petak, 2. kolovoza 2013.

Priznanje koje mnogo govori


Gdje god se nalazio, svećenik ili brat zna da nije čovjek poput drugih. Zna da više nije od svijeta i da sukladno tome treba živjeti. To je jedna od najvećih dobrobiti redovničkog habita, a da bismo se u to još bolje uvjerili, dovoljno nam je dati riječ jednom neprijatelju Crkve, gospodinu Ferdinandu Buissonu.

Dana 4. ožujka 1904. u zastupničkom je domu taj zastupnik i slobodni zidar ovako govorio: „Poznata mi je poslovica koja kaže: Habit ne čini redovnika. Ja, pak, smatram da habit čini redovnika. Habit je zapravo i za njega i za druge znak, trajan simbol njegova izdvajanja, pokazatelj da nije čovjek kao svi drugi ljudi. Taj je habit snaga, snaga i stisak gospodara koji nikada ne pušta svoga roba. A naš je san iščupati mu plijen iz ruku.

Kada čovjek bude skinuo uniformu sredine u koju je unovačen, nužno će vratiti slobodu da si pripada; neće više biti nijednog pravila koje, trenutak za trenutkom, steže čitav njegov život, neće više biti poglavara kojega će morati pitati da mu zapovijeda za svaki čin njegova života... on neće više biti čovjek družbe, već će prije ili kasnije postati čovjek obitelji, čovjek grada, čovjek čovječanstva.

Sekularizirani redovnik morat će početi zarađivati za život poput sviju ostalih. Ne tražimo više od njega, sad je eto slobodan... Dugo će vremena možebitno ostati vezan za svoje redovničke i druge ideje. Nastojmo se na to ne žaliti... Pustimo ga da se sâm posvjetovi, život će učiniti svoje. Računajmo na prirodu koja će zatražiti natrag sva svoja prava... Slobodom ćemo ga pridobiti za slobodu.“

(Govor je prenio vlč. Dulac u časopisu Itinéraires iz studenog 1971. u: L’auto-démolition de la vie religieuse (Samorazaranje redovničkog života), str. 152)

Broj komentara: 70:

  1. Slobodni zidari već stoljećima ruše ti ga ruše Katoličku Crkvu i nikako da odlijepe ni jedan "crijep". Stvarno su nesposobni.

    Ja znam jednog ("zidara" ili "umjetnika", svejedno) koji je u raskol odveo 200 000 - 600 000 duša, a zvao se...?

    Mario


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ocito zivimo u paralelnim svemirima. Ovdje su sruseni i mnogi zidovi i krovovi, a kamoli crjepovi.

      Izbriši
    2. Masoni su demolirali ljudski dio Crkve (božanski ne mogu dotaknuti). Onaj tko to ne vidi je ili slijep, ili ne želi vidjeti, ili radi za neprijatelje Crkve i Gospodina Boga.

      Izbriši
    3. Kakve veze ima prvi odlomak (odljepljivanje crijepa) s drugim (Ceterum censeo Carthaginem...)?

      Izbriši
    4. Uistinu, velika je šteta što su je masoni do sad nanijeli Crkvi... Svakako vam preporučam pročitati knjigu - "Dnevnik jednog antiapostola", nije riječ o masonu već o komunistu, no kako kažu - ne pada jabuka daleko od stabla, a posljedica djelovanja obaju grupa je otprilike jednaka po Crkvu.

      Izbriši
    5. Caritas et Veritas,

      odgovorit ću samo: bl. Alojzije Stepinac. Najveći sin Katoličke Crkve u hrvatskom narodu. Čitajmo o njemu. Slijedimo ga!

      Mario

      Izbriši
    6. Slazem se. Bl. Stepinac je nezamisliv poslije koncila. Bez klasicne mise i katekizma. Zamislimo zbunjenost i jezu njegovih najblizih supatnika u svecenistvu kada papa Montini ugoscuje druga Tita sa svom pompom u Apostolskoj palaci...

      Izbriši
    7. MAPET,

      zaboravio si i drugaricu Jovanku koja je dolično odjevena i ozarena lica slušala "katehezu" pape Pavla VI (ne Montinija, tako komunisti i Lefebrovci oslovljavaju).
      Realnost je bila da je dotični bio predsjednik države u kojoj su dva naroda i neke manjine bile katoličke vjere/tradicije.
      Samo četnici i Lefebrovci su protiv tog susreta: prvi mrzitelji hrvatstva i katoličanstva, drugi priglupi i u svom filmu.

      http://sh.wikipedia.org/wiki/Konkordatska_kriza

      Pročitaj tko je (između ostalih) bio protiv konkordata u staroj (i novoj Jugoslaviji).

      O Titu postoje sve moguće teorije, čak i da se ispovjedio prije smrti.
      Nemoj "gađati" po Katoličkoj Crkvi. Ne znaš hoćeš li biti iste sreće kao i on (ako se ispovjedio).

      Mario

      Izbriši
    8. Mario, opet ste zaboravili na kojoj ste stranici, ovo nije forum.

      Izbriši
    9. Poštovani Toma Blizanac,

      samo sam odgovorio na MAPET-ovu tvrdnju. I to je sve.

