obraćenje da može voditi Petrovu Lađu.

      Izbriši
    3. "...Sjeća li se još tko "afere Vatileaks", kad su dokumenti nestajali sa stola pape Benedikta? Tada se govorilo o "gay mafiji" i bila su imenovana trojica kardinala (Herranz Cassado, de Giorgi, Tomko; sva trojica živi dan-danas) da ispitaju stvari i predali su Benediktovom nasljedniku neposredno nakon konklava zaključke svoje istrage. Siguran sam da dio priče koju je objavio mons. Vigano možemo pročitati u tom dokumentu. Afera Vatileaks očigledno je smišljena s ciljem da se otpuše Benedikta, a nakon toga je debeli spis naprosto nestao..."

      Evo jedna zanimljiva skorašnja poveznica na ovu temu "300 stranica debelog spisa" - https://akacatholic.com/the-question-no-one-is-asking/
      JbD

      Izbriši
  4. I zbilja, reakcije ne kasne.
    Javio se nekadašnji prvi savjetnik nuncijature u SAD-u, Jean-Francois Lantheeaume koji je u memorandumu spomenut kao osoba dobro upućena u činjenice i izrekao svu svoju podršku mons.Viganòu: „On (Viganò) najbolji je nadređeni kojeg sam ikada imao. Podržavam ga. Govori istinu.“
    Talijanski tradicionalni blog Messa in latino od svojih dobro informiranih izvora saznaje da u „svetim odajama“, dakle Vatikanu i Kuriji, vlada zapanjenost i ogromna zabrinutost i da se memorandum mons.Viganòa drži u svakome slučaju istinitim.
    Čak i jedan američki biskup podržava bivšega nuncija. Biskup Tylera u Teksasu tvrdi da je izvješće mons. Viganòa istinito i zahtijeva da se pročita u svim župama njegova poslanica u kojoj traži istragu na najvišoj razini.
    Javio se i kardinal Burke i podržao mons.Viganòa.
    Očito će slijediti i drugi.
    Ipak se neće moći ovo tek tako prespavati i nastaviti kao da se ništa nije dogodilo.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  5. Ništa neće bit od ovoga. Medijska mašinerija će proglasit nuncija lažovom i to će bit to. A Glas Koncila će napisat da je u Irskoj bilo pet milijardi ljudi na papinskoj misi i da je bilo lijepo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovisi o tome vuče li netko ozbiljan i moćan konce u Americi ili je ovo očajnički istup. U slučaju posljednjega, mediji će uglavnom ignorirati, pa onda stvar prikazati kao isput "prošvikanog" nuncija. Ali ako je ovo prvo, onda bi uskoro kakav američki sud mogao biti sljedeća kockica. Ako se krene goniti neke visoke prelate, dva-tri kardinala... A kažu da je mons. Vigano neposredno prije objavljivanja ovoga otišao iz Italije. E sad, kamo... to je pitanje.

      Izbriši
  6. Mislim da je konačno došlo vrijeme da se stvari u Crkvi promjene od pape pa na niže. Crkva je sveta, ali novac, potpuno suvišni novac i ostala materijalna blaga od biskupa su stvorili managere, gospodarstvenike kojima je cilj upravljati i štititi imovinu i svoj ugled. Duhovnost je tu na drugom mjestu. Umjesto da štite ugled Crkve tako da sve ono prljavo u njoj prezru i iznesu na svjetlo dana, oni štite sebe i osobe koje nisu dostojne da ih se štiti. Ono što Crkva u ovom trenutku treba učiniti, osim ostavke pape i cjelokupne rimske kurije, jest rasprodati svu imovinu koja nije izravno vezana s bogoslužjem ili smještajem klera i prihode proslijediti žrtvama pedofilije. Okrenuti se isključivo duhovnome i drastočno povećati ulogu laika (dakako, isključivo prokušanih) u Crkvenim strukturama. Sve ostalo je samo šminkeraj kratkog daha.

