ponedjeljak, 1. svibnja 2017.

Nekoć bila

Danas objavljen članak na stranici katolik.hr (http://www.katolik.hr/krscanstvomnu/marijaisvecimnu/gospa-majka-svih-naroda/) podsjetio me da već duže vremena imam "u ladici" dva kratka teksta o tim amsterdamskim ukazanjima.

(o još nekim sumnjivim ukazanjima vidi ovu temu i rasprave ispod nje)

***

O zazivanju "Žene svih naroda, koja je nekoć bila Marija"

Pozivajući se na navodna Marijina ukazanja u Amsterdamu, već desetljećima širi se ova "molitva":
Gospodine Isuse Kriste, Sine Očev, pošalji sada Duha Svojega na zemlju.
Daj da se Duh Sveti nastani u srcima svih naroda,
kako bi bili očuvani od propadanja, nesreće i rata.
Nek Žena svih naroda, koja je nekoć bila Marija,
bude našom zagovornicom. Amen.

Iako je sablažnjivi izričaj "...koja je nekoć bila Marija..." ubrzo izazvao kritička pitanja, "vidjelica" Ida Peerdeman tvrdokorno je ostala pri njemu uz obrazloženje da "Žena svih naroda", koja joj se ukazuje, želi da taj zaziv bude izričito takav i nikakav drukčiji.

Prije nekoliko godina Vatikan je povukao "sigurnosnu kočnicu" te je ovu "molitvu", sviđalo se to poklonicima amsterdamskih ukazanja ili ne, ispravio: da bi imala crkveno odobrenje, ona mora glasiti: "...Nek Žena svih naroda, Blažena Djevica Marija..." Mnogi amsterdamski pristaše ne daju se time smesti, nego ustraju na starom izričaju ili čak upotrebljavaju staro-novi, koji je u osnovi isti ili još čudnovatiji, pa tako na internetskoj stranici "mariafrauallervoelker.be" možemo pročitati: ...Nek Žena svih naroda, koja je nekoć bila Blažena Djevica Marija… (http://www.mariafrauallervoelker.be/index.php?id=17). To je pak posebno uvrnuto: ta zar Marija sad više nije Blažena Djevica?! Zar je bila "nekoć" Djevica, a sad je "Žena" svih naroda? Pristaše ovih ukazanja očito katkad ne znaju ni logički ni teologički zbrojiti dva i dva.

Međutim pored toga, najkrupnijeg problema postoje u ovom zazivanju "Žene svih naroda" i druga problematična mjesta :

1. Što znači: "Pošalji sada Duha Svojega na zemlju"? – Zar se to nije dogodilo već na Duhove? – I što znači "na zemlju"? Zašto ne "na vjernike kršćane"?! – Ili se od neba možda traži da Svojega Duha odašalje na sve pozemljare bez razlike?! – Zar preduvjet više nije vjera u Krista?! O krštenju da i ne govorimo!

2. Daj da se Duh Sveti nastani u srcima svih naroda. – Zar narodi imaju "srce"? Ne, srce ima samo pojedinac. Tu se opet promiče sveopća uravnilovka – naravno, riječju koja pobožno zvuči!

3. …kako bi bili očuvani od propadanja, nesreće i rata. – U Svetom pismu piše da narode unizuje grijeh (Izr 14,34) – Baš to! – No u amsterdamskoj molitvi govori se o "propadanju", što god to značilo, i o "nesreći" i "ratu" – a ni riječi o krivnji i grijehu! Svaki slobodni zidar ili slobodni mislilac mogao bi to potpisati, naime da narodi budu očuvani...! Za mahanje humanističkim floskulama nije potrebna kršćanska vjera – može ih potpisati svaki ateist i agnostik.

Sasvim drukčije stoji stvar s molitvom kakva je "Oče naš", koju smo naučili od Isusa: "... Sveti se IME TVOJE... Budi VOLJA TVOJA!... Otpusti nam DUGE NAŠE..."

"Oče naš" upravo ne bi mogao potpisati nijedan "humanist" nevjernik.

