nedjelja, 14. lipnja 2009.

Nedjeljna blog preporuka 14

Ove nedjelje na red su došli hrvatski blogovi s više ili manje katoličkom tematikom. Moram priznati da nisam posebno zadovoljan postojećim blogovima iz više razloga od kojih su najvažniji način pisanja i redovitost objavljivanja tekstova. Drugi prigovor ne treba posebno objašnjavati: ako netko objavljuje postove svakih mjesec-dva, onda to pokazuje da mu i nije posebno stalo do bloga, što je, dakako, potpuno legitimno pravo i može imati dobre i utemeljene razloge. Što se tiče načina pisanja, najčešće se pisci blogova odlučuju na direktnu copy-paste metodu iz ne posebno interesantnih izvora ili pak subjektivno iznošenje svojih doživljaja i iskustava, što samo po sebi, naravno, nije loše, ali se meni osobno ne sviđa ako se ti opisi na neki način ne usporede s objektivnim činjenicama ili argumentima. Ovo može zvučati pomalo apstraktno, a namjerno je tako i napisano jer mi nije cilj nekoga kritizirati ili uvrijediti, želim samo konstatirati da nisam baš zadovoljan trenutnom situacijom.

Evo, dakle, nekoliko izabranih hrvatski blogova s vrlo kratkim opisom. Posjetite ih sami i donesite vlastiti sud.

Apologetski blogovi:
Defensor fidei
...i vrata paklena neće je nadvladati!
Responder (čini se pomalo modernistički inficiran, provjerite sami!)
Haim
***
Don Blog - blog don Anđelka Kaćunka, slagali se s njim ili ne (a mišljenja su vrlo podijeljena), to je jedan od rijetkih svećenika u Hrvatskoj koji je shvatio potrebu za takvom vrstom komunikacije s ljudima.
Veritatis Splendor - citati iz duhovnih i teoloških djela.
Drina - hermana teacher - blog laikinje Drine Ćavar koja uskoro završava svoj dvogodišnji misijski boravak u Ekvadoru.
Merkati - piše rijetko, ali dosta razborito.

Naravno da navođenje nekog bloga (kao i inače) ne znači automatsko odobravanje onoga što na tom blogu piše. Svatko je slobodan otvoriti svoj blog i voditi ga onako kako smatra da je najbolje.

Ukoliko mislite da bih trebao navesti još koji blog, slobodno ga navedite u komentarima.

3 komentara:

  1. Kao što sam na Defensorovom blogu napisao o navedenim apologetskim blogovima, teme koje obrađuju nisu loše i nepotrebne, ali su namijenjene uskom krugu vjernika koji poznavaju svoju vjeru i vjernički život im se ne svodi na mise na Uskrs i Božić, te bi se trebali okrenuti više "svjetovnim" temama: približavanju naše vjere onima koji je smatraju iracionalnom.
    Tvoj (vaš) blog pratim od početaka, i nažalost, ne vidim neku veliku razliku u odnosu na već postojeće blogove na našoj blogosferi. Mišljenja sam da netko, tko smatra vjeru iracionalnom (skratimo to na antiteist ili ateist ili agnostik), kad dođe na ovaj i ostale katoličke blogove, vidi samo neko prodavanje magle stare 2000g i zapravo mu malo pruža za razmišljanje. Naravno teško je ugoditi svima i pogoditi teme koje zanimaju sve, ali tema sigurno ne nedostaje.
    Ne želim da ovo ispadne kao neka kritika, tj. kao da je sve loše. Ja stvarno uživam u čitanju većinu tema na ovom i ostalim blogovima, ali sebe smatram "naprednim" katolikom. :P

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja pisem o onome sto mene zanima i o cemu mislim da mogu. Ovo "priblizavanje nase vjere onima koji je smatraju iracionalnom" cini se zanimljiv i vrlo pohvalan zadatak, ali ja ne znam od cega bih i poceo u tome. Mislim da je racionalnim ateistima puno bolje citati originalna djela svetaca i naucitelja, nego da ja pokusavam nesto novo smisliti.

    Mislim da na hrvatskom bas i nema blogova ovog tipa, volio bih da ima. Mozda mozes pokusati otvoriti novi blog i napisati barem nekoliko postova da vidis kakav bi bio odaziv, a i da pokazes na sto tocno mislis.

    OdgovoriIzbriši
  3. http://maximus-freethinker.blogspot.com/ evo moj blog, nadam se da će vam se svidjeti

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.