subota, 11. listopada 2014.

Sinoda 2

Kratki sažetak zbivanja od prvog teksta:
  • Izgleda da je većina biskupa na sinodi protiv svetogrdnih prijedloga kardinala Kaspera o rješavanju problema pričešćivanja trajnih preljubnika (onih koji žive kao muž i žena, premda su oženjeni za drugu osobu).
  • Zanimljivi citati u kojima kardinali osuđuju Kasperovu doktrinu pojavljuju se izvan službenih komunikacijskih kanala koji vode isključivo preko kontroliranih dnevnih sažetaka zbivanja od strane glasnogovornika Svete Stolice.
  • Kardinal Kasper se brani tvrdnjom da se oko svojih prijedloga uvijek konzultira s Papom. Tjednima ga nitko nije opovrgnuo, pa se može uzeti da je to istina. 
  • Kardinal Müller, pročelnik Kongregacije za nauk vjere, usprotivio se tajnovitosti kojom je obavijen rad sinode. Kaže da vjernici imaju pravo znati što njihovi biskupi govore. Jesu li njegovi istupi zadnjih tjedana iskrena obrana katoličkog nauka kojeg je i sam u prošlosti znao zamagljivati ili se radi o svojevrsnoj tezi-antitezi (da ne kažem good cop / bad cop rutini) koja će rezultirati nesretnom sintezom, ostaje za vidjeti.
  • Kardinal Burke je u intervjuu objasnio bračnom paru koji je održao govor na početku sinode, zašto nije zgodno pozivati sodomitske partnere bliske rodbine među mlade i neizgrađene osobe na božićnoj večeri.
  • Njemački biskupi na sinodi većinski podupiru prijedlog kardinala Kaspera koji ide za time da se osobe u "drugom braku" "pokaju", ali nastave živjeti u grijehu i da tada mogu slobodno primati pričest usprkos teškom grijehu i svetogrđu koje ih vodi direktno u pakao. Komentatori kažu da njemački biskupi misle kako će tako zadržati obveznike crkvenog poreza iz kojega se Crkva u Njemačkoj obilno utovila i pomoću kojega pokušava kontrolirati i ona područja koja ovise o njezinoj materijalnoj pomoći.
  • Pater Lombardi, glasnogovornik Tiskovnog ureda Svete Stolice prenio je u svom sažetku prvog tjedna rada sinode 'zanimljivu primjedbu' po kojoj je kasperovski prijedlog uspoređen s 'krajnje revolucionarnim i novim' činom kojim je sv. Pio X. djeci dopustio da mogu pristupiti Euharistiji.
  • Tom sramotnom spinu povijesnih odluka još se početkom sinode pridružio dvotjednik Civiltà Cattolica izvlačenjem iz naftalina nekih mletačkih otoka u Grčkoj u 16. stoljeću. De Mattei ih je vrlo brzo razmontirao, ali ostaje činjenica da se svi tekstovi u navedenom isusovačkom časopisu provjeravaju i odobravaju u Državnom tajništvu Svete Stolice.
  • Nije začuđujuće da se kasperovcima (ili možda kasperitima jer zvuči kao termitima) pridružio i generalni poglavar Družbe Isusove.
  • Afrički kardinal Napier spomenuo je da bi prihvaćanje gore spomenutih prijedloga značilo da i poligamisti mogu primati pričest. Završimo s jasnim riječima navedenog kardinala: "Nosite svoj križ s Kristom!"

Broj komentara: 15:

  1. Ja glasam za pastoralni pristup sv. Nikole heretiku Ariju. Direkt. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šamarčina Kasperu...ha, ha...Kažu da je sv. Nikola zbog šamara Ariju bio bačen u tamnicu, isključen s Nicejskog sabora, a neki da je čak i suspendiran.
      Veliki sveti Nikola!

      Kikii

      Izbriši
    2. Ovdje je prikazano kako sv. Nikola šakom udara Arija, šamar bi bio blaža verzija. :))

      Izbriši
  2. Prateći sve putem Salt and Light TV čovjek može vidjeti kako je aparat kasperita veoma aktivan. Fr. Rosica je upotpunosti neobjektivan i pristran u izvještavanju i doista, jasni katolički stavovi ne mogu doći na vidjelo putem regularnih kanala. Ostaje nam moliti jer kako se ovo razvija čini mi se da neće završitit dobro nikako bez obzira da li kranji dokument bio pravovjeran ili donosio neke nejasnoće u definicijama. Što se tiče Kaspera, ova slika govori puno toga.

