petak, 14. rujna 2012.

Pet godina Summorum Pontificuma



Zahvalno hodočašće u Rim sa središnjom misom 3. studenog 2012. u bazilici svetog Petra.

Više informacija: TBiBM, Splendor, MiL, službeni blog.

Ja idem (dolazim na Fiumicino u četvrtak 1.11.2012. u 17:10, a vraćam se u nedjelju 4.11.2012. u 18:00, izravni let iz Zagreba za Rim, ako netko također planira).

Broj komentara: 9:

  1. evo jedna dobra vijest; Croatia airlines ima ovaj vikend akciju jeftinih povratnih letova iza 22.listopada za mnoge gradove a među njima i Rim za 119 eura. Karte se mogu kupiti samo ovaj vikend. Moj savjet je odmah u ponoć na web dok ima karata jer je ograničeno po letu. Jer kad Kaptol navali :-)

    http://www.croatiaairlines.com/hr/Prodaja-aviokarte/Ponude-letova/Europa-vec-od-119-eura/

    OdgovoriIzbriši
  2. Nepotvrđena glasina: papa Benedikt XVI. bi mogao osobno celebrirati sv.Misu 3.studenog po starom obredu. Mogući razlozi:
    1. Još se ne spominje ime celebranta
    2. Velik interes medijskih kuća iz cijelog svijeta za ovaj događaj.

    Molimo za Sv.Oca i Tradiciju! Velik bi to bio događaj za Crkvu. Osobno mislim da je to samo čežnja mnogih tradicionalista, no Duh puše gdje hoće!

    OdgovoriIzbriši
  3. Špekulacije su se proširile ponajprije zbog obavijesti na inače dobro informiranom blogu messainlatino.it
    Ovo bi hodočašće moglo ući u povijest, jer bi to bila prva celebracija pontifikalne Mise pape Benedikta XVI. pred očima cijele crkvene i svjetske javnosti.
    Više je dobro informiranih prelata već poodavna govorilo da Sv.Otac privatno celebrira staru Misu što su modernisti i neokonzervativci svaki put brzo pokušali demantirati.
    Nekadašnje su papinske celebracije bile puno složenije od pontifikalne Mise. Danas Rimska kurija ne može sudjelovati u takvoj jednoj celebraciji-nedostaje znanje i uvježbanost. Bila bi to onda vjerojatno malo svečanija pontifikalna Misa. Nebitno, najsvečanija moguća je time što je celebrira sam Vicarius Christi!
    Povratak Rimskog obreda u majku crkvu, a to je Sv.Petar u Rimu gdje je dobrim dijelom i nastala! Koji razlog radosti i slavlja...ako to "prođe"!Tada bismo zbilja vidjeli početak kraja modernističke pošasti, današnjeg ikonoborstva!

    OdgovoriIzbriši
  4. Nemojte se previse zanositi. Prema jucerasnjim informacijama misa je premjestena u 15 sati jer ce Sveti Otac sluziti ujutro misu za pokojne kardinale.

    OdgovoriIzbriši
  5. U svakom slučaju vijest, odnosno "glasinu" je objavio blog messainlatino.it, a prenijeli kreuz.net i još neki tradicionalni blogovi i stranice na njemačkome. Glasina je glasina,no ovo je bila malo ozbiljnija pa ju je vrijedilo prenijeti. Još prije ovoga pokretač peticije Sv.Ocu za celebraciju stare Mise također nagovijestio je mogućnost javne celebracije stare Mise.Dakle, šuška se o tome. Bitno je da svi podržimo molitvom tu nakanu i da se nadamo. Nada će nas spasiti u da iziđemo iz modernističke močvare...

    OdgovoriIzbriši
  6. Inače, misa za preminule kardinale i biskupe je prošle godine (2011.) bila 3. studenog (četvrtak), 2010. je bila 4. studenog (četvrtak), 2009. je bila 5. studenog (četvrtak), 2008. je bila 3. studenog (ponedjeljak, po starom kalendaru to je bio Dušni dan jer je 2. studeni pao na nedjelju, ali po novom kalendaru nema prebacivanja), a 2007. opet 5. studenoga (ponedjeljak). Moglo se očekivati da će misa biti ili 3. studenoga (subota) ili 5. studenoga (ponedjeljak). Ispalo je ovako.

    OdgovoriIzbriši
  7. U tri sata? Slučajnost? I danas po Austriji i Bavarskoj zvone zvona u spomen na Kristovu smrt na Kalvariji. Vatikan počesto govori neizravno, Papa poznaje taj jezik. Sveta misna žrtva upravo u tri sata poslije podne! Cijela će Crkva to čuti, ali i moći vidjeti. Celebrant još nepoznat. Kardinal Bradnmuller u bolnici. Tko preostaje-kardinal Burke možda?! Sveti Otac će možda nazočiti sv. Misi. Sve je još u igri. Pater Lombardi niječe celebraciju, no missainlatino.it ima svoje kanale. Ne cure li informacije upravo željom Sv.Oca?!

    OdgovoriIzbriši
  8. Celebrant će biti španjolski kardinal Antonio Canizares LLovera, pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.