srijeda, 14. kolovoza 2019.

Pretkoncilska terminologija

Svećenik može misiti ili misu: čitati, govoriti, pjevati, prikazati/prikazivati, reći, slaviti, služiti.

Narod može misu: čuti, slušati/poslušati, gledati/vidjeti.

(iz Akademijina rječnika)(vidi također ovu raspravu)

Broj komentara: 5:

 1. Čitam ovo i mislim si
  kad mi duša bude na jeziku,
  malo ću se ili nikako
  brinuti za terminologiju Ł

  OdgovoriIzbriši
 2. Longine,
  Tekst se ne zove "Važnost terminologije na samrti" :) Točna terminologija je vezana u pravilno shvaćanje stvari, što je nužno za pravilno nastrojenje. Ono je nužno za formiranje svjetonazora i sveukupno djelovanje čovjeka, što će i te kako biti važno na samrti. Prema tome, terminologija je u neku ruku ključna za spasenje.
  F
  (Ako sam u krivu, ispravite me)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Sve OK, terminologija je bitna. Nemam vas potrebu ispravljati. Terminologija je, slažem se, bitna no interpretacije i realizacije su, znamo, vidimo i doživljavamo, svakakve. Primjerice, uzmimo pojam slavljenja. Jesam li u krivu ako mislim kako je prisutna inflacija slavljenja i svođenja na samo ljudsku razinu.
   Ovo 'gledati' i 'vidjeti' mi pomalo ulazi u sferu znanstvene fantastike. 'Čuti', 'slušati' i 'poslušati', vjerujem da to znate, bliže je biblijskom smislu, ne znam, stilu, načinu.
   No 'gledati' i 'vidjeti', današnji homo videns, može samo putem najraznovrsnijih medija. Jer što siromah u zadnjem redu neke prepune npr. rimske bazilike može 'vidjeti' od liturgijske drame osim možda svijeća, dima tamjana i liturgijskih ornata ... Ł

   Izbriši
 3. Ispričavam se ako su nekome oči prokrvarile, naime, napisao sam "i te kako" umjesto "itekako" :S
  F

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Može i jedno i drugo. Na primjer, "onaj bi tko smatra da je proces leksikaliziranja jedinica 'na' i 'žalost' završen te jedinice pisao zajedno, tj. 'nažalost', a onaj tko smatra da proces njihova leksikaliziranja nije završen – odvojeno, tj. 'na žalost'".
   M. P.

   Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.