    PS. Drago mi je da kardinal Burke koristi alternativne medije za očitovanje. Ima njuh za detektirati herezu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja imam dojam,kao što sam to i u početnim javljanjima naslućivao sljedeće.Razumijem papu u riješavanju problema rimske kurije glede financija.No pitam se zašto ide zadirati u stvari koje i nisu toliki gorući problemi Crkve.Neželim biti drzak pa reći da me jako ljuti i koji jarac se ide dirati u ono što ga nitko netraži.Čini mi se da je krivo postavljeno a onda i isforsirano pitanje pričesti rastavljenih pa ponovno oženjenih.To uopće i nije pitanje o kojem bi cjela Crkva trebala glavu razbijat.Naravno da suosjećam s takvima,imam ih koje osobno u vlastitoj sredini poznajem i dobro se nose.Mislim da je pravo pitanje za Crkvu na koji način takve možemo uključiti u pastoral i život župe!Znam neke koji su i sami svijesni da se nemogu ni ispovjedat ni pričešćivat ali od toga ne prave halabuku, odgovorno prihvaćaju ono što je na snazi.Jednom amputiranu nogu nikad više nemože nadomjestiti ista takva.Papa pokreće i druga pitanja i potencira rasprave koje samo zbunjuju vjernike i stvara se dojam nesugurnosti!Blaženi i nikad prežaljeni Benedikt XVl.nikad nebi dozvolio rastakanje.Dok je mogao snažno se držao a kad je osjetio da više nemože i nema s kime,povukao se.Iako nam većini ni dan danas nije do kraja jasno ZAŠTO?Ja bih ga samo pitao Sv.Oče čime su Vas ucjenili?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razmišljajući na ovaj način, Socci je poludio i tvrdi da papa Franjo nije valjano izabran, dakle da nije papa.
      Zanimljivo je kako se lako padne u sedisvakantizam (ili barem djelomično) i napusti teren katoličkog Nauka.
      Sada je zbilja nebitno kako je došlo do odreknuća: ono je valjano i gotovo! Habemus papam: to je Sveti Otac - papa Franjo - slabi papa, nažalost. Koji dosljedno provodi sve koncilske smjernice.
      Možemo se vrtjeti ukrug koliko hoćemo, praviti replike šezdesetih: posljednji ne-slabi papa bio je Pijo XII.
      Možete sada svi reći ovo i ono: vrijeme je da se svi ozbiljno pozabavimo mislima mons. Lefebvrea.
      Ni Ivan Pavao II., a dobrim dijelom ni Benedikt XVI. (premda je činio i čudesne stvari) ne mogu se oprati od sukrivnje u pooštrenju krize, o Pavlu VI. i Ivanu XXIII. da i ne govorim.
      Možda se Sinoda konačno kardinalima otvoriti oči: dobili su ono što su birali. - Tražili ste, gledajte - rekao bih im. Sjećam se dobro kako je blog Messainlatino prije konklave iz svojih dobro obavještenih izvora saznao da se među kardinalima osobito pazilo da "čudaci" kao kardinal Burke slučajno ne bi bili među papabilima. Čudaci koji 2013. nose stare paramente i celebriraju tradicionalnu Misu.
      Kako to da baš takvi čudaci herojski brane katolički Nauk - a drugi se razmahali s eksperimentima! Očito neka veza između stare Mise i prevovjerja, nich wahr!?

      Kikii

      Izbriši
    2. Tri put sam ovo čitao,sve je to jako zabrinjavajuće!Ako treba puknuti nek se to dogodi čim prije,nek se konačno na Sinodi sve karte stave na stol!Nebih volio da papa svaki put o nekoj temi saziva Sinodu da bi preko nje doznao kako tko diše i jeli vrijeme za neke njegove "aseve"iz rukava,znani samo Providnosti!Vjerujem da će sve ove muke po Mateju završiti Gospinim trijumfom iz Fatime na veliki jubilej 2017.a do tada naoružajmo se vjerom i strpljenjem,nema nam druge!

      Izbriši
    3. Reći da sedevakantisti "napuštaju teren katoličkog nauka" očita je neistina, suprotna činjenicama. Naravno da i njih ima svakakvih, pa neki idu u ekstreme, ali u osnovi oni se jednostavno drže antičkog nauka da heretik ne može biti papa jer nije član Crkve. To je naučavanje svih otaca, kako potvrđuje i crkveni naučitelj sv. Robert kard. Bellarmino.

      Oni svoje zaključke potkrepljuju predkoncilskim izvorima i teolozima, tako da se ne radi o novitetu.
      Ako se nekomu konkretno njihov zaključak da su prošli koncilijarni poglavari bili heretici čini pretjeran, onda barem gledajući Franciska i njegove hereze prije i poslije izbora može pošteno reći (kao što sam ja svojevremeno rekao) da barem postoji dobro utemeljena sumnja u njegovu vjeru, što znači i u njegov izbor, a što onda katolike oslobađa od svake obveze podložnosti, jer se nitko nije dužan podložiti sumnjivom papi.

      Izbriši
    4. Mateo meni si najviše sumnjiv ti.I nema Crkva problema s papom koliko vidim ima s tobom.Ti si najveći problem.Nisi se dugo javljao,vjerojatno su te obučavali kako ćeš i dalje sipati otrovne strelice i ranjavati već izranjenu Crkvu.Ostvaruje se Biblijsko"udarit će Pastira i stado će se razbježati".Nazivati papu heretikom može samo heretik!

