utorak, 10. travnja 2012.

Gostujući autor - Ljepotom vodimo ljude prema Bogu

U ljeto 2004. nadbiskup Marseillea, kardinal Panafieu, povjerio je župu les Réformés, koja je ubrzano gubila vjernike, ocu Michelu-Marieu Zanottiju-Sorkineu, tadašnjem vikaru župe Sacré-Coeur du Prado, kao zadnju priliku za spas: "Računam na tebe. Otvori što više možeš prozore i vrata te crkve".

Čim je preuzeo službu, novi je župnik najavio svoj plan: misna će se žrtva odsada prikazivati svaki dan, i to ne više u kripti, nego na gornjoj razini, u samoj crkvi. Crkva će biti otvorena dvanaest sati dnevno bez prekida. Osim toga, zamolio je da se jave dobrovoljci koji će temeljito očistiti crkvu. Sljedeće nedjelje na misu je, umjesto uobičajenih 50, došlo 200 osoba, među kojima su bili i neki vjernici iz njegove bivše župe, a u sljedeća tri mjeseca taj broj se popeo na 500 vjernika. Sébastien, tridesetogodišnji umjetnik koji je više nego rijetko ulazio u crkvu, sjeća se kako je jednom slučajno ušao i susreo župnika, koji mu je rekao: "Dođi sa mnom, sve ćemo promijeniti". Ostao je, i jedan je od prvih osoba koje su ocu Zanottiju-Sorkineu pomogli da župu les Réformés učini jednom od najposjećenijih u Marseilleu, u čijoj se crkvi, za velike blagdane, okupi i do 800 vjernika.

Nedjeljom, pola sata prije mise, polovica redova već je zauzeta. I pored novih stolica koje se donose, deseci osoba uvijek ostanu stajati. Među vjernicima koji sabrano čekaju početak mise nalaze se ljudi svih generacija, iz raznih sredina i različitog porijekla.

Što sve te ljude privlači ovamo? Prije svega, izgled slavlja. U crkvi se često upriličuju svečane procesije, ministranti su besprijekorno odjeveni, župnik često koristi kadionik, uvijek sviraju velike orgulje, glavne molitve su na latinskom i pomno se biraju pjesme za misu. Župnik, perfekcionist, pazi na svaki detalj. "Ljepotom vodimo ljude prema Bogu", kaže. "U stoljeću slike, trebamo u našim crkvama pokazati njihovu ljepotu. Bogatstvo liturgije dopada se i najsiromašnijima, baš zato što ih izvlači iz njihove svakodnevice". Ni vjernici ne skrivaju da ih kvaliteta propovijedi velečasnog Zanottija-Sorkinea potiče na ustrajnost u dolascima. Ništa nije plod slučajnosti: župnik se za njih, priznaje, priprema satima.

Tijekom dana, crkva svetog Vinka Paulskog mjesto je tišine. Klanjanje Presvetom Sakramentu, krunica, ispovijedi: tradicionalni katolički običaji ovdje se veoma poštuju. "Oni mijenjaju naš život", kaže jedna župljanka. "Kako mjeseci i godine prolaze, sve više organiziramo svoj život tako da možemo otići po potrebnu snagu u župnu crkvu". U 8 sati ujutro župnik otvara crkvu i već ispovijeda. U 17 sati opet počinje ispovijedati. A u 20 sati, nakon večernje mise, klanjanja i krunice, opet prima vjernike za ispovijed bez najave, što se ponekad produži i do 22 ili 23 sata.

Nemoguće je ne vidjeti kojem staležu pripada velečasni Michel-Marie Zanotti-Sorkine: on nosi reverendu. "To je moja uniforma", kaže uz smiješak. "Kada sam stigao u župu, vlasnik kafića nasuprot crkve zamolio me da mu krstim dijete – po mojoj je odjeći odmah znao tko sam. Reverenda doista podsjeća na starija vremena, ali to je, protivno prevladavajućem mišljenju, velika prednost jer čini razliku. Svećenik treba biti prepoznatljiv. Svatko, bio on kršćanin ili ne, ima pravo vidjeti svećenika i izvan Crkve."

prijevod teksta s portala Le Salon Beige
sažetka članka preuzetog iz lista Le Figaro od 6. travnja 2012.

Broj komentara: 19:

  1. Vau, ovaj župnik je stvarno lijep!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma nemoguće, trebao je uvesti gitare i bubnjeve u crkvu, jedino se tako može ponovno privući omladina u crkvu

    OdgovoriIzbriši
  3. "Ljepotom vodimo ljude Bogu". - Točno. Bog nije samo absolutna dobrota i istina nego i absolutna ljepota. Molitva u liturgiji nije samo intelektualni proces, nago sve što nas probližava Stvoritalju, pa i ljepota.

    OdgovoriIzbriši
  4. Grgomirus, misliš da možda njega dolaze gledat?

    OdgovoriIzbriši
  5. grgač jesi ti onaj grga sa križa života :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hahahaha...I meni je to odmah palo na pamet. Ma je 100% to taj grga. :-)

      Izbriši
  6. Primjeri potiču i privlače. Tako i ovaj svećenik, odan svome svećeničkom pozivu, privlači duše onom snagom koju mu Krist daje preko Crkve. Molimo Gospodara žetve da pošalje dobrih i svetih radnika u žetvu svoju.

    OdgovoriIzbriši
  7. ahaha a nakon dugog druženja tamo odma ti naumpadne netko od njih

    OdgovoriIzbriši
  8. Moram priznati da mi se jako sviđa ovo svjedočanstvo, molimo ustrajno za svećenike!

    Branimir

    OdgovoriIzbriši
  9. ma ja se od samog mirisa tamjana rastopim, a kamoli neću od silne lipote liturgije

    OdgovoriIzbriši
  10. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ahaha pa nije svakom Bog dao lipu vanjštinu. Meni je lipše vidit monaha s bradom :)

      Izbriši
  11. Zašto ne smijem napisati da mi je svećenik izrazito zgodan i lijep. Zar je to grijeh?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko puta to trebate ponoviti i u kakvim kombinacijama? Ovo nije kriz zivota.

      Izbriši
    2. Toliko o slobodi izrašavanja?! Zašto je ponavljanje loše? Ponavljaju se i riječi u liturgiji i to ne umanjuje njihovu ljepotu. Zar sam ja kriv što mi je čovjek ljep, nikoga ne vrijeđam i ništa nedolično ne govorim.

      Izbriši
    3. podržavam moderiranje komentara (brisanje), van teme su!!!

      Slipo

      Izbriši
  12. dragi grgo,koga briga sto je tebi svecenik lijep? ako nemas stogod inteligentno napisati radije nemoj ništa

    OdgovoriIzbriši
  13. Prekrasno je da postoje ovakvi svećenici! Neka nam dobri Bog da što više vrijednih svećenika, ali neka nam i da vjernika koji će takve znati cijeniti! Svima blagoslov i pozdrav!

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.