      Ako Vam je MAPET privatno prijatelj, to je Vaša privatna stvar, slobodni ste sklapati prijateljstva s kim god želite. Ovo je javni blog. Ako nije, naglasite to u "najvažnijim pravilima i tekstovima bloga". U mom slučaju napišite: katolicima i Hrvatima ulaz zabranjen, da se znam ravnati (i napustiti blog). Ali nemojte koristiti dvostruke "parametre". Nije pristojno...

      Mario


      Izbriši
    10. Slobodni ste napustiti blog. Ovo je javni blog u smislu da je javno svima dostupan, nije javan u smislu da svatko moze pisati sto hoce.

      Izbriši
    11. Ja sam katolik i Hrvat. S nesto romanske krvi. Vjeran Rimu. Svejedno, mislim i danas da je sramotno da je papa Pavao VI primio glavu rezima koji je otrovao bl. Stepinca i poslao u smrt stotine svecenika.

      Izbriši
    12. Da napravim "damnatio memoriae" svojih predaka romanskog porijekla kako vi ne biste morali koristiti romanizam "tentati" ili sto?

      Izbriši
    13. Komentar s "tentati" si uspio pročitati, ali je brže bolje izbrisan.
      MAPET, ja jesam i (regionalno) 100% Dalmatinac i jako volim Italiju. Privatno govorim tako da bi sjevernjacima trebalo "titlovanje" da me razumiju.

      Mario

      Izbriši
    14. Mario "Privatno govorim tako da bi sjevernjacima trebalo "titlovanje" da me razumiju."

      Trebalo bi nama titlovanje da razumijemo i ova tvoja "javna" trkeljanja ... zasad sam jedino pohvatao iz tvojih postova da mrziš lefebvrovce jer vas godinama tlače u Dalmaciji i da mrziš tradiciju jer je Dinamo već godinama tradicionalno prvi :-)

      S.H.

      S.H.

      Izbriši
  2. Toma Blizanac,

    "Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo."

    Rim 12,21

    http://www.youtube.com/watch?v=tSCzxc60KDs

    Nemojte da vam se blog pretvori u "sijelo za čangrizave babe". Kršćanstvo je radosna vijest. "Vi ste svjetlost svijetu".
    Just my two cents.

    Mario


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kršćanstvo je uistinu svjetlost svijeta. No to nije svjetlost koje druge samo tapše po leđima, već i opominje gdje je opomena potrebna. A s obzirom na to kakvo je stanje vjere u svijetu, potrebno je nebrojivo više opominjanja nego li hvatanja pod ruku sa svijetom i svjetovnošću ;)

      Izbriši
    2. Caritas et Veritas,

      svi komplimenti tvom blogu i promišljanjima.

      Ponekad treba i opomenuti, ali daleko je važnije svjedočiti i govoriti istinu u prikladno vrijeme. Ne "moju" ili "tvoju" istinu, nego vjeru Crkve, gdje istina nije "skup dogmi" (iako nam i one pomažu "oblikovati" cjelinu vjere), nego Osoba.

      "Bolje je upaliti i najmanje svjetlo nego proklinjati tamu."

      Ili vrlo konkretno, krenimo od ovog mjesta (bloga) i "problematike" (Tradicija u Hrvatskoj): što tradicionalisti mogu pružiti "duhovnoj slici" Hrvatske i što su glede toga poduzeli i ostvarili?

      Mario











      Izbriši
    3. Ili još konkretnije, budući da Mario nije tradicionalist, a propituje što su tradicionalisti poduzeli i ostvarili:
      što to Mario poduzima i ostvaruje? Ako već nešto ostvaruje, zašto ne ostvaruje još više, umjesto da vrijeme troši pišući po ovom blogu. Ili je upravo to što Mario poduzima i ostvaruje vezano uz ovaj blog? Moram priznati da nikad nisam provodio vrijeme na protestantskim ili pravoslavnim (kao katolik), srpskim (kao Hrvat), hajdukovskim (kao dinamovac) forumima objašnjavajući im kako stoje stvari. Iskreno, nemam interesa, a još manje imam vremena.
      Istina je Osoba? Pa i to je dogma. Braća masoni i ostali štovatelji Velikog Arhitekta, kao ni braća hindusi i budisti se baš i ne bi složili.

      Izbriši
    4. @Mario - pitate što tradicionalisti mogu pružiti... Promotrite ovu sliku: svijet je u oluji. S jedne strane imamo vjetar relativističke filozofije, s druge puše "gay is okay" parola, s treće "žene imaju pravo na abortus"... Ni Crkva nije sigurna od oluja, u njoj pušu vjetrovi poimence: "Pakao je prazan", "žene treba rediti", "Bog je ljubav koja sve oprašta i bez kajanja" i mnogi drugi vjetrovi.

      U toj oluji tradicija Crkve je jedna stijena koja je stajala 2 000 godina, koja je nadživila Rimsko carstvo i progone, koja je nadživjela selidbu naroda, sva druga carstva, kraljevstva i narode. Ta tradicija je stijena koja miruje, čvrsta i nepomična, ona je nešto za što se čovjek u današnjoj oluji može uhvatiti i napokon osjetiti kako mu tlo pod nogama više ne izmiće.

      P.S. Hvale je vrijedno upaliti iskru vjere, no što je sa ljudima koji su u grijehu toliko okorjeli da ne vide zlo tame? Ako nitko ne prokune tu tamu, taj grijeh, što će ih opomenuti i odvratiti od zla? Sjetimo se samo Jeremije... A Bog zna, nama je potreban Jeremija modernih vremena, jer zlo je veće nego li je bilo u njegovo vrijeme.

