utorak, 21. rujna 2021.

Vijesti iz Bratstva sv. Pija X.

Više baš ne objavljujem često novosti o djelovanju FSSPX-a jer postoji kvalitetan i često obnavljan blog Christus Rex. Ipak, mislim da barem povremeno vrijedi pribilježiti neke od važnijih informacija. 

***

U Beču je Svećeničko bratstvo svetog Pija X. dobilo veliku i važnu crkvu. Priču o ovom zaista iznenađujućem događaju možete pročitati u ovim člancima: 1, 2, a nešto više o povijesnoj ulozi te crkve ovdje: 3

Evo i nekoliko fotografija za vrijeme i nakon svečane trojne mise služene na blagdan Imena Marijina koji je toliko značajan za Beč, ali i sve nas. U trenutnoj svjetovnoj tiraniji (maske, cijepljenja, potvrde i sl.) i crkvenoj opresiji (papin motuproprij, tradiciji neskloni prelati itd.), lijepo je znati da ima ovakvih mjesta gdje možete prisustvovati normalnom bogoslužju. 







***

Na ispomoć p. Marku u Hrvatsku dolazi p. Sebastian Koliński, Poljak zaređen prošle godine u bogosloviji FSSPX-a u Zaitzkofenu (4, 5).


Pater Sebastian rođen je 12. rujna 1989. (opet Ime Marijino!) u Głogówu (Donja Šlezija, Poljska). U ovom gradu je 2008. maturirao, a kasnije je započeo studirati ekonomiju u Poznanju. Tamo je počeo prisustvovati tradicionalnoj misi. S Bratstvom sv. Pija X. povezan je od rujna 2011. godine. Nakon završetka studija 2013., ušao je u predbogosloviju te je godinu dana kasnije došao u Zaitzkofen, gdje je za svećenika zaređen 20. lipnja 2020. 

Podržite svojim molitvama ovog svećenika u misijskom djelovanju!

***

Navodno će se uskoro otvoriti kuća FSSPX-a malo zapadnije od grada Zagreba, ali o tom potom. Ovdje se ne prenose neprovjerene informacije :-)

Broj komentara: 36:

  1. Primijetite da pater moze slobodno ponijeti u Hrvatsku zastavu svog rodnog grada, a i npr. rukometni dres (a, b) nece jako odskakati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Svakako molite za patera jer mu na početku bude teško ne samo radi jazične razlike (što je isto teško) ali i kulturološkog šoka.Tko nije nešto slično doživio teško će razumijeti. Prelazak iz jedne uređene, kulturne i duhovne države( Poljska je mislim jedina u EU koja ima zakonsku zabranu abortusa)čiji stanovnici su dosta radišni i pošteni i otvorenog srca bez pretvaranja u državu uništenu od rata i postratnog razkradanja u kojoj su stanovnici znatno oštećeni na duševnoj i duhovnoj razini što je vidljivo na svakodnevnom kontaktu s nima i ponekloj zatvorenosti prema DOBRU koja je na ovim prostorima iz više uvedenog...razlika je puno.Za vas sigurno veliko dobro da ga Bog šalje...za njega bojim se na početku veoma teško...zato molite za ovog mladog patera! Ivan

    OdgovoriIzbriši
  3. Koliko sam upoznata, a znam ih 4 svećenika i jednog brata iz Poljske vrlo brzo će on nadići jezičnu razliku tako da me baš raduje što je iz tako nam bliske Poljske. Nije to samo lijepo što imamo bratstvo u Zagrebu nego ogromni milosni dar i Providnost koja se preko p. Marka pa na dalje proširila u Domovinu. Ogromna snaga je tu i čisti, ispravan nauk. Osobni meni koja idem u crkvu sv. Blaže kao i na Siget jako nedostaju propovijedi koje imaju dubinu i čist nauk te to dobijem preko neta na stranici Christus Rex ili kad su nagovori za članove Vojske Bezgrješne kao što je to bilo 15.9. Vrlo snažna propovijed! Jednostavno to je jedno blago u svemu što nam čine oni sa suprotne strane ponovno otkriveno u Zagrebu i Hrvatskoj. Tek sad pravo vidim koliku puninu ima bitnost bratstva Pia x za našu Domovinu. Lijepe su mise i u Blažu no dubina propovijedi mi fali, a ovdje je blago.
    JMS

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobronamjerno pitanje - što propovijed čini čistom i dubokom, odnosno što nedostaje propovijedima u Blažu i u Sigetu da bi se smatrale takvima?

