petak, 17. listopada 2014.

Stanislav Vitković RIP


Danas je umro prečasni g. dr. Stanislav Vitković. Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila njemu.

Informaciju sam provjerio. Ako dobijem drugih informacija, dodat ću ih ovdje.

Do daljnjega je tradicionalna misa u sv. Martinu otkazana.

Molim vas pomolite se za preč. Vitkovića, služite ili dajte da se za njega služi misa.

***

Dodano 17.10.2014. u 12,10.
Zagreb, (IKA) - Svećenik Zagrebačke nadbiskupije i prebendar Zbora prebendara prvostolne crkve u Zagrebu, dr. Stanislav Vitković preminuo je iznenada tijekom putovanja u inozemstvu, u petak 17. listopada, u 70. godini života i 44. godini svećeništva, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Rođen je 8. kolovoza 1945. godine u Zagrebu u obitelji prosvjetnih radnika Stanka i Dragice rođ. Čupar. Kršten je u župi Sv. Petra. Osnovnu školu i državnu klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu, a studij filozofije i teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu. Kao bogoslov boravio je i u kolegiju Capranica u Rimu. Za svećenika Beogradske nadbiskupije, zaredio ga je beogradski nadbiskup Gabrijel Bukatko 1971. godine, u svetištu Majke Božje u Remetama.

Magisterij iz teologije postigao je 1972. godine. Nakon dvogodišnje specijalizacije na Papinskom pastoralnom institutu, četiri je godine službovao u rimskoj župi sv. Emerencijane, a od 1974. do 1977. predavao je kolegije iz Pastoralne teologije, te druge kolegije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Predavao je i na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Bio je član sjemenišnog poglavarstva Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu kao duhovnik i prefekt studija.

Godine 1980. postigao je doktorat iz teologije na Papinskom lateranskom sveučilištu, povijesno-pastoralnom disertacijom pod naslovom „Katolički pokret u Hrvatskoj: postanak, razvoj, utjecaj na pastoral". Prebendarom Zbora prebendara prvostolne crkve zagrebačke imenovan je 1980. godine, kada je i inkardiniran u Zagrebačku nadbiskupiju.
Uz redovitu službu u zagrebačkoj katedrali, od 1998. do 2010. godine bio je rektor crkve Krista Kralja. Bio je zauzet brojnim obvezama i dužnostima, među kojima valja istaknuti: arhivist Nadbiskupskog arhiva u Zagrebu, duhovni pomoćnik u samostanu karmelićanki u Hrvatskom Leskovcu, branitelj ženidbenog veza pri Ženidbenom sudu u Zagrebu, prosinodalni ispitivač za ispovjednu jurisdikciju, tajnik Hrvatskog književnog društva sv. Jeronima, vicepostulator kauze danas blaženoga Ivana Merza, predavač na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji, duhovnik Marijina suradništva u Hrvatskoj, koordinator u pokretu „Religije za mir". Budući da je 1976. od Svete Kongregacije za Istočne Crkve dobio ovlast biritualizma, pomagao je i u pastoralu grkokatoličke Križevačke biskupije. Rado je bio slušan kao predavač na simpozijima s crkveno-povijesnom tematikom, a povremeno je surađivao u katoličkoj publicistici, osobito u svetojeronimskim izdanjima, i prevođenju djela hagiografskog karaktera.

Broj komentara: 16:

  1. Pokoj vječni daruj mu Gospodine...

    RiKa

    OdgovoriIzbriši
  2. Pokoj vječni daruj mu Gospodine, i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru Božjem.

    Mislim da ćemo ga svi zapamtiti kao skromnog i pobožnog čovjeka, koji je pažljivo i vrlo lijepo slavio Misu svih vjekova i uvijek veoma lijepo i poučno propovijedao. Neki od nas će ga kao zapamtiti i kao uvijek spremnog ispovjednika, koji je rado koristio i tradicionalni obred ispovijedi i davao tradicionalne pokore.
    Žao mi je što ga s ovoga svijeta neće moći ispratiti tradicionalni obred za pokojnike, koji je neusporedivo ljepši, dostojanstveniji i milosniji od koncilijarnog obreda.

    OdgovoriIzbriši
  3. Dakle, u laganoj sam nevjerici! :(

    Neka počiva u miru i neka ga Gospodin primi u svoje Kraljevstvo!

