ponedjeljak, 10. kolovoza 2020.

Mi pak, ispravno shvativši


Onim što Mojsije kaza: Ne jedite svinju, ni orla ni kopca ni gavrana: niti ijednu ribu koja na sebi nema ljuske na umu je imao tri propisa. Napokon u Ponovljenomu zakonu im veli: Izložit ću svome narodu svoje uredbe. Nije, dakle, Božja zapovijed da ne jedu, nego je Mojsije nadahnut govorio.

Dakle, spominjanje svinje treba shvatiti u ovomu smislu: ne druži se s ljudima koji sliče svinjama, to jest koji, dok žive u slastima, zaboravljaju Gospodina, ali kada zapadnu u oskudicu, sjete se Gospodina baš kao svinja: kada jede, ne pozna gospodara, ali kada je gladna, rokće pa dobivši jelo, opet šuti.

Ne jedi orla, ni kopca, ni jastreba ni gavrana, znači ne druži se i ne budi nalik ljudima koji ne znaju trudom i znojem sami sebi priskrbiti hranu, već u svojoj nepravednosti otimaju tuđe i kao nedužno obilazeći gledaju i uhode koga će u svojoj pohlepi orobiti, baš kao što te ptice same sebi ne priskrbljuju hranu, već ležeći dokone gledaju kako će pojesti tuđe meso; uz to u svojoj su nevaljalosti i kužne.

Nadalje veli: Ne jedi ni gruja, ni hobotnicu, ni sipu; time kaže ne druži se i ne nalikuj takvim ljudima koji su do kraja bezbožni i već osuđeni na smrt, kao i te ribice koje, jedine proklete, plutaju u dubini i ne izranjaju poput drugih riba, već žive na tlu u morskoj dubini.
[...]

Dakle, primivši tri odredbe o jelima Mojsije je govorio u duhovnomu smislu; međutim, oni su to shvatili po tjelesnoj žudnji kao da se radi o materijalnomu jelu. David je pak shvatio duhovni smisao tih istih triju odredaba pa slično veli: Blago čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih, kao što ribe dubinom vrludaju u tami; i ne staje na putu grešničkom, poput onih koji se naizgled boje Gospodina, a ipak griješe kao svinja; i ne sjeda u zbor podrugljivaca, kao ptice što sjede vrebajući plijen. Sada vam je i glede jela sve jasno.

Mojsije također reče: Jedite sve dvopapkare i preživače. Zašto to kaže? Jer životinja koja dobiva hranu pozna svoga hranitelja i dok se odmara, očito se u njemu raduje. Pravo reče razmatrajući zapovijed. Što, dakle, kaže? Prianjajte uz one koji se boje Gospodina: uz one koji u srcu razmišljaju o primljenoj riječi; uz one koji kazuju i čuvaju Gospodnje odredbe; uz one koji znaju da je razmatranje radostan čin pa razmišljaju o Gospodnjoj riječi. Što znači razdvojen papak? Da pravednik hodi u ovomu svijetu, a iščekuje blaženu vječnost.

Pogledajte kako je Mojsije lijepo propisao zakon. Međutim, kako bi oni to mogli proniknuti i shvatiti? Mi pak, ispravno shvativši, izražavamo ih onako kako ih je Gospodin zamislio. Ta zato nam je obrezao uši i srca da bismo to razumjeli.


(iz Barnabine poslanice, X.)

22 komentara:

  1. Poštovani,
    pošto u ovom postu ima govora o hrani, dopustite mi da iznesem jedno pitanje vezano za isto. Naime zanima me Vaše mišljenje o Halal proizvodima kojih je u sve većem broju na našem tržištu. Da li proizvod sa Halal certifikatom ima samo značenje da je pogodan za muslimane konzumente ili bi se mi kao Katolici trebali zabrinuti da je to možda nečista hrana tj. hrana posvećena idolima (ne znam kakav je proces dobivanja Halal certifikata tj. izvode li se nekakvi muslimanski "rituali/blagoslovi")!? Nemojte krivo shvatiti moju zabrinutost i veselim se Vašem odgovoru!

    Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mozete jesti halal proizvode, ali uvijek je bolje (ako je moguce) podrzati proizvodjace koji ne stavljaju halal oznake na hranu. I naravno, koliko je do vas, dati do znanja da ne odobravate halalizaciju hrane.

