četvrtak, 22. srpnja 2021.

Čvrsto stiskaju pest



Čitao sam ovih dana raznorazne strane, a i nekoliko domaćih komentara o Franjinom napadu na tradicionalnu liturgiju. To me potaknulo da zabilježim još nekoliko misli o ovoj prekretnici koja mi se, čak i  kad je pokušavam objektivno promatrati, čini dosta važnom. Zato mi vjerojatno nećete zamjeriti što već evo treći tekst za redom ima istu temu. Dakle, bez nekog slijeda i organizacije, u nastavku iznosim par opservacija.

Znam da će neki pomisliti kako sam bezosjećajan, ali zaista ne vidim kakve veze ima to što je Benedikt XVI. još živ s time što je Franjo ukinuo njegov motuproprij. Neki kažu da ga je time ružno uvrijedio, ali ne vidim po čemu bi bilo bitno bolje da je trenutni papa pričekao da bivši papa najprije umre, pa tek onda krenuo s dekonstrukcijom vjerojatno najvažnije ostavštine svoga predšasnika. Naravno, može biti da se neki nadaju kako će Benedikt nadživjeti Franju, pa bi kurtoazija zapravo bila brana za poplavu kojoj je ime Franjo. Ali to je onda potpuno druga argumentacija i nije ju pošteno podvoditi pod bonton. 

Benedikt je, dakako, vrlo zaslužan što su na neko vrijeme skinuti okovi s tradicionalne liturgije te se mogla pomalo stidljivo pomoliti na brojnim mjestima, pa tako i kod nas u Zagrebu. I one mudre misli koje je tako prikladno izrekao poput poznate rečenice o "svetom i velikom" ostaju vrijedne i sada kada su pravne odredbe ukinute. No, filozofsko-teološka opravdanja koja se skraćeno nazivalo "hermeneutikom kontinuiteta u reformi" izdahnula su i teško je zamisliti da ih itko osim par simpatičnih ekscentrika i dalje uzima zaozbiljno. 

Na hrvatskom jeziku pročitao sam nekoliko kraćih osvrta na Traditionis custodes. S ispravne strane, tu je intervju predsjednika Društva Benedictus za koji je urednik portala dosta loše izabrao naslov, ali sami odgovori na pitanja su svakako vrijedni čitanja! Također se pojavio razgovor s p. Markom Tilošancem koji bi isto trebalo pažljivije proučiti (ja znatno preferiram tekstove u odnosu na video ili audio snimke razgovora). Naravno, moji komentari više su potaknuti onim tekstovima u kojima se brani dokument pape Franje. Uvijek imam zadršku kod kritičkog komentiranja tekstova koji nisu objavljeni u novinskom obliku koristiti puno ime i prezime njihovih autora jer mi se ne čini zgodnim da netko pretražujući internet naiđe baš na ovaj blog i onda ih prezre kad vidi njihove glupotvorine koje sam istaknuo. Zato se ponekad služim inicijalima, a ovaj puta ću autore razlikovati opisno. 

Jedan svećenik koji je bio rimokatolički bogoslov, ali je postao grkokatolikom, oženio se (istovremeno?) i zaredio napisao je komentar u kojemu pomalo žali zbog toga u što se pretvorio novi rimski obred. Usto, nije baš jako entuzijastičan oko Franjinog motuproprija, no s obzirom da su ga u facebook raspravama pojedini tradicionalisti "pljuvali", smatra da ipak "reda mora biti" i dobro je da se pokaže da vlast, pa i ona crkvena, "ne nosi uzalud mača". Pri tome spominje da je veliki grijeh osoba i zajednica privrženih staroj misi u tome što se protive 2. vatikanskom saboru ne navodeći, naravno, čemu se to konkretno tradicionalisti u tom saboru protive i zašto protivljenje pojedinim kontroverznim odlomcima nije dopušteno. Drugi veliki problem mu je što neki svećenici FSSP-a nisu htjeli novoobredno koncelebrirati s biskupom, pa ih je dotični biskup "opravdano sprašio iz biskupije" (terminologija tog svećenika). U komentarima na taj facebook post javio se sasvim argumentirano laik tradicionalist, pa ga je svećenik upozorio da je upravo zbog takvog tona kojim se obraća kleriku papa Franjo morao postupiti kako je postupio. Čak je i neki nesjedinjeni istočnjak vrlo razumno komentirao o važnosti liturgije i koliko neekumenska je bila Franjina gesta ukidanja Summorum Pontificuma. Na prvu bih rekao da se ovdje radi samo o povrijeđenoj taštini toga svećenika koji se vjerojatno na taj način želi i zaštititi zbog svojih ponešto "konzervativnijih" stavova. Sama kritika tradicionalista je uopćena i bespredmetna, ali potaknula je neku karizmatsku zajednicu i njenog laičkog gurua da prenesu članak kao preporučenu ozbiljnu reakciju na motuproprij. Čini mi se da spomenuti pop osim grkokatoličke prakticira i tu pentakostalnu pobožnost, a guru se vjerojatno ljuti jer su se na tradicionalističkim stranicama znali pojaviti članci u kojima se kritiziraju duhovi koji pušu kod karizmatika. 

Naš omiljeni crkveni kanonist koji bi se radije "klanjao antikristu i belzebulu i da [ga] opsjednu sve legije demona", nego da bude tradicionalist, staloženo nam je objasnio zašto su Papine odredbe bile nužne. Svoj tekst završava riječima "Papa Benedikt dopustio je svim svećenicima redovito slavlje latinske Mise. Da nije bilo vrijeđanja Papa i pljuvanja po učenjima Crkve moglo je tako i ostati." Naravno, čak i potpunoj neznalici koja nema poput njega doktorat kanonskog prava nameće se pitanje tko su bili ti pljuvači koji su Franju nazivali "sotonom i antikristom", a onda išli na tradicionalnu misu unutar biskupije ili čak FSSPX-a gdje se Franju nesumnjivo priznaje papom i za njega moli? Jasno, iduće je pitanje kako točno zabrana i ograničavanje tradicionalnih misa pomaže takvim problematičnim dušama da se poprave? Prijespomenuti grkokatolički svećenik razjasnio je taj problem napisavši negdje da je bolje da se takvi maknu od Crkve i osnuju svoju crkvu savršenih. Nadasve pastoralno.

Nažalost, poznati hrvatski chestertonijanski kolumnist nije ovu temu počastio svojom pažnjom, ali se javio bivši urednik njegova portala koji je dao svoje viđenje stvari. Izgleda da je selidbom u drugu državu stekao veće uvažavanje za tradicionaliste u Crkvi upoznavši neke od njih koji nisu toksični kao oni s kojima se prije susretao na internetu. Tako mu je i zaključak o štetnosti i kontraproduktivnosti novog motuproprija zaista na mjestu. Čini mi se da ga je na svojevrsnu solidarizaciju (stavio je i jednu od onih znački koje ljudi lijepe po fotografijama) potaknulo to što pripada ili proučava (?) određene glazbene supkulture koje su obilježene naglašenim buntom protiv autoriteta. Ipak, s obzirom da se referira na svoj članak od prije tri godine, ima smisla da se i ja pozovem na svoju kritiku toga teksta. 

Od sekularnih novina, osim agencijskih vijesti, jedino što se može izdvojiti je komentar uobičajenog pametnjakovića iz Rima za Jutarnji list. Taj vrlo upućeni komentator koristi riječ "obrednik" umjesto "obred" ili "misal", a premda priznaje da postoje i druge razlike osim jezika između starog i novog rimskog obreda, jedina koju navodi su "zaostatci antisemitizma". Dakako da ne kaže koji su to zaostatci jer ovako zvuči zlokobnije, a vjerojatno i nema pojma što priča. Za prosječne čitatelje njegove tiskovine i ovakva naznaka nacizma je dovoljna. Piše taj dopisnik: "teza antikoncilskih grupa je [...] da su mise na narodnim jezicima nevažeće", a nekoga tko takvo što napiše može se nazvati samo izrazito neupućenim, glupim ili zlobnim. Odmah zatim iz tvrdnje "papa Frane je prvo ukinuo odobrenje da se misa po starom obredu služi u Vatikanskoj bazilici svetog Petra" izvodi napad na kardinala Burkea. U stvarnosti, Franjini poslušnici su ukinuli individualno celebriranje misa u vatikanskoj bazilici, a to uključuje mise po novom obredu koje su se ondje većinom služile. S druge strane, u maloj kapelici u kripti bazilike tradicionalne mise se i dalje služe dok novus ordo mise u bazilici ne smiju biti na latinskom. Da li taj tutlek zaista ne zna ove činjenice ili ga one naprosto ne zanimaju. Začuđujuća je količina krivih informacija u članku koji sadrži tek nešto više od kartice teksta. 

U, nadam se, zadnjoj točki ovog razvedenog razmišljanja i naklapanja, istaknut ću očevidnu činjenicu zašto baš tradicionalisti u modernoj Crkvi toliko smetaju, a kler i profesionalni katolici osjećaju da su im se svojim primjedbama već popeli na glavu. Naravno da kad neka vidjelica objavi kako je Franjo prethodnik zvijeri iz Apokalipse ili kad novusordovci kažu da je njima stvarni papa Benedikt, a uzor Ivan Pavao II. Veliki ili kad liberali organiziraju svoje ljetne škole krivovjerja ništa od toga ne stoji na putu progresa i nužne transformacije Crkve. To je sve dio istog paketa. S druge strane, kada tradicionalisti pokažu da je moguće živjeti i zastupati ono blago koje nam je Predano, onda je to izravna opasnost za čitavu paradigmu kojoj je sve prethodno mrtvo i mora takvim ostati. Katolici i šire društvo ne smiju vidjeti da to nisu samo muzejski eksponati. A na argumente tradicionalnih katolika koji se pozivaju kako na razum, tako i na bezbrojne svetce, protivnici zaista ne mogu ništa odgovoriti osim da je njihova crkva nešto novo i drugačije. To se većina ipak ne usudi reći jer bi time potkopali sav autoritet koji im je potreban za knut poslušnosti. 