      G

      Izbriši
    2. G,
      da svećenici iz Blaža i Sigeta u propovijedi prorešetaju modernističke strukture onako kako se to može čuti u Remetincu, drugi dan više ne bi bilo ni Blaža ni Sigeta.

      Izbriši
    3. Hrvatska nije blisko Poljske niti po udaljenosti niti po čemu drugome.Hrvati bi morali puno raditi na sebi da se mogu uspoređivati s Poljskom.Veliki problem je da se stalno ugledavaju na druge zemlje,nacije...sve tuđe je bolje nego naše.( naravno da je kada se oni za svoje brinu a bore a mi si svoje dajemo uništavati, raskradati...)Je to manjak identiteta? Možda narodnog identiteta? Više od 30 god. možemo sami voditi svoju zemlju i državu i šta je od toga...dobro je slušati propovjedi. Ali nemožemo samo ostajati na "mlijeku" kao mala djeca...niš od tih propovjedi ako u javnom životu nedjelujemo.A na ovim prostorima je tako malo djelovanja i toliko puno priče i grijeha PROPUSTA da je to Bogu za plakati. Grijeh propusta je kada mogu nešto dobro učiniti a nečinim, kada trebam napomenuti a nenapominjem, kada mogu zlo spriječiti a nespriječim... Ivan

      Izbriši
    4. Poljaci,Talijani i Hrvati to su najumisljeniji katolici Europe...Izadjite malo iz svog dvorista pa pocujte sto drugi o nama i njima misle....Najbolji je sud onaj izvan vlastite kuce jer mi sami sebi tepamo i ugadjamo od stoljeca 7.

      Izbriši
    5. Petar,
      nažalost mi Hrvati nismo čak ni umišljeni. Da jesmo bar bi imali samopoštovanja. Mi smo narod kroničnog kmetskog mentaliteta iz kojeg izviru svi naši problemi. I kao takvi smo krpa kojom briše noge tko se sjeti.

      Osim najavljenih kateheza u Remetincu, pater Kolinski kao Poljak, bi nas mogao podučiti i tome kako biti narod i država.

      Izbriši
    6. Cilj propovijedi je govoriti o Bogu - protumačiti Božju Riječ i pripremiti vjernike za Euharistiju - a ne govoriti o drugima, “prorešetati” moderniste i nabrajati tuđe grijehe.
      Čista i duboka propovijed, skromno držim, treba govoriti o Bogu i meni pomoći u vjeri i mojem odnosu s Njime.

      G

      Izbriši
    7. G,
      po tom pitanju su novus ordo propovijedi bez konkurencije.
      U njima ni nema ničeg drugog osim milosrdnog Boga koji će, ne samo bez pokajanja oprostiti, nego i blagosloviti svaki grijeh.
      I još uz Franjino "tko sam ja da sudim" kao opravdanje za sve, nema boljih i čišćih propovijedi.

      Ne treba se obazirati na ekstremiste iz Remetinca...

      Izbriši
    8. Petar, moram reagirati na tvoj komentar:" Mi smo narod kroničnog kmetskog mentaliteta iz kojeg izviru svi naši problemi. I kao takvi smo krpa kojom briše noge tko se sjeti."Ne bi tako rekao.Vrlo se dobro sjećam kako su hrvati reagirali na Miroslava Kutlu kada mu se prodavale firme za navodnu 1 kunu dok se vladinim dužnosnicima nosilo na stotine tisuće maraka u koferu. I s toga bi se dalo zaključiti da hrvati drže hrvate pod čizmom. Stranci s tim nemaju veze oni samo iskorištavaju priliku našeg pohlepnog naroda.Također nitko nesili hrvate da daju premale plaće i loše uvjete na poslu svojim zaposlenicima i time otjeraju sve mlade i obitelji s djecom raditi u inozemstvo da bi opstali(nisu svi nasljedili od mame i tate kuće i strani poslodavci nih poštivaju i pravedno plaćaju)i nakon toga uzimaju kao radnike indijce i pakistance( što su počeli raditi).Nitko nih nesili da prakticiraju korupciju u svakodnevnom životu u takoj mjeri da su postali jedni od najkorumpiranijih država na svijetu i time pogazili potpuno vladavinu prava.Na to nih također stranci nisu silili.Ja bi rekao da hrvati su neprijatelji sami sebi a jedan prema drugome se u društvu ponašaju kao da su krpe s kojima se brišu noge. Ivan

