subota, 10. ožujka 2012.

Razmišljanja o Svetoj Misi uz apostola Euharistije 21



BOŽANSKI ZARUČNIK CRKVE

IV

Euharistija je slava Crkve.

Isus Krist, njezin zaručnik, je Kralj; on je Kralj slave. Njegov mu je Otac stavio na glavu presjajnu krunu. Suprugova slava jest i slava supruge: i tako Crkva, poput divne zvijezde u noći, odražava božanske zrake sunca slave.

Crkva je, pred Euharistijskim Bogom, posebno lijepa na blagdane svojega Zaručnika, kada se resi počasnom odjećom i pjeva svečane hvalospjeve pozivajući svu svoju djecu da se okupe kako bi slavili Boga koji se nalazi u njezinom srcu.

Sretna je što može slaviti svojega Kralja i Boga, i kad je vidimo i čujemo, čini nam se da smo preneseni u nebeski Jeruzalem gdje anđeoski zbor u neprekidnom slavlju časti besmrtnog Kralja vjekova.

Crkva je pobjednica kada u vrijeme blagdana Tijelova vodi duge procesije kao kraljevsku pratnju Boga Euharistije. Ide naprijed prateći svojega predvoditelja strašna kao vojska pod zastavama dok kraljevi i narodi, maleni i veliki, pjevaju slavu Bogu koji je utemeljio svoje obitavalište u središtu svoje Crkve.

Kraljevstvo Euharistije je kraljevstvo Crkve, a ondje gdje je Euharistija zaboravljena, Crkva ima samo nevjernu djecu i ubrzo će oplakivati nove ruševine.