subota, 14. travnja 2012.

Razmišljanja o Svetoj Misi uz apostola Euharistije 26



KRISTOV TRIJUMF U EUHARISTIJI

Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat. Christus ab omni malo plebem suam defendat.
Krist pobjeđuje, Krist vlada, Krist kraljuje. Neka od svakoga zla izbavi svoj narod.

Papa Siksto V. naredio je da se te riječi urežu na obelisk podignut usred Trga svetog Petra u Rimu. Te su divne riječi u sadašnjosti, a ne u prošlosti, kako bi nam pokazale da je Isusov trijumf uvijek aktualan, ostvarujući se u Euharistiji i po Euharistiji.

I

Christus vincit: Krist pobjeđuje.

Naš je Gospodin poveo bitku, zavladao bojnim poljem i na njega postavio svoj barjak, svoje obitavalište: svetu hostiju, svoje euharistijsko svetohranište.

Pobijedio je Židova i njegov hram: Njegovo je svetohranište na Kalvariji, kamo mu se svi narodi dolaze pokloniti pod prilikama Sakramenta.

Pobijedio je poganstvo: za svoju je prijestolnicu izabrao Rim, grad careva. Njegovo je svetohranište u Jupiterovu hramu.

Pobijedio je lažnu mudrost mudrih: pred božanskom Euharistijom, koja natkriljuje svijet i svojim zrakama obujmljuje čitavu zemlju, tmine su iščeznule kao što tama noći bježi pred izlaskom sunca. Razbijeni su idoli i ukinute žrtve. Isus-Euharistija osvajač je koji se nikada ne zaustavlja, koji uvijek vodi naprijed. On čitav svemir želi podložiti svojemu divnom carstvu.

Svaki put kada osvoji koju zemlju, u njoj postavi svoj euharistijski šator. Podizanje svetohraništa znak je njegova osvajanja.

I u današnje vrijeme odlazi prema divljim narodima, te svugdje kamo stigne Euharistija, ljudi se obraćaju na kršćanstvo.

U tome je tajna trijumfa naših katoličkih misionara i neuspjeha protestantskih propovjednika. Kod njih je riječ o ljudskim borbama, a u radu katoličkih misionara bori se sam Isus – On i pobjeđuje.