subota, 17. kolovoza 2013.

Tradicionalna misa u Mariboru u subotu 17. kolovoza

Kako je najavljeno na prijateljskom blogu Ad Dominum te Facebook stranici Tradicionalna latinska misa, danas u 10,30 sati je u crkvi sv. Alojzija Gonzage u Mariboru služena pjevana sveta misa prema tradicionalnom rimskom obredu. Nekoliko Hrvata uputilo se tom prigodom prema Sloveniji te smo stigli dovoljno prije početa da malo pripomognemo u pripremama. Iz same crkve donosim tek nekoliko fotografija, a neke, među kojima su i ljepše, izostavljam radi zaštite identiteta svih prisutnih. Vjerujem da će vam ipak sljedeće fotografije dočarati koliko je lijepa i velika ova crkva. Mi iz sv. Martina posebno smo primijetili prostranost svetišta u kojem bi se bez problema mogla slaviti i svečana pontifikalna misa.




Prethodnu sam fotografiju ostavio u nešto većoj rezoluciji ne biste li kliknuli na nju i tako vidjeli kako je prekrasan glavni oltar. Ruho je bijelo jer je 17. kolovoza spomendan sv. Hijacinta čiji primjer nam je propovjednik stavio pred oči.

Slijedi i nekoliko fotografija ostatka crkve snimljenih nakon mise. Primijetit ćete propovjedaonicu koja je ovom prilikom korištena kao i kor odakle su dopirali zvuci gregorijanskog pjevanja i orgulja.







Šteta što je ovako divna crkva trenutno u stečajnoj masi Mariborske nadbiskupije.

Nakon finog ručka, uputili smo se prema obližnjoj franjevačkoj bazilici Majke milosrđa. Zastali smo nakratko se pomoliti u katedrali pred oltarom pod kojim se nalazi tijelo blaženog Antona Martina Slomšeka koji je bio mariborski biskup u drugoj polovici 19. stoljeća. 

U bazilici smo pred likom Blažene Djevice Marije izmolili pet desetki krunice na latinskom te deveti čas iz brevijara.


Posljednja fotografija prikazuje pokrajnji oltar Srca Isusova na kojem je, kako smo saznali, jedan svećenik do svoje smrti početkom ovog stoljeća nastavio služiti tradicionalnu misu odbivši prihvatiti reformirani obred. Uzor i poticaj za sve nas.


Poslije osvježenja uz sladoled ili pivo, rastali smo se od naših domaćina koji su za ovu priliku došli iz raznih krajeva Slovenije. Zahvalni smo im na velikoj gostoljubivosti i nadamo se da će nam jednom uzvratiti posjet te ćemo nastaviti dobru suradnju. Posebno je ugodno iznenađenje bilo vidjeti koliko su mladi vjernici privrženi tradicionalnoj misi (kad kažem mladi, onda zaista mislim mladi). Duhovno i tjelesno okrijepljeni napustili smo simpatični Maribor i vratili se u domovinu.

Broj komentara: 6:

  1. Jako lijep oltar i crkva. Velika je šteta što se nalazi u stečajnoj masi. Nadam se da to ipak ne znači i trajan gubitak crkve.

    DM

    OdgovoriIzbriši
  2. Ako će se i prodavati u okviru stečaja, trebalo bi prišapnuti nekom tradicionalnom institutu ii kongregaciji da je otkupe i tako zasnuju svoj apostolat u Sloveniji...Nadajmo se i molimo i da u Mariboru uspiju dobiti tradicionalnu sv. misu svake nedjelje, kao što je mi imamo...No, teško je naći nekog upornog i razboritog kao našeg Tomu...

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala na lijepim fotkama i na izvještaju!

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala vsem bratom v Kristusu na Hrvaškem, da molite za nas in za Slovesnko Cerkev!
    U Kristu, vaš brat, Jacobus

    OdgovoriIzbriši
  5. Odgovori
    1. Marko, jako lijepo.

      Da, u sakristiji su nam pokazali jos puno lijepih misnica, nazalost za vecinu fali manipul ili cak jos po koji komad ruha. Nazalost, nista neobicno.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.