subota, 18. lipnja 2016.

Ima i gorih stvari

Gledam komentare nekih hrvatskih katolika i katolkinja na twitteru, facebooku i katoličkim portalima i svuda vidim osudu jučerašnjeg incidenta na utakmici u Francuskoj. Svakako, u redu je osuditi takvo ponašanje i zatražiti da se krivci pronađu i kazne, u tome nema ništa sporno.

No, takve glasne reakcije samo povećavaju tišinu oko neizmjerno težih i dalekosežnijih izjava pape Franje. Nitko od njih nije osudio Papine riječi da je golema većina katoličkih brakova nevaljana i da su neka priležništva pravi brakovi. Užasne riječi samo su vrhunac otvorenog papinog izjašnjavanja te daju i najtupastijima nedvojbeno tumačenje dviju sinoda, reforme sudskog postupka utvrđivanja ništavosti ženidbe, postsinodalne pobudnice Amoris Laetitia itd.

Da, katolički biskupi, svećenici, vjeroučitelji, komentatori, od vas se očekuje da najoštrije osudite te izjave, da pozovete Svetog Oca da povuče i ispravi te riječi kao i sva ona djela koja je učinio vođen tim principima. Posljedice Papinog razmišljanja su strahotne, udaranje Kristova Namjesnika na same temelje braka i obitelji. Nijedna protubožja ideologija poput komunizma, liberalizma, feminizma, homoseksualizma itd. ne može učiniti toliko štete koliko shvaćanje da Crkva u sakramentu ženidbe sudjeluje i odobrava golemu laž i da je prethodnih dvadeset stoljeća bila u zabludi glede temeljnih moralnih načela.

Ako nastavite šutjeti, samim time ste odabrali podupirati takve izjave.

Broj komentara: 15:

  1. Ipak, priznajem da je realnije ocekivati jedan clanak H.J. za bitno.net u kojem nam se sve razjasnjava i ova minikriza rjesava tako da se mozemo u miru vratiti nogometu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vjerojatno su opet krivo preveli papinu izjavu. Rekao je nevaljali a ne nevaljani. U tom kontekstu je vjerojatno mislio da su sakramentalno ispravni ali da u njima ima nevaljalih stvari kao preljuba, alkohola, zanemarivanja djece, zlostavljanja ... Prema tome potpuno je u pravu. Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rekao je:
      " per questo una grande maggioranza dei nostri matrimoni sacramentali sono nulli”
      Ublažena službena verzija:
      “una parte dei nostri matrimoni sacramentali sono nulli”.

      No svudgje riječ: Nulli-NEVALJANI, NIŠTAVNI...

      TT

      Izbriši
    2. Robelar je vjerojatno bio ironican.

      Izbriši
    3. Jadan je svaki propovijednik čije riječi moraju neprestalno drugi (teolozi, vjeroučitelji, novinari i ini) tumačiti i obrazlagati, kao što je on mislio reći. Taj, ili nije svjestan što govori, ili svjesno govori višesmislene stvari kako bi stvarao zbunjenost kod slušatelja. Oprosti mi Bože ako griješim!

      Izbriši
  3. Eto, Vatikan kaže da je Papa rekao "una parte", a ne "golema većina". I laudato.hr kaže da je Papa rekao "una parte", a izrazio mišljenje da su mnogi (nevaljani?) brakovi nevaljani zbog kulture privremenosti. No rekao je, naravno, baš to da je golema većina katoličkih brakova nevaljana.
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja isto vjerujem da je papa rekao sve najbolje o braku, obitelji i snazi tog sakramenta, ali su ga zlonamjerni masoni krivo preveli. Treba moliti za papu i prevoditelje, da se ne ostvari proročanstvo o brojnim dušama koje su otišle u pakao zbog krivih prijevoda papinih govora.

    S.H.

    OdgovoriIzbriši
  5. Zašto bi naši pastiri i kat. intelektualci sad reagirali ako nisu ni kad je Sveti Otac praktički izjednačio muhamedanski džihad sa širenjem Radosne vijesti?

    OdgovoriIzbriši
  6. Što ako bismo povukli paralelu sa sakramentom svetog reda. Je li golema većina kardinala koja je izabrala Jorgea Marija Bergoglia za papu zapravo skupina lažnih svećenika? Zanimljivo, možda su kardinali Daneels, Kasper, Lehmann i grof Schönborn zapravo nevaljao svećenici...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. M.B. pitanje ili dvojba je na mjestu, pogotovo kada se radi o zaredjenim prelatima nakon II.V.K.

      Petar K.

      Izbriši
  7. Hvala na objavi ovoga teksta...Odmah ću tekst uvrstiti na Twitter i naravno staviti pod osudu čina jer čovjeka treba ljubiti,a djelo osuditi.. Meni su žalosne i druge stvari np.katolici koji žive na račun drugoga, prebolno ili kupuju nedjeljom ili koji se vrte oko sportova, a najveći Pobjednik je Krist. Koliki se vrtimo oko njega i koliko živimo vjeru pravovjerno, ne nanoseći drugome svjesno bol, javno svjedočimo i ustrajemo na križnom putu osobnog života... Moja obitelj upravo prolazi jednu krizu, a nametnutu od strane katolika nažalost...
    U borbi ustrajan do kraja biti!

    MN

    OdgovoriIzbriši
  8. Najgore je to neprestano vrijeđanje pastve, svećenika, biskupa i ostalih koji su u njegovom diskursu najčešće prezentirani i patronizirani kao maloljetnici bez mozga, savjesti i odgovornosti. Nepodnošljivo.

    OdgovoriIzbriši
  9. Mnogi subrakovi nevaljali, ne mile se Gospodinu i nisu od Boga.

    (Blažena Jacinta Marto, Antonio A. Borelli: 'Fatima - poruka tragedije ili nade?', Vigilare, Zagreb 2016., str.75)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Usp.
      mnogi <-> velika vecina

      Takodjer,
      pise li sto o (nekim) suloznistvima?

      Izbriši
    2. Ne piše o suložništvima. Čudi da ijedan brak može biti nevaljan. Može biti ništavan.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.