81 komentar:

  1. Evo, baš nakon što sam objavio ovaj tekst, naišao sam na vjerojatno najširi osvrt na hrvatskom napisan iz protivničkog tabora. Protestantski teolog (završio je protestantski teološki fakultet) piše na svom blogu za Večernji list: Vatikan uzvraća udarac. Evo nekoliko njegovih teza:

    "Prvi je [razlog za Franjin motuproprij] da se vrati FSSPX[-u] za poniženje i njihovu bahatoću."
    Ovo je toliko glupo da se čovjek pita je li taj teolog uopće pročitao što je napisao. Da bi se osvetio FSSPX-u Franjo gura sve katolike sklone tradicije prema njima?!

    "Drugi razlog je puno jači, a to je da se spriječi bilo kakvo eksperimentiranje s crkvenim obredom i stvaranjem paralelnih zajednica"
    Dakle, u tradicionalističkim zajednicama se eksperimentiralo s crkvenim obredom celebrirajući misu i ostale sakramente i sakramentale koristeći vjekovne obrasce i precizne rubrike?! U stvarnosti svi znamo da je drugo ime za novus ordo missae "eksperiment". Baš sve u novus ordu jest promjenjivo, zamjenjivo i prilagodljivo. A to se u praksi i susreće. Što se tiče paralelnih zajednica, je li autor čuo za primjerice neokatekumene.

    "Iako se Njemačka biskupska konferencija kune da nije na putu shizme, primjerice, blagoslivljanje istospolnih partnera dostupno je u stotinjak njemačkih katoličkih župa. Katolička crkva u Njemačkoj u sebi je podijeljena, a ova teološki tvrda lijeva strana mogla bi tražiti identična prava koja je do prošloga petka imala teološki tvrda desna strana. Ako se mene pita, uz šašavo ponašanje FSSPX koje je 2009. odbilo širom otvorene ruke, ovdje je primarno riječ da se Kurija (vatikanska birokracija) brani od njemačkih prohtjeva, a neki od njih su npr. ukidanje svećeničkoga celibata, ređenje žena, ublažavanje spolnoga morala."

    Dakle, latinska misa je znatno ograničena i tradicionalisti kažnjeni kao primjer njemačkim modernistima da bi i oni kao drugi ekstrem mogli doći na red. Ovo je toliko smiješno da je teško uopće ući u neku suvislu analizu. Autor kao da se probudio iz zimskog sna nakon osam godina Franjine vladavine i zabilježio prvo što mu je mozak nakon duge paralize ispljunuo (ostajem ipak pristojniji od stila navedene kolumne gdje se pojavljuju rečenice poput "FSSPX, dražesni kao uvijek, pokazali su srednji prst papi i Kuriji").

    "teološki tvrda lijeva strana mogla bi tražiti identična prava koja je do prošloga petka imala teološki tvrda desna strana"
    HAHAAHAHAHAHHAHAHAHA, pa dajte im takva "prava", nu, neka uživaju pod takvom paskom biskupa i Vatikana.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neke od bisera nisam ni izdvojio:
      "Katolička crkva na Drugom vatikanskom koncilu (1962-1965.) krenula je u sveopću crkvenu obnovu vlastitoga crkvenoga života i jednu revitalizaciju bez koje zasigurno ne bi preživjela dvadeseto stoljeće, već bi ostala prazan muzej bez ljudi. Iako takvo nekakvo stanje je u Zapadnoj Europi, u ostatku svijeta, RKC stoji zapravo jako dobro, a taj rast je i plod Koncila"

      Ovo je toliko ludo da je teško išta na to dodati.

      Izbriši
    2. U Južnoj Americi stanje nikad bolje. Ima li zemlje s vise od 60% nominalnih katolika?

      Izbriši
    3. Je, fakat je ludo, ali nije veliko iznenađenje. Ne sjećam se da si bio, ali na teološkom četvrtku o tradiciji se digao Miholek da diskutira sa tradićima pred trojcem Šuljić, Trstenjak, Mišić. To je bilo toliko emfatično, da sam brzo vidio da nije normalan (slika plus ton i sadržaj rečenog). Osim 'kredencijala' da je dipl. teolog (ne sjećam se dal je rekao da je Matija Vlačić faks) pohvalio se i da ima i firmu koja se zove, pazite sad - Gaudium et spes. Tako se valjda lakše uvalio kaptolašima da mu sufinanciraju budalaštine, a oni naravno obožavaju ekumenizam. To me podsjetilo na onog svećenika koji si je dao skrojiti štolu na kojoj je imao 4 skraćenice za 4 v2 dekreta - LG, SC, GS i DV kao znak važnosti "poput 4 evanđelja"...

      Izbriši
    4. Administrator je uklonio komentar.

      Izbriši
    5. Vuk, molio bih da za osobe koje nisam imenovao (iz razloga koje sam naveo u clanku) koristite npr. inicijale.

      Izbriši
    6. Anonimno23. srpnja 2021. u 15:11

      Ah Miholek, branio je Cranmnera, duhovnog oca anglikanizma čiji obred je de facto kopiran u Novus ordo, zatim je kmečao kako su ga katolici spalili kao heretika. Naravno zaboravlja ili ne zna ili mu je super to što su Cranmner i anglikanska banda popljačkala svu crkvenu imovinu, uništili samostane, seljake koji su radili na crkvenoj zemlji, silovali časne, ubijali vjerne katolike. Ja sam rekao da Cranmer nije ni zaslužio drugo nego lomaču. Životopis mu je kao u prosječnog soroševca i beznačajnog piskarala.

      V., A., B. i Miholek su jedne anti-katoličke perosne koje svojim izjavama to samo cementiraju. S tim da si to ontološki izmjenjeni V. i B. kao svećenici prije svega time svoju dušu ugrožavaju.

      I pazite shizofrenije modernista, oni divljaju jer u njihovim poremećenim i demoniziranim glavama postoji ideja da FSSPX likuje jer će dobiti hrpu tih zločestih tradova u svoje redove.
      FSSPX će nastaviti s misom, ali mi molimo za duše, pa i ovog pape i ovog biskupa i naših prijatelja svećenika koji vole tradiciju, pa i onih koji još tradiciju nisu ni upoznali ili se nalaze na pola puta.

      Nigdje nisam vidio takvu oholost kao kod tih ultramodernista, to nije ni poslušnost papi (jer nisu slušali ni Benedikta, a kamo li Pija V), to je demonizirani duh koji će zažmiriti na sodomitizam i hereze Jamesa Martina, na pedofiliju i pro-abortus stavove pokojnog Daneelsa, na opasne duhovne prakse pentekostalnih infiltratora i laičko polaganje ruku, na blagoslove sodomita i lezbijki.
      Kad im budu kucali na vrata bit će kasno. Profesionalni "katolici" je dobar opis, jedino što katolici nisu.


      Vuk

      Izbriši
  2. Ne želim dolijevati ulje na vatru (na žalost baš to činim i nije namjerno, više zbog ilustracije) ali ovaj TC cirkus poklapa se "slučajno" u našim krajevima s Misom Mediterana.
    TC nije slučajni dokument i mislim da je svojevrstan okidač za duboke promijene u Crkvi. Čistka kako bi se išlo u "peglanje" liturgije i drugih stvari.
    Nakon Pachamame i ChocoLuthera više ništa ne iznenađuje. Dekadencija papinstva i lom u samom vrhu.
    Šutnja prelata katastrofalna. Čast izuzecima.
    Ograničiti ću se samo na liturgijski segment.
    Drugi je par cipela II. Vaticanum i, nažalost, premnoge krive njegove interpretacije i realizacije. Znam, nisam ništa rekao ali barem na ovaj način mogu izraziti svoju podršku vjernicima koji su privrženi TLM.
    Veselim se nazočenju TLM čim mi se za to ukaže prilika. Malo me živcira latinski ali nekako ću to svladati s vremenom Longin

    OdgovoriIzbriši
  3. Ajme išao sam vidjet taj komentar GA(bivšeg urednika b.net) i dolje pročitam komentar onog markićkinog lika Kreš.Milet., povraća mi se. Vjerojatno zato jer znam da tako raszmišlja prosječni fejsbuk hrvatski katolički "intelektualac"

    OdgovoriIzbriši
  4. Nije riječ samo o dvama obredima, nego o dvjema različitim ekleziologijama, posve suprotstavljenim pogledima na život u samostanu, bogosloviji, u obitelji, o dvjema slikama Boga koje se međusobno isključuju.
    Ovo je objava rata Crkvi i njezinoj Tradiciji.
    No drugovatikanski pripuzi i novusordovski relativisti izgubit će rat.
    Sada je valjda jasno da svaki papa ne može izmišljati što je Tradicija i ukidati ili blagoslivljati što mu padne na pamet.
    Papa je poglavito čuvar svete Tradicije, i to najkonzervativniji.
    Kriza će završiti kad jedan papa ponovno počne promicati pravovjerje i štititi stado od krivovjerja i pomutnje.
    Možda je ovo početak konačnoga obračuna?!
    Tradicionalna misa zacijelo je obilježje katoličkoga stada koje će preživjeti.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  5. Toma: "...da je njihova crkva nešto novo i drugačije" - to je odgovor na sva postavljena pitanja.

    Radi se jednostavno o opreci Katoličkoj Crkvi, o anticrkvi. Pa zašto bi tradicionalistima dopustili da imaju ono što su oni (modernisti) odbacili i svim svojim silama izbacili iz crkvi, samostana, bogoslovija itd.? I Misu i Vjeru, jer Misu donekle mogu tolerirati (kao što su do 1969.), ali Vjeru do koje ta Misa vodi - nikad. Zato inzistiraju na prihvaćanju lažnog koncila, koji je manifest i program njihove anticrkvene revolucije.

    Uzimajući prikladnu vojnu analogiju, koja to vojska kad porazi (ili misli da je porazila) neprijatelja mu dopušta da se vrati na svoje položaje i vijori svoju zastavu (kako je TLM u poznatoj izjavi nazvao jedan hrv. prelat)? Ako malom broju i dopusti neko vrijeme, to je samo za vlastitu korist, da bi kasnije tom varkom privukla njegove suborce, pa bi ih mogla lakše i temeljitije poraziti. Ako, međutim, vidi da ta taktika ne uspijeva i da neprijatelj sa sve većim pojačanjima ponovno zauzima sve više izgubljenih položaja i popravlja bastione, što će ta vojska učiniti nego ukloniti te zastave, uniforme i simbole mrskog im neprijatelja, i izbaciti s položajâ one nemoćne ostatke kojima je tamo dopustila da ostanu za svoju korist?

