petak, 18. prosinca 2020.

Što si bio? Ništa. Što si? Posuda puna nečisti. Što ćeš biti? Hrana crvima.


Augustin Maria Ilg

Četvrta nedjelja došašća

O evanđelju


Predoči si danas onoga silnog propovjednika pokore o kojemu nam sveto Evanđelje piše: "Dođe riječ Božja Ivanu, sinu Zaharijinu, u pustinji. On obiđe svu okolicu jordansku propovijedajući pokorničko krštenje na otpuštenje grijeha, kao što je pisano u Knjizi besjeda Izaije proroka: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Svaka dolina neka se ispuni, svaka gora i brežuljak neka se slegne! Što je krivudavo, neka se izravna, a hrapavi putovi neka se izglade! I svako će tijelo vidjeti spasenje Božje." (Lk 3,2–6)

Zamisli da te ozbiljne riječi veliki prorok govori tebi, i razmatraj:

1. "Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!" dovikuje ti Ivan danas. Gle, Gospodin je već sasvim blizu. Sveta noć puna milosti sve više se približava. Jesi li već pripravio put, stazu već poravnio za Spasitelja koji dolazi? Odnosno jesi li već spreman? Ništa nije tako važno kao upravo ta priprava. Ne želi nas Bog spasiti bez naše suradnje; pa da ti skori milosni blagdan bude zaista na spasenje, moraš prije toga "pripraviti put". Milost koje na božićni blagdan trebamo postati dionici prispodobiva je suncu, prispodobiva zraku, prispodobiva ognju. Dobro je sunce, dobar je zrak i dobar je oganj; ali gle: drukčije djeluje sunce na blato, a drukčije na vosak, drukčije djeluje svježi zrak na zdravoga, a drukčije na bolesnoga, drukčiji učinak ima oganj na zlato nego na slamu, njega čisteći, a nju uništavajući, i začas plane suho drvo, dok mokro i vlažno tek tinja. Zato "pripravi put", dušo moja, ukloni sve zapreke, budi u molitvi, trapljenju i povučenosti mekana poput voska i čista poput zlata; gledaj kako su se sveci pripravljali za velike blagdane, vidi kako su apostoli od Isusova uzašašća neprekidno ustrajali u molitvi i postu da bi se pripravili za dolazak Duha Svetoga, te se tako i ti od danas pripravljaj za došašće Sina.

2. "Svaka dolina neka se ispuni, svaka gora i brežuljak neka se slegne!" opominje dalje Ivan. "A gorama", kaže sveti Ivan Zlatousti, "nazvao je ohole i nadute, koje je Krist ponizio." O, neka bi i tebe Krist koji dolazi ponizio, neka bi te skori dolazak Gospodinov potaknuo da zaravnaš goru svoje oholosti, brežuljak svoje ispraznosti i taštine!

Pomisli samo i razmatraj, tko to ima doći?

To je ponizni Sin Božji. Dragovoljno se ponizivši do lika sluge, u nepojmljivom udostojanju leži on, siromašno ponizno djetešce, u jaslama. Ogledaj se po povijesti samo, ne nadaje li ti se istina da su ovo otajstvo poniznosti razumjeli i razumiju samo ponizni, a oholima i nadutima njegova je milost bila i jest skrivena. Gnjevan stoji uz jasle Herod, ništa ne sluteći o spasu koji se svima ukazao, kao ni oholi farizeji svih vremena, dočim ponizna Djevica i skromni pastiri razdragano motre djetešce Isusa, a još stoljećima nakon toga samo od uspomene na blaženu noć jedan je ponizni Franjo zanijemio od nebeske radosti. Zato ustani, dušo moja, zaravnaj "gore i brežuljke", ovaj tjedan vježbaj se još u poniznosti; a da bi lakše stekla ovu krepost, ispuni dolinu svoga srca. Gledaj, duša je kršćaninova dubok ponor pun duhovnih slaboća i nesavršenosti. Siđi u taj ponor, ispuni ga samospoznanjem, priznaj svoje grijehe i nesavršenosti, pa ćeš ubrzo postati poniznija; dapače, i ne trebaš misliti na svoju moralnu, nego samo naravnu nesavršenost i ništavnost da bi te nadutost minula. "Uspomena na vlastitu grdobu", kaže sveti Grgur, "čuvarica je poniznosti", a sveti Bernard opominje: "Ovo troje imaj uvijek na umu: Što si bio? Ništa. Što si? Posuda puna nečisti. Što ćeš biti? Hrana crvima."

3. "Što je krivudavo, neka se izravna, a hrapavi putovi neka se izglade!" Time nam pustinjski propovjednik daje novu opomenu o tome kako da pripravimo put Gospodinu koji dolazi. "Hrapavo", kaže sveti Grgur, "pretvara se u gladak put kada se gruba i srdita srca obraćaju pod utjecajem nebeske milosti u mirnoću krotkosti." Evo, dušo moja, pojavit će se Isus, Božja dobrota i čovjekoljublje, doći će poslan od Očeve ljubavi, iz ljubavi prema nama sirotama i da bi ljudima dao novu zapovijed: "ljubite jedni druge" (Iv 13, 34). No ako sad promisliš o tome, ako makar nakratko razmotriš pobudu i svrhu Kristova dolaska, mora ti postati jasno da ono što je hrapavo trebaš izgladiti kako bi pripravila put Dolazniku, jer kod jasala u kojima Ljubav leži ne smiješ stajati tvrdog srca, svadljivog, punog mržnje, niti možeš ikada očekivati božićni blagdan pun milosti ne budeš li više nego dosad obdržavala od serafskog oca tako često nam i toliko na srce stavljenu "bratsku ljubav".


