nedjelja, 27. rujna 2009.

Nedjeljna blog preporuka 27

Najprije jedna napomena: Nedjeljne blog preporuke neću više objavljivati svaki tjedan, već samo povremeno kad naiđem na nove blogove za koje mislim da su prikladni za ovu rubriku. Od tridesetak blogova koje sam već ukratko predstavio (neki postovi su sadržavali opis više blogova), mislim da svatko može naći nešto po svom ukusu.

U predstavljanju bloga Transalpine Redemptorists at home (Prekoalpski redemptoristi kod kuće) poslužit ću se tekstom s hrvatskog bloga Splendor Domini (NBP 17) uz neke sitne izmjene:
Blaženu Djevicu Mariju pod naslovom Gospe od Neprestane Pomoći osobito štuju redemptoristi i druge redovničke zajednice koje njeguju duhovnost sv. Alfonza de Liguorija. Među te zajednice spadaju i Sinovi Presvetoga Otkupitelja ili Prekoalpski redemptoristi, koji su u lipnju ove godine obilježili godišnjicu svoga povratka u puno zajedništvo s Papom, o čemu su izvještavali i katolički mediji u Hrvatskoj.

Nastali su kao reakcija na ublažavanje pravila i krizu koja je zahvatila redemptoriste nakon II. vatikanskog koncila. Nakon što je slavno vladajući papa Benedikt XVI. objavio svoj motuproprij Summorum Pontificum, utemeljitelj zajednice o. Michael Mary Sim i ostala subraća, uspostavili su kontakt s Papinskim povjerenstvom Ecclesia Dei i zamolili regularizaciju. Papa je njihovu zamolbu prihvatio 26. lipnja 2008. Budući da ih redemptoristi nisu htjeli prihvatiti u zajedništvo s posebnim statusom, odlučili su uzeti novo ime - Sinovi Presvetoga Otkupitelja, habitu su dodali škapular, a prepoznatljivi su kao sinovi sv. Alfonza i po velikoj krunici koju na specifičan način nose oko pasa. Broje oko dvadeset članova, a žive na škotskom otoku Papa Stronsay i na Novom Zelandu. Bogoslovi im studiraju u američkom sjemeništu Svećeničkog bratstva sv. Petra, ali promiču i zvanja za braću laike koji su u većini. Bave se proizvodnjom sira, stočarstvom, ribarstvom, poljodjelstvom. Vode Bratovštinu za duše u čistilištu, izdaju knjige, a veliku pozornost posvećuju evangelizaciji putem interneta, tako, primjerice, vode blogove Transalpine Redemptorists at home, Archconfraternity, Alphonsianum, Sons of the Most Holy Redeemer in Christchurch, Papa Stronsay Texts te najnoviji Holy Pope Liberius kojim se pokušava ispraviti negativna reputacija pape Liberiusa. Radi se o mladoj i perspektivnoj redovničkoj zajednici koja nastoji s pouzdanjem u zagovor Gospe od Neprestane Pomoći voditi svijet Gospodinu.
Još ću samo preporučiti da pogledate ovaj kratki dokumentarac o njima koji je snimljen prije njihove regularizacije, ali lijepo prikazuje način života ove zajednice.

Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.