      Izbriši
    2. Gluposti!Tko uopce moze dati bilo kakav ispravan odgovor na ovo pitanje?I koga pitate?!!Zar se vi ne krizate i je molite prije i poslije jela,gdje Vam je Vjera?!!!

      Izbriši
  2. Molitvom prije jela (i zahvala nekom) i nemaš brige. Zanimljivo kako halala sve više u katoličkoj zemlji.

    OdgovoriIzbriši
  3. Da se ispravim. Zahvala nakon jela, ne zahvala nekom.
    Problem halala je što je npr. piletina kod klanja ritualno posvećena Alahu. Kako Alah nije pravi bog nego idol, predstavlja duhovni problem kad gabga katolici.
    Halal hrana pak ne smije imati dodatke, ne biti GMO i slično, pa materijalno ima kvalitet, ali duhovno ja darovana demonu.
    Blagoslov jela i križanje razbija i štiti one koji blaguju jer naš Bog je pravi Bog, onaj koji je rekao Ja Jesam. Naš Bog je Isus koji nas je otkupio na Križu i Duh Sveti. Tri a jedan. Jedan Bog u Otajstvu Trojstva.
    Kad se pomoliš prije jela i zamoliš Boga za blagoslov uz iskaz hvale za hranu, svako prokletstvo i sve nečisto se briše.
    Zato molite, blagoslivljajte, hvalite pravog i jedinog Boga.

    Billy

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam takvog mišljenja. Prije konzumacije halal proizvoda, obavezno prije izmolim vjerovanje i pomolim se Bogu da blagoslovi tu hranu i otkloni sve uroke/ zazive idolima

      Izbriši
    2. @ Billy
      Mene neukog zanima...
      Postoji li Allah ili ne postoji? Je to jedan od palih andjela ili izmisljen lik. Ako je idol onda je ljudska tvorba. Kakve veze ima "posveta" hrane izmisljenoj fantaziji i kako to moze smetati?
      DD

      Izbriši
    3. Sotona (allah) itekako postoji.

      LL

      Izbriši
    4. Allah nije Sotona. Allah je arapsko ime za Boga. Odakle sada ovakve gluposti?

      Random

      Izbriši
    5. https://wikiislam.net/wiki/Allah_the_Best_Deceiver

      Izgleda da je i vas obmanuo. I pored Zeusa pise bog, pa?

      MM

      Izbriši
    6. Što se tiče riječi "Allah", to je kontrakcija riječi "al" (kao u engl. "the") i "ilah", što je srodno hebrejskoj riječi "eloah" i jednostavno je arapska riječ koja znači Bog (wiktionary.org/wiki/Allah).

      Nju koriste i kršćani koji govore arapski. Naravno, kad arapski kršćani kažu "Allah" oni misle na pravoga Boga: Oca, Sina i Duha Svetoga, dok muhamedanci misle na biće za koje izričito u Kuranu piše da nema sina i koje je prema linku koji je dao MM "najbolji varatelj", a zna se tko je Otac laži.
      Također, Sveto Pismo kaže da je svatko tko niječe Sina antikrist i da onda nema ni Oca (1 Iv 22-23).

      Zanimljivo je da hebrejska riječ koja se koristi u značenju (pravi) Bog, Elohim, gramatička množina, ali se uvijek koristi kao jednina. Time je dano svjedočanstvo još u Starom Zavjetu da se radi o Jednom Bogu u tri Božanske Osobe.

      Izbriši
    7. Prema tome, nije problem u imenu nego to što vi smatrate da muslimani obožavaju nekog drugog boga. Mislim da nije u redu odricati cijeloj jednoj značajnoj skupini ljudskog roda odricati mogućnost da obožavaju pravoga Boga zato što ne poznaju (ili ne priznaju) jedan od njegovih aspekata koje ljudskog roda odricati mogućnost da obožavaju pravoga Boga zato što ne poznaju (ili ne priznaju) jedan od njegovih aspekata koje mi držimo bitnim. Za pravovjernog židova Jahve sasvim sigurno nema sina, ali to ne znači da oni ne govore o istom Bogu. Ili možda i to poričete? Što se tiče imena i atributa samog Boga, tumačio bih u okviru tradicije i jezika u kojem su ponikli, a to ponekad nije nimalo jednostavno. Recimo, kad mi kažemo Jaganjac. Božji znamo što mislimo, a netko drugi izvan te tradicije, može to sasvim pogrešno shvatiti.
      Random

      Izbriši
    8. I Kuran i Talmud izričito odbacuju Isusa Krista kao Boga. Kako netko može vjerovati u Boga kojeg izričito odbacuje, ili štovati Boga protiv kojega istodobno huli?