      Izbriši
    5. Caritas et Veritas,

      Sudeći prema Vašem blogu, tekstovima i (Vašim) komentarima, među nama ne postoje nikakve razlike u razmišljanjima.
      Želim Vam svako dobro.

      Mario

      Izbriši
  3. Evo pozitivan primjer:

    http://www.youtube.com/watch?v=n1KH7VCkksQ

    S njihove stranice:

    "We believe that the Catholic Church is the Universal Church of Jesus Christ and we pledge our obedience and loyalty to the Magisterium of the Catholic Church guided by the Holy Spirit of God, our Holy Father and our Bishop and their successors."

    Ako poznajete takvu crkvu u Hrvatskoj gdje neću biti okružen s 30 SSPX bojovnika, javite mi. Evo i mene u "tradicionalistima".

    Mario

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uistinu, bojovnici-mutanti FSSPX-a zaudaraju posebnim vonjem. Neugodno je boraviti čovjeku u istoj prostoriji s njima. A kako tek nanjuše Rimljanina! U sv. Martinu se svakoga tko ne nosi žig zvijeri (vidljiv samo očima onoga tko je primio dozu lefevrovskog super-otrova) odvede sa strane i preda lefevrovskim isljednicima koji ga odvedu u Guantanamo, pardon Econe, i tamo mu se gubi svaki trag.
      Mario, jeste li se već kao petnaestgodišnji mulac šetali u Hajdukovom dresu po sjevernoj tribina maksimirskog stadiona i objašnjavali prisutnima kakav je to bebebeovac po vašem ukusu ili se psihološka potreba pojavila relativno nedavno kao rezultat suviška slobodnog vremena?

      Izbriši
  4. M.B.,

    Isti smo. Obojica komentiramo samo na blogu Toma Blizamac i, da... izmijenili smo par postova na "Caritas et Veritas". That`s all.
    Ja jesam Hajdukovac i 100% (regionalno) Dalmatinac, ali sam odgojen da je hrvatstvo (i katolička vjera) daleko iznad izmišljenih razmirica "sjevera i juga" gdje slave samo neprijatelji hrvatskog naroda.

    M.B., ja ti nisam neprijatelj u nikojem smislu. Ne moraš zauzimati obrambeno-napadački stav i retoriku.

    Mario


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mario,
      ne mislim da da ste mi neprijatelj, ali vi spominjete nekakvih 30 bojovnika s kojima vi ne želite biti u društvu.
      Neću dalje raspravljati jer ćemo opet jedan u špade, drugi u kope (moja usporedba nije imala baš nikakve veze s umjetno stvaranim razmiricama "sjevera" i "juga" Hrvatske). Koji su htjeli razumjeti, razumjeli su.

      Izbriši
    2. M.B.,

      Rekao sam 30, a ne 33 (trentatre) i ti sigurno ne spadaš u tih tridesset.
      Nažalost, od onih "30" nisam pročitao ništa što bi ih u bilo čemu razlikovalo od zakletih neprijatelja Crkve: toliki izljevi mržnje spram Katoličke Crkve i pape (zgriješih i svratih malo na "prijateljski" blog gdje je "Martinovac" Mateo trenutno u vrhuncima stvaralačke snage i izričaja).

      Zar ne bi u Hrvatskoj moglo npr. ovako:

      http://juventutemniteroi.wix.com/jmj2013

      Zašto moramo u svemu biti zadnji?

      Mario

      Izbriši
    3. Sumnjiva novotarenja ce u svakog tko voli katolicku tradiciju izazvati podozrivost. To je u prirodi stvari. A i "medijska svidljivost" pocinje beskrajno ici na zivce...

      Izbriši
  5. @Mapet
    u vezi posta s Pavlom VI. i Josipom Brozom. Osim što je vrhovni poglavar Katoličke Crkve, papa je i državnik.
    Što je tada, po tvom mišljenju, (Montini) trebao učiniti? Zabraniti posjet? Ne primiti ga? Ne razovarati s njim?
    Sličnom analogijom mogli bismo se zapitati o najrazličitijim likovima okaljanih savjesti i okrvavljenih ruku koji su se susretali s papama. Łongin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne bi bilo prvi put da je papa odbio posjet.
      S koliko komunističkih zločinaca se susreo Pio XII.?
      Ili s koliko vođa masonskih sekta?
      (HINT: 0, za razliku od modernih papa)

      Izbriši
    2. Napraviti barem ono sto je papa IP II napravio sandinistima u Nikaragvi. To bi bilo papinski i uciteljski. A ne izjavljivati galimatijase tipa "Tito je drzavnik s kojim sam najblizi u pogledima na politiku" i tak...

      Izbriši
    3. "S koliko komunističkih zločinaca se susreo Pio XII.?"

      Vjerojatno ni s jednim.

      Katolici su u komunističkim zemljama uživali takvu vjersku i svaku drugu slobodu i privilegije da se to riječima ne da iskazati, tako da nije bilo ni potrebe za posjetima i konkordatima.
      A to što je Staljin pobio 20 MILIJUNA ljudi ima veze s neposvetom Rusije Bezgrešnom Srcu? Jel` tako? Ukazanje u Fatimi je bilo 1917., a drugi Vatikanski Koncil je započeo 1962. Kako to da pape Benedikt XV, Pio XI i Pio XII nisu obavili posvetu? Je li ih bio strah daljnjih pokolja?

