utorak, 16. prosinca 2014.

Kalendar, molitve, blagoslovi

Deus, qui tribus púeris mitigásti flammas ígnium: concéde propítius; ut nos fámulos tuos non exúrat flamma vitiórum.

Bože, koji si trojici mladića ublažio žestinu vatre, dopusti milostivo da nas sluge tvoje ne sažeže plamen opačina.
(jedna od molitava subote adventskih kvatri)

***

Kardinal Bozanić pozvao nas je da ovaj tjedan kroz tri dana molimo za Domovinu i to s posebnim naglaskom u četvrtak na Euharistijskom klanjanju, u petak na postu, u subotu na molitvi krunice Blažene Djevice Marije. Ovaj tjedan su i zimske kvatre (srijeda, petak, subota), pa se poziv na revniju molitvu i post skladno uklapa u liturgiju.

***


Liturgijski kalendar za tradicionalni rimski obred za 2015. godinu možete naručiti preko stranice tradicionalnamisa.com. Za 35 kn + poštarinu dobit ćete lijepi kalendar ilustriran fotografijama vezanim uz godinu posvećenu redovništvu koja je nedavno započela.

***

Dobio sam upit postoji li na hrvatskom jeziku Biblija s opsežnijim komentarom koji valja? Ja mislim da ne postoji, ali možda vi znate više?

***

Svećenici koji bi htjeli blagoslivljati kuće po starom obredniku, mogu se poslužiti ovim izvatkom: pdf originala, doc verzija, pdf verzija. Na početku je nekoliko kraćih blagoslova koje možete koristiti ako se vama ili ukućanima žuri (npr. pas vas grize za nogu ili vas se žele što prije riješiti), a na kraju je i nešto duži blagoslov za obitelji koje su vjerničke i drago im je da ste došli.

I vjernici laici mogu si isprintati ovaj blagoslov te dočekati s njime svećenika (naravno, ne zaboravite pripremiti vodu blagoslovljenu po tradicionalnom obredu i neki novčani prilog). Ako mislite da se svećenik koji će vam doći blagosloviti kuću ili stan neće naljutiti jer mu se miješate u posao, vrijedi pokušati. Ako vidite da vam dolazi laik "blagosloviti" kuću, brže bolje sve uklonite ili prekrijte stolnjakom.

***

I kada su učenici trgali i jeli klasje, farizeji i pismoznanci su prigovarali: „’Ali naša stega, naš nauk kaže da se to ne može raditi!’ Bili su tvrdokorni u svojoj disciplini“, rekao je papa Franjo i usporedio to s rigidnim održavanjem discipline pričesnoga posta prije pape Pija XII. [„Pio XII. nas je oslobodio od tako teškoga križa euharistijskoga posta“]: „nije se moglo popiti ni kapljicu vode“, a „kada su se prali zubi, trebalo se paziti da se voda ne proguta.“ A kad je Pio XII. promijenio disciplinu, „toliko se farizeja skandaliziralo“, govoreći „hereza! Ne dirati crkvenu stegu!“ Pio XII. je postupio poput Isusa: vidio je potrebe naroda“, dok su ovakvi farizeji „bili tvrde kože, ali u srcu truli, slabi“.

„I mi u svojem životu možemo postati takvima“, istaknuo je Papa, dodajući: „Nekada – povjerit ću vam jednu stvar – kad bih vidio takvoga kršćanina, slaba i neučvršćena srca; ne utvrđena na Stijeni – Isusu – a s takvom vanjskom krutošću, zamolio bih Gospodina: ‘Ma, Gospodine, baci im koru od banane na put, da se dobro poskliznu; da se posrame što su grešnici – i tako susrevši tebe – da shvate da si ti spasitelj. Često nas grijeh posrami i onda susretnemo Gospodina, koji nam oprašta.“

I danas farizeji pokušavaju zapriječiti narodu pristup pričesti. Ne radi se više o kapljici vode (kako su zaostali bili ti rigidni kršćani prošlih stoljeća!). Danas se farizeji protive neizmjernom Božjem milosrđu, Duhu koji sve čini novo. Toliki župnici prijete i zastrašuju osobe u neregularnim zajednicama da će ići u pakao, čak im i uskraćuju pričest kad je žele uzeti! Takvi trebaju dobro tresnuti i polomiti noge!