Felizitas Küble

https://charismatismus.wordpress.com/2012/06/25/zur-anrufung-der-frau-aller-volker-die-einst-maria-war/

***

...Kongregacija za nauk vjere nikad nije opozvala svoj negativan sud o štovanju "Žene svih naroda", a poznatu molitvu koja se oslanja na to štovanje nedavno je (2006.) korigirala, tako da je izričaj "Žena svih naroda, koja je nekoć bila Marija" sad u molitvi zamijenjen izričajem "Žena [ili Majka, ili Gospa] svih naroda, Blažena Djevica Marija". U vezi s tim ispravkom međutim logično je upitati se: Kakvog smisla ima od pojave koja se doista predstavila kao bivša Marija a sadašnja Žena svih naroda te tražila da joj se kao takvoj obraćamo, prihvatiti jedan dio tog naslova, a drugi izostaviti, odnosno ispraviti. Ako bi ta pojava bila Majka Božja, Bezgrešna, zašto bi je trebalo ispravljati? Budući da je ispravak sasvim opravdan, ta osoba koja se ukazala nije Majka Božja, i neopravdano je prihvatiti išta što je rekla: ne samo naslov "Žena svih naroda" nego ijednu od njezinih poruka. U njima je npr. nazvala Isusa jedinim "knezom ovoga svijeta" (31. V. 1951.), poistovjetila božanske osobe (31. V. 1955.), "prvom i najvećom zapovijedi" proglasila ljubav prema bližnjemu (27. V. 1950.), potaknula na liberalizaciju i modernizaciju Crkve, na što masovniju pričest i s tim u vezi na ukinuće pričesnog posta, a pritom je euharistiju nazvala uspomenom na njezina sina (11. II. 1951.), i nikad, ni jedan jedini put, ni u jednom od svojih brojnih ukazanja (56), nije spomenula grijeh, premda je zatražila proglašenje dogme da je suotkupiteljica (od čega?). Da i ne govorimo o poznatoj slici na kojoj se ispriječila pred praznim križem, okrenuta mu leđima (gotovo kao da je na nj razapeta umjesto Isusa)...

Broj komentara: 10:

  1. Ova poboznost je u zadnje vrijeme postala popularna u banjoluckoj biskupiji. Propagira je sam biskup Komarica. Slika je stavljena u trapisticku crkvu u Delibasnom selu na javno stovanje. Budu i procesije sa tom slikom.
    MC

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Gospa Svih Naroda" opisuje vidjelici samu sebe za tu sliku ovako (4. 3. 1951.): "Dala sam ti da vidiš moju glavu, ruke i stopala, koji su kao u čovjeka. Pazi dobro: kao u Sina Čovječjega. Ostalo je Duh."
      Nekoliko službenih istraga bilo je provedeno i uvijek se došlo do zaključka da to nisu nadnaravna, Gospina ukazanja. Godine 1974. zaključak je potvrdila i štovanje "Gospe Svih Naroda" zabranila Kongregacija za nauk vjere. A onda je biskup 1996. dopustio taj naslov, tobože bez obzira na ukazanja. Naposljetku je njegov nasljednik priznao i ukazanja, njihovu nadnaravnost. Vrag kao da ne postoji.
      Objave je vidjelica objavila najprije u "Plavoj knjižici" (1955.). A od 1958. imala je euharistijske doživljaje, npr.: Hostija joj se u ustima raspadne u mrvice, a neki glas kaže: "Ja sam sjeme koje je uliveno u njezinu utrobu." Mrvice se zatim rastoče i zadobiju divan okus, ali je potom jezik žestoko peče i ona čuje glas: "Ja sam vječna vatra koja je u njezinoj utrobi zapaljena za sve narode."
      https://gloria.tv/language/8QDSMu97uCBR21em6jvgVCAqB/text/tMgDgcKDtpv714dR1jmJpqX8A
      Op.