      Mateo, prosvijetli me.

      Mario

      Izbriši
    4. Pio XII. je Stepinca imenovao kardinalom. Koji nazadan lik...
      Umjesto da se susreo sa Staljinom/Hruščovim, Gottwaldom/Novotnim, Rakosijem, Bierutom i simpatičnim ozbiljnim političarima komunističkog raja na zemlji gradio Ostpolitik.
      Bogu hvala, onda je došao II. vatikanski i osudio komunizam. Ne, čekaj, ipak nije...

      Izbriši
    5. Papa Pio XII je imenovao najboljeg kandidata za kardinalski purpur - Alojzija Stepinca, na što je Srboslavija, pardon Jugoslavija, automatski, 1952. godine, reagirala prekidom diplomatskih veza sa Svetom Stolicom. Razdoblje od 1952. - 1970. kad su obnovljene diplomatske veze je bilo "prava idila" za katolike u bivšoj državi.
      Uspostava konkordata/diplomatskih veza dviju država uključuje posjet dvojice "predsjednika", koji se dogodio upravo u vrijeme kad je Tito krvavio ruke hrvatskom krvlju (Tek usput, papa Pavao VI je proglasio prvog hrvatskog sveca Nikolu Tavelića 1970. I "postkoncilski" papa je radio "dišpete" (inat/prkos), nevjerojatno.)
      Isti Tito (zaključno krizman, roditelji katolici), je 1974. proglasio Ustav koji je Hrvatskoj (i drugim republikama) omogućio otcjepljenje. Kad se dogodila "punina vremena", Hrvatsko je svoje ustavno pravo realizirala, uz velike žrtve i stradanja, upravo od onih koji se konstantno bili za kidanje veza Katoličke Crkve u Hrvata sa Rimom i osnivanje "Hrvatske Nacionalne Crkve" (zvuči poznato u drugom kontekstu, zar ne?).

      Komunizam je utemeljen na budalaštini i održavan je represijom i svakome prisebnom je bilo jasno da će se raspasti.

      "Ja vjerujem da ce se Rusija obratiti i kip Bogorodice da će stajati na Kremlju!"

      bl. Alojzije Stepinac

      Samo "dječica" po dobi i intelektu misle da se komunizam mogao rušiti svečanim, polusvečanim i "casual look" anatemama.

      Mario

      Izbriši
    6. "Ja vjerujem da ce se Rusija obratiti i kip Bogorodice da će stajati na Kremlju!"
      bl. Alojzije Stepinac

      To će se i dogoditi, i to kad papa posveti Rusiju Bezgrješnom Srcu. Tako je Blažena Djevica rekla u Fatima, i Gospodin je sam rekao sestri Luciji da neće dopustiti drugo rješenje od toga.

      Izbriši
    7. Mateo, zašto to nisu učinili Benedikt XV, Pio XI i Pio XII (ne jedan, nego tri)?
      Lucija je rekla nešto drugo. Da je posvetu obavio Ivan Pavao II.
      A sad na red dolaze sedevakantističke stranice...

      M.B., ja sam ti lijepo govorio da Zli uvijek počne s "Rorate Caeli" i polako dovede do potpunog posjeda.

      Mario

      Izbriši
    8. Tito krizman, roditelji katolici. Luther isto tako krizman, roditelji katolici. Adolf Hitler, ne znam, ali vjerojatno je krizman i roditelji su mu bili katolici... Zaključak?
      Samo "dječica" po dobi i intelektu misle da se komunizam mogao rušiti svečanim, polusvečanim i "casual look" anatemama. Budući da prethodno piše da je svakome prisebnom je bilo jasno da će se raspasti. zapravo ispada da ga uopće nije trebalo rušiti, već se baviti drugim poslovima.
      Dijete Pio XI. je izdao encikliku "Mit brennender Sorge"... baš blesavo.

      Izbriši
    9. M.B., ja sam ti lijepo govorio da Zli uvijek počne s "Rorate Caeli" i polako dovede do potpunog posjeda.
      Hoće li Toma ukloniti komentar ako Marija upozorim da bude oprezan s konzumacijom žestokih pića?
      Čekaj, neće. Budući da s bloga linka na Rorate, sigurno i on dijeli moje mišljenje ili je u vlasti Zloga koji će mu reći da ga svakako ostavi.

      Izbriši
    10. "Dijete Pio XI. je izdao encikliku "Mit brennender Sorge"... baš blesavo."

      Papa Pio XI je izdao encikliku o nacizmu, a ne komunizmu.

      http://www.papalencyclicals.net/Pius11/P11BRENN.HTM

      Mario

      Izbriši
    11. KONKORDAT sa SFRJ? Kajgod. To je bio puki "protokol".
      Titova predsmrtna ispovjed? Tko ga je ispovjedio? Saruman?

      Izbriši
    12. I jos nesto. Pio XI je 1937 objavio i encikliku protiv komunizma. Zove se Divini Redemptoris.

      Izbriši
    13. MAPET,

      Ti si živio u to vrijeme pa znaš da je to bio "puki protokol", tj. u komparaciji s prethodnim razdobljem???