    Možda će ovi događaji pomoći da mnogi shvate (ako ne milom, onda eto silom) da doista ne može biti suradnje između svjetlosti i tame, između crkve heretikâ i Katoličke Crkve.

    Kako ispovijeda papa Inocent III., "srcem vjerujem i ustima ispovijedam jednu Crkvu, ne heretikâ, nego Svetu, Rimsku, Katoličku i Apostolsku Crkvu, izvan koje nitko nije spašen."

    OdgovoriIzbriši
  6. Nikako mi nije jasno nesto.Mi imamo toliko pametnih i mudrih ljudi u tradiciji i duhovnih prije svega vjerujem to.Vec toliko godina opstajemo pa kako to,pitam se,da se mi nismo razvili u jednu jaku snagu u Hrvatskoj.Kako to da nismo postali jaci,primjeceniji,brojniji...Gdje smo zakazali,zasto u svakoj nasoj biskupiji nemamo organiziranu Sv.Misu,zasto nema veceg broja okupljanja??!!!....Imam osjecaj da to blago ljubomorno cuvamo samo zbog svojih potreba i samo cekamo da se netko drugi pokrene,da netko drugi organizira i motivira....Gdje je nestao onaj poriv,onaj entuzijazam,ona zelja da se uporno trudimo drugima otkrivati tajne svete Tradicije i Bastine ili to samo cinimo u svom okruzju obiteljskom...Imam dojam da se ta milost Sv.Mise istrosi na putu do doma i tako mi nismo ni sposobni ni spremni djelovati.Nama fali pastira za tu Misiju.Fali nam svecenika koji bi drzali redovno kateheze za odrasle,onaj prvi,pocetni katekumenat koji bi poucavao istinske vrijednosti Crkve.Da smo mnogo brojniji po cjeloj Hrvatskij sad bi se lakse nosili sa ovim samoubilackim odredbama Franje jer bi za sebe imali puk Bozji i nebi se bas poglavari olako i u sljepoj poslusnosti hvatali ovih brzopoteznih papinih ideja...Mucno mu je i reci "papinih"jer sve ga manje osjecam i dozivljavam kao Pontifexa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moje osobno misljenje je da je stvar u promociji koju tradicionalisti nekako nemaju. Danas je internet sve, a tradicionalisti imaju par blogova i to je to. 90 % ljudi uopce ne zna da postoje TLM u Hrvatskoj. Cinjenica je naravno da 90 % hrvatskih vjernika ne zna da postoji razlika izmedju TLM i Novus Orda. Za njih je to misa na latinskom i na hrvatskom jer se tako ucilo u skoli da se promjenio samo jezik. Mozda bi za veci utjecaj trebalo jendostavno uvesti malo propagande koliko god to ruzno zvucilo. Tipa: Misa kako ju je sluzio blazeni Stepinac... Mozda vise trbina kojima bi se mladi ljudi informirali itd. itd
      Pa da do tih saznanja dodju sire mase, a ne samo "elita" i "intelektualci" odnosno "odabrani".
      Ivan

      Izbriši
    2. Ne bih se slozio da tradicionalni katolici ili oni koji u pozitivnom svjetlu prikazuju Tradiciju i tradiciju Crkve nemaju zastupljenost na internetu. Pa pogledajte samo stranice koje bi se mogle na taj nacin okarakterizirati (kopiram iz margine ovoga bloga):
      Splendor Domini
      Quo Vadis Croatia
      Christus Rex
      Konzervativac
      ovaj blog
      Tradicionalnamisa.com
      Katolička Tradicija
      Murus inexpugnabilis
      ... (jos neki manji blogovi)
      I na bitno.netu i na IKA-i vise nije rijetkost procitati neki pozitivni ili barem neutralni tekst o tradicionalnoj misi.
      Tu su jos i razlicite facebook stranice, instagram profili, whatsapp, telegram i slicne grupe.


      Ne znam bas koja to grupa ili struja u Crkvi ima vecu nazocnost na hrvatskom na internetu.

      Drustvo Benedictus je izdalo vec tri vrijedna izdanja od kojih je npr. Mali misal kvalitetom neusporedivo bolji i od puno izdasnije financiranih projekata.

      Istina je da nema puno predavanja, ali u ovo vrijeme to bas i nije najlakse organizirati, a neka predstavljanja, tribine i slicno su bili dosta dobro posjeceni. No, nisam siguran da je to najbolji nacin za doprijeti do ljudi koji jos nisu upoznali tradiciju. Hvala Bogu, u Zagrebu imaju dva mjesta gdje ljudi mogu nedjeljom doci na tradcionalnu misu, a i preko tjedna su mise redovito dostupne. To je najbolja "reklama" za misu.

      Ja mislim da mnogi ne shvacaju koliko je temeljito i potpuno izbrisana vecina pretkoncilske crkvene bastine. Nazalost, i vjernici su danas s obzirom na razumijevanje prošlosti u tom pogledu potpuno usporedivi s primjerice kineskim turistima koji obilaze nase katedrale.

      Izbriši
  7. Ivan,
    tradicionalisti nisu primjećeniji i utjecajniji jer su/smo operirani od poduzimanja djelovanja koje donosi rezultate.
    Podcasti, tribine, predavanja, snimanja YT uradaka i slične aktivnosti za tradicionaliste su nedokučive tajne.
    Kao što su ljevičari neumorno aktivni na ulici dok domoljubi bleje i filozofiraju, tako i poduzetni, proaktivni protestanti lako pecaju zapuštene katolike dok tradicionalisti uživaju u samodopadnosti i ljepotama intelektualnog snobizma.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kvatriću,
      Ne bih se složio da je tako.
      Uzmite samo brojke (novo)nazočnih na TLM iz primjerice 2013 i 2021.
      Nema govora o intelektualnom snobizmu, nego je uistinu teško evangelizirati novusordovce!
      JbD

      Izbriši
    2. dragi Kvatriću, ti ovo grubo pojednostavljuješ:

      "Podcasti, tribine, predavanja, snimanja YT uradaka i slične aktivnosti za tradicionaliste su nedokučive tajne.
      Kao što su ljevičari neumorno aktivni na ulici dok domoljubi bleje i filozofiraju, tako i poduzetni, proaktivni protestanti lako pecaju zapuštene katolike dok tradicionalisti uživaju u samodopadnosti i ljepotama intelektualnog snobizma."

      ljevičari i modernisti imaju lovu, desničari i tradovi ne

      Izbriši
    3. Rolf,
      desničari i tradovi ne znaju za solidarnost, umrežavanje i općenito za bilo kakvo svrhovito djelovanje.
      Plodovi najbolje govore.
      Od silne desničarsko-tradicionalističke pameti, mudrosti i učenosti, državom nam vlada najgori ljevičarski ološ,a Crkvom bezbožnički modernisti.

      Da, ljevičari imaju lovu, ali za mnoge djelatnosti ni nisu potrebni veliki novci. A ako je i do love, koliko je jačih domoljubnih poduzetnika spremno financijski poduprijeti neki domoljubno/vjerski projekt? Pa zalupani Hrvateki koji imaju lovu bi se prije ubili nego što bi financirali izdavanje knjige ili snimanje filma.
      Za razliku od Hrvateka npr. Tedeschi financira i klečanje Možemovaca u čast BLM terorista. Za to vrijeme našima je krajnji domet šepurenje na donatorskim večerama po hotelima od kojih korist imaju samo kojekakvi mufljuzi.

      Aktivnosti tradovaca (blogovi, misali...) koje su nabrojane u ostalim komentarima su za bitniji utjecaj u društvu potpuno jalove.
      Da ne bude zabune, sam čitam te blogove i izdanja i hvala Bogu na njima. Ali oni ne dopiru do šireg kruga ljudi. Tko zna da to uopće postoji?
      Nažalost, sve to najviše služi tome da bi se ljudi divili jedni drugima i samima sebi.

      Što se tiče solidarnosti, ljevičari se međusobno mogu svađati oko love, sinekura, utjecaja i sl., ali će uvijek jedni druge poduprijeti kad se radi o zajedničkim im ideološkim ciljevima.
      S druge strane, ukoliko se dva desničara ili tradija ne slažu oko neke sitnice u vodu pada sva ideologija i svi zajednički interesi i to do te mjere da se ne mogu međusobno ni nacrtani vidjeti.
      Uostalom, stara je istina, dva Hrvata tri stranke.

      Izbriši
    4. Zaista nije tesko tako kritizirati bez ikakvih konstruktivnih prijedloga i akcija.

      Kako vi to zamisljate djelovanje tradicionalista u Hrvatskoj, ima li neki primjer u svijetu kojim ste zadovoljni, pa da vidimo o cemu se radi?

      Izbriši
    5. Slažem se s Rolfom. Broj ljudi do kojih dopiru trad sadržaji je minimalan. Youtube šiša pisane medije (blog, tiskana izdanja) po dometu barem x10000. Svi gledaniji kanali na hrvatskom jeziku, s katoličkim sadržajem, ne sadrže ni "t" od tradicije. S druge strane nezgodno je voditi YT kanal jer si onda izložen i brzo će na tapetu doći V2. I što onda? Koji će to tradicionalist u javnosti na napade ustrajat u hermeneutici kontinuiteta? Ali ljude uglavnom ne zanima tradicija. Oni koji su našli svoja gnijezda po župama ne misle rušiti izgrađenu zonu komfora. Karizmatici su već na vratima raja pa bi tradicija bila pregorko prizemljenje. Ja sam dijelio Mali Misal i pozivao ljude da dođu na TLM, rezultat za sada 0. 15.08 biti će na YT premijera dokumentarca Mass of Ages. Kažu da će biti besplatno i traže bilo kakvu pomoć za promociju. Ne bi bilo loše za početak stupiti u kontakt s produkcijom i ponuditi za opciju na titlovima prijevod na hrvatski. Onda se sharea link. Puno ljudi ne stoji dobro s engleskim i bez titla opet će potencijalni domet biti jako ograničen.
      Jere

      Izbriši
    6. Na njihovom instagram story je jednom bio popis jezika, prijevoda. Bio je i croatian

      Izbriši
    7. Kvatrić:

      "Podcasti, tribine, predavanja, snimanja YT uradaka i slične aktivnosti za tradicionaliste su nedokučive tajne."

