subota, 31. siječnja 2015.

Ključ za razumijevanje Papinih stavova

Pisao sam već i previše o tome što je Papa rekao ili napravio. Postoje različita tumačenja zašto Papa kaže ili implicitno pošalje poruku koja očito ne zvuči katolički, a nedugo nakon toga ponovi katolički nauk o istoj ili vezanoj temi. Koliko sam čitao, postoje dvije glavne struje interpretacije.

Jedna smatra da Papa svoje prave namjere obznanjuje indirektno preko medija za koje zna kako će prenijeti njegove izjave ili čine. Povremeni katolički nastupi su tu kako bi se umirili širi slojevi i tako pripremila stepenica za daljnje djelovanje u željenom smjeru.

Drugi tip tumačenja lijepo su u svom članku o transeksualki u gostima kod Pape izrekli na bitno.net-u:
Zar to nije zbunjujuće? Prvo gender ideologe povezati s nacistima, a onda primiti u audijenciju, takoreći, upravo izravni ‘proizvod’ takve ideologije, tog jadnog čovjeka za kojega njegovi bližnji nisu imali ni trunke milosrđa? Sve to zbunjujuće je samo onima koji ne razlikuju čovjeka patnika od struktura koje su mu nanijele patnju. Papa Franjo ima veliko srce za sve vrste patnika. [...] Ne suditi, razlikovati čovjeka od njegova grijeha, razlikovati strukture koje nanose patnju, od žrtava tih struktura, imati milosrđa prema ljudskoj bijedi – to je Franjo.

Ipak mislim da nam ispravno razumijevanje ovih višeznačnosti u Papinom nastupu otkriva sam Franjo u sada već zloglasnoj avionskoj konferenciji za novinare (tal, eng, hrv):
U teoriji možemo reći da nasilna reakcija kao odgovor na napad ili provokaciju nije dobra stvar i nitko ne bi to trebao činiti. U teoriji možemo reći da je ispravno ono na što nas Evanđelje potiče, da okrenemo drugi obraz. U teoriji možemo reći da imamo pravo izražavanja i da je to važno. U teoriji se svi slažemo. Ali mi smo samo ljudi,[...]

Broj komentara: 14:

  1. To sam i mislio, tkz. pro-katolicki blogeri - sve sami provokatori ili kukavice! Zasto si ukinuo moj komentar, koji si vec bio stavio na blog???
    Razumijem ja tebe, ali te ne mogu opravdati. Ako se bojis ostaviti tudji komentar, kako ces tek svoje pravo, katolicko, vjernicko, misljenje i stav objaviti (ako si uopce vjernik, Katolik)?

    Jaki su satanisti, prejaki za nas same, ALI KO MOZE PROTIV NAS AKO JE KRIST S NAMA. Memento mori tomablizanac! Bog ti pomogao!

    Seaman

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije mo se svidio stil komentara, a maknuo sam komentar kad sam stigao pogledati prilozeni link jer a la dnevno.hr mijesajuci ozbiljne argumente s ludim teorijama sve skupa cini bezveznim i neuvjerljivim. Ako uz hostije u blatu stavimo "masonski znak" ruka ovako ili onako, onda je to vrlo efektan nacin da ljudi zaborave kako je prvi prigovor zaista neupitno ozbiljan.

      Izbriši
  2. Alo, tomablizanac, ako ima ista krscansko, Katolicko, ljudsko u tebi komentarisi (i prikazi na svom blogu, ako nisi provokator ili kukavica) Bergoglievo pokazivanje djavoljih rogova Filipincima kojim im iskazuje "ljubav". Covjece, je li to normalno, je li od Boga ili od Djavola?!

    O gazenju Hostija po blatu Manile u njegovom prisustvu necu ni komentarisati. To ni obicni masoni ne bi mogli razumjeti, a ti o tome na svom blogu ni "a". Sram te bilo.
    Ti smijes reci samo da je to "zaista neupitno ozbiljno". To nije "ozbiljno" to je grijeh nad grijehom, sablazan nad sablazni, ali ti to ocito ne razumijes, cim ti ja ovo moram pisati!
    I onda kao kakav jadov pronalazis izgovore dostojne jednog mlakog, ljigavog, "vjernika" da maknes moj komentar.