(Augustin Maria Ilg, "Tugendspiegel für Priester und Ordensleute, d. i. Betrachtungen über das Leben, die Lehre und das Leiden Jesu Christi auf alle Tage des Kirchenjahres", 1873.)

Broj komentara: 7:

  1. Evo jutros malo svratio u metropolu. Nekada najljepši adventski grad stvarno izgleda otužno. Nigdje ni jednog orašara zaštitnog idola lani. Nema ni kobasica ni kuhanog vina koje si sirotinja ionako nije mogla priuštit. Nema ni turista koji razdragano šetaju katedralom jer je katedrala razrušena. Prvostolni kaptol pust. Tu i tamo koja zamišljena casna kao da meditira ispod maske. Betlehemski prostor za žive jaslice bez ikog. Ni u knjižarama nema uobicajenog adventskog popusta ni gužve. Prava idila i skromnost kako dolikuje.
    Poravnale se staze oholosti i konzumerizma. Hrapavi putovi samoljublja, lažne sigurnosti i sjaja se izgladili. Ne našom milom nego Božjom silom. No,kameno ljudsko srce nikako da shvati i da se ono mijenja.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Robelare, Vi ste bas sretni sto je virus doveo do svijeta kakvog Vi prizeljkujete. Imam dojam da ste bas usreceni.
      E, pa uzivajte onda.
      Obilno i na osobit nacin.
      DD

      Izbriši
    2. DD, ne znam zasto to zakljucujes. Pogledaj samo unatrag godinu dana na sto smo upozoravali i sto se pisalo i na ovom blogu. Orasari, pachamama, pobacaji, perverzije, pronovjere,praznovjerje, ekumenizam, razvodi, pricest na ruku... Tada je to bilo mnogima smijesno i zabavno. Proglasavani smo ludima. Ali dodje potres, pa kuga, pa najzagadjeniji grad na svijetu, pa najveca zarazenost u EU, pa iseljavanje mladih... Izadji van, skini svoje ruzicaste naocale i progledaj zdravim ocima. Istina ce te osloboditi. Zasvirali smo vam niste zaplesali, zatuzili smo vam niste zaplakali. Nisam radostan neko tuzan i ljut. Zalosno da lajici kraj svecenika moraju govoriti o takvim stvarima. Nije evangelizacija kakvu bi svecenici htjeli da laici vrse. Sveti Pavao kaze, radujte se, uvijek se radujte. A ti meni zelis prisiti nekakvu tvoju zluradost.
      Robelar

      Izbriši
    3. DD,
      do ovakvog svijeta nije doveo nikakav virus već globalistički mračnjaci.

      Vi se dalje usrećujte i uživajte gledajući N1 i RTL.

      Izbriši
  2. Istina ovo je napokon Advent kakav bi trebao biti skroman i jednostavan pa mozda neki ljudi shvate zasto se Isus rodio u stali. Sestrica smrt nas podsjeca na smrtnost tako da ovo mozemo nazvati i milosno vrijeme.

    OdgovoriIzbriši
  3. Uskoro nam bude skromna i jednostavna hrana a ostalo. Dali netko nešto shvati teško reći. Znam da u Otkrivenju piše da su svaki put kada Bog poslao anđela da kazni još više Boga proklinjali.Malo mi to liči na to. Prekjučer se slučajno vozim busom uz mene stoje dva Zet-ovca pričaju sa šoferom svi u maskama tri puta u razgovoru opsovali Isusa. Kde god se nađem tržnica...čujem psovke protiv Boga. Nešto strašno. Nisam iz ovog područja pa me to šokira. U svojoj rodnoj zemlji nisam od djetinstva nikada takve i toliko psovki čuo. A o drugome da niti nepričam. Stvarno proputovao cijelu Evropu svaka zemlja ima neke specifičnosti( u mojoj je to naprimjer grijeh bludnosti) Ali ovoliko grijeha oholosti kao na Balkanu nisam nigdje vidio.Ovdje su ludi veoma oholi više nego u drugim zemljama( barem u tim koje sam upoznao) Mislio sam da je to možda samo moj pogled ali tokom godina mi to isto potvrdili stranci koji žive u Hrvatskoj iz različitih područja (znanosti, proizvodnje...)opisuju isto stvari koje vidim i ja. U većini slučajeva imaju veoma loša iskustva. Najviše što se tiče nepoštenja, prevara... Mnogi se vratili u svoje matične zemlje jer bi riskirali krah svoje kompanije (koliko je ovdje korupcija raširena i nezakonje) Oholost je najgori grijeh od njega svi ostali dolaze.U krizi koja je u svijetu bi Balkan mogao radi ovoga puno propatiti što je nekakav čini mi se trend koji se vam stalno ponavlja desetljećima možda i stolječima. Ivan

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sjećam se kad sam, još u prošlom stoljeću, neposredno poraće je bilo... došao na jedan otok Zadarske nadbiskupije. Pa slušam komuniste, psuju oni Gospu našu i Predragocjenu Krv. Čuo sam prije mnogo puta psovke protiv Boga i Isusa. Ali ovo je bila razina iznad...

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.