ponedjeljak, 18. siječnja 2016.

Najbolja televizijska serija katoličke tematike


To je gotovo sigurno Teresa de Jesús (Terezija Avilska). Radi se o španjolskoj mini-seriji od 8 epizoda, svaka u trajanju oko 50 minuta, snimljenoj 1984. godine.

Serija prati život sv. Terezije od njezine 23. godine sve do smrti kada je imala 67 godina. Prikazuje njezine probleme, od bolesti koje su je pratile preko tjeskoba koje je trpila zbog nerazumijevanja njezinog mističnog života te posebno poteškoća i protivljenja na koje je nailazila pri reformi karmelskog reda. No ta životna borba premrežena je prijateljstvima i radostima susreta s Bogom i bližnjima, a ne nedostaje ni komičnih situacija.

Scena, kostimi i glazba su izvrsni, zaista prenose ono što meni izgleda kao autentična atmosfera 16. stoljeća i onodobne Španjolske. Glavna glumica je dobro odigrala ovu vrlo zahtjevnu ulogu, pročitao sam da joj je to uloga života. I ostali likovi su najčešće dovoljno jasno ocrtani i životni, tj. ne zasjenjuje ih svetičin lik što je u ovakvim filmovima vrlo realna opasnost. Meni se ipak najviše sviđa neprisiljeni tempo radnje i to što se gledatelje ne tretira kao tupane kojima se sve mora razjasniti. Redateljica se odlučila mistične fenomene svetičina života prikazati gotovo isključivo bez specijalnih efekata, Terezijinim vlastitim riječima i onim što ne govori riječima, ali odaju geste. Briljanto je izbjegla kako sladunjavu patetičnu svetačku sliku, tako i materijalistički bezdušni te zato krivotvoreni prikaz Terezije. Nisam gledao više od dva-tri filma o svetcima jer prikazi Božjih ljudi zaslužuju puno veću umjetnost i suptilnost, nego prosječna hollywoodska drama, a najčešće dobivaju tek nešto mrvicu bolje od karikature.

Serija je na internetu dostupna u nešto boljoj rezoluciji bez titlova (1, 2) ili u dosta lošoj kopiji s engleskim titlovima (čak i nedostaje barem desetak minuta na kraju prve epizode). Ja sam gledao dvd-ove (3, 4) koje mi je poklonio Ivan (hvala!). Svesrdno preporučujem!

1 komentar:

  1. Gledala sam svih 8 dijelova filma na hrvatskom jeziku i jako me dojmio. Ukoliko netko nije pogledao preporučam. Najviše su me dojmile dvije rečenice kad je inkvizicija dala nalog za paljenje knjiga sv.Tereza je dala knjige zapaliti, pogledala na križ i rekla Isusu da On bude njezina otvorena knjiga. Zaista iz križa sve možemo iščitati. Druga je kad je rekla koliko je radosna kad priča sa anđelima i koliko više želi pričati sa anđelima već sa ljudima... Osjećam da bih ju tu mogla slijediti i učiti od nje... to mi je predivno! Uočila sam silnu pomoć i ljubav prema sv.Josipu i mogu reći da mi je sveta Velika bila putokaz i u tome smjeru.. Ono što mi je dosadno u filmu su silna putovanja sa konjima, nikad kraja tome no to je tako valjda bilo...
    Sv.Velika molim Te moli za nas i za povratak TLM u našu Domovinu preko puno svećenika koji će ju slaviti i naroda koji će dolaziti.
    Marija

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.