      Izbriši
    9. Ivan,
      komentar ti je nepovezan i nema baš veze s onim na što se referiraš.
      Obraćaš se Petru ali citiraš moj komentar pa pretpostavljam da je ipak bilo upućeno meni.
      OK, sjećaš se Kutle. Kakav god da je Kutle bio lopov nije bio naslonjen na udbaške strukture. I gdje ti je Kutle danas? Uništen i opelješen, a njegovo se bogatstvo prelilo crvenoj buržoaziji tj. djeci jugokomunističkih direktora, udbaša i JNA oficira.
      Pričaš o Kutli koji ne postoji već stoljećima, ali ne spominješ Tedeschog, Roglića, Vlahovića, Špiljka, Lukovića i ostale, sve redom jugoslavenske tajkune, koji vladaju Hrvatskom danas?!
      Nadalje, strance uopće nisam spominjao već nas koji smo, tu se slažem, sami sebi najveći neprijatelji.
      A da smo narod kmetskog mentaliteta te podložni čak i najjednostavnijim oblicima manipulacije dokaz je i tvoja opterećenost davno prošlo svršenim Kutlom dok aktualne kriminalce niti ne primjećuješ. A to je tako samo zato što su ti takvu percepciju stvorili kontrolirani mainstream mediji.

      Izbriši
    10. Ti valjda vidiš u moju dušu a sve o meni znaš...po jednom komentaru :-).Kutle sam uveo kao primjer korupcije svakako da znam za ostale kriminalce koji su još gori od njega...Da Hrvati kao narod vole krasti više nego neke druge nacije a to od vrha pa po najmanjeg pojedinaca ali da su narod kmetskog mentaliteta ne bi rekao.To bi se već 70-90 posto hrvata cijepio kao u Britanii,Izraelu,Španjolskoj,Mađarskoj,Malti,Srbiji...Hrvatska je na dnu lijestvice što pokaziva da oko 50 posto hrvata ima drugačije mišlenje od mainstrem medija, imaju svoje mišlenje. Svaki narod treba vidjeti sebe objektivno.Ima dobrih osobinai i loših ali ove loše( korupcija, krađa) djeluju negativno na opće dobro zato hrvatska nemože napredovati kao cijelina.Dalje ako se netko neslaže sa tvojim mišlenjem ima na to pravo i netrebaš to gledati kao napad na svoju osobu.Ti možeš osobi objasniti zašto misliš drugačije... Ja nisam porijeklom hrvat, živio sam u Evropi u tri različite države i što pišem je iz mog životnog iskustva a ne iz medija ili knjiga.Kao osoba koja živi ovdje dugo a živjela i vani dugo mislim da najbolje mogu vidjeti razlike. Što se tiče konverzacije na ovom području imam isto neka negativna iskustva vani je više normalno prihvačati kritike ili drugačije poglede negleda se na to kao na ugrozu mojega bića ili da se moram odmah prepirati i nadmudrivati.Na ovom blogu(katolika) bi trebala biti razina komunikacije na mnogo višem levelu. Ja poštivam tvoje mišlenje ali u dalnju komunikaciju ne bi ulazio jer nije za mene više konstruktivna.Svako dobro.Ivan

      Izbriši
    11. A ja kao primjer navodim jugotajkune koji financiraju Možemo i sve što je protuhrvatsko i protukatoličko, a nisu davno uništeni već su bogatiji i živahniji nego ikad.

