četvrtak, 14. listopada 2010.

Jučer i danas



Krašić, 27. VI. 1957.
Carissime !
Ono, što se činilo tako daleko, sada se evo ispunilo. Duge molitve, žrtve, iščekivanja Vaših roditelja, da Vas ugledaju jednom kod oltara kao svećenika Božjega, sada su evo primile svoju prvu nagradu, jer ih još veća čeka u nebu, što su Crkvi dali svećenika u ovim teškom vremenima. I Vaše lično mnoge žrtve, molitve, pregaranja, našle su svoje uslišenje.
Za sve recite Deo gratias! I to ne samo za dan redjenja nego svaki dan dok ste živi. Ne pjeva naime uzalud Crkva u prefaciji: „Vere dignum et justum est, aequum et salutare, nos Tibi semper et ubique gratias agere, Pater omnipotens aeterne Deus!” Najviše pak sigurno dignum et justum est, aequum et salutare, zahvaljivati za golemi dar svećeništva. Ne zato, što Vas stavlja iznad careva i kraljeva po časti, iznad svih armija svijeta po moći, nego što u nijednom zvanju ne možete tako proslaviti Boga i koristiti besmrtnim dušama kao u svećeničkom zvanju.
Meni je posebno drago, da se nastavlja tradicija našeg rodnog mjesta, da ne izumre svećenik iz njega, a da ne bi došao drugi na njegovo mjesto. Tako to ide već sto godina i dao Bog da tako ostane do konca svijeta.
Možda ćete prvu neugodnost u svom svećeničkom zvanju iskusiti baš u tom svom rodnom mjestu, koje je danas više od bilo kojeg mjesta u ovoj zemlji izvrgnuto trajnim šikaniranjem protivnika Crkve, koji danas drže vlast u rukama. Ako se to zbude, recite mirno Deo gratias. Bit će to Vaša prva svećenička žrtva, a žrtve za Boga podnesene, nikada ne ostanu bez ploda.
Ja Vam srdačno čestitam na golemom daru Božjem!
Uz blagoslov i pozdrav u Gospodinu.
Alojzije Stepinac,
nadbiskup zagrebački

***


Prečasna i draga braćo i svećenici!
Radujem se što svoj svećenički jubilej obilježavate na dan svoga ređenja, 29. lipnja o svetkovini svetih Petra i Pavla u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. Srdačno Vam čestitam 50. obljetnicu svećeništva.
U ime Zagrebačke nadbiskupije zahvaljujem Vam za vjerno svećeničko služenje u mnogim župama i različitim službama proteklih pedeset godina. Neka Vam Isus Krist, čiju ste Radosnu vijest navješćivali i kojega ste u sakramentima uprisutnjivali Božjem puku, obilno uzvrati svojom ljubavlju i blagoslovom. Kao vjerni Isusovci svećenici budite i nadalje uzor vjernicima.
Na Vas i na sve one koji će sudjelovati u slavlju, kao i na one koji Vas se ovih dana spominju u molitvama zahvale i podrške, od srca zazivam obilje Božjeg blagoslova, te zagovor Marije, Majke Crkve i blaženog Alojzija Stepinca.

Srdačno Vas pozdravlja u Gospodinu
kardinal Josip Bozanić,
nadbiskup zagrebački
U Zagrebu 26. lipnja 2007.
(izvori: 1, 2)

1 komentar:

  1. Druga slika naravno nije iz Marije Bistrice, nego iz zupe sv. Luke u Kalinovcu.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.