      Ako logika i princip nekontradikcije nisu dovoljni, dovoljne su riječi Svetoga Pisma (1 Iv 2:22-23, Iv 3:18).

      Ako pitate tzv. "ortodoksne" židove vjeruju li u istoga Boga kao kršćani, ili je li Bog u kojeg oni vjeruju Bog Otac u kojeg vjeruju kršćani, odgovorit će "ne".

      Izbriši
    9. Malo sam kasno uočio vaš odgovor, ali evo, kad smo već počeli citirati koncile:
      Nostra aetate (2.vatikanski):

      3. Islamska religija

      "Crkva gleda s poštovanjem i muslimane, koji se klanjaju jedinomu Bogu, živom i subzistentnom, milosrdnom i svemogućem, stvoritelju neba i zemlje, koji je govorio ljudima. Oni se svom dušom nastoje podložiti njegovim skrovitim odlukama, kao što se Abraham, na koga se islamska vjera rado poziva, podložio Bogu. Oni Isusa, istina, ne priznaju Bogom, ali ga ipak časte kao proroka, a također i njegovu djevičansku majku Mariju. Nju ponekad i pobožno zazivaju."
      Random

      Izbriši
    10. Random:
      Mateo je sve napisao u prethodnom postu u prvoj rečenici:

      I Kuran i Talmud izričito odbacuju Isusa Krista kao Boga. Kako netko može vjerovati u Boga kojeg izričito odbacuje, ili štovati Boga protiv kojega istodobno huli?

      Isus je rekao da se ne može služiti dvojci gospodara.
      Ne možeš reći vjerujem u Istog Boga i da je Allah isti bog kršćana jer odbacuju Isusa pa time odbacuju i spasenje. Upravo spasenje ide preko Krista koji je pravi Bog i pravi čovijek.

      Ovo što si citirao je ekumenizam II Vatikanskog sabora koji u suštini je pokušaj da se živi u miru sa drugačijima ali u praksi je pogrešan jer nema ekumenizma bez obraćenja, a bez obraćenja nema spasenja. To je Crkva ispovijedala sve do reforme kada se nauk razvodnio novotarijama.


      Billy

      Izbriši
    11. Drugi vatikanski je lažni koncil (jer od Crkve ne može doći zabluda niti hereza) pun modernističkog otrova i račvastog jezika dvosmislenosti koji je karakterističan za sve heretičke sekte kroz povijest i koji je Crkva izričito osudila (npr. u buli Auctorem Fidei).

      Izbriši
  4. Allah je ime ali ne Boga. Niti je istovjetan Bogu u Bibliji.
    Islam je antikršćanska religija.

    "Sotona je preko Muhameda na Istoku, a preko Luthera na Zapadu, zapalio takav požar, kakav se još mnogo godina i velikim trudom neće moći obuzdati."
    Sv. Robert Bellarmin
    Billy

    OdgovoriIzbriši
  5. DD zar je bitno postoji li ili ne? Postoji li Zeus ili ne? Samo to što vjeruješ da postoji i da je Bog te mu se klanjaš, vređaš pravog Boga.
    Pravi Bog je jedan kršćanski Bog, a opet Trojstven u liku Oca, Sina i Duha Svetoga. To otajstvo je čovjeku nemoguće shvatiti.
    Kuran je pisan na temelju objava i usmene predaje proroka Muhameda koji je objave dobio od demona, a ne Anđela Gabrijela.
    Uz Anđela Gabrijela je vezana Radosna vijest i dobrota dok je tzv. anđeo Muhameda gušio i prisiljavao da čita što je povezano sa zloćom koje u svetih anđela nema.

