četvrtak, 9. kolovoza 2012.

Život redovnika u kartuziji Marienau

Siguran sam da će naše čitatelje interesirati članak o posjetu mons. Mrzljaka kartuziji Marienau gdje ga je dočekao vlč. Tin Šipoš, tj. p. Pio koji ondje boravi već pet godina. Članak je objavljen krajem svibnja na stranicama Varaždinske biskupije, a uočio sam ga tek nedavno. Uz kratki opis života u samostanu, posebno su zanimljive brojne fotografije. Vjerujem da vlč. Šipoš i našu zajednicu u sv. Martinu ima u svojim molitvenim nakanama.

Broj komentara: 13:

  1. Sigurno moli za zajednicu u sv. Martinu. Hvala za stavljanje linka! Ovako je sigurno dostupniji i uočljiviji. Jako zanimljiv članak i koje slike........
    Petra

    OdgovoriIzbriši
  2. Neka dragom monahu Piu, Bog podari obilje svoje milosti da mu može služiti svojom šutnjom, pokorom, molitvom i samoćom. On je ustinu izabrao bolji dio koji mu se neće nikada oduzeti.
    Mladen

    OdgovoriIzbriši
  3. Inače, kažu kartuzijanci da je prvih pet godina najkritičnije razdoblje, te ako monah izdrži prvih pet godina, to je dobar znak da će vjerovatno moći izdržati do kraja života. Izgleda da će p. Pio biti u Marienau do kraja života.:)
    Mladen

    OdgovoriIzbriši
  4. Predivne fotografije!

    Baš dobro da si prenio članak, nisam ga ni ja bio primjetio, ovako će ga mnogi imati priliku pročitati. I vidjeti predivne slike.

    OdgovoriIzbriši
  5. Sjećam se kako su roditelji brata Pia govorili kako je u kartuziji sretan kao nikada do sad. Mislim da je i neupućenima navedeno više nego uočljivo s ovih fotografija, zbog čega mi je neopisivo drago.
    Evo, sasvim prikladno, ja i M.B. smo bili u kratkom posjetu kartuziji Pleterje u Sloveniji. Blažena tišina, predivan ambijent, posebno u crkvi, koju su ispunjavali zvuci gregorijanskog korala "nevidljivih" redovnika. Ovdje je nekoliko fotografija:
    Samostan 1
    Gotička crkva
    Kapela
    Samostan 2

    OdgovoriIzbriši
  6. Nije valjda da se u ovoj crkvi i kapeli u Pleterju služe mise versus populum?

    OdgovoriIzbriši
  7. Ne. Ona sa čudnim oltarom je stara gotička crkva koja je samo za turističko promatranje, za neke glazbene događaje itd. Kapela je za puk najvjerojatnije.

    Oni naime u Pleterju imaju jednu svoju finu crkvu sa korom, starim uza zid oltarom, kojeg naravno koriste. U njoj imaju klasična četri kartuzijanska velika svijećnjaka. u kor se ulazi kroz "rood screen"(zaslon križa) koji ima svoja dva oltara(koji su u povijesti služili za nekorsku braću i puk. Dakle u toj kapeli obavljaju sve, ali imaju i par malih kapelica za privatne Mise.
    Liturgija im je na latinskom, a znanje latinskog je jedan od preduvjeta za ulazak u novicijat.

    http://www.youtube.com/watch?v=GYu1-WMvvAs Ovaj video će bolje pokazati kako ta predivna crkva izgleda. Pregled crkve počinje od 16:55 sa mjestom čitanja Evanđelja. Ima samo par slika, ali dovoljno je da se dobije dojam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nemam neko oko za detalje, ali što se tiče kapele, da li se radi o istoj prostoriji iz filmića (3:30), samo nakon neke "renovacije"? (čitaj: likvidiranja oltara). Na prvi pogled bih odgovorio pozitivno, zbog 2 bočna prozora i lukova, ali je naravno moguće da postoje 2 slične.

      Izbriši
    2. Ne, to su dvije različite prostorije. Raspelo, drveni oblog zidova i potpornji lukova su drukčiji.
      Ona sa odvojenim oltarom je ta kapela za puk, a ova normalna iz 3:30 je, sudeći po klupčicima koje idu uzduž zidova, vjerojatno kapela primanja aspiranata, postulanata i novaka. Ima na youtubeu nekoliko verzija "Veličanstvene Tišine" pa se oko 24:30 može vidjeti obred primanja novaka u Red, a s time i slična kapela.

      Izbriši
    3. Stat Crux dum volvitur orbis!
      Doista,molitva nije zamrla niti tišina utihnula, a samoća je put koji vodi u život... Dragi brat Pio je to prepoznao onoga trenutka kad je,prigrlivši križ, umro svijetu.
      Ne sumnjajte da moli za vas.

      Izbriši
  8. Danas je Piu imendan, pa ako mu tko želi čestitati, neka ga se sjeti u svojim molitvama!

    C.

    OdgovoriIzbriši
  9. Izgleda da ne brinu previse oko starih poveznice, evo opet clanak i fotogalerija.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.