    D-T

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neće ovo s laicima ništa pomoći. Uostalom, apostatska njemačka hijerarhija danas je jedan od najvećih poslodavaca u Njemačkoj. Uz korisne vjeroučitelje (u doba naših baka bili su i to svećenici), ima tu čitav niz udaratelja pečata, tipkača po računalima, odgovaratelja na ove ili one ponude za ove ili one radove.
      Crkva svakako treba zadržati sve ustanove za pomoć ubogima, sirotima, stradalima (naravno, pritom ne mislim na skupine migranata iz muslimanskih zemalja koje čine 100% muškarci u dvadesetim godinama života) jer se su, uz sve zloupotrebe kroz povijest te ipak puno bolje funkcionirale nego državne (jedna jedina afera u povijesti RH s prostituiranjem maloljetnica iz propravnog doma u Osijeku je vrlo brzo zataškana; ali država nema namjeru tužiti i suditi samu sebe).
      U ovom slučaju u SAD zapravo nema pedofilije, nego je riječ o klasičnoj efebofiliji, dobro opisanoj još kod starih Grka. Naravno, svakoga od dotičnih, po savjetu sv. Bazilija Velikog (kako preko Burkarda citira sv. Petar Damijan u "Liber gomorrhianus") izbičevati, pa potom u klade da se svi javno ispljuju u njih; potom godine pokore. Laicizacija preporučena.
      Treba samo omogućiti da dobri klerici opet isplivaju. Sv. Hugo iz Clunyja je bio opat s 25. Duhovni autoritet iza Urbana II. i papa onog vremena. Njegov suvremenik, sv. Robert iz Molesmea, benediktinac je suosnivač cistercita i inspirator sv. Bruni iz Koelna za osnivanje kartuzijanaca. Jedan čovjek, sv. Robert. Strog, asket, osnovao je samostan Molesme, a opet toliko sposoban da su ga, kad je zbog laksnosti novopridošlih nakon 20 godina napustio Molesme osnuje Citeaux, nakon dvije godine pozvali natrag i pristali na njegovu strogost.
      Naprosto treba vratiti najbolje mladiće u duhovna zvanja. Laici, pastoralna vijeća i slično, mogu nas samo odvesti u dublji birokratizam. Zašto bi neki diplomirani teolog 9-17 bio kvalificiraniji u Kongregaciji za nauk vjere nego svećenik od 0-24. Nisu svi Dietrich von Hildrebrandt ili (danas) Edward Feser i Peter Kwasniewski. Već danas imate po fakultetima, po kanonskim sudovima, po karitativnim ustanovama laike i laikinje, pa koja korist od toga? Koja korist od svih onih čitača u crkvi, župnog vijeća, ljudi koje ostali vjernici doživljavaju kao "poluklerički stalež"? Samo izoliraju župnika od stada. Guraju se kamo ne treba, a svećeniku omogućuju bijeg od odgovornosti, od kontakta, i dodatno uzdizanje na pijedestal "pravog klerika" koji je iznad "poluklerika" (međutim, kad se župnik promijeni, klika ostaje pa uskoro oni diktiraju župniku; potvrđeno mi je anegdotalno od župnika u više slučajeva) Kao da će laici, dodatno vezani uz svijet, biti bolji od onih koji su (dostojno) u svetom redu?

      Izbriši
    2. Laici su potrebni iz nekoliko razloga:

      - zbog smanjenja broja svecenickih poziva, snanjuje se i pool ljudi izmedju kojih bi se trebali izabrati oni koji posjeduju soecificne kompetencije potrebne Crkvi. Zbog toga na odgovorne pozicije bivaju izabrani mediokriteti koji jesu svecenickog staleza, ali upitnih kompetencija (primjer: prebendarski zbor, IOR u Vatikanu, mediji i odnosi s javnošću, upravljanje većim institucijama itd.). Za sve navedene odgovorne duznosti medje laicima ima daleko sposobnijih ljudi nego medju klericima.

      - laici su dio Crkve i kao takvi dio mističnog tijela Kristovog. Štoviše, oni su dio Crkve koji je neokaljan skandalima buduci da na njih ni na koji nacin nisu mogli utjecati. Zbog toga mogu biti daleko vjerodostojniji predstavnoco Crkve u svijetu.

      - Ideja da su laici dobri kad treba davati novce, cistiti crkvu i bavit se Caritsom, al ipak ne zasluzuju pravo sudjelovanja u donosenju odkuka u Crkvi, pomalo je uvredljiva i anakrona.

      - laici mogu dati svjež pogled na stanje Crkvenih stvari, lakse ce se suprotstaviti hijerarhiji ukoliko je potrebno u odnosu na one koji su "unutar" te iste hijerarhijske strukture

      - ukljucivanjem laika potice se i razvoj svijesti o osobnoj odgovornosti laika za buducnost Crkve i njezino poslanje... oni prestaju biti tek pasivni konzumenti, a postaju aktivni sudionici evangelizacije

      - mogu biti korektivni faktor u slucajevima kada klerik izgubi svoj put i ponasa se nedostojno svoga poziva.

      - u vremenu krize zvanja, veca ukljucenost laika daje sveceniku prostora da se bavi duhovnim stvarima, a ne birokracijom, gradjevinom, komunalijama i sl.

      ... umjesto da imamo zupnike-managere, ajmo radije imati zupnike-duhovnike... a za managerski dio ce se vec naci neki pravovjerni viri probati

