srijeda, 20. kolovoza 2014.

Malo ljepše

Prenosim s liste za obavijesti o tradicionalnoj misi (pretplatite se ako još niste):
Od iduće nedjelje 24. kolovoza 2014. nastavlja se tradicionalna misa u crkvi sv. Martina u Zagrebu u redovitom terminu u 11,30 sati. Hvala vam što molite za celebranta.

***

U srijedu 8. listopada 2014. (državni praznik) trebalo bi se održati 3. tradicionalno hodočašće Društva Benedictus u jednu župu ne predaleko od Zagreba u Sisačkoj biskupiji. Sve detalje članovi Društva će dobiti na mail kad budu fiksirani.

***

Potpuno nevezano uz gornje teme, ali ne da mi se započinjati novi post samo za par linkova. Neki misle da je jedan od najvećih nedostataka u širokim slojevima klerika i laika pretkoncilske Crkve bilo krivo shvaćanje poslušnosti. Primjerice uspjeh gotovo potpunog uništenja drevne rimske liturgije bio bi bez toga nezamisliv. Zato mi se svidio opsežan članak Johna Lamonta The Catholic Church and the Rule of Law (I, II) koji pokušava objasniti kako je do te situacije došlo. Sličnim temama, samo prizemnije i manje potpuno, bave se i nekoliko tekstova Josepha Shawa (1, 2, 3). Ako znate neki dobar članak takve tematike, slobodno ostavite poveznicu u komentarima. Mislim da se i danas pod svojevrsno "Roma locuta, causa finita" ili neku lokalnu inačicu trpa puno dvojbenih odluka i izjava, dok se preko čvrstih i utvrđenih stvari prelazi vrlo lako.

***

Dodano
kasnije isti dan. Upravo sam pročitao ovu obavijest o misi i predavanju Bratstva sv. Pija X. koji će se održati u petak 19. rujna, pa mi se učinilo zgodnim dodati na kraju ovog posta.

Broj komentara: 8:

  1. Bogu hvala da se celebrant oporavlja! Pratio njega i Tomu i sve čitatelje zagovor sv.Pija X. koji je prije točno 100 godina rođen za vječnu nebesku slavu!
    Sv. Pio X rođen je 2. lipnja 1835, za papu izabran 4. kolovoza 1903., Gospodinu otišao 20. kolovoza 1914., beatificiran 3. lipnja 1951., kanoniziran 29. svibnja 1954. (beatifikacija i kanonizacija izvršene za pontifikata časnog Pija XII:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Bogu hvala!
    (Svaki put kada me huda sudba natjerala pribivati "misi za mlade", poželio sam biti star kao fra Berard Barčić...)

    OdgovoriIzbriši
  3. http://sspx.org/en/news-events/news/sspx-mass-st-peters-basilica-video-4715

    Šuška se na Kaptolu da je ova vijest toliko razgalila biskupe da su odlučili dozvoliti misu u Zagrebačkoj katedrali umjesto u hotelu Panorama … Jedino su malo pomaknuli termin na 16.30 sa napomenom da se završi prije pola pet zbog redovitog katedralnog rasporeda.

    Ferdinand Zvonimir

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cisto zbog naivnih da napomenem, ovo je bajka.

      Izbriši
    2. Ferdo Zvone uvijek je dobro obaviješten, k tome ima i dar proricanja.
      Ako je uspjelo u Sv.Petru - prije je kardinal Lajolo pazio da se nikada ne celebrira tradicionalni Rimski obred u Sv.Petru - novusordovske i bez Očenaša bile su uobičajene.

      Kikii

      Izbriši
    3. Informacija je iz najviših krugova. Naravno da čuvam svoje izvore, pa ću zasad samo reći da se radi o jednom visoko pozicioniranom trajnom đakonu, a i da mi je istu informaciju potvrdila i najutjecajnija kaptolska liturgijska čitačica (čak je čitala na misi pape Benedikta u Zagrebu) 


      Ferdinand Zvonimir 

      Izbriši
  4. Da im se dobro plati naknada za korištenje pustili bi oni u katedralu bez brige, pustili bi oni tad i jehovce. Jednom je jedan župnik u dalmaciji zabranio paliti lumine (svjetiljke u čaši na žižak i maslinovo ulje) po oltarima u crkvi, kao da to nije potrebno i te spike... onda su ljudi prestali donosit maslinovo ulje u crkvu i kad župnik više nije imao u čemu toćati pečenu ribu onda je opet uveo u crkvi paljenje lumina. Ivan

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da imaju dovoljno novaca i sumnjam da bi ih neke normalne cifre uopce potakle da razmisle.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.