petak, 12. veljače 2010.

Pogledajte novu epizodu Oprah showa

Možda će netko tko pročita naslov ovog posta prvo provjeriti je li to još jedna Markova šala, ali kad se uvjeri da nije tako, zapitat će se: "Što je ovom Tomi palo na pamet? Zar ne zna da je Oprah sa svojom newageovskom duhovnošću showbusiness mašinerija na koju treba upozoriti, a ne ju čak preporučivati? Zar se ne boji čak ni Chucka Norrisa koji je oštro kritizirao njezinu religioznu propagandu?"

Ne bojte se dragi čitatelji, još mi se nije tako pomutilo.

Epizoda koju vam predlažem da pogledate bavi se mladom redovničkom zajednicom koja se naziva Dominikanke od Marije, Majke Euharistije (Dominican Sisters of Mary, Mother of the Eucharist). Od osnutka godine 1997. sestre djeluju u SAD-u, a toliko im brzo raste broj da jedan članak o njima kaže već u naslovu kako ne mogu dovoljno brzo graditi kako bi udomile sve nove članice.

Treba li uopće spominjati da su sestre pravovjerne, nose habit i drže se redovničkih pravila i discipline koja im pomaže u izvršavanju njihove misije - katoličkog obrazovanja i drugih oblika evangelizacije. Lijepo je vidjeti umjesto propalih i neplodnih struktura "modernih postkršćanskih redovnica" pravu katoličku duhovnost i duh mladih sestara koje svjedoče svoju vjeru i Božji poziv usred poganske emisije poput Oprah.


Snimka je podijeljena u četiri dijela i ima mjestimičnih problema sa slikom, ali je audio potpuno u redu. Tekstualni zapis emisije možete pratiti ovdje.

[originalni videi više nisu dostupni]

Broj komentara: 8:

  1. Ako hocete vidjeti kakvi su komentari vecinom "progresivnijih" americkih sestara (koje ipak nisu prestare da bi se sluzile internetom), mozete pogledati ovdje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tomek, sestrice su genijalne. Baš su odlične! Čovjeku dođe da ode u časne.Vidim da je i Oprek ugodno iznenađena.

    OdgovoriIzbriši
  3. Super, imaju lijepo ime, prosjek godina im je 26.

    Hvala za C. Norrisa, ova mi je najbolja- Chuck Norris does not sleep. He waits. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Prije par dana sam citala o ovoj epizodi. Hvala sto ste ju stavili na blog. Sestre su odlicne!

    OdgovoriIzbriši
  5. Evo još jednog dokaza, da ono što je autentično, a Krist to zasigurno niti nakon Koncila nije prestao biti, ne može ne privlačiti! A ujedno evo i jasnog odogovora zašto naše redovničke zajednice, osobito ženske izumiru. Pa zato što su se udaljile od Krista i njegova Duha. Poznajemo usitinu mnoge redovničke zajednice u Hrvatskoj i usitinu mogu odgovorno reći kako izumiru, a same nisu kadre shvatiti u čemu je problem. S druge strane malo malo čujem vijest o tome kako tradiciji sklone zajednice uistinu cvjetaju! Tko ima uši da čuje, neka čuje! O kad bi naše časne sestre imale i trećinu osmjeha na licu od ovih...

    OdgovoriIzbriši
  6. Radikalnost i tradicija vođena DUHOM SVETIM uvijek donosi novi štih, nadograđujući se na bazu koja je uvijek ista jučer, danas i sutra ISUS KRIST. Autentični svjedoci koji privlače za i u ime GOSPODINA a u službi brata čovjeka. Lijepo je kad zajednica otvorena DUHU raste i radja se iz dana u dan, a ne vođena čovjekom i osobnim interesima koja se stoga smanjuje toliko rapidno do konačnog izumiranja. Tko vodi većinu naših redovničkih zajednica DUH SVETI ili..?!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ove sestrice su prva liga! Vidi se da imaju jaku karizmu i zvanje, te snažno uporište u zdravom vodstvu zajednice, što je zaista jako bitno.Veliko je blago što imaju duhovno vodstvo i skrb kod mudrih,zdravih i majčinski brižnih starijih sestara i dobre časne majke.Nikad nisam vidjela ovako zdrave, otvorene i pune svjetla časne sestrice.Na njima se vidi da nisu skrenule ni u neku new age praksu(što je česta moda vani, pa i u našim nekim redovima) ni u neku sumnjivu mistiku, ni u sladunjave pobožnosti. Sestrice su predivne!Krasno su svjedočanstvo vjere, veliko blago crkve i svijeta.Sestre su pune Duha Božjega, radosti i ljudske jednostavnosti.Čudesno je vidjeti toliko zvanja i toliko mladih obdarenih sestara.Zaista je to prst Božji. Predivno! Hvala vlasniku bloga što je postavio ove video-filmove.

    OdgovoriIzbriši
  8. Preporučam svima da posjete njihov webpage http://www.sistersofmary.org/. Zanimljivo je da je jedna od četri sestre koje su započele novu zajednicu nosi prezime "Bogdanović". Sr. Joseph Andrew Bogdanović! Možda je našeg porijekla...
    Meni je osobno kod njih, naravno uz autentičan katolički duh, jako zanimljiv njihov "education program for children" u kojem zapravo žele djeci usaditi ljubav prema Bogu i želju za svetošću!! I to čini na vrlo uspješan način!!
    Na jubitou moćete pogledati još i ovo: http://www.youtube.com/watch?v=oMwvR1PbNT4&feature=related i http://www.youtube.com/watch?v=-U-M97Vk3C8

    isam 100 posto siguran ali mislim da su četri utemeljiteljice došle iz dominikanske zajednice u Nashvillu koja je također jako dobra i bogata zvanjima! pogledaj: http://www.youtube.com/watch?v=uFFiNRvXBQw&NR=1

    Dao Bog da procvjetale tako u naše redovnice!!

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.