      D-T

      Izbriši
    3. Što se laika tiče, znam da katehistiku, osim manjine, studiraju osobe koje zaista ništa drugo ne uspiju upisati. Ne vidim da bi u ostalim područjima bilo drugačije. Čime bi se dovelo najbolje? Visokim plaćama? O pravovjernosti i moralnom životu da ne govorimo. A ako nešto uprskaju, što onda? Odu u drugu firmu?
      Što se tiče pojma anakrono, bolje da ga se ostavimo. Svijet voli za učenje Crkve o spolnom ćudoređu (nerazriješivosti braka, kontracepciji i sodomiji) reći da su anakrona. To nije "naš" izraz nego liberala koji mrze Crkvu, još tamo od Voltairea i sličnih.
      Laici mogu dati svjež pogled na stanje crkvenih stvari? Kakav? Da je učenje o spolnosti anakrono? Nedovoljno laksno? Kako provoditi selekcijukoja će omogućiti da za crkvu rade pravovjerni laici, a ne mainstream laici, rastavljeni pa ponovno "vjenčani", ljudi u "divljem braku", prakticirajući sodomiti? Kontracepciju neću ni dotaknuti.
      Pasivni konzumenti? Aktivni sudionici? Evo, imali smo liturgijsku reformu na toj platformi. [U svjetovnim stvarima, imat ćemo kurikularnu reformu nakon koje djeca više neće trebati ništa znati, jer sve ionako imaju na Wikipediji. Tom reformom ćemo ujedno postići stopostotnu izvrsnost. Možda je bolje otisnuti maturalne svjedodžbe. No, divergiram] Dakle, onda ćemo imati aktivne sudionike, crkvene zaposlenike i nas ostale koji to nismo i dalje ćemo biti pasivni. Ili će ljudi volontirati? A odakle im novac za život. Roditelj većeg broja djece ima staleške dužnosti uz supružnika/supružnicu i djecu?
      Menadžerizam je samo drugo lice klerikalizma, akademizma ili birokratizma u državnoj upravi, s time da klerik u slučaju sankcija ima najmanju mogućnost za ispravak "karijere", a ostali veću. Menadžer u toj priči može maznuti najviše para kroz bonuse i otići taman kad se stvari počnu rušiti. No, opet divergiram.
      Novi, laički klerikalizam će opet biti birokratski klerikalizam. A ne vidim kako ćete naći mnoštvo em kompetentnih, em pravovjernih, em uzorno moralnih ljudi laika. Muževa i žena.

      Izbriši
    4. Ovako, primjere miješanja klerika u poslove za koje su totalno nekvalificirani imamo uistinu mnogo. Na primjeru prebendarskog zbora to se vidi možda i najbolji. Ljudi bez ikakvog ekonomskog obrazovanja dobili u ruke imovinu vrijednu desetke milijuna eura te svojom nesposobnošću osramotili i sebe i Crkvu. A relano, radi se o ljudima koji nisu kvalificirani ni raditi na blagajni, a kamo li voditi ozbiljne poslove. A sličnih slučajeva je na stotine diljem Hratske. Ako se ne varam, ljubljanska biskupija je i bankrotirala zbog takvih mudrih izleta tamošnjih financijskih "stručnjaka" iz Crkve. Znam i primjer svoga bivšeg župnika koji je spržio 500 tisuća maraka na gradnju projekta za koji nije imao ni dozvole ni zatvorenu financijsku konstrukciju. Slična situacija je bila i s IOR-om, koji je toliko naštetio ugledu Crkve, a sve zbog toga što su ga vodili totalno nesposobni i neobrazovani ljudi. S druge strane, imamo mnoštvo primjera ljudi, laika, koji su itekako doprinjeli Crkvi. Npr. caritas u mojoj župi je dugo vremena bio mrtvo slovo na papiru, svodio se na kuvertu u kojoj su bile novčanice od 50kn pa je župnik to dijelio kad bi netko došao moliti pomoć. Prije dvije godine stvari u svoje ruke je preuzela žena, laikinja, koja je inače članica uprave jedne značajne banke u HR, koja ima izrazite organizacijske sposobnosti, te je uspjela organizirati Caritas tako da danas skrbi o 110 obitelji te preko njega godišnje prođe novca, roba i usluga u vrijednosti od nekoliko stotina tisuća kuna. Sličan je slučaj s g. Grigorom Vidmarom koji je svojim ekspertizama itekako uspio doprinjeti Crkvi (http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=94804). Primjera nema puno, ali ih ima. I bilo bi ih daleko više da se Crkvena vrata otvore za laike, a ne da ih se smatra udovima Crkve drugog reda.

      D-T

      Izbriši
  7. Ja mislim da je dobrom papi Franji sve podmetnuto i namješteno a vi na ovom blogu koji sve to iznosite na vidjelo, ćete gorjeti u paklu* jer niste to prikrivali.
    Zar se nitko od vas nije zapitao da je papa mislio da se Vigano šali kad mu je to rekao!? Možda je mislio da mu ovaj prodaje neku Prank foru, kakvih je vjerojatno bezbroj u tim krugovima.

    S.H.

    *i ukoliko je veliki Urs iz Baltazara u pravu da je pakao prazan, svejedno ćete patiti. Sigurno ima načina. Vjerojatno ćete zajedno sa drugim tradicionalistima biti izolirani u raju, naravno sa Hitlerom, Orbanom i onim krivcem za potop tankera Brigitte Montanari.

    OdgovoriIzbriši
  8. U svakom slučaju,... laudato.hr-ov propagandni stroj se ni u kojem slučaju ni sa kim ovdje ni u čemu rečenom nipošto ne bi složio...