      - kako se smatraš tradicionalistom, za ovo, te "Nažalost, sve to najviše služi tome da bi se ljudi divili jedni drugima i samima sebi."

      najbolje možeš vidjeti koliko ti radiš suprotno od toga - onako kako treba kad predočiš tribine koje si ti organizirao (makar da si tamo moderator ako se sam ne smatraš upućenim predavati), snimljene YT uradke, i 'slične aktivnosti'
      " - ti si meni inače simpatičan, poštivam te, mislim da znaš tko ti ovo piše, ali u ovim kritikama promašio si ceo fudbal. U čemu je recimo dobra 'aktivnost' kad ti ideš uvjeravati, aktivno i učestalo uvjeravti šizofrenog blogera krug zemaljski u pogrešnost njegovih fantazmagorija? Samo gubiš vrijeme i energiju za svoje protradi djelovanje. Za njega se slažem da se divi sam sebi, i ne znam ni jednu osobu koju je pridobio za sebe, za neko opće dobro. A Toma što piše da piše, ne dobijam dojam da mu blog služi samoudivljenju.

      Izbriši
    8. Toma,
      ne omalovažavam ničiji rad već konstatiram žalosnu činjenicu da od tog rada nema veće koristi tj. da mnoge vrijedne stvari niti ne dolaze do ljudi izvan uskog tradicionalističkog kruga.

      Stanje u svijetu je manje više slično našem tako da tu ni ne treba tražiti primjere uspješnosti. Ali ćemo ih zato naći kod ljevičara u svjetovnom i protestanata u duhovnom smislu.
      Što mislite zašto protestanti preuzimaju Južnu Ameriku? Na YT-u sve vrvi od njihovih uradaka kojima gađaju izbezumljene katolike. Ali ne dubokom teologijom tipa rasprava Crkvenih otaca i naučitelja već temeljnim pitanjima izraženim jednostavnim i razumljivim jezikom. Toga kod katolika nema ni u tragovima. Ima samo modernističke bljutave daveži koja je antipropaganda sama po sebi. Uglavnom, sav je teren potpuno prepušten protestantima i manjim dijelom pravoslavcima.

      Pogledajte samo kod nas. Postoji već čitav niz protestantskih "influencera" sa svojim kanalima koji se odmah uvezuju sa svime što je protukatoličko u "regionu". Shvaćaju da je dobro naći bratiju u Srbiji i "regionu" kako bi jedni druge pumpali.
      Npr. naš najpoznatiji protestant/židov je prava regionska zvijezda za koju svi znaju. A koliko ljudi zna za vaš blog koji postoji neusporedivo duže?
      Nije mi to drago ali je činjenica.
      A da je to tako potvrđuje nam i Biblija: "...jer su djeca ovoga svijeta u svojem naraštaju mudrija od djece svjetlosti." (Luka 16,8)

      Izbriši
    9. Jos uvijek niste dali nijedan primjer. Molim link na nekoliko tih "uzornih" apostolata ljevicara, protestanata ili istocnih raskolnika.

      Izbriši
    10. Rolf,
      ne znam tko si, ali izgleda da se nismo razumijeli, a možda ni ja nisam dovoljno dobro pojasnio što sam želio reći.
      Dakle, nikoga nisam prozivao već sam govorio uopćeno te i sebe ubrojio u te "nesposobne" što se vidi u prvoj rečenici (...su/smo operirani od...).

      Što se tiče ovog bloga, kad već spominješ, najmanje sam na Tomu mislio da uživa u samoudivljenju. Ali se zato toga itekako nađe među komentatorima.
      Naravno, to je na razini dojma, ali prilično očito.
      A s obzirom da si ovdje prilično neshvaćen čudi me kako to i sam ne primjećuješ.

      Izbriši
    11. Općenito mi je najbezveznije kad netko sipa trebalo bi ovo, ono itd... Jedini koji se od laika zaista potrudio za tradiciju i da se nešto baš za nju napravi su Kikii, T.P., I.J. i A.B. bez imalo uvijanja i sebeljublja te uzvisivanja sebe.... Već kad ima onih koji bi nekako drugačije osim da se zapitaju koliko to sve traži vremena, snage i izgaranja samih sebe neka daju prijedlog i to konkretan što činiti...
      M

      Izbriši
    12. Moram linkovima dokazivati očito tj. da ljevičari te protestanti i pravoslavci dominiraju? Ajde dobro.

      https://www.youtube.com/watch?v=dq3lz7yn7tY
      https://www.youtube.com/watch?v=sW8uFcnC8oU
      https://www.youtube.com/watch?v=E1FRaugNtzk
      https://www.youtube.com/watch?v=MNSFcmKEJQI
      https://www.youtube.com/watch?v=uJYYxEBCAZ8
      https://www.youtube.com/watch?v=E6QZutOao3s
      https://www.youtube.com/watch?v=yXRfGnFDGJA

      Hrvatski muhamedanac i hrvatski protestant/židov na srpskom kanalu.
      https://www.youtube.com/watch?v=VFVcPYTODTo

      Što se tiče ljevičara pogledajte tko nam je predsjednik vlade, države, sastav Sabora, gradonačelnici… Osim njih u Hrvatskoj i istočni raskolnici direktno odlučuju o sastavu hrvatske vlade, proračunu, postupanju policije i sl.
      Ne moram valjda i to dokazivati.

      Izbriši
    13. Samo sam kapljica u oceanu, ali, evo, mene je ovaj blog jako zainteresirao za latinsku misu i tradiciju. Sa mnom je uskoro krenuo moj dečko (danas muž) i nekoliko prijateljica. Uskoro će sa mnom po prvi put na misu doći i dvije moje prijateljice koje uopće ne idu na ikakvu misu, ako Bog da, nastavit će ići. Govorim im o ljepoti liturgije, o gregorijanskom pjevanju, o tamjanu, o mističnosti i ljepoti obreda, o milostima koje sam dobila preko latinske mise, a i svojim životom i ponašanjem svjedočim koliko sam sretnija, radosnija, neopterećena svjetovnim brigama kao prije... To vam je najbolja propaganda, vi sami, u vašoj bližoj okolini.

      Izbriši
    14. Kvatric, ne trebate nista dokazivati, mene je samo zanimalo da vidim primjere onoga sto vi smatrate da je uspjesna propaganda druge strane.

      Na osnovi onoga sto ste prikazali, moram prvo primijetiti da se istina i Crkva ne moze siriti na isti nacin kao laganje/izmisljanje i sekte.

      Ako sam dobro shvatio, vi biste voljeli da na hrvatskom ima vise klasicne katolicke apologetike koja bi branila ucenje Katolicke Crkve kontra protestanata, zidova, muhamedanaca i ateista. Cini mi se da su se takvim svojim tekstovima u hrvatskom jezicnom podrucju istakle stranice konzervativac.com i katolik.hr. Jeste li pokusali pristupiti autorima/urednistvima tih stranica s prijedlogom da vi primjerice osigurate tehnicke uvjete (eventualno uz pomoc vasih prijatelja), a da oni pripreme neke materijale koji bi se mogli izloziti u obliku audio i video predavanja, intervjua i slicno?

      Izbriši
    15. Toma,
      naravno da nisam mislio na heretičke laži već na način djelovanja.
      I u tom smislu da, klasična katolička apologetika bi se trebala širiti na taj način. Dakle, mislio sam na formu, a ne na sadržaj.

      Meni je posebno drag katolik.hr, ali im nisam pristupao. Kao što nisam pristupao npr. ni onima koji ne izlaze na izbore iako sam si dozvolio slobodu konstatirati kako neizlazak nije dobar.

      Inače, u odgovoru na Ivanovo pitanje i nisam ustvrdio nešto bitno novo u odnosu na pitanje već sam se na njega više nadovezao.
      Ali znakovito da je to izazvalo komentare, od patetičnih do živčanih.
      To samo potvrđuje kako sam bio u pravu oko, kako bi Rolf rekao, samoudivljenja.
      Samo da povrijeđeni komentatori od silne uzoritosti ne razviju Jeruzalemski sindrom.

      Izbriši
    16. Ne slazem se ni za formu.

      Zasto ne probate snimiti kratki video o nekoj temi obradjenoj na nacin koji smatrate prikladnim, to je danas barem vrlo jednostavno napraviti?

      Izbriši
    17. Ne razumijem što se ne slažete kad sam potvrdio ono što ste sami zaključili?

      Ne mislim snimati videe. Osim toga jednokratni uradak je besmislen. Ima ih koji se bave snimanjem, a stvar je samo u tome da bi to mogli raditi svrhovitije. Ako uopće smijem primjetiti.

      Npr. jedan od onih koji se upustio u snimanje videa je Emil Čić. Čovjek nije anonimus i svakako ima pokriće za javno djelovanje.
      Sada snima seriju videa koje tjedno izbacuje, a u kojoj čita remek djelo katoličke duhovnosti "Duhovni boj" Lorenza Scupolija. Izvrsno štivo i ti su videi izvrsna stvar za koliko toliko izgrađenog katolika.
      Ali koja korist od tih videa kad u dva tjedna jedan video ima 250 pregleda? Širem slušateljstvu/gledateljstvu tema nije zanimljiva, a za evangelizaciju i obraćenje je pretvrda hrana.
      Dakle, učinak je 0.

      A ako vi smatrate da bi ja, zato što sam to primjetio, sada trebao početi snimati videe, opremati studije, kupovati kamere i sl., evo povlačim sve.
      Sve sam bio u krivu. Sunce sija, livade su u cvatu, Tradicija buja, a tradicionalisti su utjecajni i moćni.

      Izbriši
    18. Kvatrić,
      ma znamo se, ali nema veze sad za ovaj čas, mogu ti se javiti na društvenoj mreži da ne bude zabuna. Ako ti je posebno drag katolik.hr, možda bi se stvarno mogao tamo aktivirati. Ja sam jedan od osnivača, ali nisam tamo već godinama jer sam također godinama izričito uz fsspx. No i oni se sve više okreću Tradiciji ili semi-Tradiciji (sad jesu u nekoj formi indultizma, ali sve manje). Upravo su organizirali konferenciju s biskupom Schneiderom u Zg za jesen. Čak mi je malo neobično da Toma već to nije komentirao, postao nešto o tom. Ako ćeš doći tamo, mogu te upoznati s njima, ili proslijediti kontakte ranije.