      Navodno se svećenik zvao Franček Križnik kojeg je ubrzo u Njemačkoj ubila jugoslavenska kontraobavještajna služba.
      Potpuno nebitno, kao i koliko je Tito imao prstiju i slične priče.
      Ali zbilja, što ako se drug Tito ispovjedio?
      Druže Tito, bilo je časno živjeti s tobom. LOL

      Mario


      Izbriši
    14. MAPET

      Papina enciklika "Divini Redemptoris" je objavljena **1937.** godine i vrlo je "kozmetska". Bez "konkretne" osude, ponajmanje svečane, rekli bi "neki" - potpuno neobvezujuća.
      Komunistička neman je u kasnijim godina nastavila svoj rast i klanje dok mjera nije bila popunjena.
      Nikakva papina osuda ili neosuda ne bi pomogla, niti je pomogla glede onoga što se već tad debelo "valjalo iza brda".

      Mario

      Izbriši
    15. Nema koristi razgovarati s neokonzervativcima. Oni ne samo da ne znaju, nego što je najgore, ne žele znati.

      ...

      "Na kraju, Moje će Bezgrješno Srce pobijediti"

      Izbriši
    16. Gle, ako te smeta sto navedeni pravni akt nije imao pravnu narav i snagu konkordata, vec je bio znatno nizeg dosega i zvao se "protokol", ja ti tu doista ne mogu pomoci. O tvojim sasvim neupucenim komentarima glede enciklika Pia XI ne kanim trositi rijeci.

      Izbriši
    17. Uz napomenu da nas sve skupa pocnes uvazavati na elementarnoj razini u smislu da pazljivije citas napisano i ne projiciras na napisane rijeci sto u njima ne stoji. Npr. napisah da je Pio XI objavio encikliku protiv komunizma. I tocka. Na to slijedi tvoja projicirajuca brijacina o osudama koje nisam ni rijecju spomenuo, kao i promaseni profetluci o svjetskopovijesnim efektima te enciklike. Prateci tvoje pisanje ovdje, mogu samo zakljuciti da ti je NON SEQUITUR omiljena stilska figura...

      Izbriši
    18. MAPET,

      mene potpuno, savršeno ne zanimaju pravne budalaštine. Mene zanima kako je hrvatski narod živio pod čizmom Tita i Komunističke partije. Zar drug Tito nije rekao: "Nećemo se držati zakona ko pijan plota."

      Evo ti prilika za duhovno djelo milosrđa - neuka poučiti. Gdje papa u tim enciklikama poziva na "općenarodni ustanak" i svečanom formulacijom osuđuje komunizam?
      Ili je problem što je to "predkoncilski" papa pa se mora braniti. Vidiš, ja nemam pojma što to znači "predkoncilski" i "postkoncilski" papa i branim sve pape i nikom neću dozvoliti da pljuje ni po jednom.
      Ja sam katolik od rođenja, zapisano u genima, neizbrisivo.

      Mario

      Izbriši
    19. I izgleda dijete sa nezaljecenim poremecajem pozornosti. Od rodjenja.

      Ja nisam "pljuvao" ni po jednom papi. Rekoh samo da je audijencija Tita bila sramota.

      Zasto onda govoris cijelo vrijeme o pravnim aktima ako te ne zanimaju pravne budalastine? I kakve veze imaju sad Titove direktive o sudjenju proljecarima s ovom temom?

      Ti si ko onaj Pythonovski THEE LARCH. Padas niotkud i nigdje, sa neuklopljenim, vankontekstualnim sadrzajnim fragmentima...

      Svaki papa....ajde, reci nam nesto lijepo za laku noc o Aleksandru VI ili Benediktu IX...

      Izbriši
    20. Mapet,

      Uzalud trošiš riječi. Neokonzervativac je već zacrtao u glavi da autoritet ne može pogriješiti. Svi koji ukazuju na pogreške autoriteta u njegovom umu postaju ljuti neprijatelji. On je zadovoljan biti gluhi i slijepi sluga režima, kakav god taj režim bio. To mu je komodno, konformno.

      Taj konformizam u osnovi predstavlja postavljanje autoriteta ispred Vjere, nove religije ispred stare, čovjeka ispred Boga. Nije važno kakav je sadržaj Vjere, samo je važno da taj određeni sadržaj propovijeda papa. Ako počne prpovijedati nešto drugo, pa onda se valja prilagoditi, jer on je papa, a tko je čuo da papa može pogriješiti.

      Ta papolatrija će nestati zajedno s novom religijom.

      "Na kraju, Moje će Bezgrješno Srce pobijediti."

      Izbriši
    21. MAPET,

      nismo od danas na blogu. Dovoljno si odrastao i obrazovan da možeš isključivo sam za sebe procjeniti koliko si vjeran i poslušan aktualnom živom Učiteljstvu Crkve i kako to "plasiraš" vani. Ovo je javni blog, dostupan širokom krugu ljudi. Potpuno je nebitno što ja mislim o tebi. Sebe, a Boga iznad svega, ne možeš prevariti.

      Moj način razmišljanja nije "cjepidlačenje" oko gluparija, gdje se izbjegava i zamagljuje bit (što ja za "izvršitelja" Tita značio zakon - ništa). Ljudi su mučeni i ubijani, a da im se groba ne zna.

      Glede Aleksandra VI i Benedikta IX ne vidim ništa problematično. Njihov "posao" je bio da naučavaju, a mene da slušam. Nema zabluda. Ocjena 5. Izmolit ću molitvu pape Aleksandra VI: Sveta Marijo, Majko Božja.. za njih da Božje milosrđe nadoknadi ono što tijelom sagriješiše.