    "Papa Franjo: 'U Irskoj sam pronašao mnogo vjere'"
    http://laudato.hr/Vijesti/Svijet/Papa-Franjo-U-Irskoj-sam-pronasao-mnogo-vjere.aspx
    JbD

    OdgovoriIzbriši
  9. Smatram da je najmudrije držati se riječi iz intervjua msgr.Schneidera, a to znači ne vrtjeti se oko pape i živjeti se nasljedujući svece koji su ispunjavali svoje staleške dužnosti, a nisu se vrtjeli oko pape. Ovo je vrijeme takvo da kako je rekao svećenik koji je bio iz bratstva sv.Petra u Zagrebu, ako bi rekli da u Crkvi nema problema i da je proljeće, bilo bi kao da majka svoje dijete pošalje u proljetnoj robi van na snijeg da se igra..Znači, problemi su očito prisutni. U kojoj mjeri to ne znamo i zato kako je svećenik bratstva rekao ne treba se vrtjeti oko svakog posta, ovaj rekao ovo, onaj ono već živi u miru svoj život ispunjavajući staleške dužnosti. Nemirno stanje za Crkvu je uvijek bilo i biti će. To je samo dokaz da je Crkva Božja, živa i ranjiva. Ja se držim uvijek ono što je rekao i msgr.Schneider, a i svećenik bratstva sv.Petra život u ljubavi i miru s Gospodinom vršeći staleške dužnosti.
    Iv

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lijepo.
      Jedna od tih staleških dužnosti zapisana je i u Pavlovoj poslanici Efežanima 5, 11.

      Treba li uopće napominjati kako je neophodno imati uvijek na umu riječi našega Gospodina iz Evanđelja po Mateju 23, 23b:
      "Ovo je trebalo činiti, a ono ne propuštati."
      JbD

      Izbriši
    2. Zasigurno je daleko precizniji u izražavanju bio msgr.Schneider koji je jasno iznio stav, a koji se koliko mogu iščitati ne slaže s Vašom tvrdnjom. Intervju možete naći i na netu..... Smatram da je daleko bolje slušati Schneidera koji govori s autoritetom već nekog koji se naziva JbD. Mislim da ćete se složiti da msgr Schneider ima autoritet. Ovo što ste Vi napisali može se protumačiti na puno načina. Kad nađete u Božjoj Riječi riječi Gospodina koje se odnose direkt da kontriraju riječima msgr.Schneidera slobodno pošaljite, a do tad mogu reći i sam đavo je izvlačio riječi iz konteksta. Naravno Vas ne uspoređujem s njim da ne bi to pomislili. Bilo bi mi drago da ste konkretniji već kad pišete...
      Iv

      Izbriši
    3. Eh moj Ive, da, problem može biti, a prečesto nažalost i jeste upravo u "iščitavanju"...
      Vi velite "mojom tvrdnjom", a ja vama velim da to nije moja tvrdnja, nego je to ono što u samom Svetom pismu stoji, a što ustvari i vi sami zagovarate pod pojmom "staleške dužnosti", s tom razlikom da vi to iz nekog razloga ipak ne uspijevate u potpunosti i sasvim jasno "iščitati".

      Vi naime, suprotstavljate ovu tvrdnju i vrlo važnu poruku i pouku svetog Pavla Božjem narodu, koji kaže:
      "A nemajte udjela u jalovim djelima tame, nego ih dapače raskrinkavajte, jer što potajno čine, sramota je i govoriti." - i potom nastavlja - "A sve što se raskrinka, pod svjetlošću postaje sjajno; što je pak sjajno, svjetlost je. Zato veli: »Probudi se, ti što spavaš, ustani od mrtvih i zasvijetljet će ti Krist.«", - tom govoru, pa čak i kako vi velite "jasnom stavu" Msgr. Schneidera. Što je potpuno besmisleno.

      Vi tvrdite da se Ef 5,11 - "A nemajte udjela u jalovim djelima tame, nego ih dapače raskrinkavajte" - može tumačiti na više načina.
      A ja vama tvrdim da ne može, jer je izrečeno vrlo jasno, precizno i nedvojbeno te sasvim u skladu s naukom svete Katoličke Crkve.
      Ničega dvosmislenog ili dubioznog nema u navedenoj poruci. A kako je izrečena od apostola i sveca Crkve te upućena Božjem narodu, onda ju treba shvatiti i prihvatiti ne tek kao zamolbu, nega pak kao obvezu i svetu dužnost svakog Kršćanina (svakog staleža).
      O ovome je potrebno dobro razmisliti.

      Tako dakle, nema nekog smisla postavljati pitanje o nekakvoj kontradiktornosti u riječima iz Svetog pisma i riječima Msgr. Schneidera.
      Isto tako vjerujem da ćemo se složiti kako "život u ljubavi i miru s Gospodinom vršeći staleške dužnosti" nipošto ne podrazumijeva život u ljubavi i miru sa neprijateljima Svete Crkve koji su bilo od ovog bilo od onog svijeta.

      Ako ste čitali Mt 23,23 mogli ste vidjeti na što se odnose Kristove riječi "Ovo je trebalo činiti, a ono ne propuštati."
      Na: Pravednost - Milosrđe - Vjernost.
      A to je upravo ono na što Gospodin upozorava farizeje da su PROPUSTILI činiti. Treba li podcrtati kako su Pravednost i Vjernost, a nikako samo Milosrđe, - ono što dakle treba činiti a nipošto propuštati.
      No što je moja pravednost i vjernost koju sam kao Kristov, ako sam Kristov, dužan živjeti i kroz sve svoje staleške dužnosti vršiti, - ako žmirim i uši začipam na sva jalova zlodjela tame koja mi se događaju pred nosom i koja su mome Bogu i svim Svetima uvreda, a meni samom kao i bližnjemu mome su svetogrđe i na sablazan?