      Izbriši
    19. Kvatric, definitivno biste trebali napraviti nesto vise od pisanja kritika po komentarima. Da li se radi o tome da cete kupiti kameru ili cete sjesti pred laptop i snimiti video ili cete nagovoriti nekog poznanika da to napravi ili cete skupiti novce i dati nekome da to profesionalno napravi, to je na vama.

      Izbriši
    20. A jesi našao primjer Kvatrić. Emil Čić je brijač na ego tripu. Light verzija super freaka Kruga zemaljskog, ali isto freaka. Već je 7 puta najavio početak trećeg svijetskog rata posljednjih 15 godina. Kad ide negdje na druženje sa patriotima nosi sa sobom set čaša, beštek i rukavice - boji se da ga netko ne otruje - toliko se osjeća važan... Takvi ne bi našli krug istomišljenika da mu pokloniš Laudato da on uređuje po svom program, ma da mu daš hrt dnevnik da emitira svaku večer.

      Izbriši
    21. Rolf,
      ma nije bitan ovaj ili onaj youtuber, samo sam naveo primjer jalovog truda.
      A kakvih ima među nama, nije ni Čić posebni ekscentrik.

      Što se tiče super freaka Kruga zemaljskog, vidiš da sam davno odustao od njega.
      Ali kad ga već spominješ, njega bi uz Franciskovića i Dusparu, u katoličkoj apologetici trebalo isticati kao primjer do kuda dovode zamke oholosti i ljudskog mudrovanja. Sva trojica su umislili da su veliki mudraci i prešli u pravoslavlje, protestantizam i muhamedanstvo. Ali najluđe je što ni jednom ne odgovara niti jedna od postojećih sekti u tim religijama već svaki osniva svoju verziju pravoslavlja, protestantizma i muhamedanstva.
      Istočnjaci, luterovci i muhamedanci nisu ni bili svjesni da ne znaju kako stvari stoje dok im ova trojica ne objasne koja čarapa ide na koju nogu.

      Izbriši
    22. "A kakvih ima među nama, nije ni Čić posebni ekscentrik." - možda je to i istina, ali meni nisu poznati primjeri (možda neki smatraju da sam to recimo ja), tj smatram da je Čić freak par excellance. Također smatram da si ti pretjerao sa samoprijegorom kao dio nas katolika. Smatram da je napravljeno dosta i puno bez obzira na koškanja, a sva infrastruktura, sva logistika, i sva lova su oteti od neokatolika (modernista) i to treba realno razborito prihvatiti i djelovati unatoč tome koliko se može. Može se puno bez obzira što su neki inertni i čekaju uvijek tuđi mig da se pokrenu ili neki izgrađen način da se negdje uključuju a sami su pasivni. Svejedno, ne smatram našu stvarnost mučnom, a tvoj opis je na granici defetizma.

      Izbriši
    23. Naravno da je napravljeno, bilo bi čudno da smo ostali na razini Češkog doma.

      Ostali dio komentara nisam baš razumio.
      Uglavnom, nisam defetističan nego ravnodušan. Nemam iluzija niti što očekujem.

      Izbriši
    24. Bojim se da je ravnodušan = defetističan. Posebice kad je u pitanju biti (ili ne biti) na jednoj od strana, - dobra ili zla.
      Tko ne izabere stranu, taj bude izabran od "strane".
      Nije dobro činiti zlo, ali je zlo ne činiti dobro.
      Rekao bi pok. o. Gavrić, parafraziram: Neću biti svijeća koja samo dimi, gorjet ću (svetim) plamom i dogorjeti do kraja.
      JbD

      Izbriši
  8. Je li moguće da ovaj motuproprij nema nikakve veze s disanjem. S činjenicom naime da se, u doba kovidizma, na staroj misi mahom slobodnije, zdravije diše nego na novoj? Doslovno.
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
  9. Tomo nesto cu prokomentirat a onda se ti molim te nadovezi!
    Znaci papa ukida postepeno TRADICIJU u Crkvi jel tako?Znaci u Crkvi prelazimo na novi MODERNISTICKI oblik sluzenja.Ok ako je tako (a ok.nije)onda to znaci da se nista vise tradicionalno u Crkvi nemoze sprovoditi,pocevsi od sv.Misa,obreda,zajednica starih i novoosnivajucih jer papa Franjo je tako odlucijo.A to onda znaci da ni POSLUSNOST u Crkvi vise nemoze biti na nacin kako se to stoljecima prenosilo jer je i to oblik tradicije a ona se ukida.Prema tome mi vise nismo duzni ni poslusnost dosadasnju sprovoditi na nacin kako je bilo sve do sada.Znaci ne podljezemo vise ni ZKP i njega Franjo u tom djelu mora mjenjati kazne i suspenze.Zakljucujem,mi mozemo iskazivati neposlusnost papi,biskupima,svecenicima ako zivimo svoja uvjerenja jer ne podljezemo kaznama koje su izrasle iz tradicije...Jer po Franjinom nista se tradicionalno nemoze vise u Crkvi koristiti.Glasine su da se ukidaju i Pontifikalne Mise na latinskom jeziku u bazilici sv.Petra(jer se papa jako muci s latinskim)no ipak je danasnji nedjeljni Angelus molio na latinskom!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. https://rorate-caeli.blogspot.com/2021/07/liturgy-is-not-toy-of-popes-it-is.html?m=1

    Vrlo oštar osvrt bp Mutsaertsa Den Bosch, Nizozemska! ⚓🛡️⚔️
    Vrijedno pozornosti.
    JbD

    OdgovoriIzbriši
  11. Stribore Slovenci su malobrojni ali su jaki,jaci od nas.Kod njih jos uvjek petkom u 15h.na crkvama zvona zvone"angoňija"na cast Kristova preminuca i subotom u 14h.zvona zvone i pozivaju ljude da je doslo vrijeme pospremanja poljskih radova i spremanje za nedjelju...Kod njih su vrlo razvijeni i cuvaju tradiciju "pritikovalci"oni koji klepaju sa zvonima o svim svecanim blagdanima ili sto bi Saljani na Dugom Otoku rekli"luncijanje" ili "klepanje"....Kod njih mnogi svecenici sprovode i sprovodne Mise imaju u crnoj štoli i misnici....Da ne pricam dalje...Jedino s hijerarhijom im je lila stanje sto se biskupa tice,oni su im neki vrlo liberalni...Recimo za vrijeme prvog lokdauna njihovi su biskupi nasjeli pa su ucjenjeni od Jansine vlade uzeli pomoc samo da zatvore crkve i ne popustaju u vezi Misa s narodom pa je mjesecima svaki svecenik i svaka casna sestra u Sloveniji dobivali po 700eura mjesecno kao naknadu...Kod njih su molitvene zajednice dosta jake i manje skupine vjernika.Recimo "Anin sklad","Vjera i Svijetlo:...Kod njih su od nasih bolji katolicki drustveni mediji npr.TvExodus,ta katolicka televizija daje iskljucivo vjerske sadrzaje.Nije kao LaudatoTv obojana politikom i nacionalizmom i ne vraca ljude u proslost niti zagovara samo jednu stranu.Tisak "Družina"bavi se iskljucivo vjerskom tematikom i 100 puta je bolji od naseg"Glasa Koncila"proustaskog politickog glasila....U Glasu Koncila zadnjih godina objedinjuju zajedno fotke mladomisnika iz Hrvatske i BiH a prije su nasi iz HR bili na jednoj stranici a ovi iz BiH u drugom broju.Jer sta znaci to novi svecenici Crkve u Hrvata?Volim svoju domovinu ali zar nije svecenik svecenik Sveopce Crkve,zasto ga nacionalno bojimo,cemu to?.Taj sveukupni broj nasih s BiH nije realno stanje nasih zvanja u Domovini.Ako se stavljaju svi,onda neka se stavljaju svi a ne samo iz BiH.Onda neka tu budu i hrvati mladomisnici iz vojvodjanskih biskupija i iz drugih zemalja svjeta,zasto samo BiH spajamo s nasima.Radimo iste greske koje radi SPC kad se njihov patrijarh oglasava o dalmatinskim ili slavonskim eparhijama ne navodeci da su one u Hrvatskoj...Kome to politikantstvo u nasoj Crkvi treba.Ocito ova generacija nasih biskupa koja se nikako nemoze osloboditi proslosti treba otici sa scene pa da dodju autenticniji katolicki biskupi...Vjerujem da svi volimo nasu Hrvatsku ali cemu ta posast u Crkvi...Cemu ispred imena svake crkvene ustanove mora biti naziv HRVATSKI,to nemaju katolici nigdje drugdje u svjetu,ni iz jedne zemlje.Ako smo u svojoj zemlji pa valjda se to podrazumjeva a ovako proustaski biskupi nadjenise Hrvatski Katolicki Radijo,Hrvatska biskupsa Konferencija,Hrvatski Katolicki Radijo,Hrvatski Caritas...pretjerivanje neukusno naveliko...i jos Crkva Hrvatskih mucenika na Udbini.Kojih mucenika kad niti su kanonizirani niti ti pet tisuca poginulih na krbavskom polju nisu ginuli za vjeru nego za politiku...Nije uspio projekt biskupa Bogovica da to svetiste bude centar okupljanja svim hrvatskim katolicima i svehrvatski grob jer u kripti crkve nalaze se plocice mahom stradalih samo sa ustaske strane,drugih nema.I tako je i ta stvar izpolitizirana unutar Crkve i podjelila vjernike pa na te spomen skupove dolaze samo desnicarski istomisljenici,jeli to Crkva?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislave, svašta ste ovdje napisali, i dobroga ali i bedastoga.
      Čuj Glas koncila proustaško glasilo...kakve se sve gluposti neće naći! Glas koncila nije ni U od ustaškoga, prije je Kolinda ustaškinja nego su oni proustaški. I što vam to znači mahom stradalih sa ustaške strane? Zar su oni nevini Hrvati pobijeni u Boričevcu i Brotnji bili ustaše?? Ili oni Ramljaci koje su četnici pobili 1942.? Rezonirate kao četnici, hrvatska strana je ustaška pa makar žrtve bili i 5-godišnja djeca.
      Nadalje, zašto vam smeta kad se spomenu Hrvati iz Bih? Ja jasno vidim sve njihove žrtve za Hrvatsku tijekom stoljeća, i vidim da imaju daleko jače izraženo i hrvatsko domoljublje i vjeru od mnogih Hrvata iz RH, npr. Zagoraca ili Istrana. Ne, pravedno je da su uključeni i mladomisnici iz Herceg-Bosne, jer to je katolička i hrvatska zemlja stoljećima. Također, nije ni Glas tzv. 2 vat koncila proustaški( iako ga ne podržavam). Grešni carinik

