utorak, 29. rujna 2020.

Mač svetog Mihovila

Neobična je, ali već dosta poznata činjenica da najvažnija svetišta posvećena sv. Mihaelu Arkanđelu leže otprilike na jednoj liniji koja se proteže u sjeverozapadno-jugoistočnom smjeru. Oko polovišta spojnice Mont Saint-Michela i Monte Sant'Angela nalazi se Sacra di San Michele, ali tu liniju možemo nastaviti i prema sjeverozapadu do otočića Saint Michael’s Mount kod engleske obale i impresivnog otoka Skellig Michael kod zapadne obale Irske. Ista se linija može nastaviti i jugoistočno prema jednom grčkom otoku i samostanu na brdu Karmelu, ali je poveznica sa svetim Mihaelom u tom smjeru puno nategnutija. 

Evo nekoliko tekstova o toj zamišljenoj spojnici koju se pomalo melodramatično naziva mačem sv. Mihaela:

Evo i nekoliko karti na kojima se opaža spomenuta linija. 
Na Mercatorovoj projekciji crta izgleda otprilike kao dužina što bi značilo da se na zemljinoj kugli radi o loksodromi (krivulji koja siječe meridijane pod jednakim kutom)




a ne ortodromi (najkraćoj spojnici dviju točaka na površini Zemlje, luku glavne kružnice) 


Posebno je zanimljivo da je linija "mača" vrlo blizu smjeru zalaska sunca na ljetni solsticij, što možete provjeriti npr. ovdje



Sve ovo vjerojatno ne bih spominjao da gornja, priznat ćete pomalo intrigantna, činjenica nije inspirirala jednog autora na stvaranje stripa pod nazivom Finnian and the Seven Mountains. U 9. stoljeću mladić Finnian kojemu su Vikinzi ubili roditelje i spalili selo odlučio je osvetiti im se. Za to mu treba legendarni artefakt, mač o kojem se priča da je skriven na monaškom otoku uz jugozapadnu obalu Irske. Tako počinje avantura o kojoj su do sada izdana tri nastavka stripa. Ja sam pročitao samo prvi dobrotom Ivana iz Švedske koji mi ga je poklonio i preporučio. Strip možete nabaviti na stranicama izdavača ili amazona. Već iz prve epizode koju sam proučio mogu ga preporučiti. Radi se o kratkom, ali zabavnom i poučnom te kvalitetno ilustriranom štivu. 


Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.