Broj komentara: 5:

  1. Hvala na informacijama.

    Tradicionalist

    OdgovoriIzbriši
  2. Pater Niklaus Pfluger, prvi asistent mons.Fellaya, dao je intervju časopisu katoličke mladeži "Der gerade Weg". Ovo je jedan od najsnažnijih intervjua u posljednjih nekoliko desetljeća. Je li moguće da u vrijeme sveopće pomutnje jedan glas ovako jasno progovara, da govori istinu...pod svaku cijenu?!
    Pater Pfluger koji nema dlake na jeziku jasno postavlja stvari. Očitao je bukvicu najprije tradicionalistima - i ovo je zbilja pravi način da se javno ukore neke stvari koje postoje u tradicionalnom svijetu. Nevjerojatne izjave: Bratstvo sv. Pija X. jest neizostavni dio Tradicije, ali nije jedini. I drugi imaju duhovne plodove. Tradicionalni pokret je podijeljen, a to nije Kristov duh.
    Samo je Crkva ona koja donosi spasenje, ona je šira od Bratstva...Bratstvo mora biti misionarsko i atraktivno. Tradicionalni krugovi su se uspavali po Europi, Tradicija je živa u SAD-u, na Filipinima, u Africi i u Istočnoj Europi.
    Novi ljudi predstavljaju i nove ideje, a to je rast....
    Svi mi koji volimo Bratstvo u početku smo se malo trgnuli, jer je Bratstvo desetljećima bila snažno pribježište dok su drugi padali, no ovakav govor - ovo je zbilja apostolski duh, Kristov duh.
    Ovako treba "kritizirati" i same tradicionaliste, ali bez napada na crkveni nauk, bez napada na tradicionalnu sv.Misu i s jasnim pogledom na crkvenu povijest koji nije obojen protucrkvenim crnim legendama i prosvjetiteljsko-masonsko-protestantskom propagandom.
    Daj Bože da se tradicionalni svijet više ujedini i zajednički se odupre modernističkoj pohari. Možda će se to tijekom ovoga pontifikata i dogoditi?!
    Mislim da je i u našim krajevima sjajni lik mons.Lefebvrea konačno počeo zadobivati ono mjesto koje mu pripada. Mnogima je sada jasno da to nisu bili privatni stavovi, nego obrana katoličke stvari u duhu Crkve i u duhu Tradicije.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  3. Jedna mi stvar nije jasna: koja je potreba toliko upadnog isticanja vjernosti papi Franji i kardinalu Bozaniću na dotičnoj stranici? Sve se bojim da tu ima vrlo ozbiljnih neokonzervativnih primjesa, poglavito u ovoj rečenici: ,,u ovogodišnji kalendar uključili smo i rubriku s liturgijskim kalendarom za redovni oblik rimskog obreda (“novus ordo”)".

    Zbog čega se zalažemo za tlm - je li to samo izvanredni oblik koji je jednako vrijedan kao i redovni? Onda nam on nije ni nužan, ako je NO jednako dobar - ako je to samo uživanje estetike i neka posebna duhovnost.

    Hubert

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko sam ja shvatio, novus ordo kalendar je vrlo sazeto ukljucen (jedan redak) da bi vjernici mogli nabaviti samo ovaj kalendar bez potrebe za dodatnim kalendarima (osim grkokatolickog, dakako).

      Izbriši
    2. Ništa se ne brinite Huberte, kad malo odrastete, mnoge će vam stvari biti jasnije. Naučit ćete i plemenitu vještinu "čitanja između redaka".

      ED

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.