    Upravo na ovom blogu imaš o tome:
    http://tomablizanac.blogspot.com/2016/01/gostujuci-autor-o-muhamedu-i-duhu.html

    Prilikom jela potrebno je Bogu dati zahvalu na hrani koju nam daje te istu blagosloviti pa blagovati.
    Time si sjetio se Boga, pomolio si mu se i stavio ga prije hrane koja život znači.
    Billy

    OdgovoriIzbriši
  6. Random problem je u nijekanju Božanstva Sina i Njegove otkupiteljske uloge u povijesti ljudskog roda i spasenja. Jedno su ljudi koji nisu čuli za Isusa (koji su u velikoj manjini u današnjem modernom svijetu) a drugo oni koji ga odbacuju, pa time odbacuju i samo spasenje jer su u pogrešnoj religiji.
    Pravovjerni Židov sa tog aspekta je samo Židov jer kao Židov nije u pravoj vjeri i tek čeka Mesiju. Razlika velika su muslimani koji Isusa vide samo kao proroka.
    Mi velimo Jaganjac Božji i znamo da je to Krist. Jaganjac savršeni za savršenu pasju koji je svojom krvlju otkupio sve koji žele otkupljenje. Ako si u vjeri po kojoj otkupljenje ne postoji i rob si zablude spasenje je upitno, a opet moguće jer Bog je milosrdan i ne sudi kao čovjek. Poanta je ne reskirati spasenje ispovijedajući krivu vjeru i zablude.
    Billy

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Firentinski koncil:
      "Ona [Sv. Rimska Crkva] čvrsto vjeruje, ispovijeda i propovijeda da nikad nitko, začet od muškarca i žene, nije bio oslobođen od vragove vlasti osim vjerom u našega Gospodina Isusa Krista, posrednika između Boga i čovječanstva, koji je bio začet bez grijeha, rođen i umro."

      "Presv. Rimska Crkva čvrsto vjeruje, ispovijeda i propovijeda da nitko tko se nalazi izvan Katoličke Crkve, ne samo pogani nego niti židovi niti krivovjernici ili raskolnici ne mogu biti sudionici vječnoga života, nego da će ići u oganj vječni 'koji je pripremljen đavlu i anđelima njegovim' [Mt 25,41], osim ako joj ne budu pripojeni prije smrti; i da je toliko važno jedinstvo ovog crkvenog tijela da crkveni sakramenti vrijede za spasenje samo onima koji ostaju unutar tog jedinstva, i samo oni mogu primiti vječnu nagradu za njihove postove, milostinju i druga djela pobožnosti i vježbe kršćanske vojske. Nitko, koliku god on dijelio milostinju, pa za Kristovo ime prolio i krv, ne može se spasiti osim ako ne ostane u krilu i u jedinstvu Katoličke Crkve."

      (sjedn. 11, Cantate Domino: http://www.ewtn.com/library/COUNCILS/FLORENCE.HTM#5)

      Ispovijest vjere Tridentinskog koncila:
      "Hanc veram Catholicam Fidem, extra quam nemo salvus esse potest, quam in praesenti sponte profiteor et veraciter teneo..."
      (Tu istinitu Katoličku Vjeru, izvan koje se nitko ne može spasiti, koju sada slobodno ispovijedam i istinito držim... http://www.preces-latinae.org/thesaurus/Symbola/Tridentinae.html).

      Sveta Kongr. za promicanje Vjere 1907., za vrijeme sv. Pija X., na pitanje smije li se reći da je Konfucije bio spašen:
      "Nije dopušteno reći da je Konfucije bio spašen. Kršćani, kad ih se upita, moraju odgovoriti da su oni koji umru kao nevjernici prokleti (tj. izgubljeni)."

      Katolička Vjera uči da će Bog svakom čovjeku objaviti što mu je potrebno za spasenje, bilo putem propovjednika, unutarnjom objavom ili nekim drugim sredstvom. Kako može čovjek koji ima nadnaravnu milost i u čijem je srcu savršena ljubav prema Bogu koja čisti od grijeha ujedno huliti protiv Isusa Krista ili Ga odbaciti (1 Kor. 12:3)?

      Izbriši
  7. A koji je duhovni smisao, tj. objasnjenje za ne jedenje mesnih i mlijecnih proizvoda zajedno?
    To je isto zabranjeno u SZ

    Lk

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.