      Stoga "nemajte udjela u jalovim djelima tame, nego ih dapače raskrinkavajte"!
      A i sam sveti Petar nam veli:
      "Jer oči Gospodnje gledaju pravedne, uši mu slušaju vapaje njihove, a lice se Gospodnje okreće protiv zločinaca.
      Pa tko da vam naudi ako revnujete za dobro? Nego, morali i trpjeti zbog svoje pravednosti, blago vama! No ne bojte se njihova zastrašivanja i ne plašite se!" (1 Pt 3,12-14)
      JbD

      Izbriši
    4. Molim vas da se drzite teme, a ne pisete ovakve plahte kojima gusite komentare.

      Izbriši
  10. ....A što se tiče svećenika sv.Petra, on je bio generalni poglavar koji je također govorio s autoritetom. Može se sad netko vaditi kako je imao šuplji intervju na bitno.net no ne zaboravimo da je to moguće samo interpretacija s bitno.net koji inače zna imati šuplje tekstova i vrlo su "naklonjeni" tradicionlistima. Imam osjećaj da bi bili sretniji da ih nema....
    Iv

    OdgovoriIzbriši
  11. Tosatti piše: „Objavljivanje teksta koji je bio spreman u srijedu bilo je predviđeno za nedjelju kako bi se prevoditeljima dalo vremena da obave svoj posao. I također NADBISKUPU VIGANÒU DA SE UDALJI IZ SVOJEG UOBIČAJENOG BORAVIŠTA; zbog sigurnosnih razloga i mira.“
    Vrlo zanimljivo!
    Zar Bergy nije pun dobrote i praštanja?! Bježati iz vlastitoga doma i iz Italije?!
    Mons.Vigano ipak je u poodmakloj dobi. Svaka mu čast za hrabrost i priznanje da je svjestan da će se uskoro pojaviti pred sudištem Božjim i da želi poravnati neke račune.
    Mnogi su danas zaboravili na Posljednje stvari i žive kao da su to samo bajke.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  12. Veli Gospodin najvažnije u zakonu pravednost, milosrđe, vjernost. Zlatno pravilo ljubi Gospodina iz sveg srca, svom dušom i svim umom i svoga bližnjega kao samoga sebe. U tome su su svi zakoni i proroci da dobro činimo neprijatejima, nepravdu strpljivo nosimo po uzoru na Učitelja i blagoslivljamo progonitelje. Tako ćemo biti djeca Božja i svijet će nas prepoznati da smo Njegovi. Živeći tako smrt će nam biti sestra, posljednji sud radost. Biti potpuno Njegov već sad. Radujem se novoj misi u Krista kralja u 11 na Mirogoju u nedjelju. Pozdrav svima iz noćne smjene, dežurstva.
    Iv

    OdgovoriIzbriši
  13. Da dragi moji vjernici , dosao je cas tame ili svjetlosti, kako tko gleda. Sto se je cinilo u tajnosti sad se vice sa krovova. Proslo je izgleda vrijeme sveopceg milosrdja i teorije neosudjivanja grijeha koji vape u Nebo. Otkrivaju se namisli mnogih srdaca. No, tko ce opstati u ovome svepcem metezu. Samo onaj kome su ruke ciste i duh postojan. No nije sve tako crno, oraspolozimo se uz kakvu lijepu duhovnu pjesmu na radioMariji ili laudatotv.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  14. Papa je u avionu pozvao novinare da obave posao za njega i da mu nadju neku izliku dok se ne sabere i ne dogovori najbolju taktiku. Njegovi novinari brzo su skocili na priliku i usredotocili se na dvije stvari:

    1.) Kako je McCarrick bio kaznjen od Benedikta 2009. ili 2010. na zivot pokore i povucenosti od svijeta kad je kardinal nakon toga puno puta bio u javnosti (na svecanim misama itd.)? Zaboravljaju da je Benedikt bio slab u primjeni svoga papinskog autoriteta (sto pokazuje primjerice cinjenica da McCarrickova kazna nije javno objavljena), pa su cak i svecenici koje je osudio otvoreno krsili njegove kazne (spominje se primjer utemeljitelja redovnicke zajednice IVE, ali sigurno ih se moze jos naci). No dokazi o kakvoj-takvoj kazni postoje, cak i sam Benedikt je to potvrdio iako se nije sjecao tocno koje sankcije su odredjene, a usto su se pojavile sugestije postojanja takve kazne i u arhivima novina naklonjenih optuzenom kardinalu.

    2.) Tvrdnju da je Vigano prikrivao i zelio zaustaviti istragu zataskavanja i spolnog zlostavljanja od strane nadbiskupa Nienstedta ozivio je zloglasni John Allen s Cruxa (portala koji je za njega i osnovan), a prenio ju je, jasno, i pomocnik glavnog urednika bitno.neta. Nadbiskup Vigano je potpuno demantirao tu klevetu i to potkrijepio kopijama sluzbenih pisama (1,2).


