nedjelja, 12. rujna 2010.

Od Banja Luke do škole

Dokumentarni film o trapistima kod Banja Luke pod nazivom Sjaji Marija Zvijezda spomenuo sam prije otprilike pola godine. Nedavno ga je korisnik zdravkomarkovic55 stavio na youtube u pet dijelova: pogledajte prvi dio, pa sami birajte nastavke ili iskoristite ovu playlistu.

***



Kad se već spominjemo trapista, nije loše prisjetiti se monaha iz Tibhirinea u Alžiru koji su ubijeni prije skoro petnaest godina (vidi npr. ovo i ovo). Ove godine pojavio se o njima film O ljudima i bogovima (Des hommes et des dieux). Dobio je nagradu na filmskom festivalu u Cannesu, bit će ga zanimljivo pogledati kad se pojavi na internetu (ili u kinima? – čisto sumnjam).


***

Treba mi zgodan prijelaz na sljedeći video, pa ću ovdje ubaciti preporuku knjige Život i izreke pustinjskih otaca iako vjerujem da su je većina čitatelja našeg bloga već prelistali, ako ne i pročitali. Ako ne znate o čemu pričam, prolistajte prvih tridesetak strana ove knjige besplatno na Verbumovom portalu.







***

Sigurno ćete se složiti da bi ovakav zdravorazumski savjet dao i neki pustinjski otac neiskusnom učeniku koji mu se došao žaliti:


***

Malo me podsjeća sljedeći video na neke "nove pedagoške metode" koje se uvode po školama.

3 komentara:

  1. Super su mi te izreke, evo iz jedne druge zbirke (knjižice): "Neki vojnik upita nekog starca oprašta li Bog grješniku. A on mu reče: 'Reci mi, ljubljeni, ako se tvoj plašt podere, hoćeš li ga baciti?' Vojnik odvrati: 'Ne. Zakrpat ću ga i opet staviti na se.' Starac mu reče: 'Ako se ti brineš za svoj plašt, neće li Bog biti milosrdan samoj svojoj slici?'"

    Sjećam se kad su ubijeni ti trapisti, ali tek sam sad pogledao taj samostan Tibhirine- iznenadila me okolica, očekivao sam neku pustinju kao kod brata Karla. Tko zna što bi rekao o. Zakarija na pismo dom Christiana?

    Ako smijem opet podsjetiti na brata Ludviga od 2:24.

    Filmići su za 10. Neki dan sam na nekom blogu naišao na ovaj iz poznate serije.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam se sjetio da je u današnjem Alžiru rođen i umro sv. Augustin. U Hiponu, današnjoj Annabi se nalazi lijepa bazilika koja nosi njegovo ime u kojoj se na oltaru čuva njegova lakatna kost. Većina relikvija je u Paviji, gdje ih je 2007. počastio papa Benedikt.

    OdgovoriIzbriši
  3. splendore, hvala na zanimljivim "fusnotama".
    Ja sam se slicno zapitao kad sam procitao to pismo.
    Ovaj isjecak iz Yes, Prime Minister je super.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.