srijeda, 2. ožujka 2022.

Boj


Ušli smo u korizmu. Nismo u nju nenadano uletjeli jer su nas tri pretkorizmene nedjelje upozoravale da je to vrijeme na vratima, ali je prelazak preko praga ipak uvijek razbuđujući. Od nas se očekuje da skrenemo na trenutak pogled sa svojih veselja, ali i muka, i pogledamo Krista te barem perifernim vidom uočimo i bližnje. Trebali bismo krotiti tijelo da možemo intenzivnije moliti i obratno, više moliti da lakše savladamo požudu tijela, požudu očiju, i oholost života. 

Novi rat je jasno pokazao da je korona izišla iz mode. Neke mjere su još na snazi jer treba prodati i potrošiti stvari na skladištima, a i sačuvati obraz "stručnjaka" i političara koliko je to moguće. No malo tko od bulumente plaćenih objašnjivača, neplaćenih zagovarača i dosadnih muških i ženskih babetina koje su nas maltretirale, još ima energije za koronašku propagandu i dosađivanje. Nažalost, veliki broj njih prebacio se na analiziranje stanja u Ukrajini, ali to nas ne bi smjelo navesti da im automatski kontriramo jer su do sada bili toliko iritantno u krivu. 

Pokušao sam se informirati o novim događanjima s raznih strana. Čitam tako da je ukrajinski predsjednik židov (pa?), prije je bio komičar koji je imao degutantne i prostačke nastupe (za razliku od većine komičara) te je marioneta SAD-a koja je opasno isprovocirala Rusiju približavanjem Ukrajine NATO-u i Europskoj uniji. Usto (ponekad?) pokazuje prstima rogove koji ne sliče potpuno na rogove koje papa Franjo pokazuje kada signalizira ljubav. S druge strane, Vladimir Putin je odlučio hrabro i snažno zaštititi ukrajinske Ruse, pa i same ukrajinske Ukrajince od naleta nemorala (posebno pederluka) sa zapada, od zanemarivanja manjinskih i antifašističkih prava, a u konačnici od postavljanja zapadnjačkih raketa koje bi tako u Moskvu lakše letjele i s juga, a ne samo s Baltika. 

Jedan hrvatski konzervativni autor koji je, čini mi se, već dulje vremena frustriran težom financijskom situacijom u kojoj mu nisu pomogli ni oni sličnog svjetonazora, ilustrirao je jednu od svojih apologetika Putina fotografijom na kojoj ruski predsjednik draga psa iste simpatične pasmine koju ima i taj apologet. S druge strane, jedan hrvatsko-poljski autor koji se razočarao u one za koje je mislio da drže Wojtylinu liniju, a zapravo su samo u američkoj maniri prodavali knjige reklamirajući ih na vjerskom tržištu, tvrdi da je KGB infiltrirao tradicionaliste po uzoru na infiltraciju Crkve u 1970-ima (valjda misli i prije?). 

Možda je zato bolje poslušati što naša braća katolici u ratom pogođenim područjima sami kažu i komentiraju. A čini mi se da je njihova poruka jasna bez obzira da li su rimskog ili bizantskog obreda.  Pohađali novoredne mise ili liturgije koje slave svećenici bratstva sv. Jozafata vezanog uz FSSPX ili svete mise po pravom rimskom obredu itd., čini se da svi čije sam tekstove susreo kažu: pomozite i molite da se ruska agresija na našu domovinu zaustavi, ne dajte da nas zgaze. 

Stoga mi, bez obzira na druge čimbenike, nisu jasni hrvatski katolici koji podržavaju Putinovu invaziju ili ju uzimaju kao nešto neutralno ili čak korisno. Ali čak i ako pogledamo nemoral i protubožje zakone, zar zaista misle da bi im pod Rusijom ili Kinom bilo bolje? 

Vratimo se na početak ovoga teksta, na korizmu. Pretpostavljam da svatko od nas ima barem načelno u planu poneku sitnicu duhovne naravi koju bi mogao preporučiti i drugima koji čitaju ovaj blog. Zamolit ću vas zato, ako želite sudjelovati u ovoj diskusiji, da u svom komentaru dodate i barem jednu rečenicu preporuke neke molitve, duhovnog štiva, pobožne prakse koja vam se čini korisna posebno za ovo vrijeme. Ja ću preporučiti pohađanje liturgije pretposvećenih darova. Meni u istočnoj liturgiji fale poklecanja i klečanja, ali za ovaj obred se to zaista ne može reći!

PS. Naglašavam da pod ovim postom neću propuštati komentare u kojima nema najmanje jedne rečenice s korizmenom duhovnom preporukom (barem za prvi komentar od istog autora). 

Broj komentara: 5:

  1. Preporučam korizmenu duhovnu literaturu: Duhovni boj s osam glavnih strasti (sv. Ivan Kasijan). Htjela sam te zamoliti ako znaš za neku priču iz povijesti o čudesnom obraćenju nekog (straho)vladara. Blagoslovljen korizmeni hod!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovdje je lista vladara koji su se obratili na krscanstvo, ali ne znam za nekog koji se obratio na cudesan nacin.

      Izbriši
  2. Preporucam roman o zivotu Ivana Marija Vianneya, arškog župnika, čitajući taj roman uživat ćete šta postite 40 dana,
    Lino

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni je dugo godina najdraži bio Križni Put od Josemarie Escrive sa komentarima. Nešto čudesno duboko.
    Nažalost, izgubio sam negdje tu knjižicu, a pokazalo se da ju je jako teško naći.
    Postaje križnog puta su bile crno- bijele fotografije nekih umjetničkih slika tehnikom ulja na drvetu.
    Ako tko nađe negdje na netu, neće požaliti, i zamolio bih da me uputi.
    P.s. ovo izdanje koje sam ja imao je bilo tiskano u Mostaru prije cca 30-ak godina, korice zlatne boje.

    Pozdrav i ugodna i blagoslovljena korizma

    Josip

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Josip,

      https://www.ks.hr/izvan-nizova/9102091-krizni-put.html

      Ovdje možeš naručiti.

      https://www.escrivaworks.org/book/the_way_of_the_cross.htm

      Dostupan za čitanje na više jezika, nažalost ne i na hrvatskom.

      Mislav

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.