      Izbriši
  2. Sva su ova navodna ukazanja očito služila da se zaboravi Fatima jer posvetom Rusije i istodobnim uvođenjem odnosno proširenjem štovanja Bezgrješnoga Srca počinje pobjeda Srca Marijina koja će biti najveličanstveniji događaj u modernoj povijesti.
    Nije ovo teorija urote: da je tako pokazuje i odnos prema sestri Luciji. Živjela je u klauzuri, a unutar klauzure postojala je još jedna klauzura za nju. Rijetko je primala posjete, samo s posebnim dopuštenjem. Posljednji slobodni intervju dala je 26. prosinca 1957. godine. Nikada se nije smjela slobodno obratiti javnosti, ni nakon objavljivanja "Treće tajne" 2000. godine kada je bila nazočna.
    Čim je preminula, ćelija joj je zapečaćena kao da je imala ključeve kojima se mogu lansirati sjevernokorejske rakete s bojevim glavama.
    Svi ostali vidioci slobodno su se šetali. Ne samo da su smjeli razgovarati s kim god i gdje god su htjeli, nego su se smjeli obraćati tisućama ljudi: na radiju, televiziji, na stadionima.
    Fatimu je potvrdilo veličanstveno čudo Sunca 13.listopada 1917., dakle samo 5 mjeseci nakon prvoga ukazanja. Nijedno od tridesetak modernih ukazanja (uz nekoliko novopridošlih)nije imalo ništa slično-samo čula, rekla, kazala i prijetnje onima koji istražuju da su nevjernici, da sumnjaju, da su protiv Majke Božje, da ih čeka Božja kazna i sl.
    Ne isključujemo da će upravo ova jubilarna godina pokazati koja je katastrofa bilo pokoncilsko razdoblje i koje posljedice donosi tvrdokornost i zanemarivanje Gospinih zahtjeva u Fatimi.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čudo Sunca???

      Kako se čudo Sunca vidjelo samo u Fatimi, a nije se vidjelo iz Hrvatske, tj Austro-Ugarske? Zar Sunce nije jedno???

      Jakov

      Izbriši
    2. Crkva je službeno potvrdila ovo čudo. Uputite prijekor Kongregaciji za nauk vjere.

      Kikii

      Izbriši
    3. Kikii, navedite dokument sv. Oficija kojim je Crkva službeno potvrdila ovo "čudo".

      Nitko ovdje nije dijete ni retard. A ni Fellayolatrist.

      Jakov

      Izbriši
    4. Jakove, ako cete ovakve recenice imati kao drugu u zadnjem komentaru, necu vam ih vise pustati.

      Izbriši
    5. Bilo bi potrebno da Kikii navede zvanicni dokument Kongregacije za nauk vjere u vezi "čuda Sunca koje se vidjelo (samo) u Fatimi".
      To nije nimalo bezazlena tvrdnja i ako je istinita ima veoma ozbiljne implikacije.
      Zahvaljujem na toj informaciji.
      LP, Simun

      Izbriši
  3. Kratko prije njezine smrti 1996. godine, Idu Peederman intervjuirala je jedna turska TV ekipa. Taj prilog prikazan je 2004. godine u Nizozemskoj prigodom završetka Ramazana. Pitali su je, je li točno da crkva koju želi "Vrouwe van Alle Volkeren" (Gospa svih naroda)ima oblik džamije, da je to u biti džamija. Navodna vidjelica bila je vrlo zbunjena i bježala je od kamere. I sama se čudila i rekla nešto kao "jao meni, zar je to moguće, pa to nije katolička crkva, s ta tri tornja", ali joj je "Vrouwe" rekla: "Počni s izgradnjom"!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  4. Prvotno je bila izdana sličica koja je sadržavala molitvu ...koja je nekad bila Marija . Na novoj to je ispravljeno. Isto tako tko se sjeća prvih letaka tzv. krunice milosrđa sasvim se drukčije molilo nego sad po novom. Neki dan mi je došla pod ruku poruka Naše Nebeske Majke vidjelici Ancilli iz 2010. g. i to ni manje ni više nego za Ivu Sanadera. ,,Ja sam odabrala moga sina Ivu Sanadera za vođu hrvata u ovom vremenu . Molite za njega i preporučujte ga u Moj zagovor i u zaštitu Svetog Mihaela Arkanđela. " Eto upravo tako piše.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.