utorak, 14. rujna 2010.

Križu sveti

...
Višnji Stvorac žaleć bijedu
Adama zavedenog,
Kada taj se usmrtio
Voćem s drva zlokobnog,
Nađe drvo što će platit
Silnu štetu drva tog.

Križu sveti, stablo svako
Zavidi ti čarni sjaj,
S takvim lišćem, cvijetom, plodom
Nikoji ga nema gaj:
Slatko drvo, slatki čavli
Nose teret slatki taj.

Savij grane, stablo silno,
Mekšaj jezgru drvu svom,
Neka mine sva tvrdoća
Prirođena biću tvom,
Tijelu Kralja svevišnjega
Budi mekšom posteljom.

Sâmo ti si bilo vrijedno
Žrtvu svijeta nositi,
Postat lađom što će k luci
Potopljene voziti,
Koju svu će Jaganjčeva
Sveta Krv orositi.
...


***

Prije tri godine na današnji blagdan stupio je na snagu papin motuproprij Summorum Pontificum. U popratnom pismu papa se obraća biskupima:
Osim toga, pozivam Vas, draga subraćo, da podnesete Svetoj Stolici izvješće o svojim iskustvima, tri godine nakon stupanja na snagu ovoga Motuproprija. Ukoliko bi se zaista pojavile ozbiljne poteškoće, bit će moguće potražiti neki način da im se doskoči.
Na žalost, u Hrvatskoj još uvijek nije moguće slušati tradicionalnu misu iako je bilo i još ima zainteresiranih vjernika. Ja ipak ne sumnjam da ćemo uskoro imati tu milost. I nepravedni sudac iz evanđelja uslišio je molbu udovici koja mu je dosađivala. U iščekivanju tog trenutka, bilo bi dobro da se svi koji čekamo pripremimo na pomoć – bilo u ministriranju, pjevanju, financijsku, molitvenu potporu i pogotovo na redovito odvajanje vremena za taj cilj. Ne bi bilo dobro – zadržat ću se na slikama iz evanđelja – da nam u ključnom trenutku ponestane ulja u svjetiljkama.

3 komentara:

 1. evo ja ću se prijavit za ministriranje...

  samo kako ovo ide bojim se da ćete me morati zvati u starački dom da dođem ministrirat,a tek mi je 21 god.
  8-)

  OdgovoriIzbriši
 2. jeli ova predivna molitva gore napisana prijevod "Crux Fidelis..."?

  OdgovoriIzbriši
 3. 1. Anonimno: Samo ti uci (1, 2).

  2. Anonimno: Klikni na tri tocke (...) na pocetku i na kraju pjesme i imat ces puni tekst na latinskom i prepjev na engleskom te prepjev jednog dijela na hrvatski odakle sam izdvojio ovih nekoliko strofa za blagdan Uzvisenja sv. Kriza.

  OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.