    Bergoglio nije obican mason! On je u najmanju ruku iluminat! Pogledaj mu "kriz" jadnice i naci ces najmanje jedan simbol satanskog drustva, koje je osnovao Aleister Crowley! Uporedi njegovu pticurinu na krizu sa pticurinom na zvanicnom logu OTO-a, a onda pogledaj kako se prikazuje Duh Sveti na svetim slikama i u ikonografiji. Vec je jedan OTO-vac, kardinal Rampolla, bio sprijecen da postane Papa od strane cara Franje Josipa, intervencijom na konklavi 1903.g. preko jednog poljskog Kardinala.
    Antikristovi intruderi u Kuriji su ponistili izbor kardinara Siri-a za Papu i na njegovo mjesto doveli onoga koji je ukinuo Misu svih vremena i pod uticajem masona (a po operativcu masonu/clanu Kurije Annibale Bugnini-u) i protestanata nametnuo novu misu, ciji "cvjetovi" donose svoje plodove u otpadu od Crkve, relativizmu, bergoglianizmu ...

    Ponavljam, jadan si ti "vjernik" - "katolicki" bloger kada ti jedan pomorac mora o svemu ovome govoriti. Ako ti jos nisi shvatio da Antikrist (cuo si za Antikrista, ili mislis da je to "teorija zavjere"?) ne moze zavladati nad covjecanstvom ako ne pokori Kristovu, Katolicku, Crkvu onda si ti jedan obican slijepac koji hoce da vodi slicne sebi.

    Po tebi su sigurno "teorija zavjere" i sva prorocanstva koja govore o strasnom otpadu u samom vrhu Crkve i grozi pustosi na svjetom mjestu. Naravno ni vrata paklena nece Crkvu nadvladati, ali takvi kao ti koji (ovako ili onako) tlape o teorijama zavjere samo otezavaju stanje svijesti ljudima koji traze smisao, istinu.

    Na kraju, ne boj se, ako ovako nastavis neces imati (puno) problema u ovome zivotu, ali sto ce biti s tobom poslije. Pazi da ne prodjes kao oni iz Laodiceje koji se nisu obratili! Ponavljam ti: memento mori!

    Seaman



    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne slazem se s vama u mnogo toga i mislim da vas ovakav neobuzdan govor vodi u pakao, ali ostavljam vam ovaj komentar kako biste osjecali da ste imali priliku iznijeti svoje misljenje na mome blogu. Slobodno otvorite svoj blog i pisite na njemu sto hocete.

      Izbriši
  3. Poštovani Toma,

    znamo da masonerija nije krivac za apsolutno sve loše stvari kojima je Crkva opterećena. No, mislim da nisu tako ni zanemariv faktor nestabilnosti kad uzmemo upozorenja pretkoncilskih enciklika koje su osudile protukatolički prozelitizam i planove rušenja Crkve.

    Možda biste mogli umiriti neke svoje čitatelje koji su iskazali, doduše neadekvatno, strah od tajnih grupacija koje žele realizirati svoje interese "unutar" Crkve a čija agenda nije spojiva s njezinim učenjem.

    Možda bi bilo dobro da pokažete da ste ,,pro-katolički" bloger i napišete svoj osvrt o navedenoj problematici. To bi umirilo one koji su Vas tražili da udarite po masoneriji. Ipak, i oni su Vaši čitatelji!