      Izbriši
    5. Mateo prijatelju oštrog jezika!Ti braco u svakoj prilici gledaš iako nije tema popljuvati papu.Ni u ovoj rubrici nije tema njegova osobnost nego Sinoda.Ti stari vrebaš sastrane i samo gledaš kad je trenutak da po tisućiti put naglasiš da je papa heretik.Nisi razmišljao koliko vrijeđaš braću i sestre istog ali umjerenijeg žara od Tebe.Opet nitko Te ne osuđuje,brat si nam.Neznam prijatelju i nije moje da se pitam kad si bio zadnji put na ispovjedi ali mi se čini kad god se Njemu obraćaš On od muke tada gleda sapunice na televiziji!

      Izbriši
    6. Ne,ne i ne!Nedopustivo je vlastitu braću nazivati hereticima.Naš MATEO je naš miljenik.Malo je žestok al je dobar.Ja ga stalno pratim,ne paše mi često puta njegova retorika iako ima veliku ljubav prema Crkvi!Nije još bio na općoj audijenciji kod pape Franje ali vidim sprema se!Za razliku od drugih kad dođu Sv.Ocu ukoče se,on bar zna šta će mu reć!

      Izbriši
    7. Istino, da se razumijemo. Ako ste mislili da Mateo zastupa liniju Bratstva, varate se.
      FSSPX priznaje papu Franju i moli se za njega i spominje ga u Kanonu premda je jasno da je posrijedi slabi papa koji svojim stilom vladanja nanosi svetoj Crkvi strašne udarce. Toliko strašne da se i kardinali otvoreno bune...
      Takve nitko ne obučava, svatko ima neku svoju filozofiju. Poznati su po tome u svijetu da nitko ni s kim ne može.
      Opasan je taj principium divisionis

      Kikii

      Izbriši
  4. Ne zaboravimo koliko Njemačka biskupska konferencija materijalno pomaže Vatikanu.
    Dobar start za traženje protuusluga!
    Ti novci i materijalna pomoć uvijek iza kulisa štošta određuju. U Crkvi to pak ne bi trebalo tako biti.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Frende Franjin pontifikat je sav u znaku siromašnih,skromnosti i odmah tu kao moguću teoriju odbaci jer ako neko mrzi pare na ovome svijetu onda je to sigurno papa Bergoglio.Ne boli mene glava jer ako je u nečemu temeljit a ono sigurno je da NIJE PODKUPLJIV!
      Druga strana medalje može biti da se čovjek zamisli!.Naime jutro nakon zadnjeg konzistorija na kojem je Franjo kreirao nove kardinale(zadnji put,petak 21.veljače ove godine) papa hvali Kasperovo izlaganje o pastoralu braka koje je ovaj na njegovu zamolbu održao dan prije na konzistoriju kardinalima.A izlaganje je Kasper iskoristio i da ubaci svoju tezu i mogućnost pričesti i ispovjedi za ponovno oženjene.Tu sada nastaje oprostite na izrazu pomutnja u Franjinoj glavi.On izjavljuje kako je jučer prije spavanja još jednom pročitao cijelo izlaganje kard.Kaspera i kako mu želi zahvaliti jer je PRONAŠAO DUBOKU TEOLOGIJU I JASNU MISAO U TEOLOGIJI KOJU JE LIJEPO ČITATI.Znači da Franjo podržava Kasperovu ideju jer ne samo da ga zbog stava nije opomenuo ni ukorio nego nametnuo kao polazište oko kojeg papa misli da bi trebalo podržati na Sinodi.Zato Franjo saziva lll.izvanrednu Sinodu jer ona redovna XVl. Sinoda koju je trebao sazvati prebacijo za 2015.godinu.Tako da je ova izvanredna Sinoda više analitičkog i izvještajnog karaktera a predhodili su joj oni anketni upitnici biskupskim konferencijama gdje su njemački biskupi namjerno rezultate dali medijima tako da se stvori onakvo ozračje kakvo se želi.Sve to nešto Kasper preko svojih kanala muti i Franju i druge.Već su tada nakon konzistorija neki kardinali žestoko napali preko medija Kasperovo izlaganje,kao npr.kardinal Caffara nadbiskup Bolonje.E kad je počeo Bogu hvala Caffara,osokolili su se i drugi.Zato sam i rekao u prijašnjim javljanjima da se tu nešto muti.A to bi mogo biti da je Franjo skuzio da neće bit lako donjeti neke odluke,pa da XlV. redovna Sinoda nebi bila neuspjesna sad je sazvao tu famoznu lll.izvanrednu samo da bi se pripremio teren za ono što dolazi!Zato kažem 2017.sve će doć na svoje Gospinim trijumfom iz Fatime!Dosta više licemjerja u samom vrhu Crkve!

      Izbriši
  5. Odlično Toma, hvala na ovim sažecima! Uštedio si mi hrpu vremena, a još uz to izmamio i osmijeh u ovoj tragičnoj situaciji. Nadam se da ćeš nastaviti s ovim kratkim izviještajima, ovo me košta puno manje živaca od čitanja detaljnih članaka o svakoj od ovih točaka.

    Imaš možda neki izvadak toga što kaže naš kler i biskupi. HKR, GK i ini? Nedavno sam na radiju slušao neke visokopoziconirane klerike, govorili su da nema šanse da se pričest dozvoli rastavljenima.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.