      Što se tiče sklonosti krađi i kmetskog mentaliteta, upravo je suprotno.
      Nisu zapadnjaci ništa manje skloni lopovluku od Hrvata samo što ih u njihovim državama sistem kroti. Kad u Hrvatsku dođu razni bjelosvjetski mufljuzi (pogotovo "financijski stručnjaci") pustoše gdje stignu gore od naših krkana. Npr. kod slučaja RBA stambenih štedionica primitivizam u ideji i surovost u provedbi nadmašuju i naše najokorjelije kamatare.

      Da ne patimo od kmetskog mentaliteta ne bi cijela naša povijest bila niz izdaja i sluganstva.
      Eto, stigao nam je pater iz Poljske pa da za aktualni primjer uzmemo Poljsku. Iako su daleko duže u EU od nas Poljacima ne pada na pamet ući u eurozonu.
      A kako mi stojimo po tom pitanju? Ima li itko pri zdravoj pameti da bi pomislio kako je moguć bilo koji scenarij osim da se bez ispaljenog metka odreknemo kune?
      Sluganska vlast će nam uvaliti euro, a sluganski narod ne će ni pisnuti.
      Kakav narod takva vlast i država.

      Velika "cijepljenost" na Zapadu, a pogotovo u Izraelu nema veze s mentalitetom već sa povjerenjem u državu. Kod nas većina ljudi ipak instinktivno osjeća kako se vlasti ne može vjerovati što su u ovom slučaju pokazuje kao dobro.

      Ne znam ma temelju čega si zaključio kako sam tvoj komentar shvatio kao napad na sebe. Nisam, a niti tebe osobno ne napadam.
      I ja tebi želim svako dobro.

      Izbriši
  4. Mala napomena i pojasnjenje vezano uz zadnju (najkracu) tocku u gornjem tekstu. Kuca koja se spominje sluzit ce samo za smjestaj svecenikâ FSSPX-a, a javne mise ce se i dalje odrzavati u kapeli u Remetincu.

    OdgovoriIzbriši
  5. Predugo ni sam nisam vjerovao da su kulturološke razlike često nepremostive i u crkvenim strukturama. Postoje neki pojedinci od Boga blagoslovljeni koji imaju posebne darove i uspiju nadvladati sve te razlike te postati pravi misionari, čistokrvni pastoralci koji osvoje ljude.
    Najčešće to nije tako. U sebi nosimo sve one osobine ljudi našega podneblja pa makar nas redili u Sv.Petru.

    Hrvatski je narod iznimno složena stvarnost. Premda malen, sastoji se od dvaju dijelova koji su kulturološki bitno različni. Pojednostvljeno bi to bio nekakav Sjever i Jug.
    Zagreb je već maleno čudo u kojemu se prepoznaje zanimljiv svehrvatski mentalitet koji bitno pridonosi homogenizaciji Hrvata. Iskreno se nadam da će to napredovati koliko nam dušmani i hrvatski jude to dopuste.

    Ne želim komentirati odluke FSSPX-a, govorim općenito o razvoju Tradicije na svim razinama. Teško, teško da će bilo što ozbiljno zaživjeti od Rijeke do Kotora (uključujući i Hercegovinu), a da to ne vode Južnjaci.
    To je samo mučenje jednih i drugih.
    Bolje poslati Eskima južno od Velebita (barem će biti egzotičan), nego Čeha, Poljaka, Slovaka...ili pak Zagorca.
    Slično vrijedi i obrnuto. Zagreb je opet blaženi izuzetak.
    Pratimo kako će se stvari razvijati. Volio bih da budem u krivu.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  6. Gracijano fjuman27. rujna 2021. u 09:25