      Izbriši
    2. Gresni carinik Zadojeni ste nacionalizmom,mjesate kruske i jabuke.Ja govorim o Rimokatolickoj Crkvi koja je sveopca a nije nacionalna.Mi u Hrvatskoj imamo katolike i drugih nacionalnosti madjari,talijani...Kako bi se ti osjecao da kao hrvat zivis u nekoj drugoj zemlji u kojoj hijerarhija nonstop promovira domoljublje koje nikakve veze s vjerom nema.Nasi su poglavari toliko duboko istisnuli duhovnost posvetivsi se naciji da su potpuno istisnuli svjetovne institucije u drzavi kojima je to primarni zadatak.Crkva u Hrvatskoj s tim promoviranjem domiljublja nije dobila nista.Niti su nam zbog toga vjernici svetiji niti pobozniji.Okanite se te propagande hrvatovanja iz BiH.To je druga drzava i hrvati su tamo konstitutivni narod.Hocete li svojim parolama i mjesanja u drugu drzavu opet izazvati ratove,to vam je cilj?!!.I istrani i drugi imaju pojam nacionalnog samo ga nepotrebno doma ne isticu.Ono se treba isticati i promovirati tamo di mu je i mjesto a to su u inozemstvu promoviranja,sportska,turisticka i kulturoloska zbivanja...Tu se mi pokazimo a ne doma tamburanja od kojeg samo boli glava po 100 puta...Mozda G.Koncila i nije politicko-ustsski tisak ali ga politicki obojeno uredjuju urednici...Prelistajte slovensku katolicku"Družinu"pa naucite kako jedna katolicka novina treba izgledat,sa zadovoljstvom se cita i ima veliku tirazu u odnosu na minornu G.Koncila kojeg se sve manje u Hrvatskoj cita a zuonici sve manje narucuju za svoje zupe.

      Izbriši
    3. Pricate budalastine GRESNI CARINIK.Svi u Hrvatskij znamo da su domoljublje i hrvatstvo bosancima i hercegovcima samo interes i albi za dobivanje hrvatskih dokumenata i kad izmuzu sve sto se da izmusti onda im Hrvatska vise nije interesantna jer na racun nas odlaze u trece bogatije zemlje a njima je stalo do Hrvatske kao i papi Franji do kanonizacije Stepinca.A i on je mogao vec biti proglasen Svet da odgovorni za kauzu u nasoj zemlji nisu vise isticali njegove domoljubno-politicke vrline od onih bitnijih duhovnih.Hercegovci i Bosanci u bivsoj Jugi nisu htjeli ni cut da su hrvati.Tada su uvjek isticali da su hercegovci i bosanci.Sad kad njihovi politicki predstavnici nista osim vlastitog bogatstva nisu ucinili za taj narod,sad se hvataju za slamku.Njihovi pak zemljaci u Hrvatskoj jako se trude,cak vise od nas ostalih iskazivati nacionalne osjecaje i domoljublje jer su svjesni da jedino tako mogu biti prihvaceni u nasoj zemlji.Zato vam se lažno cini da vise drze do nacionalnog nego mi koji smo tu doma.Nebi da nemoraju.Nista im bolji nisu ni biskupi.Svako malo na Markovu trgu moljakaju kune...Ali sta je tu je...dugo cemo trpjeti Miloseviceve i Tudjmanove igarije oko podjele BiH...

      Izbriši
    4. Nacionalizam=domoljublje
      Domoljublje mora biti nešto s čim vas zadoji majka još kao malo dijete, Mislave. Pravi katolički Hrvat je redovno i domoljub, pa i kad je situacija nezavidna(poput Stepinca). Što se tiče Bih, sramotno je da tvrdite da su Hrvati dijelom krivi za rat u BIH (vaš citat:hoćete li svojim parolama i miješanja u drugu državu opet izazvati ratove), jer smo se mi samo branili i u Hrvatskoj i u Bih, a ne izazivali ratove. Pak, što se tiče Hrvata iz BiH, njima imamo biti do neba zahvalni zbog njihove žrtve u Domovinskom i ostalim ratovima, ta najviše hrvatskih dragovoljaca u HV-u i je bilo iz Bih, uz naravno HOS i HVO. Nemojte maliciozno dijeliti Hrvate, jer ste onda kao i komunisti. Riječani i Istrani nisu Hercegovcima ni do koljena.Iako sam ja osobno Hrvat iz RH, ne dijelim se od hrvatske braće iz hrvatske Herceg-Bosne i hrvatske Boke i Vojvodine.
      Grešni carinik

      Izbriši
    5. GREŠNI CARINIK Djelimo se djelimo i moramo se djeliti jer to su razliciti mentaliteti i nacini shvacanja zivota od svih ostalih u Hrvatskoj.Taj mentalitet i nacin razmisljanja ogromna je razlika i neusporediv je sa nama.To ce vam u nasoj zemlji vecina reci.Pazite sto javno govorite jer zadirete na teritorij druge drzave.Time lako mozete dati legitimitet projektu Velike Srbije.Dosta je vise nemira i ljudi vise ne zele ratovati za nikakve ideale onih koji su jednu ruku drzali na srcu pjevajuci Lijepoj njihivoj a drugim rukom pokrali drzavu.Sto te iste generale,(cast znacajnom broju koji se nisu okoristili a ima ih Bogu hvala)koji imaju ogromog udjela u pokradenim tvrtkama,privatnim benzinskim crpkama,"cuvare nacionalnih dragulja i trgovce oruzjem a sve za dobrobit nam domovine nase niste pozvali odmah nakon potresa krenu podizati ciglu po ciglu stanovnicima Petrinje,Siska,Majskih Poljana...Cast istinskim veteranima oni svoj zivot zive tiho i nenametljivo.Kazem namjerno veterani jer rijec branitelji je ratni termin pa kad ih se tako oslovljava danss ispada kao da je ratno stanje i kao da nesretni rat nije ni zavrsio.Okrenimo se sadasnjem zivotu i mislimo na buducnost.

      Izbriši
    6. Nisam starčevićanac, ali potpisujem ovu izjavu hrvatskog muslimana Alije Šiljka:"Ni jedan čestiti starčevićanac, a tu ima i Hrvata i Muslimana, neće se odreći Hrvatske u njenim etničkim i povijesnim granicama. ne moramo to ostvariti u ovom ratu, niti za sto slijedećih godina, ali se povijesnih činjenica nećemo odreći ni za deset tisuća godina." Eto kako pravi domoljub mora zvučati, a ne dijeliti Hrvate po mentalitetima. Ja općenito vidim da su Hrvati iz BiH i pobožniji i domoljubniji od nas Hrvata iz RH, vjerojatno zato što su bili stoljećima na nišanu muslimana i pravoslavaca, dok su Zagorci, Istrijani, otočani itd. mirno živjeli van ratnih zbivanja. Dao Dobri Bog da svi postanemo pobožni i jaki u vjeri poput hercegovačkih Hrvata Marka Milanovića(https://hr.wikipedia.org/wiki/Marko_Milanovi%C4%87)i Petra Barbarića, a u domoljublju poput Blage Zadre i Ludviga Pavlovića.

      Izbriši
    7. GREŠNI CARINIK Mogu samo komentirati stanje vlastite zemlje,ne idem iza granice i postujem teritorijalni integritet svake zemlje.Shvatite vec jednom realnost granica i postujmo to.U protivnom dajemo drugima povoda da i oni objedinjuju svoje po vascelom belom svetu...samo nece oni imaginarno ko vi,oni ce kao i u nedavnoj proslosti...A brat mi je po jednoj vjeri i jednome Bogu svaki pravoslavac,muslimanima zelim obracenje!!!

      Izbriši
    8. U svakoj zemlji nažalost ima nacionalizma. Bolje bi bilo da ga nema, bio bi mirniji svijet i narodi bi poštivali jedan drugog. Ne bi bilo ni 2. svj. rata ni ratova 90-tih.

      Neću ostalo komentirati ni pozitivno ni negativno jer sam već rekao što mislim o tom svemu na jednom prijašnjem članku, nego bi samo htio da je doista tako da je dosta nemira i da ljudi ne žele ratovati za (nacionalističke) ideale i otimačinu, ali bojim se da još ima puno mržnje, pohlepe i primitivizma (iako nejednako) na svakoj strani.

      Ipak, Bogu hvala da ima onih koji njeguju mir i poštovanje među svim narodima.

      P.S. Istočni raskolnici nisu katolicima braća po vjeri, jer je njihova religija heretična, nego se kao zalutale ovce trebaju vratiti Jednom Stadu i podložiti se Rimskoj Crkvi, Majci Svih Crkava, od koje su se njihovi preci nažalost odvojili. BDM je obećala u Fatimi da će se Rusija obratiti. Što je čovjeku nemoguće, Bogu je moguće.

      Izbriši
    9. Mateo Ma vidi molim te.Tebi su braca nasa raskolnici kojima je Sv.Liturgija nepromjenjena ostala do danas!Raskolnistvo moze biti samo u nasim glavama ako prihvacamo idijotarije s nase i njihove strane koje su u datom povjesnom trenutku i dovele do razlaza...prema tome,raskolnici ili jeresi mozemo biti i mi s njihovog stanja gledanja...Hocemo li dovijeka tako?E necemo,jer jos nas ima danas normalnih i mudrih pa i razboritih,a zasto ne,koji nece dozvoliti vise daljnja djeljenja i suparnistvo nego samo ljubav i subratstvo!!!A o papinskom primatu,otom potom...jer dok cemo mi cekat da se braca nasa Pravoslavnih Crkava medjusobno unutar sebe razdjeljene, pomire,proc ce i naš ovozemaljski hod...Zato treba hladne glave,iskrenih namjera i cista srca djelovati brzo u vidu zajednicke borbe naspram pogana koji su zazelenili Europom...A vi koji se ne mirite,stojite u mraku tunela i nevidite svijetlosti,nemojte svaku dobru gestu potkopavati otrovnim strelicama...jer od tih vlastitih strelica mozete strdati samo vi koji ih odapinjete...Jer kad kod otrovnu strijelicu odapinjete drugima,one se odbijaju od te osobe i vracaju vama!!!