    OdgovoriIzbriši
  4. Neka mu Gospodin bude nagrada u Vječnosti.Otišao je ka svome Iskonu kamo ćemo jednom svi mi poći!Malo sam ga poznavao ali i to malo nosim vrlo lijepe uspomene iz ugodnih,korisnih i poučnih razgovora.Ne da je bio biritualac,on je bio triritualac i na sva tri obreda jedne Svete Liturgije rijedak primjer dostojanstvenog i časnog držanja.Neznam jeli itko od naših današnjih Prezbitera imao tu čast služiti na ovakav način!Ljudski mi se plače za svakim odlazećim svećenikom a osobito onih starijih jer s njima odlaze istinske vrijednosti vremena i prostora kojeg su sazrijevajući u radosti i trpljenju ustrajali na Božjem putu!Umro je na svetkovinu Sv.Ignacija Antiohijskog velikog sveca poštovanog od Istoka do Zapada! Sada...prema Vječnosti dragi Prečasni zapjevao bih Vam"Zdigni glavu gori mila ružica..." i neka Vas Anđeli ponesu,čeka Vas Liturgija Nebeskog Svoda !
    Ivan iz Rijeke

    OdgovoriIzbriši
  5. Gospodine, pomiluj ovog svoj slugu, grijehe mu prosti a sve zasluge umnoži da u slavi tvojoj prebiva i za nas se tebi moli!

    OdgovoriIzbriši
  6. Pokoj vječni daruj mu Gospodine.
    Doista me šokirala ova vijest. Prečasni Vitković uvijek će mi ostati u dragom sjećanju.

    OdgovoriIzbriši
  7. Requiem aeternam dona ei Domine; et lux perpetua luceat ei.

    Requiescat in pace!+

    OdgovoriIzbriši
  8. Iskreno žalim zbog toga što sam bio, premalo je reći, preoštar prema njemu i nepravedno sam, na temelju nedobronamjernih govorkanja i svojih predrasuda, upao u grijeh protiv ovog svećenika. Bogu hvala, Toma je bio prisebniji od mene tada. Svjedočanstva radi, sinoć sam u molitvi baš nekako osobito razmatrao o njemu i načinu na koji sam se ponio. Nekako sam se sinoć zamislio kako bi bilo dobro da sam otišao k njemu i zamolio ga oprost. Učinio sam to sinoć ... u mislima, iako svjestan kako će do takvog susreta teško doći. A onda ova vijest. To je to, rekoh u sebi, susret se, na neki neobičan način dogodio. To je bio trenutak našega pomirenja. U svakom slučaju neka mu Gospodin podari neko mjesto među svojim odabranicima u Kraljevstvu koje ne poznaje zalaza i kamo se svi nadamo doći uzdajuć' se u neizmjernu dobrotu Božju i njegovo neprispodobivo milosrđe. Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Longin

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo je bilo zaista neočekivano. Bio je svećenik velikog znanja i pobožnosti.

    Pokoj vječni daruj mu Gospodine.

    OdgovoriIzbriši
  10. Pokoj vječni daruj mu Gospodine, i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru Božjem.

    DM


    DM

    OdgovoriIzbriši
  11. Pokoj vječni daruj mu Gospodine.
    Jedno veliko HVALA prečasnom što je na slavu Božju učinio za našu zajednicu. Što je hrabro prihvatio služiti tradicionalnu misu. Neka mu se smiluje Presveto Srce Isusovo i neka ga Bog nagradi vječnim mirom.

    OdgovoriIzbriši
  12. Requiem aeternam dona ei, Domine!
    Koliko znam, a nije spomenuto u životopisu IKA-e, jest da je pokojni preč. Vitković imao naslov protojereja stavrofora (tj. križonosca) u Križevačkoj biskupiji, što je najviši čin prezbiterskog dostojanstva na Istoku.
    Hvala mu na svemu.

    OdgovoriIzbriši
  13. Zna li itko kada i gdje će biti pogreb?

    OdgovoriIzbriši
  14. Divan čovjek i divan svećenik. Teško je vjervati da više nećemo moći slušati njegove propovijedi nedjeljom. Sada imamo još jednog zagovornika na nebu.
    m.

    OdgovoriIzbriši
  15. U nedjelju je Collegium pro musica sacra održao koncert u crkvi Krista Kralja na zagrebačkom Trnju. Moj muž i ja smo na taj način izrekli molitvu zahvale za sva dobra koja smo primili po Njegovom svećeniku Stanislavu Vitkoviću. Neka mu naša nebeska Majka otvori vrata Doma Očevog! Počivao u miru!

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.