    Najbolje ce biti za Hrvatsku da se podjeli na konfederacijske regije.Jer,mi sjevernog primorja Kvarner i Istra po mentalitetu potpuno odudaramo od ostatka drzave u cijim administrativnim granicama sada jesmo.Jer antifasizam je za nas bio spasonosan dok juznije je bio u nekim omjerima i poguban...Nismo istog mentalnog sklopa,ne zivimo i ne razmisljamo isto...Nismo svi ni ljevo a jos manje desno...Ne masemo zastavicama i gledamo na svaku osobu kao covjeka jer ne radimo razlike niti djelimo ljude po krvnim zrncima...Nisam volio Jugu ali volim ljude sa svih tih podrucja...njihovu kulturu i obicaje,gastronomiju...jedino je to i vrijedilo u bivsoj drzavi,to da se ljudi druze.Kao sto je rekao papa I.P.II.na hipodromu u Zagrebu usporedjujuci dvije rijeke Savu i Dunav koji se ispreplicu nasim drzavama tako i kao dva naroda Hrvati i Srbi koji toliko kaze imaju slicnosti u govoru da se razumiju kao ni jedni narodi na svijetu...To su do danas,te papine rijeci nasi biskupi presutjeli kao i mnogi svecenici kojima je na dusi podpirivanje bolesnog nacionalizma i podkurivanje mrznje prema drugima...Jer...ne zaboravimo,za svadju kao i za ljubav potrebno je dvoje...Prema tome,ne umisljajmo si jer nismo ni mi bezgrijesni...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. načelno se slažem da bi s vremenom Hrvatsku trebalo dijeliti na više manjih jedinica s više ovlasti i samoodgovornosti...ali kad vidim vaše argumente hvatam se za glavu....Vi odudarate od ostatka? vi niste ni lijevo ni desno, ne mašete zastavicama, ne vidite razlike među ljudima bla bla bla. Antifašizam za vas spasonosan? ma je li, vaši partizani seljoberi na valu kaosa kraja 2.svj.rata su pobili i protjerali tisuće talijana, zauzeli priobalne gradove koje su uglavnom talijana kreirali i razvijali, fino se uselili u njihove kuće i stanove i evo vas, danas nama ostatku Hrvatske prodajete fore o toleranciji, wow kako spasonosno! Svi ste si super, katolici, protestanti, srbi, muslimani svi se fino držite za rukice i pjevate kumbaya. Fratelli tutti ostvaren u punini.
      Spustit će i vas Bog na zemlju kad tad, ono što vi živite danas je uživanje plodova generacija prije 2 svj rata i uživanje plodova drugih dijelova hrvatske koji su bili napadnuti 90ih. Naravno, bilo je branitelja i s kvarnera i istre ali ni blizu kao npr slavonije. Nije se rat vodio u istri ni Rijeci pa si možete živjet u svijetu fantazije da su svi ljudi divni i krasni i prihvaćat sve. Da su vam srbi pobili pola obitelji i spalili sela ne bi bili tako "otvoreni"....Ne branim ostale hrvate niti biskupe, o svemu imam jako negativno mišljenje i osobno mislim da Hrvatska nema budućnost jer joj je Vjera sve slabija a grijesi sve izraženiji...Ali uzdizat kvarner i Istru kao nešto posebno je glupost i potpuna odcijepljenost od realnog svijeta

      Izbriši
    2. Evo nam "Razboritog" br.2. Iako mogu shvatiti da je za vas antifašizam bio potreban i razumijem hrvatske partizane iz Istre i Dalmacije koji su se borili prvenstveno za oslobođenje tih krajeva od talijanske vlasti, a ne prvenstveno za komunizam, vi bi morali shvatiti da su taj "antifašizam" ipak svugdje vodili komunističko-masonski gadovi poput zločinaca Tita i Staljina, koji su radili na uništenju Katoličke Crkve i nacionalnog identiteta skoro svakog naroda koji im je bio pod vlašću. Zapravo je, po mom mišljenju fašistička Italija bila manje zlo u tom ratu od komunističkih partizana( to ne mislim i za Treći Reich), ali opet, ne mogu spočitavati mojim Hrvatima borbu protiv talijanizacije i fašističkih zločina, ali ono što mogu je poslijeratno prihvaćanje komunističkog društva i zapadnih degeneričnih "vrijednosti" od strane vas Primoraca i Istrijana. Ta vaša famozna "otvorenost", "multikulturalnost", "prihvaćanje različitih"( poput gejeva, komunjara i sličnih) je doslovno Novi svjetski poredak na lokalnoj razini, ništa čudno onda ni da je crveni Obersnel vladao toliko dugo Rijekom... slažem se skoro u potpunosti s J as Jacob-om, uzdizati Kvarner i Istru kao nešto posebno je glupost. Grešni carinik