    Kao sto je Jorge "necu reci ni rijeci" Bergoglio dobro predvidio, vecina medija nije zainteresirana za istrazivanje cinjenica koje su navedene u Viganoovom svjedocanstvu, nego za diskreditiranje samog autora. Uostalom, zasto bi i bili zainteresirani kad "javnu tajnu" McCarrickovog sodomiziranja mladica i bogoslova i gay lobija koji je kardinal oko sebe ucvrstio i izgradio nisu htjeli ni istraziti ni raskrinkati dok god im je taj dio hijerarhije bio koristan za ostvarivanje ciljeva njihovih vlasnika.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I iduci napad na nadbiskupa Viganoa, ovaj puta preko posvadjane obitelji, je propao. Nadbiskupova braca i sestre su jos prije pet godina objasnila tuznu situaciju (nadbiskup nije htio da se to objavljuje upravo radi zastite obiteljskog imena), a iz objasnjenja je njegov karakter izasao jos u pozitivnijem svjetlu.

      S druge strane, pokusaj diskreditiranja izvjestavanja Eda Pentina vezano uz Benediktovu potvrdu o postojanju sankcija McCarricku pao je u vodu. Usprkos svesrdnoj pomoci medija na koje je Franjo racunao, za sada im se sve obija o glavu. Nakon nekoliko dana jedino sto je jos ostalo je poceti provjeravati navode iz Viganoovog pisma. Za vecinu medijskih kuca to je nezamislivo.

      Izbriši
  15. Sve to što se događa bilo to i suđenje papi nazivam politika. Interesi. Zaista, prema onome što čitam ili me frend Mario kao i danas privuče da pročitam, ja bih papu maknula po ovom pitanju, a i još nekima puno ranije. Pitanje je što se krije iza ovoga, dolazak pape koji će činiti još teže stvari? Koji je njihov daljnji korak ili koraci, ne znamo. Vjerujem da je poznato kak novinari nemaju slobodu govora i pisanja odnosno ne čine najčešće po istini već radi kapitala. Vjerujem da se stvara novi svjetski poredak već godinama, a ono što sam naučila u politici pa tako i s ovim pitanjem crkvene politike nikad nije ono što se da u javnost ili što misle ljudi da je..Što se tiče ovoga skandala i što je bilo, to je već dijelom iza nas. Oni idu barem tri koraka ispred nas i to čine planski. Zapravo, tek kad si u politici skužiš kako to sve zakulisano funkcionira i zdravi, pošteni obično se mirno, tiho povuku... Zato imam samo jednu molbu molitva, molitva, molitva za svećenike posebno, a i povratak, ako Bog da doživimo na izvorni nauk uključujući i sv. Misu.
    Marija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 1.Iv5,14 Ovo je sinovsko pouzdanje koje imamo u nj da nas uslisava ako sto molimo po njegovoj volji.
      Marija , pozivas na molitvu a ja mislim da nje ne nedostaje. Izracunaj koliko se samo dnevno u Hrvatskoj odsluzi NO misa a na svakoj se moli i za svetog oca , i biskupe i svecenike. Takodjer su tu i bezbrojne privatne molitve. Dakle , moli se al nema usisanja. Prema Svetom Ivanu , Isusovom uceniku koga je posebno ljubio , ispada da uslisanja nema ne zato jer se dovoljno ne moli , nego zato jer se ne moli po Bozjoj volji. Na jednom drugom mjestu veli da nemamo jer rdjavo molimo , i da zelimo dobiti da bi to mogli dalje u grijehu potrositi. Zar Bog uslisava da bi dalje mogli grijesiti.
      Robelar

      Izbriši
  16. Ovu najnoviju izjavu kardinala Cupicha valja pribiljeziti:

    "The Pope knows we have a bigger agenda. He's got to get on with other things, of talking about the environment and protecting migrants and carrying on the work of the church. We're not going to go down a rabbit hole on this."

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. You can't keep a good man down.
      M. P.

      Izbriši
  17. https://www.bitno.net/vjera/aktualnosti/vatikanist-andrea-tornielli-analizirao-viganovo-pismo-optuzbe-protiv-pape-ne-stoje-rijec-je-o-smisljenom-napadu/

    Odmah mi je lakše.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da su na bitno.netu podijelili poslove vezano uz najnovija dogadjanja. Dzeba pise kao branitelj Franje, Krvavica kao "brani" Viganoa, a Andrijanic muti vodu. Ali sigurno uskacu jedan drugome kad je potrebna pomoc :-)

      Izbriši
    2. Iz nekog razloga ti Franjobranitelji poput dvorskog novinara Torniellija misle da ce katolici koji pozivaju Franju na odgovornost zgrozeni odustati ako se sugerira da su i Ivan Pavao II. i Benedikt imali udjela u zataskavanjima ili neprikladnim reakcijama na djela homoklerikalne mafije.