      Izbriši
    10. Mateo zagovara zemaljsko "bratstvo i jedinstvo", a Razboriti religijsko ("bratstvo i jedinstvo") s "braćom".

      Naivno djetinjasto budalasto razmišljanje. Hoćete "zvončiće" nad Zagrebom? Dajte više "sjašite" s "bratstva i jedinstva" sa Srbijom i Srbima.

      Krešimir

      Izbriši
    11. Krešimir Nikako bratstvo i jedinstvo partijsko ali kršćansko da.Kad prestanes mrziti i oslobodis se toga bit ce ti lakse.Da bi se to dogodilo potrebno je obracenje...Ako prinosis zrtvu Bogu a s bratom si u zavadi,ostavi zrtvu i najprije izmiri se sa bratom svojim...Pitaj se samo kako Bog gleda na te stvari i kako bi postupio a svi smo njegovi sinivi i kceri...Hoce li u Nebu biti brojanje krvnih zrnaca?Po toj tvojoj logici tebe ce prvog izbaciti!!

      Izbriši
    12. E Krešo,Krešo..."nema vise Židov,Grk...jesu li te zatrovala pokoljenja ili mislis tako zatrovati danas,sutra vlastitu djecu, nece biti dobro jer korjen zla ne sjeces nego mu jos produzavas zile.

      Izbriši
    13. "(ne)Razboriti",

      Naučite što Crkva uči i ne pišite idiotarije. Ne radi se o tom da vi ili ja nekoga proglašavamo za raskolnike ili heretike, nego je Božja Crkva koja to čini. Ako ste katolik, onda je to jedino "stanje gledanja" koje je važno (ima samo jedna istina i nalazi se u Crkvi koju je Krist sagradio na Petru). Ako niste, onda tako recite.
      Odakle vam pravo da umanjujete ili da zagovarate prešućivanje ijedne dogme, npr. papinskog primata (iako se u slučaju istočnih raskolnikâ radi o nijekanju više dogma)?

      Dakle, Katolička Crkva naučava nepogrješivo na ekumenskom koncilu u Firenci:
      "Presv. Rimska Crkva čvrsto vjeruje, ispovijeda i propovijeda da nitko tko se nalazi izvan Kat. Crkve, ne samo pogani nego niti židovi niti krivovjernici ili raskolnici ne mogu biti sudionici vječnoga života, nego da će ići u oganj vječni 'koji je pripremljen đavlu i anđelima njegovim' [Mt 25,41], osim ako joj ne budu pripojeni prije smrti; i da je toliko važno jedinstvo ovog crkvenog tijela da crkveni sakramenti vrijede za spasenje samo onima koji ostaju unutar tog jedinstva, i samo oni mogu primiti vječnu nagradu za njihove postove, milostinju i druga djela pobožnosti i vježbe kršćanske vojske. Nitko, koliku god on dijelio milostinju, pa za Kristovo ime prolio i krv, ne može se spasiti osim ako ne ostane u krilu i u jedinstvu Kat. Crkve."
      (sjedn. 11, Cantate Domino: http://www.ewtn.com/library/COUNCILS/FLORENCE.HTM#5)

      Ako odbijate vjerovati što Crkva nepogrješivo naučava, onda ne možete reći da ste katolik, a ako vjerujete ono što Crkva naučava, onda ne možete heretike i raskolnike zvati braćom u vjeri, makar nijekali samo jednu dogmu. Ako ih, znajući to, ipak zovete braćom u vjeri, onda zapravo svjedočite zajedništvo s njima u herezi (upravo poradi toga npr. u Kodeksu kanonskog prava za svakoga tko aktivno sudjeluje u molitvi s nekatolicima piše da je osumnjičen za herezu).

      Izbriši
    14. Kao što sa susjedima u svojoj zgradi, obližnoj zgradi ili kućama trebamo njegovati mir i poštovanje, tako isto i među narodima. To znači da ćemo sa susjedima u zgradi ili obližnjim kućama biti uljudni, da im nećemo devastirati ili krasti imovinu niti pokušati proširiti granicu svog posjeda na njihov, ali to ne znači da moramo biti najbolji prijatelji, družiti se s njima i slično. Poštovanje je jedno, bliskost je drugo.

      To je sve zdravorazumski, ali na Balkanu nema puno mjesta za zdravi razum.

      Izbriši
    15. Nikodem, zaista je lijepo gledati život u ružičastim naočalama. Napon odrasti! I ne citiraj Bibliju bez veze.
      Srpsko sveštenstvo i "laikat" se nije ni za milimetar promijenilo, dapače želi uspostavu Velike Srbije više nego ikad. A ti i dalje snatri...

      Krešimir

      Izbriši
    16. Nikodem i Razboriti,

      promotrite događaje u Crnoj Gori, najava odcjepljenja tzv. Republike Srpske, naoružavanje Srbije...
      Da nije bilo Oluje, balvane bi imali danas u Hrvatskoj. A vi hrabri ratnici bi ih zasuli VBR-ovima molitve.

      Krešimir

      Izbriši
    17. Mateo, kažeš Božja Crkva proglašava nekog za raskolnike i heretike....Što to zapravo znači? Tko je konkretno ta Božja Crkva, Pape?Koncili?nekakve komisije?biskupi? Što to znači za sspx i sedevakantiste, jesu li oni raskolnici? Ako jesu, tko tko odlučuje? Moja logika bi bila da su raskolnici oni koji nedvosmisleno žele bit u raskolu, al neki tvrde da to nije i crkvena logika, tu sam zbunjen a ne osjećam se kompetentno za kopat po crkvenim dokumentima i interpretirat ih

      Izbriši
    18. Kresimire gluposti pricas...Srbija se naoruzava zato sto se i Hrvatska naoruzava...Poslusaj Vucica na jednoj od njegovih televizija i dobit ces odgovor...Glupo je ne zakljuciti ako se svi oko mene naoruzavaju zar ja da masem sa bijelom zastavicom daj daj...A glede pravoslavih popova...ufff i mi imamo takve i popove i biskupe koji su vise u sluzbi politike nego poslanja koje im je Crkva povjerila.Steta sto se nasi biskupi ne izabiru aklamacijom naroda kao kod njih.Od ovih koje sad imamo malo bi koji ostao.

      Izbriši
    19. Razboriti,

      okreni da ne zagori. Svi smo mi krivi, naravno Hrvati više (tako je Vučić rekao na telki).
      Sve kako bi bratstvo i jedinstvo cvalo, barem u mislima nespojivim sa stvarnošću.

      Hrvatsku su napali Svemirci (a ne Srbi), a hrvatski biskupi i svećenici huškali hrvatsku manjinu u Srbiji na balvan revoluciju i uspostavu Hrvatske do Bugarske.
      Hrvatska se naoružava? Trebalo bi tebe "jehovca" poslati na služenje vojnog roka, a ne da ne kradeš Bogu dane sa idejama bratstva i jedinstva i treće Jugoslavije. Prohujalo s olujom.

      Krešimir

      Izbriši
    20. Razboriti, pa koliko vi godina imate? Ja ih imam dovoljno da sam živio s drugom Titom, da se sjećam Gazimestana, rušenja Berlinskog zida, pada Ceausescua u prijenosu na TV Zagreb. Da sam doživio promjene školskog programa, gledao svojim očima različite i međusobno proturječne istine, držao u vlastitim rukama staro jugoslavenskog i tada novo hrvatsko izdanje udžbenika povijesti. Također sexdobro sjećam i barikada 1990. i Vukovara i Škabrnje, i toga da sam tramvajem prošao uglom Vlaške i Draškovićeve kobnog 2. svibnja 1995. pola sata prije nego su padali zvončići. Meni zvončići, za razliku od vas, nisu neka zezancija jer sam i promašio tih pola sata. I petka se sjećam, 4. kolovoza (to je danas) i šturih vijesti... prvog dana Oluje kad su se još jednom očekivali zvončići, kad je sve visjelo o koncu jer se znalo da je ulog velik... očekivali smo sa će se i Srbija uključiti... bio je to dan proveden na iglama... A subota je bila dan velike sreće, goleme sreće na naravnoj, zemaljskoj razini... I onda kad Hrvatska zamijeni 50 godina stare MiG-ove... to je naoružavanje? Sit gladnom ne vjeruje...

      Izbriši
    21. Kresimire Ljudi su ljudi...Niti sam jehovac niti sam Yugu ikad volio ali jedino sto je tad bilo dobro sto su se ljudi slagali i nitko nikom nije brojio krvna zrnca jer to tada nije bilo ni vazno.A danas,danas se mi u vlastitoj zemoji djelimo na crne i crvene i stalno prebiremo po proslosti i nikako da zivimo sadasnji trenutak...Glede nedavne proslosti i rata,sve je to skuhano od strane velikih sila koje su imale svoje interese i unutarnjih insceniranih akcija na svim stranama,iz avijona se vidi ta prozirnost a jos ce toga isplivati pa se cudi..."nista nije skriveno sto se nece otkriti.."malo pomalo...

      Izbriši
    22. "sve je to skuhano od strane velikih sila koje su imale svoje interese i unutarnjih insceniranih akcija na svim stranama"

      Kao da te vrag stegnuo oko vrata i ne da ti da izgovoriš da su Srbi i Srpska pravoslavna crkva krivi za SVE. Da, zaboravio si reći da Srebrenica nije bila genocid jer je tako Vučić rekao na telkici.