      Izbriši
    3. Hrvatsku raskomadati po regijama, bolesni nacionalizam, mržnja prema drugima, za svađu je potrebno dvoje,... Još fali Glavaševićev slogan "ja ne mrzim".
      Najbolje mi je kako je "za svađu potrebno dvoje".
      E pa Hrvatska i Srbija se nisu "posvađale" i jedna drugu razarale već je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku te je isključivo Srbija razarala Hrvatsku, a niti u jednom slučaju nije bilo obratno. I to jednako i u Domovinskom i u 2.svj. ratu.
      1941. bio im je kriv Pavelić, 1991. bio im je kriv Tuđman. A tko im je danas kriv kad provode SANU2 i maštaju o "srpskom svetu/velikoj Srbiji"?
      A mi bi trebali osjećati kako nismo bezgriješni?! A kako smo to zgriješili prema Srbiji?

      Izbriši
    4. "Gracjano kakti Fjuman"
      kad čovjek čita ovakve komentare lako pomisli da se i na ovom blogu motaju štetočine, tj tajni špijuni, špicli i sl. To je možda svojevrsno 'priznanje' ovom blogu, jer da je nevažan, da nema publiku, ne bi se motali. No sama ta stvarnost je jeziva i gadljiva.

      Izbriši
    5. Nisam želio ići toliko daleko i razmišljati o državnome preustroju Hrvatske. To su sve manje bitne stvari.
      Ako se Tradicija želi širiti, mora sebi postaviti nekoliko važnih pitanja.
      Sve polaze od činjenice: mi imamo svetu Misu svih vremena i ispravan nauk i to je svjetionik u ovoj buri, sve je to prevažno za spas duša.
      Sve je to istina. To nikad i ne smijemo izgubiti iz vida.

      Međutim, nakon toga slijedi sljedeće pitanje: Kako to ostvariti?
      Ako je odgovor: "Mi smo divni i savršeni. Naš ustroj, strategija, želje i volja - sve je to savršeno - onda se grdno varamo.
      Baš među ED skupinama imamo tih nepotrebnih dodatnih nebitnosti...da ne idem u detalje.

      Sredozemlje je kolijevka kršćanstva i katoličanstva. Nikad ga nijedna hereza u cijelosti nije porazila, možda nakratko...
      Oduprlo se junački protestantizmu.
      Međutim, međutim....Tradicija baš u Sredozemlju nije prodisala punim plućima. Zašto?!?
      Uglavnom se u svim skupinama - to sam na više mjesta čuo u neformalnome razgovoru - krivnja predbacuje samim ljudima i njihovu mentalitetu, a ne recimo da svećenik uz inzistiranje na pričešćivanju klečeći, u pravilu inzistira da se banana jede samo uz pomoć noža i žlice i da se prefacija pjeva kao u opatiji Sainte-Cécile de Solesmes.
      Prosječnomu Talijanu to izgleda kao posljednji pjev njegove bake prije upokojenja.

      Kikii

      Izbriši
    6. Kvatric Ti si valjda medju rijetkim osobama u ovoj zemlji koji se dao zavesti pricom nad pricama kako je zapoceo nedavni rat...Strane sile i njihovi interesi plus Tudman-Milosevic u Karađorđevu dogovori oko podjele BiH daje ti iz aviona vidljivu pricu o nedavnim dogadjanjima a da Tudjman nije dao zrtvovati pad Vukovara Hrvatska nikad ali nikad nebi bila priznata medjunarodno!Sad ti mudruj ono sto ti napunila glavu"sluzbena politika".

      Izbriši
    7. Petar,
      šta je ovo, još jedna bratstvojedinstvena žalopojka "tko nas bre zavadi"?
      Jugovići i inače vole luđačke konstrukcije, a ova o Tuđman-Milošević podjeli BiH spada u top 5 najsumanutijih.
      Ali ajde, valjda znaš objasniti to u što vjeruješ.
      Dakle, kao prvo, otkud znaš da su Tuđman i Milošević dogovarali podjelu BiH?
      Drugo, zašto bi Milošević uopće bilo što dogovarao sa Tuđmanom kad je ionako mislio uzeti sve do linije Virovitica-Karlovac-Karlobag uključujući cijelu BiH koja je trebala pasti bez borbe?
      Treće, koje adute je Tuđman imao da bi bilo što, osim kupovine vremena,s Miloševićem pregovarao?
      Kad to razjasniš idemo dalje.