    Xavier :)

    OdgovoriIzbriši
  4. @Seaman
    Da su stvari tako crno-bijele i lako shvatljive prosječnu katoličkom umu tada bi svi katolički mediji brujali o rogovima i svetogrdnim događanjima na velikim misama. No, razboritost, ona elementarno kršćanska pa i ljudska, ne istrčava se sa zaključcima. Svi smo, dakle, i ja spadam u tu kategoriju tome skloni. Istina, ima elemenata koje spominjete, za teoriju zavjere ovakvu ili onakvu, no da se malo stavim u Tominu obranu, nije njegov blog mjesto gdje iste možemo sa 100% točnošću tvrditi i na ovaj ili onaj način dovoditi u pitanje aktualnog Petrovog nasljednika (uz još jednog dakako, koji je u mirovini). Još k tome pod pseudonimima. Pa smo često neopjevani junaci i apologeti. Već se vidimo s insignijama svoga mučeništva. No u realnom sektoru, u stvarnom životu konkretni događaji i stvari nam očituju "zečje srce" pa i šapu. To jest lako bježimo od odgovornosti koje iziskuju stvaran angažman i poneku i ne baš tako malu žrtvu. Možemo razmišljati, analizirati, interpretirati ovako ili onako, no konačan učinak kontroverznih čina, riječi i postupaka, u ovom slučaju pape Franje, ne možemo, barem ne za sada, obuhvatiti u cjelini i punom dosegu i značenju. Što se tiče Xavierovog pro-katoliciteta. Meni je on evidentan u smislu traženja prezbitera koji će služiti misu, koja je, iz znanih razloga utrnula prije nekog vremena. Zajednica ili zajedništvo ovakvog usmjerenja, koje ima svoju i liturgijsku i teološku (dogmatsku ...) pa i zakonodavnu pozadinu i naslijeđe ne trpi površnosti i mislim kako je autor bloga toga svjestan. Stoga, možda ne bez svojevrsne dopadljivosti i želje za pokazivanjem kako je sve kako treba, često puta stavlja kočnice onima koji drugačije misle i govore. Jasno, postavlja se u pitanje autentičnost dijaloga. Onoga dijaloga koji ide u dva smjera. Ipak, mislim, kako pravila koje je Toma postavio ne daju previše prostora za uskogrudnost i strah kako bi netko treći pomislio: eto vidiš tradicionalisti su sjevernokorejska struja u Crkvi. Tu je otvoren jedan put, s kojim je povezan i rizik. No, u kršćanstvu i katoličanstvu, kakvoga ja poznajem, uvijek su oni koji su najviše riskirali bili ti koji su pokazali kakvo je lice našega Gospodina i rado su podnosili i nevolje i progone. Toliko o tome. Postojanje anticrkvenih udruga nikoga ne ostavlja niti mirnim niti ravnodušnim. Najmanje katolike. Łongin

    OdgovoriIzbriši
  5. Jasno da se rogovi nikomu ne sviđaju. No o tome je bolje ne raspravljati, odnosno to ne uzimati kao krajnji dokaz nečijeg pripadanja sotoni, osobito kad je riječ o visokim crkvenim dostojanstvenicima.
    Mislim da se sotonini službenici vjerojatni najviše čuvaju da takve znakove ne čine u javnosti premda znam da su se danas osokolili i da pokazuju koliko su moćni.
    Danas se ne smijemo počešati po uhu - odmah će pomisliti da smo nastrani, ne smijemo se počešati po trbuhu - odmah smo masoni.
    Inače, simboli često imaju više značenja, čak i u kršćanstvu.
    Jednostrano tumačenje je opasno. Kakvu god da zvijezdu neki biskup stavi na grb: ili je masonska ili perzijska, muslimanska, komunistička...
    Time ne želim reći da svi ti luđaci kao masoni i iluminati i slični degenerici i sami nisu zavedeni od sotone: oni vračaju, bave se magijom, vjeruju u tu simboliku koja ih na kraju same uništi.
    No, sklizak je to teren. Valja paziti i biti mudar.
    S druge strane, mnoštvo klerika o tome ne razmišlja, osobito među modernistima - i pravi svakakve znakove.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  6. Kakav to znak pokazuju papa Franjo i kardinal Tagle?

    http://www.bitno.net/vijesti/kakav-znak-pokazuju-papa-franjo-kardinal-tagle/

    Istine radi.

