srijeda, 15. srpnja 2020.

Velika misionarka


Uvijek je lijepo upoznati svetce i svetice koje nisam poznavao. Tako me nedavno zaintrigirao uvodni odlomak u eseju iz jedne zanimljive knjige o francuskim misionarima:

Godine 1800. skrivena u sitnoj sobi pored šupe s ugljenom unutar samostana smještena blizu Besançona u središnjoj Francuskoj, dvadesetjednogodišnja mlada žena iskusila je tjeskobnu tamnu noć duše od koje joj je bilo i fizički loše. Pridružila se maloj kongregaciji sestara milosrdnica iz čvrstog uvjerenje da ima redovničko zvanje služenja siromašnima. Pa ipak, bila je nezadovoljna i nesigurna o smjeru kojim je krenuo njezin život. Molila je: "Molim te, Bože, pokaži mi što je tvoja volja, pa ću je drage volje prihvatiti, makar to značilo i da trebam provesti ostatak svoga života u onom groznom spremištu ugljena." Rekla je da je odmah začula Božji glas koji ju je umirio: "Imam za tebe velike planove."

Nekoliko dana kasnije probudivši se iz noćnog počinka ugledala je istu samostansku ćeliju prepunu ljudi različitih boja kože. Istovremeno je začula glas koji joj je govorio: "Ovo su djeca koje ti Bog daje. Ja sam sv. Terezija [Avilska] i ja ću štititi tvoju ustanovu." Nedugo nakon tog viđenja, mlada je žena, Ana Marija Javouhey napustila taj samostan kako bi osnovala vlastitu kongregaciju - Sestre sv. Josipa od Clunyja - koja je kroz deset godina postala najvažnija redovnička zajednica kojoj je francuska vlast povjerila obrazovanje i vjersku poduku robova u francuskim kolonijama.

Godinama kasnije, Javouhey je osobno upravljala naseljem zvanim Mana u Francuskoj Gvajani gdje su robove pripremali za oslobođenje. Njezin je projekt, pod izravnom upravom njezina reda od 1828. do 1842., navukao na sebe gnjev kako europskih kolonista tako i crkvenog poglavara, apostolskog prefekta, koji ju je udario interdiktom čime joj je zapriječio primanje sakramenata kroz više od dvije godine. Vrativši se u Francusku, zaključila je da je to bilo "najsretnije vrijeme njezina života". Ona objašnjava: "Šetala sam sama velikim netaknutim šumama i govorila Bogu 'Nemam ništa osim tebe, Gospodine ... Bacam se u tvoje naručje' ... Ah, uživala sam takve duhovne utjehe ... Nisam to mogla podnijeti ... jer sam iskusila Boga."

Potražio sam više informacija o blaženoj Ani Mariji Javouhey [žavue] i nešto bolje upoznao ovu neumornu misionarku o kojoj do prije par dana nisam gotovo ništa znao.

Na hrvatskom nema puno materijala, samo kratki članci poput ovoga. Nešto više informacija možete pročitati na engleskom na wikipediji, stranici njezina reda ili u ovom sadržajnom letku iz 1965.  Na francuskom je dostupno daleko više tekstova: njezin životopis (svezak 1, svezak 2), njezina sabrana pisma (tom 1, tom 2, tom 3, tom 4, tom 5) i još neke knjige. Postoji i nekoliko kraćih video snimki o njoj: a, b, c.

Ipak, daleko najzgodniji način za upoznati ovu sveticu je listajući (i čitajući) kratki ilustrirani životopis, mogli bismo reći strip: La merveilleuse histoire d'une grande missionnaire, Anne-Marie Javouhey. Evo nekoliko crteža koje će lako prepoznati oni koji su pažljivo pročitali citirani odlomak s početka ovog posta. Mnoge druge slike i zgode potražite u toj lijepoj knjižici.



















Za kraj možete zapjevati jednu prigodnu šansonu na njezin blagdan koji danas slavimo.
Blažena Ana Marijo, moli za nas!

1 komentar:

  1. Ima i drugih knjiga iz iste serije:
    https://archive.org/search.php?query=Belles%20histoires%20et%20belles%20vies

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.