      Krešimir

      Izbriši
    23. Stribore,

      Bolje da se prvo informirate o (predkoncilskoj) ekleziologiji i sakramentalnoj teologiji, jer ovako samo pokazujete neznanje.
      1. Čak i nevjernik može krstiti nekoga. To naravno ne znači da taj nevjernik ima neki udio u Crkvi. Tako i s bilo kojim službenikom nekatoličke religije, kako god se ona zvala.
      2. Krštenjem čovjek postaje član one Crkve koju je Krist osnovao i za koju je utemeljio taj sakrament, a to je Katolička Crkva. Kad npr. svećenik koji je član neke raskolničke sekte krsti dijete, on ga ne znajući krsti u Katoličku Crkvu, i to dijete postaje katolik. Ako nakon djetinjstva pristane uz neku sektu, onda automatski prestaje biti član Katoličke Crkve i postaje član te sekte.
      3. Nekatoličke religije je utemeljio čovjek (npr. luterane Luter, ili grčke raskolnike Focije te Cerularije, kad su se odvojili od Crkve) i one nemaju nikakvo pravo na nijedno od blaga kojim je Gospodin Bog obdario Svoju Prečistu i Neokaljanu Zaručnicu (sakramenti, nauke itd.). Katolička Crkva naučava (čitajte npr. crkvene oce) da su heretici lopovi koji su ta blaga ukrali od Crkve.
      4. Istočni raskolnici imaju samo materijalno nasljeđe (bez formalnog), što znači da nemaju apostolsko nasljeđe, isto kao što su brašno i voda materija kruha, ali nisu kruh jer im nedostaje forma.

      Izbriši
    24. "Jacob",

      Ah, "vaša logika" vam kaže, a ne želite "kopat po crkvenim dokumentima i interpretirat ih", pogotovo onim koje je Crkva sama veoma jasno interpretirala (poput citata koji sam gore dao), jelte?

      Izbriši
    25. "ne-Razboriti (jer ste tako dokazali)",

      Ili ste vrlo neinformirani ili živite u fantazijama kad ne možete prepoznati da i danas srpskom politikom suvereno vlada isti opasni nacionalizam, čak ni u drugom pakiranju, samo s drugim natpisom na pakiranju. I danas se srpski nacionalisti kaju jer 1918. jednostavno nisu proglasili Veliku Srbiju umjesto Jugoslavije (kao da je netko pitao Hrvate ili Srbe o uređenju i imenu države, nego je došao nalog od masonerije da tako ima biti).
      Za srpske nacionaliste ne postoji ni hrvatski ni bosanski ni crnogorski narod, jezik, ime, sve su to Srbi i srpsko (npr. na srpskoj Wikipediji piše da je hrvatski jezik "varijanta srpskog jezika"). Sve dok su Srbi odvojeni od Svete Crkve, dok ih se goji prkosom i mržnjom protiv njihove Majke ("urota Vatikana protiv Srba" i sl. gluposti) te im se povlađuje megalomanskim fantazijama da su "nebeski narod" i sl., takva politika se neće promijeniti. Tek kad se obrate i kad shvate da su tisuću godina bili na krivoj strani (koji će to biti šok), da su se borili protiv Boga i mrzili i progonili Crkvu Isusa Krista, tek onda će se promijeniti politika i moći će se govoriti o pravom bratstvu u Katoličkoj Vjeri.
      Narodi bivše Jugoslavije su doista braća po jeziku, genima, porijeklu, do određene mjere i kulturi, ali dok ne postanu opet braća u vjeri, ne može biti jedinstva, jer kriva vjera i zasljepljuje čovjeka i motivira na mržnju protiv jedine prave vjere.

      Izbriši
    26. Razboriti pod navodnicima, mi u Karlovcu itekako dobro znamo što je srpsko "poštenje" i "čast", nakon velikosrpskog granatiranja i devastirajuće okupacije okolice Karlovca, u kojem su srpski teroristi rušili čak i crkve(npr. crkvu Sv. Doroteje u Maloj Švarči). Eto kakvi su bili...a vi bi bratstvo i jedinstvo sa njima! Pitam se jel slavite današnji dan, ili ipak smatrate da je Oluja "najveće etničko čišćenje nakon Drugog svetskog rata i proterivanje nevinog bre srpskog naroda". Grešni carinik

      Izbriši
    27. Jacob,

      budući da je Mateo izbjegao odgovor, evo odgovora:

      The Sovereign Pontiff alone enjoys the right to recognize and establish any practice touching the worship of God, to introduce and approve new rites, as also to modify those he judges to require modification…. Private individuals, therefore, even though they be clerics, may not be left to decide for themselves in these holy and venerable matters, involving as they do the religious life of Christian society along with the exercise of the priesthood of Jesus Christ and worship of God. For the same reason no private person has any authority to regulate external practices of this kind, which are intimately bound up with Church discipline and with the order, unity and concord of the Mystical Body and frequently even with the integrity of Catholic faith itself.

      pope Pius XII, Mediator Dei

      Molim Matea za komentar.

      Vice

      Izbriši
    28. :D Znate li vi engleski?

      Izbriši
    29. Gresni carinik Svaki je rat zlo i u ratu nema pobjednika,svi su gubitnici.Jer neka je i jedan zivot oduzet ,bez obzira na kojoj se strani radilo nekom je oduzet otac,brat,muz,prijatelj...Tome nekome kome je oduzet zivot a darovan mu je od Boga,prekinuti su snovi,obitelj,buducnost i zivot...U tim akcijama poginuo je moj brat dragovoljac....Pitam te,sto slavis?

      Izbriši
    30. Slavim oslobođenje Hrvatske od velikosrpsko-jugoslavenske okupacije. Da, svaki je rat zlo za bilo koji narod, i onaj koji se brani i onaj koji napada, ali slaviti se može i treba upravo oslobođenje, KRAJ rata, što Oluja i je. Bratić moje majke postao je invalidom upravo u Oluji, kad je stao na minu, pa svejedno slavi Dan pobjede kao dan pobjede hrvatskog naroda (uz Božju pomoć) nad velikosrpskim zlom, a taj isti dan slave i moj otac i slavio je pokojni tetak, obojica također hrvatski branitelji. Pogledajte malo snimke iz tog doba, npr. iz Zagreba, na Trgu se vidi razdragani narod koji kliče vojnicima, jedan vojnik sa ličkom kapom na glavi plače od sreće, neke vojnike grle njihove djevojke...čista iskrena sreća i radost zbog oslobođenja Hrvatske. Grešni carinik

      Izbriši
    31. Razdjeljeni smo u sebi i medjusobom i nismo ni za proslog nesretnog rata dozivjeli katarzu do kraja..
      .Koje nam se zlo jos treba dogoditi da se ljudi obrate,pitam se!Mir,blagostanje i Blagoslov svima+++

      Izbriši
    32. I vi pridonosite tom dijeljenju kad kudite nacionalno najzdravije i najosvještenije Hrvate, hercegovačke i bosanske Hrvate. Grešni carinik

      Izbriši
    33. Gresni carinik Na hercegovce i bosance s jednakim postovanjem mislim kao i na hrvate Crne Gore,Srbije i diljem svijeta...Nista posebno ovi u BiH ne zasluzuju od drugih...jedino to sto su oni za razliku od drugih konstitutivni i suvereni na vlastitom tlu BiH a ovi svi ostali na prostoru bivse Yuge manjina koju treba najvise pomagati...Jasno i bosance i hervegovce treba pomagati ali ne vise pecati ribu za njih nego nauciti ih da sami znaju pecati...Mi cemo ih pomagati i dalje a oni ce i dalje po Hrvatskoj biznis na crno,bez placanja poreza ovoj zemlji,voziti se mercedesima i imati bolje kuce i fasade nego mi u vlastitoj zemlji...Tako nam i treba kad si to dopustamo...Mnogi jedva cekamo Šengensku tvrdu granicu!Dosta je vise iskoristavanja ove zemlje!!!

      Izbriši
    34. Grešni car. Ne brkajte pojmove.Jedno je ziva vjera a drugo je tradicija i obicaji u hercegovaca.Dokaz je tome"hercegovacki slucaj"sa fratrima,dobar dio"poboznog,najosvjestenijeg i najzdravijeg""hrvatskog"naroda

      Izbriši
    35. Razboriti dobro da još nije dodao i Janjevce kao zadnji stereotip iz devedestih.
      Vjerojatno je jadan čovjek neko partizansko dijete koje još uvijek ne može prežaliti te godine dok su njegovi živjeli na grbači hrvatskog naroda, te ga sad ljuti jer neki drugi navodno tako lagodno žive.

      Ante

      Izbriši
  12. Trenutno se zena i ja nalazimo u Vili Koman, kod Alena Komana, slovenskog (tradicionalnog) katolika koji vodi kanal Scutum Fidei na Youtubeu. U zivo snima emisije dva puta tjedno, ponedjeljkom i cetvrtkom. Njegov je rad urodio dobrim plodovima, tako da je broj vjernika na Misi po Rimskom obredu u kratkom razdoblju porastao na oko 250. To je impresivna brojka s obzirom na broj stanovnika i tamosnje probleme s dostupnoscu svete Mise po Rimskom obredu.

    Alen nam savjetuje pokretanje slicnog kanala, a i meni se cini kako bi bio jako dobra nadopuna postojecim hrvatskim katolickim sadrzajima (blogovima koji su sadrzajem vrhunski na svjetskoj razini). Netko je ovdje spomenuo problem troska, no Alen je rekao kako je pokrenuo kanal bez velikih troskova (ako se dobro sjecam s web kamerom). Najveci je problem naci nekoga s vremenom, znanjem, govornickom vjestinom, sklonosti i voljom za redovno snimanje. Ja ne zadovoljavam te uvjete, no moze se naci 3-4 zagrebacka pravovjerna katolika koji su dobri kandidati za takav projekt.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kao što napisah, nije stvar u ideji nego ideju pretoči u djelo. Bezveze mi je pucati s idejama premda je vrlo lijep primjer. Djela, a ne ideje. Djela, a ne riječi... Možda će ovo netko uzeti pa pretvoriti u djelo, a možda neće nitko. Obično onaj tko ima ideju trebao bi sudjelovati barem u stvaranju djela ili oformiti uz Božju pomoć ekipu koja će to napraviti i s tim da i on da svoj maksimum. Niti je bit u broju gledanosti jer možeš imati bezbroj pogleda na blog ili čitatelja, gledatelja koji će ti se čak javljati sa zahvalama i kako su promijenili pogled na misu ili život, a zapravo kako se mijenja stvar? Molitvom i žrtvom, pokora, post najbolja su oružja... S tim ćeš više napraviti nego s drugim stvarima jer nismo na kraju mi oni koji su bitni nego Gospodin. Iz iskustva pišem, drugo su za mene bezvezarije.
      M

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.