četvrtak, 1. srpnja 2010.

Gostujući autor - Magister Mathias: O ljubavi

Donosim posljednji nastavak u serijalu tekstova Magistera Mathiasa koje je priredio naš prijatelj Ivan iz Švedske. Još neke tekstove ovog srednjovjekovnog švedskog teologa možete naći među prethodnim Ivanovim postovima, počevši od ovoga.



Ljubav je čuvanje zapovijedi

Ljubav liječi bolesnu čovječju volju, vjera prosvjetljuje njezino slijepo razumijevanje, a nada učvršćuje njezino klimavo mnijenje. Upravo ljubav ispunjava zapovijedi, usavršjuje kreposti i usmjerava osjetila da se pravilno koriste. Sadržaj je ljubavi vršenje Božjih zapovijedi. Stoga Krist kaže: Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi (Iv 14,21). Trebamo ih čuvati ne samo u srcu, nego i čuvati ih u djelovanju.

Ljubavlju treba Boga ljubiti, ljubavlju treba bližnjega voljeti radi Njega. Ljubav prema Bogu sadržana je u trima zapovijedima, ljubav prema bližnjemu u sedam. Prije svega vjeruj u jednoga Boga i klanjaj mu se. Onaj tko vjeruje da je Bog jedan, vjeruje i da je On Trojstvo. Onaj tko ima pravu vjeru u sebi, taj ga i ljubi. Onaj tko ga ljubi iznad svega, taj mu se i klanja na pravi način. Ljubav prema Bogu je vjernost, a kako se vjernost pokazuje ako ne kroz vjeru u Njega kao istinu i ljubav prema Njemu kao dobru? Jer Bog je istina i dobro. Zato ime njegovo treba vazda držati u najvećoj slavi.

1 komentar:

  1. Nevezano uz temu...ali...

    Sretan imendan mome najdražem blogu!8)

    Sveti Toma,moli Boga za nas!

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.