    Domagoj

    OdgovoriIzbriši
  7. Bog daje Bog uzima ! Gospodin je gospodar sveg stvorenog i nestvorenog . Gospodinova je vlast nad svime . U Gospodina je naplata svakome po njegovim djelima . Nece Gospodin pitat kakav je bio onaj , nego cu odgovarat za svoje srce i sto sam donijela , ali ako u mom srcu bude propusta i zato cu odgovarat . Dakle odgovarat cu kakva sam supruga , kakva majka , ali najprije kakvo djete bozije , kakva sestra braci i sestrama s kojima sam postavljena po rodenju . Znano nam je da milosrde , poniznost i poslusnost dugujemo najprije Ocu po Isusu Kristu , po njemu i postasmo djeca bozija . Da sam ja pala zavedena grijehom kao sto i jesam mnogo puta zahvalno bi i s zahvalnoscu Ocu zahvalila blagoslivljajuci onoga tko mi je u ime Oca otvorio oci , ali time preuzimam i obavezu da i drugima iskazujem milost upravljajuci ga na crkvu . Ali ima i onih koji koji zadrto nece da se ponize i ispravljaju svoje putove . Sto nam kaze Gospodin za njih ? Kaze pustite ih Bogu , zasto ? Ja razumijem da ih izvrgne jos vise kako bi im on sam nakon nekog vremena opet pozvao . Ali ako ni tada svojom odlukom presuduju sami sebi . Dakle mi ovdje samo izmjenjujemp stavove pogleda , osobita puta kojim idemo da nebi zablude ugusile i mene kao pojedinca i da kao braca i sestre zivimu u vjeri na cvrstoj stjeni koja je Krist na kojem pociva nasa crkva . Sakramenti sveti koji zivot znace i jesu moraju i trebaju biti maksimalno cuvani kao zjenica oka od svakog od nas , a osobito od onih koji su pozvani pomazanjem svetim i tu nesmije biti nikakvog posustajanja . Tradicija sveta je dovela do savrsenstva zivot vjernih mnogih svetih , popustanje i kroz zbrku koja je nastala vecim angazmanom laika kroz zauzimanje veceg zauzimanja gdje im nije mjesto jer svak ima svoje staleske obveze po pozivu koji je Bog vec odavno odredio nase crkve su postajale sve praznije i praznije , potom se iz zabrinutosti pocelo pripustat svakakve sekte koje na sve strane i svakakve krive nauke crkva sve vise unistava , ali nazalost ovi koji su prepoznali i vjerno cuvali i cuvaju blago nasljeda crkve padaju u progonstva i zatiranja (zbacimo njihov jaram ,unistimo ih) .Gospodin se smije i govori gle glupog naroda , pa mi smo svi ukupno sacica , ali Gospodin nas gleda , cuva i brani . Nebojmo se ! Doci ce Gospodin i nece zakasniti . Opominjimo ibodrimo jedne druge dok jos odjekuje ono danas kako nas uci Gospodin !
    Ovo su moja promisljanja
    andela

    OdgovoriIzbriši
  8. Love you (almost) all – Helen Keller

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bila je eugeničarka. Zanimljivo, zar ne?

      Izbriši
  9. Ljudi, krscani, je li ovo moguce? Pa Helen Keller je davno umrla okultistica, pripadnica teozofske sljedbe (Helene Blavatsky):
    “… the hand sign system for the deaf, Helen Keller, was herself an occultist and Theosophist. Did Keller purposely design the deaf's "I love you" sign to be such a remarkable imitation of the classic sign of Satan? Was Keller saying, basically, "I love you, Devil?"
    http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/codex_magica/codex_magica07.htm
    http://www.jesus-is-savior.com/False%20Religions/Wicca%20&%20Witchcraft/signs_of_satan.htm

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dajte me postedite vise tih gluposti i idite o tome raspravljati negdje drugdje.

      Izbriši
    2. Samo sam čekao dan kad će se obznaniti spoznaja da je Spider-man sotonist :-D

      http://blogs-images.forbes.com/markhughes/files/2014/06/amazing-spider-man-2.png

      ED

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.