      Izbriši
    3. Da, mučna su ta vremena u kojima se voda zamuti, a bolno vrijeme u kojima se čeka da se izbistri.
      Ovi skandali pokazuju da su se problemi - koji su uvijek postojali jer je čovjek ranjen istočnim grijehom i sklon zlu - od 1958. godine i osobito od Koncila umnožili. Kako kaže mons.Georg May: "Ako se do 1958. može govoriti o teškoj prehladi među klerom i vjernicima, danas je to rak pluća."
      Progon Tradicije, ukidanje Sv.Oficija, uništenje pretkoncilske stege, izmjena obreda svete Mise - bili su to strašni zločini šezdesetih i sedamdesetih godina.
      Crkva kao mudra majka poznavala je ljudsku narav i znala je za sotoninu podmuklost i stalne napade na Crkvu. Znala je i da su se neprijatelji Crkve i križa Kristova dobro organizirali i da orkestrirano djeluju, da ulažu milijune i milijarde u uništenje Crkve Kristove, da najbriljantnije umove već stoljećima angažiraju da skrajaju paraliturgije kako bi uništili tradicionalni rimski obred.
      Proširiti nekakav suludi optimizam i olabaviti stegu, proganjati tradicionalne svećenike i bogoslove, a primati kojekakve sumnjive i bolesne tipove koji govore o novim Duhovima i proljeću Crkve, uništiti sve obrambene mehanizme, rediti za biskupe ljude dvojbena morala, no "otvorene budućnosti i promjenama" - strahota.
      Svi ti zakoni i uredbe nisu bili izmišljeni čisto onako da ih ima što više.
      Možemo svu krivnju svaliti samo na Franju, no to ne će proći.
      Temeljni zaokret i povratak Tradiciji i tradicionalnoj disciplini jedina je stvar koju Crkvu može vratiti njezinu istinskom poslanju.
      Ne će to ići lako. Ako s time otpočne sljedeći papa, nije isključena shizma koju će modernisti i masonski sluge odmah pokrenuti. Ne će to ići ovako sporo kao sa slučajem McCarrick.
      Taj bi papa mogao postati mučenik.
      No ufamo se u Gospodinovo obećanje da vrata paklena njegovu Crkvu ne će nadvladati.
      Ovi događaji ne trebaju nas previše zgroziti jer su normalan slijed događaja, sjeme koje je posijano prije pedesetak godina.
      Trebaju nas potaknuti da više ljubimo Crkvu i sve više govorimo o povratku Tradiciji i tradicionalnome rimskom obredu.

      Kikii

      Izbriši
  18. U ovom trenutku toliki sute i cekaju razvoj dogadjaja da se mogu prikloniti i ispasti pametni kad sve prodje. Toliki pastiri , padri , gvardijani , casni oci , donovi i ini ni da zucnu. Ne bi li se trebali obratiti zbunjenom i rasprsenom stadu. Ili nam govore sutite i cekajte , neznamo ni mi sta cemo. Nema vjesti, stava ni naputaka ni s kaptola , ni od Ike ni od Damira. Suti bratstvo , suti Burke , sute nasi portali. Cekaju konstatirati.Cast iznimkama.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I kako onda da se ne sjetimo Gospodinovih riječi: - "Ovo je trebalo činiti, a ono ne propustiti."

      I Propovjednikovih: - "... Ima vrijeme šutnje, a ima i vrijeme govorenja..."

      Molimo za sve one kojima je prvenstveno posao i zadatak služba Riječi da skupe hrabrost i počnu govoriti.
      Jer ako uistinu vjeruju, onda i znaju da se ne trebaju brinuti što će govoriti, nego da će Duh Sveti govoriti kroz njih.

      A nesumnjivo će doći vrijeme kada će i njih same optuživati za zlodjela koja nisu počinili, ali na koja su šutjeli.
      Tada će činiti sve da sebe govorom obrane.
      No zašto onda ne braniti i Crkvu Kristovu od svih zlobnika i neprijatelja, vanjskih i unutarnjih?
      A Crkva jesu svi maleni, koji se sada u ovom i ovolikom trvoru nikako ne snalaze, nego zbunjeni bivaju napadani i od poganog bezbožnog svijeta i od vraga.
      JbD

      Izbriši
  19. Svaka čast bitno-vcima, ali Krešimir Cerovac je ipak kralj racionalizacija. Jel netko od vas prijatelj ili prijatelj s kime je on prijatelj na fejsu? To se ne propušta. Provjerite tu raskoš...

    OdgovoriIzbriši
  20. Oprostite mi na distrakciji, ali čini se odveć važnim i prevažnim vijest upravo objavljena na ludato.hr! Pa da ne bi komu promakla evo:
    - "...Prva etapa ovog molitvenog susreta [u Asizu 1. Rujna] bit će u svjetlu razmišljanja 'o potrebi zajedničkog obraćenja na području ekologije' s ciljem odašiljanja snažne poruke kako bi potaknuli sve, a prvenstveno kršćane, na očuvanje okoliša, našeg 'zajedničkog doma'..."

    No ni ostalo nipošto ne propustite pročitati na ludatu.hr.
    http://laudato.hr/Vijesti/Svijet/Krscani-ujedinjeni-u-brizi-za-ocuvanje-stvorenoga.aspx
    JbD

    OdgovoriIzbriši
  21. Poanta je u tome kad već ne možemo urediti glumce i scenarij, pobrinimo se za scenografiju. Tako je jednostavnije. Idemo se baviti trivijalnim temama. Tako nekako. I dalje držim kako se nešto vrlo loše valja iza brda tamo još od odreknuća na ovamo. Tek smo pola koraka do neviđene shizme i apostazije. Nadam se da sam u krivu. Łongin

    OdgovoriIzbriši
  22. Uistinu je zanimljivo promatrati medijski muk na ovu temu. Muk i sekularnih medija i tzv. katoličkih. Neka, neka, i tišina u ovakvim situacijama dovoljno govori.

