nedjelja, 14. prosinca 2014.

Gostujući autor - Nekoliko prijevoda

Dobio sam nekoliko kvalitetnih prijevoda članaka koji će biti od interesa čitateljima ovog bloga, ali i široj vjerničkoj populaciji. Premda su tekstovi iz različitih izvora u originalu objavljivani prije više mjeseci, vjerujem da su i danas korisni. Prebacio sam ih u pdf format kako bi se očuvalo oblikovanje teksta, ali i radi lakšeg širenja i dijeljenja. Zahvaljujem prevoditelju! Čitajte, printajte, dijelite!

***

Broj komentara: 9:

 1. Kako to da su tekstovi tek sad prevedeni, i zašto nisu objavljeni u vidljivijoj formi (kao članci)?

  Filip

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prevedeni su prije, za privatnu upotrebu, a ja sam ih nedavno dobio. Ucinilo mi se bolje da ih ovako zajedno objavim nego rastezem kroz vise dana. Usto, znam da su neki ljudi, medju njima ima i klerika, alergicni kad im se spomene ovaj blog, pa je ponekad bolje da zainteresirani mogu naprosto poslati mailom pdf ili isprintati i pokloniti, nego linkati na blog.

   Izbriši
 2. U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu oni vjernici koji su privrženi zdravom nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu i onda očajnički kao iglu u stogu slame nađu neku papinu pravovjernu izjavu i onda s njome mašu mjesecima. sličan primjer tome je portal bitno.. čitajući ove tekstove mislim da u vatikanu najveću plaću i beneficirani radni staž s koeficijentom 2.5 u zaslužuje o. Federico Lombardi koji više niti ne spava po cijele noći smišljajući kakvo "logično i zdravorazumsko" objašnjenje će dati u javnost na svakodnevne Franine provale. Ivan

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Zamislimo da antikrist preuzima vlast u svijetu. Tradicionalni vjernici i svatko tko ima imalo soli u glavi ga prepoznaje.
   M.B., Ferdinand Z., Robert H., S.Š., D.M. pišu oštar komentar i raskrinkavaju ga.
   Komentar ovo-ono.neta: "Gdje to piše da on mrzi Krista?! Zar nije više puta citirao Dignitatis humanae i Lumen gentium?! Zar nije izrazio svoje divljenje prema Ivanu Pavlu II. i njegovim mudrim riječima u Asizu na međureligijskom susretu?! Zar nije rekao koliko ga je oduševljavao pontifikat pape Frane: Lampedusa, Plava džamija, posjeti zatvorima...
   Zar njegova borba za mir i blagostanje nije dovoljna da mu kažemo barem jedno iskreno hvala. Zar otvorena podrška mnogih prelata Vama kao vjerniku katoliku nije dovoljan znak kakav stav valja zauzeti unatoč nekim znakovima koji ipak zabrinjavaju. Vaše licemjerje, cjepidlačenje i nepriznavanje živoga Učiteljstva velika su sablazan i dokaz nedostatka katoličkog duha. Kriptolefebvrovstvo koje je raskrinkao već komesar Volpi zbilja je rana koja razara današnju Crkvu i zbog toga ćete snositi posljedice."

   Kikii

   Izbriši
  2. @Kikii
   Uza sav trud i napor razuma, očito nedostatno prosvijetljenoga, ne razumijem ovaj komentar. Čitav je fikcija ili sam negdje izgubio kontekst? Mislim na tekst pod navodnicima. To si sam smislio ili ... ?Łongin

   Izbriši
  3. A Longin i braća njegova bi pri tome svojim unakrsnim ispitivanjem pokušali zbuniti nas tradicionaliste i sve one koji VIDE: koji prepoznaju i zaključuju. Svojim rafiniranim relativiziranjem, prenaglašavanjem na jednoj i prikrivanjem na drugoj strani, raznim psiho-tehnikama stvaranja privida i brkanja zbilje sa snom, pokušali bi obezvrijediti taj moment prepoznavanja dolaska sina propasti.
   Zanimljivo je da takvi nikada ne napadaju loše momke: sa svim prenemaganjem, riječima punim milosrđa, milozvučnosti, rime i blagoglasja, uvijek se okome na one koji govore istinu i zalažu se za nju.

   Kikii

   Izbriši
  4. @Kikii
   No dobro. Morat' ću preoblikovati pitanje. Zanemariti ću, koliko je do mene, dijelove tvojeg posta o Longinu i braći njegovoj, u kojemu ima dosta toga rečenoga iz gorčine duše. To mogu shvatiti. Pitanja koja postavljam uglavnom su lišena psiho-tehnika (mislim, nisam prošao nikakav tečaj takve vrste), iako mi se čini kako, vjerojatno zbog predrasuda, a i prijašnjih iskustava, postizavaju takav učinak ili barem tako djeluju. Možda sam pogodio kakvu sastavnicu spomenute tehnike. Ne znam. S moje strane takav učinak je neželjen. Toliko o tome. Zanimalo me samo postoji li citat, koji si stavio pod navodnike na spomenutom ovo-ono. netu, kojega inače ne pratim ili je fiktivan? Dakle, pojašnjenja radi, tebi i braći tvojoj, bilo je samo pitanje. Nikakvo unakrsno ispitivanje. Łongin

   Izbriši
 3. Dobri su tekstovi. U ovom zadnjem sam našaonekoliko tipfelera koje bi bilo dobro ispraviti:
  1. kardinal Marini -> kardinal Martini (na 2 mjesta)
  2. Evangelium gaudii -> Evangelii gaudium.

  OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.