      Mario

      Izbriši
    22. Tvoj nacin "razmisljanja" je slobodna igra asocijacija i konstantnih digresija u kojima se nepovratno gubi svaka logicka i sadrzajna struktura razgovora, a teme rasplinjavaju u bezbitno naklapanje o omiljenim futbalerima i timovima, krvi i genima, Titu, partiji, omladini i akciji...

      Izbriši
    23. MAPET,

      Jutro je pametnije od večeri. Ni jednom rječju ne spomenuh "futbalere" i timove (btw, nisam u Srbiji). Nijedna riječ o omladini i akciji. Ti si govorio o svojoj romanskoj krvi, protiv koje nemam ništa.
      Bio si šokiran "postkoncilskim" papom koji je primio Tita. To je bila tema koje se skrupulozno držah. A zbog povijesne točnosti trebalo je i naglasiti da je papa primio i drugaricu Jovanku. Jel` tako?

      Hvala Tomi što nam je omogućio zanimljivu raspravu i priznajem, jedan izbrisani post je pravedno izbrisan.
      Hvala Mateu što sam "avancirao" (napredovao) u "Neokonzervativca".

      Ugodan dan svima.

      Mario


      Izbriši
    24. Moje mišljenje jest da je papa Pavao VI. primio Broza kao državnik Vatikana i kako bi trebalo više staviti naglasak na ovu činjenicu. Ako je državnik tada očito zauzima i određeno političko stajalište. Dojili su nas tvrdnjom kako YU (čitaj Velika Srbija) vodi politiku miroljubive aktivne koegzistencije. Ma što to značilo i kako se tumačilo državnik Vatikana mogao je izraziti svoje slaganje u tom segmentu. Ne vjerujem da je to bio pastoralni susret. Isto tako nisam siguran jesu li Josip i Jovanka slušali katehezu ili prigodni govor ili što god drugo kako vatikanski protokol nalaže. Ono što je učinjeno, ne može postati neučinjeno. Pretpostavljam, ako je Papa dobro poznavao situaciju na našim prostorima imao je razloga odlučiti je li ili nije bolje s Brozom razgovarati ili ga pak otpraviti. Ipak su "ribarove cipele" samo jedne i samo je, u svoje vrijeme, jedan u njima. Łongin

      Izbriši
    25. Nije ga primio samo iz politickih razloga, koji su u ovom slucaju potisli sve religijske i moralne principe i obzire. Vec ga je papa Montini nazalost i iznimno cijenio kao "politicara s kojim imam jedinstven stav o svim bitnim pitanjima svjetske politike". Tragedija. Stepinac se tad u svom grobu vjerojatno okretao ko praterski kotach.

      Izbriši
    26. @Mapet
      Možda je Pavao VI. imao pogrešne informatore o bleiburškim, jazovačkim, maceljskim, lepoglavskim, širokobriješkim, novogradiškim, golootočkim i inim krvavim zbivanjima. Nešto će, vjerujem, s vremenom biti jasnije. Ipak je to "visoka" politika ili politička povijest ovih prostora. Možda se nađe koji objektivni povjesničar kojemu je dostupna sva ili barem većina arhivske nekozmetirane građe i sve korespondencije i sine ira et studio obznaniti u svoje vrijeme kako su stvari zaista stajale. Jedva da je tako nešto moguće u ovom vremenu u kojemu živimo, jer se stvari preslažu kako se komu svidi i to uglavnom za postizavanje (trajni glagol) kratkotrajnih političkih bodova. Łongin

      Izbriši
    27. Mapet i Longin,

      Vatikan ima jednu od najboljih svjetskih diplomacija i Papa je imao relevantne podatke o tome tko je Tito i koje je zločine počinio.
      Postavljate pitanje je li se Pavao VI trebao sastati s Brozom.
      Je li se Franjo Tuđman trebao sastati s Miloševićem?
      Koja je razlika između dvojice krvnika hrvatskog naroda -Broza i Miloševića? Obojica su imali četvrtu vojnu silu Europe iza sebe.

      "Ili koji kralj kad polazi da se zarati s drugim kraljem, neće prije sjesti i promisliti da li s deset tisuća može presresti onoga koji na nj dolazi s dvadeset tisuća? Ako ne može, dok je onaj još daleko, poslat će poslanstvo da zaište mir."

      Lk 14,31-32

      U oba slučaja je u pitanju bila opstojnost hrvatskog naroda. Daleko iznad uobraženog "dizanja nosa" pojedinaca.

      Mario

      Izbriši
    28. MAPET,

      možeš li postaviti poveznicu na cjelovit govor ili barem dio govora pape Pavla VI Titu.

      Mario

      Izbriši
    29. Samo da pojasnimo koju je razinu informiranosti Pavao VI imao (ili trebao imati) o Titu i "narodnooslobodilačkoj borbi": Montini je još u vrijeme dok je kardinal Pacelli bio državni tajnik postavljen za jednog od dvojice "sostituta" tj. zamjenika državnog tajnika (drugi je bio Domenico Tardini) i tu poziciju je obavljao kontinuirano do svog imenovanja za milanskog nadbiskupa 1954. Nasljednik kardinala Pacellija ne mjestu državnog tajnika, kardinal Maglione umro je u relativno ranoj dobi 1944., nakon čega Pio XII. više nije imenovao državnog tajnika do svoje smrti, nego su poslove vršili "sostituti" (izborom Ivana XXIII. državni tajnik će postati upravo Tardini). Dakle, ako Montini i Tardini nisu znali, tko je znao? Montini nije bio nadbiskup u Buenos Airesu, Krakowu ili talijanskoj provinciji.

