utorak, 16. veljače 2010.

Smiljana Rendić o koncilu

Smiljana Rendić (Split, 1926. – Trsat, 1994.) bila je hrvatska katolička novinarka izuzetne erudicije, "najbolji hrvatski novinar vatikanist" i "prepoznatljivi znak katoličke publicistike u nas". Našao sam na internetu dva njezina teksta. Prvi, naslovljen Izlazak iz genitiva ili drugi hrvatski preporod, objavljen je 1971. g. i jedan je od najvažnijih tekstova Hrvatskog proljeća, a drugi, koji je zapravo privatno pismo, objavljen je u knjizi Ivana Mužića (nisam čitao knjigu, ali njezino pismo je na str. 69 – 75) pod naslovom Židovska tradicija o Mesiji.

I tekst koji donosim u nastavku njezino je privatno pismo. Upućeno je 1987. g. Radovanu Grgecu, dugogodišnjem uredniku hrvatske književne revije Marulić u kojoj je 2002. g. i objavljeno (Marulić br. 4/2002. str. 764–781). U njemu Smiljana Rendić kritički analizira koncilska i postkoncilska zbivanja u Crkvi uz brojne zanimljive digresije i primjere iz povijesti. Iako se ne moramo složiti baš sa svakim njezinim zaključkom, ipak je ovo pismo jedinstveni primjer realističnog pogleda na II. vatikanski koncil i razdoblje koje je za njim uslijedilo i na hrvatskom jeziku nema puno takvih primjera.

Ispričavam se što kvaliteta kopije koju donosim nije jako dobra, ali mislim da ipak nije preproblematična. Veliko hvala osobi koja mi je dala ovaj tekst, a svima preporučujem da pročitaju stvari o kojima u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća kako sama autorica kaže "pod ondašnjim terorom samozvanih perjanika "koncilske obnove" u GK, nisam u GK smjela ni pisnuti".

Smiljana Rendić: Mon Église... (PDF, c. 2 MB, 18 stranica)


PS. Nadam se da ćete se barem nakratko pomoliti za pokoj autoričine duše.

Broj komentara: 7:

  1. članak je izvrstan.
    Morati ću ga naučiti napamet:-)

    PS:umjesto da učim za današnji kolokviji..ja sam čitao ovaj članak..ako padnem kolokviji,a valjda neću,dati ćeš mi Toma 500 € da ga kupim..:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Izvanredno! Pronašao sam još jedan njen rad gdje spominje prekid katoličkog povijesnog pamćenja

    Zanimljiv je i taj rad drugog autora o recepciji i "prementalizaciji". Dovoljno je da netko izrazi žaljenje za nekim stvarima pa da ga se odmah uvrsti u disidente.

    OdgovoriIzbriši
  3. Splendor, hvala na tom radu, vrlo je zanimljiv.

    Pronasao sam njezinu sliku u Prilici GK od 3.3.2008. str. 14.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mislim da se na ovaj tekst "Mon Église" moze primjeniti i ono sto su govorili za njezin clanak Izlazak iz genitiva:
    »morala se pojaviti jedna žena da kaže neke istine, jer su se svi muškarci sakrili u mišje rupe«.

    OdgovoriIzbriši
  5. Knjiga - Smiljana Rendić: Katolički identitet i hrvatski preporod

    http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=25391:objavljena-knjiga-odabranih-novinarskih-priloga-smiljane-rendi&catid=74:knjigozori&Itemid=348

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. video predstavljanja knjige; http://vimeo.com/65898702

      Izbriši
  6. Na navedenoj poveznici više nema "prekida povijesnog pamćenja" niti njezine slike u Prilici GK. Samo 404 Not Found.
    Na waybackmachine ima "prekid povijesnog pamćenja":
    http://web.archive.org/web/*/http://www.visovac.hr/hrvatski%20jezik/download/Smiljana%20Rendic.zip

    Molim lijepo nalaznike da mrežne stranice, knjige i članke koje nađu, stave na archiveorg i/ili waybackmachine s poveznicom gdje su našli i onda s poveznicom sa archiveorg i/ili waybackmachine doći ovdje.
    Mir i dobro
    Milan

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.