    DM

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Paralelno s ovim, mediji (NYT, WP i ostalih nekoliko glavnih čiji članci se prevode, prepričaju ili raspišu kao varijacija na temu u državici Hrvatistanu koju naša mainstream tj. lijeva piskarala toliko zdušno mrze) orgazmično su objasnili kako je sodomitski premijer Irske (otac mu je Indijac, hindus) opalio šamar (ti i slični izrazi su se koristili: posramio, održao lekciju...) papi Franji, a Franjo se ispričavao, ispričavao. Da bi isti mediji samo dan kasnije navodili druga Tita (pardon papu Franju) kao neupitnog vođu revolucije (pardon, bespoštedne borbe protiv zlostavljača pedofila; takvih je bilo, ali malo; znamo da su u ogromnoj većini u pitanju pederasti). Drugim riječima, Franju treba šutirati, ali to mogu ONI. Ostali, pravi katolici i ostala klerofašistička zatucana putinovsko-trampovsko-orbanovska bagra ne smije niti pomisliti da bi podigla pogled, a kamoli glas.

      Izbriši
  23. Peticija kojom se pozivaju katolici da traze Jorgeovo smjenjivanje.

    Dear Pope Francis,

    "For there is not any thing secret that shall not be made manifest, nor hidden, that shall not be known and come abroad." Saint Luke, 8:17.

    Since 2013 Pope Francis has had personal knowledge and did not act to stop the crimes of sexual predator Cardinal McCarrick who has left behind many victims in the last decades.

    Archbishop Vigano, the former Vatican Ambassador to the United States (2011-2016) informed Pope Francis of the crimes of Cardinal McCarrick. The Papal Nuncio also informed his superiors but neither they nor Pope Francis acted to put a stop to the criminal conduct of Cardinal McCarrick.

    I ask you to sign this Petition requesting Pope Francis to resign, due to Francis’ covering up of Cardinal McCarrick's predator conduct because it is intolerable for a Pope to cover up such abhorrent crimes which have caused innumerable victims throughout the world.

    The Testimony of Archbishop Vigano mentions many other Cardinals and Curial members aware of the continuos sexual predatory behavior of Cardinal McCarrick. All these prelates must equally resign.

    Please, Promote it.

    Mihovil


    OdgovoriIzbriši
  24. Po svim informacijama koje su dostupne i pod pretpostavkom da su događaji homoseksualne zlostavljačke mreže istiniti nameće se zaključak:

    Uzrok ćudorednog pada pastira stada sastoji se u nepriznavanju Boga i njegovog postojanja jer svaki koji priznaje Boga kao posljednjeg uzroka stvari nužno priznaje postojanje apsolutnog moralnog dobra i načela čini dobro izbjegavaj zlo. Ako pak pali pastiri priznaju Boga kao i njegovo postojanje i sukladno tome poznaju moralno načelo to znači da su se svjesno okrenuli protiv najvišeg Dobra i svjesno se priklonili tami i zlu. U ovim trenucima čini mi se prilično važno otkriti koji je od ova dva moguća uzroka na djelu...nije svakako isto...

    Lupus

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. »...Naša Gospa je prorokovala da će krajem 19. st. i posebno u 20. st. nápast vladati gotovo potpuno, putem masonskih sekta. Kraljica Neba je rekla majci Marijani da će ova borba doseći najoštriji stupanj poradi raznih nevjernih posvećenih duša, koje će se „pod krinkom vrline i sa zlo-nadahnutom gorljivosti okrenuti protiv one iste Vjere koja ih je othranila na grudima.“
      (Ne zaboravimo da mi smo sada već u 21 stoljeću.)
      . . .
      "Sveti Sakrament svećeničkog reda će biti ismijavan, ponižen i prezren... Demon će pokušati progoniti službenike Gospodnje na svaki mogući način i radit će s okrutnom i suptilnom pronicljivosti da ih skrene s puta i udalji od duha njihovoga zvanja, kvareći mnoge od njih. Ti iskvareni svećenici, koji će sablažnjavati kršćanski puk, učinit će da mržnja loših kršćana i neprijatelja Rimske, Katoličke i Apostolske Crkve padne na sve svećenike. Ovaj naizgledni uspjeh napasti donijet će ogromne patnje dobrim pastirima Crkve...“

      „Štoviše, u tim nesretnim vremenima bit će nesputane raspuštenosti, koja će, djelujući tako da ugrabi ostale u grijeh, osvojiti nebrojene nemarne duše, koje će biti izgubljene. Nevinosti skoro više neće biti u djece, niti čednosti u žena, i u tom trenutku vrhovne potrebe za Crkvu, oni koji bi trebali govoriti šutjet će.“ ...«
      - Gospa od Dobrog Uspjeha (Quito, Ekvador)
      https://drive.google.com/file/d/0B8_BlCyZJCMkbktLTHlhR0RaTFE/view
      JbD

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.