      Izbriši
    8. Kvatric Vise od 250.000 Srba je u posljednjih dvadesetak godina na ovaj ili onaj nacin protjerano iz Hrvatske.To su sve starosjedioci vise stotina godina u nasoj zemlji.Sta mislis kako Bog gleda na sve to i odobrava li tvoja razmisljanja.Gdje ce ti dusa?

      Izbriši
    9. Da zaključim: bolje se ne upuštati u Tradiciju, nego to navodno veliko misijsko djelovanje zlorabiti za iživljavanje svih svojih kompleksa, suludih političkih, geopolitičkih, kultoroloških svih drugih ideja.
      I Porfirije i Joanikije kunu se u Tradiciju. Služe prelijepu tradicionalnu liturgiju i ne dijele pričest na ruke.
      No vidjeli smo kako izgleda poniženje kršćanskoga dostojanstva kada se politika i nacionalizam i različiti kulturološki modeli upletu u crkvene stvari. Dolazi do strašne sablazni.

      Tradicija će se razvijati onoliko koliko bude iskrenih misionara. Ne mislim pri tome samo na svećenike, nego poglavito na vjernike.
      Mislim da karizmatici nakon obraćenje u pravilu uvijek postaju mistici - mi im se rugamo.
      A mi nakon "obraćenja" sve one atribute koje ima Tradicija i samo SVETA CRKVA nastojimo prenijeti na nas i naše skupine: svetost, nezabludivost...mi postajemo nezabludivi.
      Olako se upada u maštarije kako smo mi ti koji sve spašavamo. Ne postoji onaj strah Božji koliko to dobro činimo i koliko Bogu dopuštamo da preko nas djeluje, a mi se nakon svega ponizno kajemo za sve vlastite nesavršenosti i sve naše hrvatske i divne i blesave mentalitete istodobno.

      Kikii

      Izbriši
    10. Evo, prije dva dana se pakrački episkop Jovan padobranom spustio na ustoličenje novog episkopa budimljansko-nikšićkog. Država: Crna Gora. S njime je skakao drugi niški specijalac koji je na padobranac vezao srpsku trobojnicu. Eto, takav nam Fallschirmjäger Kommando Ćulibrk stoluje kao vladika pakrački. Prekjučer u Crnoj Gori, preksutra i u našem gradu. Možda se prevario, prekjučer u Nikšiću u Srbiji. Sutra u Petrinji i Pakracu, također u Srbiji.

      Izbriši
    11. Srbi nisu protjerani već su oni protjerivali Hrvate iz vlastitih domova. A ti protjerani Hrvati s okupiranih područja bili su oni sretniji jer su ostale poubijali.
      Ti vlaški (od 1920-tih posrbljeni od strane SPC-a) starosjedioci su uvijek bili saveznici neprijatelja Hrvatske pa tako i 1991. kada su se digli protiv naše zemlje.
      I nisu protjerani već su sami otišli i to ne u posljednjih dvadeset godina (hoćeš reći kako su Mesić, Račan, Josipović, Sanader protjerivali Srbe?) već odjednom prije 26 godina, a samo zato jer ne mogu smisliti Hrvatsku. Baš kao što ju ni danas ne mogu smisliti niti njihova braća u istočnoj Slavoniji.
      Te preostale starosjedioce danas valjda ugrožavaju Plenki i Njonjo pa su ludi od straha i patološke mržnje prema Hrvatskoj.

      Gdje će mi duša zabrinut sam zbog mnogo razloga, ali ni jedan od njih nije traktorijada poraženih agresora.
      To pitanje trebaš postaviti onima koji su ih potaknuli i opremili za agresiju na Hrvatsku.