      Izbriši
    30. Mario, evo, u rukama imam knjigu Vjekoslava Cvrlje (svojedobnog ambasadora SFRJ pri Sv. Stolici), Vatikan u suvremenom svijetu, Zagreb, 1980. Relevantan dio knjige je posvećen odnosima Tita i Pavla VI. Na str. 323. piše doslovce ovo. "PAPA JE OD SVIH DRŽAVNIKA NAJVIŠE CIJENIO TITA. To mi je u povjerenju rekao kardinal Dell'Acqua". Pazi, ovo nije petparačka senzacionalistička knjiga novcohlepnog polunovira, već ozbiljan znanstveni rad uglednog diplomata.

      Izbriši
    31. Evo još jednog citata o Titu: "Ivan XXIII i kasnije Pavao VI, pokazali su da cijene, u granicama različitih nadahnuća koja nisu nužno bila u sukobu s onim kršćanskim, zauzimanje starog partizanskog borca koji je postao državnikom i prispio, u mnogim svojim nastupima na međunarodnom planu, do obala koje su izgledale kao ČISTA HUMANA SKRB..." (Kardinal Angelo Casaroli, Mučeništvo strpljivosti, Zagreb, 2001, str. 365). Nadam se da ne trebam pisati o tome tko je bio kard. Casaroli...

      Izbriši
    32. MAPET,

      ne znam koliko ti imaš godina, ali ja sam živio dio života u tzv. SFRJ.
      Prva knjiga, koji su citirao, ne samo da JEST "petparačka senzacionalistička knjiga novcohlepnog polunovira", nego je ZADNJE SMEĆE s čijom papirima ne bih brisao niti pod. Da bi netko bio "ambasador" u bivšoj državi, i uz to po krvi Hrvat, trebao je to itekako "zaslužiti". Ta knjiga je izdana 1980. (kad je "največi sin naroda i narodnosti SFRJ" bio na izdisaju). A ugledni Cvrlje je bio i oficir JNA (volio je on i mitraljez, a ne samo pero).

      Citat iz druge knjige je *nepotpuna rečenica*, a kamoli kontekst. U toj djelimičnoj rečenici nema ništa problematično: ukratko, je li Tito bio dobar prema primjerice "Gadafijevom narodu". Vjerojatno jest. Samo tu ima jedna "kvaka" - obojica nismo Libijci, nego Hrvati (ti s nešto romanske krvi). Je li bio dobar prema Talijanima? Nije. "Očistio" je kompletno Dalmaciju i praktički Istru od Talijana. ...

      Nisi mi dao poveznicu na (službeni) govor pape Pavla VI koji je izrekao dok je jugoslavenska policija "hapsila" i premlaćivala hrvatske proljećare. Budući da ga nemam, ne mogu ni komentirati. Zar je trebao još više "podjarivati" da milicija "strastvenije bije" i skače hrvatskoj mladeži nogama u glavu i trbuh?

      Mario

      Izbriši
    33. To je tvoja šmajserska ocjena o knjizi, ali nema ni najmanjeg razloga sumnjati u kardinalov citat o papinom mišljenju o veličanstvenosti Dječaka sa Sutle... Niti je išao u korist papi u očima Crkve, niti Titu u očima partije...

      Koji govor Pavla VI? O čemu Ti pričaš? Gdje sam spomenuo ištao o proljećarima osim što sam rekao da si Titovu izjavu o zakonu i plotu sasvim van svakog konteksta uveo u raspravu? Inače, da je npr. kardinal van Galen tako mudro prešućivao 1941. nacističke programe dječje eutanazije kao što je papa Montini prešućivao Titove masakre (a što je po tebi "politički razborito"), vjerojatno bi SS pobio djece u herodovskim omjerima...

      Inače, usporedba susreta Pavao VI-Tito sa susretima Tuđman-Milošević je posvema promašena da ne može biti promašenija. Nije se Tuđman nalazio s patrijarhom Pavlom, ni Milošević sa +Kuharićem...A kamoli s Ivanom Pavlom II.

      Izbriši
    34. Kada sam spomenuo arhivske nekozmetirane građe i sve korespondencije mislio sam na vatikanske izvore i one bivše/bivših države(a) kao i sve one blaženoga Alojzija Stepinca. Za sada mi se najpouzdanijim čini Benigarov životopis, no ako me sjećanje dobro služi mislim kako ne zahvaća događaje iza 1960. god.. Novinar Tomašević je nešto pisao što je navodno utemeljeno na arhivskoj građi iz Vatikana, no čini mi se nekako nategnuto i površno. Oprostite na neobjektivnosti jer ga nisam čitao iz jednostavnog razloga što sam u predstavljanju (članak o knjizi) čitao o stvarima koje nekako podilaze nekim drugim i drugačijim stavovima od onih za koje smatram da su katolički. Dakako, tu sam subjektivan. Łongin

      Izbriši
    35. MAPET,

      "Vec ga je papa Montini nazalost i iznimno cijenio kao "politicara s kojim imam jedinstven stav o svim bitnim pitanjima svjetske politike".