      P.s.
      Kako to da niti jedna druga manjina nije "protjerana" i zašto u Hrvatskoj samo Srbi stvaraju probleme?

      Izbriši
    12. Laž je da su protjerani, Martić je 4.8.1995. donio odluku o evakuaciji kompletnog (civilnog) stanovništva iz općina Knin, Benkovac, Drniš i Gračac, a iz ostalih općina vjerujem da su se pod propagandom i strahom od osvete sami pokrenuli na "evakuaciju" pred nadolazećom pobjedničkom Hrvatskom vojskom. Nema niti jednog dokaza da su protjerani, bilo gdje u RH, bar ja ne znam za njih, a evo dokaza da je njihovo vodstvo planiralo njihovo iseljavanje iz tzv. "Krajine":https://express.24sata.hr/top-news/marticeva-odluka-srbi-moraju-otici-iz-krajine-11656

      Izbriši
    13. Petre imas apsolutno pravo.Za svadju je potrebno dvoje.Prestanite nas kovati u nebesa kao jadni i napaceni narod.Mi nevini a drugi zli i zlo nam zele.Nismo mi kao ni Srbi dozivjeli potpunu katarzu da se smirimo i urazumimo zato polazem u nove generacije neiskvarene prosloscu i neopterecene povjescu...

      Izbriši
    14. Te mlade generacije su u mom Karlovcu napravile mural našem karlovačkom heroju Miši Hrastovu, kojeg jugoslaveni i velikosrbi drže za "groznog zločinca", jer je eto u obrani svoga prijatelja Gorana Čerkeza pucao na četnike. Toliko o tome da će mlade generacije zaboraviti uglavnom slavnu prošlost svoga naroda. Grešni carinik

      Izbriši
    15. Zaboravit ce svako zlo oni mladi koji su u svojim obiteljima ispravno i zdravo odgajani.Oni,ciji roditelji prenose mrznju i neprastanje i broje krvna zrnca tim mladima nek se Bog smiluje!

      Izbriši
    16. Neće zaboraviti, ali oprostiti mogu. "Oprostiti možemo, zaboraviti nećemo"!Grešni carinik

      Izbriši
  7. Gracijano fjuman27. rujna 2021. u 14:26

    Eto...Vi i slicni komentari o Sjevernom Primorju i raspirivaci mrznje prema ljudima, brojeci krvna zrnca bolesnim sovinizmom samo nas udaljujete i tjerate van trenutnih,postojecih institucija...Dobro je neko rekao od nasih fjumana i istrana da bi trebalo staviti rampu kod Grobničkog Polja prema ostatku Hrvatske.Nastavi li se ta konstantna agresija i netrpeljivost i ignorancije cinjenicnog i stvarnog stanja povjesti i sadasnjosti nasega kraja, ozbiljno vam kazem da su sve veca razmisljanja o udaljavanju od svih vas...SVAKI SEBI!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Toma brate!!! Od vijesti iz Bratstva na kraju dopustio si da se raspreda politika?!!

    OdgovoriIzbriši
  9. eto ga na, kažeš mu par činjenica i naravno neće odgovorit sa "slažem se" ili "nije istina, istina je to to i to.." odmah se brani cmizdrenjem kako raspirujemo mržnju, brojimo krvna zrnca, da smo agresivni.... Takvi bi se odvojili jer su oni napredni a mi seljačine nazadne, a u slučaju nekog budućeg rata tražili bi od nas da ginemo za njihovu toplu guzu dok oni "rade" po uredima državne/gradske/županijske/seoske uprave... Ne da mi se natezat s takvima, živio ti meni dragi moj fjuman...
    Uglavnom, odlično za sspx, radujem se nakon ovog korona ludila(ako prođe) zaletit se do Beča na misu, pretpostavljam da će bit svaki dan s obzirom da je centar grada. U puni pogon kreću tek od 6og mj iduće godine, tako je ugovoreno. Kamo sreće kad bi nekom u našoj nadbiskupiji palo na pamet neku od potresom skršenih crkvi dat na korištenje Bratstvu u zamjenu za obnovu, vjerujem da bi oni uspjeli obnovit bez čekanja države, ovih i onih fondova...

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.