      Odakle je ovaj citat? Je li to isto rekla kazala, izvan konteksta i također neproblematičan? Ako je "lokalno" Tito pobio nekoliko stotina tisuća Hrvata, ne znači da u "bitnim pitanjima svjetske politike" nije bio na visini. Pri blokovskoj podjeli svijeta i zveckanju oružja, Pokret nesvrstanosti je odigrao značajnu ulogu. Titu su konačno došli na sprovod praktički svi predsjednici i vladari država i svi su ga cijenili. Na svjetskoj razini je imao pozitivnih strana, svima je odgovarao. To što je "disciplinirao" nekakvo "pleme" u Jugoslaviji, ma koga to briga.

      Je li papa Pavao VI održao (službeni) govor pred Titom i je li Tito uzvratio istom gestom? Molim tekst ev. govora.

      Je li papa Ivan Pavao II podržavao Međugorje ili ne? Neka me molim svatko oslobodi "citata" rekla kazala od svih mogućih uglednika, kao i suprotnih tvrdnji tipa rekla kazala. Papa Ivan Pavao II nije se osvrnuo niti jednom jedinom rečenicom o Međugorju u službenim dokumentima i nagovorima, kao što nije posjetio Međugorje, iako je bio u BiH. Amen! Vrijedi ista analogija.

      Bl. Alojzije Stepinac je također bio glas protiv nacizma. Je li uspio išta spriječiti? Nije! Kao ni kardinal van Galen. Potpuno ništa. Deseci milijuna žrtava!

      Znam, teško ti je to shvatiti.

      „Smrt jednog čovjeka je tragedija, smrt milijuna - statistika”

      J.V. Staljin






      Izbriši
    36. Zaboravio sam potpisati gornji post. Isprika.

      Mario

      Izbriši
    37. Pri blokovskoj podjeli svijeta i zveckanju oružja, Pokret nesvrstanosti je odigrao značajnu ulogu.
      Je, kao rezervna lista Svesavezne Komunističke Partije (Boljševika). Castro, Mugabe, Tito, Sukarno, Naser/Sadat/Mubarak... gdje ćeš ljepše. OK, bila je tu i Nehreuova dinastija, ali sad se Indija mota u društvu BRICS, a ove lutke je ostavila sa strane. I čak dan-danas naša Hrvatska je članica zloglasnog NATO-a, istodobno neki naš diplomat bere lijepu kintu jer je Hrvastka u statusu promatrača dragih nam Nesvrstanih. Nehru-Tito-Naser. Prava šteta da našeg Tita nije naslijedio nikakav sin ili kći.
      Mapet, Aggelos, ja i moja gospođa smo upravo drmnuli par litri finog plavca s Pelješca. Ima mi gđa svojtu na Pelješcu, vino je neki Dingačev rod, udaljeno kojih par kilometara od slavnog lokaliteta.
      Sinoć sam čitao i nekakav članak o zlatnom standardnu i monetarnoj politici u Austro-Ugarskoj. Zanimljivo štivo. Ako vam se čini da nema veze jedno s drugim u pravu ste.
      Laku noć svima.

      Izbriši
    38. Bl. Alojzije Stepinac je također bio glas protiv nacizma. Je li uspio išta spriječiti? Nije! Kao ni kardinal van Galen. Potpuno ništa. Deseci milijuna žrtava!
      I Pio XI. sa svojim Mit brennender Sorge.
      Zar treba šutjeti? Banalnost zla, zar ne? Fućka se meni, neka Roosevelt, Churchill i Obama naprave svoje... Najlakše je odgovornost prebaciti na navodno kompetentnije od sebe.

      Izbriši
    39. 1. Klap-klap-klap za Djecaka sa Sutle i psa Polaka. I svinjsku glavu.

      2. Montinijev govor pred Titom: non sequitur

      3. IP II i Medjugorje: non sequitur. Kak je odigro Zrinski u zadnjem kolu?

      4. Stepinac? A ono, pricaju mi stariji Hebreji po gradu da im je Kardinal u prilicnom broju spasio djedove/bake u Brezovici, a njih kao djecu po razlicitim zenskim samostanima i okolnim seoskim zupama.

      5. Staljin: non sequitur

      Lehka nojca Dalmacija

      Izbriši
    40. Veselo društvo, Mapet, Aggelos, M.B. i njegova gospođa evo Vam poveznica:

      http://www.quovadiscroatia.com/rusija-krscanstvo-i-stepinac/

      a) Tomin blog linka na navedeni blog
      b) bl. Alojzije Stepinac je "sjeverni" Hrvat
      c) bl. Alojzije Stepinac je živio prije V2 koncila

      Dok vi budete mudroslovili uz suvenir iz Dalmacije, ja ću se kupati.

      Pozdrav dragim Zagrebčancima iz Dalmacije!

      Mario

      Izbriši
    41. Nije suvenir. Svojta baš ima svoj vinograd, pa mi tast svake godine kupi sto litara. Dođe DHL-ovim kombijem.

      Izbriši
  6. "Dijete Pio XI. je izdao encikliku "Mit brennender Sorge"... baš blesavo."
    Papa Pio XI je izdao encikliku o nacizmu, a ne komunizmu.

    Nisam ni rekao da je "Mit brennender Sorge" (koja ima njemački naslov, a ne ruski) o komunizmu. U pitanju je bila analogija. Sumnjam da se Hitler prepao, no ipak...

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.