četvrtak, 16. srpnja 2020.

Gostujući autor - Ukazanja


Bojazan i nada

Nadbiskup Viganò nedavno je u intervjuu za LifeSite pružio svesrdnu potporu marijanskom ukazanju u Civitavecchiji, vezanom, hoćeš-nećeš, uz lik međugorske "Gospe". Naime u ljeto 1994. jedan je čivitavekijski svećenik, župnik, hodočastio u Međugorje i odanle donio svojem župljaninu Fabiju Gregoriju kipić "Gospe" Međugorske, kojemu na podnožju piše velikim slovima: "Međugorje", a izrađen je na temelju onog što su autoru, Stjepanu Vlahi, o njezinu izgledu rekli međugorski vidioci. Kipić je u dvorištu Fabija Gregorija 1995. prosuzio krvlju, i to muškom, kako je pokazala analiza koju je zatražio mjesni biskup Girolamo Grillo, a Fabio će poslije, unutarnjim govorom, primiti poruku da je to Isusova krv. Mons. Grillo uskoro će povjerovati u nadnaravnost toga plača, i odustati od zahtjeva za usporedbom krvi s kipa s krvlju muških članova obitelji Gregori, kada kip i pred njim, u njegovu domu, baš dok on bude molio: "Svrni dakle, zagovornice naša, one svoje milostive oči na nas", proplače krvavim suzama. Poruke koje su primili Gregorijevi slažu se s fatimskima, a Fabiova kći Jessica navodno je od Gospe doznala i sadržaj Treće tajne.

U nadnaravnost ovoga ukazanja vjerovao je, primjerice, poznati egzorcist Amorth, kao i Ivan Pavao II., koji je kad je policija kipić bila odnijela poslao svog prijatelja, poljskoga kardinala Deskura da Gregoriju daruje te u Papino ime blagoslovi drugi kipić međugorske "Gospe". Taj se drugi kip poslije znojio mirisnim uljem, a u danima agonije Ivana Pavla II., 2005. godine, lio je vodene suze.

No međugorska "Gospa", kao što je poznato, poručuje da su pred Bogom sve vjere iste! Stoga se postavlja pitanje zašto bi Majka Božja od svih kipova odabrala baš onaj lažnoga, međuvjerskoga, krivovjernog ukazanja da bi se preko toga kipa ukazala u Civitavecchiji te potvrdila ono što je poručila u Fatimi.

Ili to nije Majka Božja, nego je, poradi kazne za neistinoljubivost i neposluh, Bog dopustio zavodničko djelovanje đavlu, koji ponavlja Gospine poruke zato da bi promicao lažna ukazanja te u konačnici podrovao vjeru u fatimsko?

To se pitanje nadaje i u vezi s akitskom privatnom objavom, jer je ona vezana uz kip amsterdamskoga ukazanja, u kojem se "Gospa" ne samo slaže, primjerice, s Hansom Küngom da danas čovjek više ne mora biti bezbožan ako je za socijalizam nego je i zatražila da je zovemo "Gospa Svih Naroda, koja je negda bila Marija"*. A znamo da osim od Imena Isusova đavli najviše strepe upravo od svetog imena Marijina. Pa ipak, biskup Ito, koji je (1984.) priznao akitsko ukazanje, hodočastio je (1988.) u Amsterdam "Gospi Svih Naroda, negdašnjoj Mariji", u njezinu kapelu, te je ondje u nazočnosti vidjelice Ide Peerdeman odslužio misu. A biskup haarlemsko-amsterdamski ukazanje je"Gospe Svih Naroda, koja je negda bila Marija", priznao (2002.).

Egzorcist Amorth vjerovao je i u međugorsko ukazanje, kojemu je, kažu, i Ivan Pavao II. bio sklon. Navodno je Ivan Pavao II. u godini "Duha Asiza", 1986., preko fra Smiljana Kožula primio od međugorske "Gospe" krunicu koju je poljubila. Kardinal Deskur također je vjerovao u međugorsku "Gospu"...

Ja vjerujem u Gospu Fatimsku, ali se nadam da neću zbog toga povjerovati naposljetku i u amsterdamsku, preko akitske, pa i u međugorsku, možda preko čivitavekijske. U amsterdamsku, negdašnju Mariju, kao ni u međugorsku, međuvjersku, ne vjerujem, pa onda ni u akitsku i čivitavekijsku. Ali se pribojavam da zbog toga ne obnevjerujem i kad je riječ o Fatimskoj.

___________________
* Taj naslov sama je u poruci od 2. srpnja 1951. ovako objasnila: "'koja je nekoć bila Marija' znači ovo: mnogi ljudi Mariju su znali kao Mariju. No sada, u ovom novom razdoblju koje počinje, želim biti Gospa Svih Naroda. To svatko razumije."

Broj komentara: 27:

  1. Koliko jada u ovoj objavi... Čini mi se da je prisutan strah da bi Međugorje moglo biti autentično a da
    je to suprotno od tvojeg suda... Hmm
    Treba paziti da od silnih kritiziranja ne propustimo ono važno.
    Jedva čekam da čujem što će Crkva reći.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Crkva je već dosta rekla o Međugorju kroz riječi nadležnog lokalnog biskupa, treba samo uzeti sebi truda pa to pročitati na stranicama mostarske biskupije. Problemi s Međugorjem o kojima biskup govori se mogu podijeliti u tri kategorije:

      1) problematične riječi same gospe;
      2) problematično ponašanje lokalnih franjevaca;
      3) problematično ponašanje samih navodnih vidioca.

      Ad 1). Sami lokalni franjevci, uglavnom Tomislav Vlašić i Slavko Barbarić, su *sami* pisali župne kronike dok su bili župnici u međugorju osamdesetih i *sami* te svoje rukom pisane kronike predavali na biskupiju. Biskup je samo pročešljao te kronike i povadio citate koje su napominjem opet u vlastitom rukopisu pisali sami međugorski župnici a u kojima problem na problemu. Biskup traži da vidioci imaju ukazanja kući, 'gospa' kaže da bi ona da ostanu ukazanja u crkvi, biskup odredi Barbariću da ode kao župnik na drugu župu, 'gospa' kaže da bi ona da Barbarić ostane u međugorju. Biskup drumom, a 'gospa' šumom. To prava gospa ne radi. A da ne kažem da je razlog koji je 'gospa' dala zašto želi da Barbarić, protiv volje svog poglavara, ostane u međugorju vrhunski - treba on ostat kao kroničar da po završetku ukazanja imadnemo lijep pregled svega. Čovjek umro 2000. godine, a 20 godina poslije 'ukazanja' još traju. Vrh.

      Ad 2). Svi istaknutiji lokalni franjevci su na kraju suspendirani, a kad čovjek pročita biskupove razloge rekao bi - s punim pravom. Za Tomislava Vlašića dovoljno je pogledati video na youtube di s nekom 'proročicom' Caterinom govori o tome kako će obraćati svemirce. Kako je do toga došao je preduga priča za stati u ovaj komentar, ali vrlo slikovita pa preporučujem zainteresiranima da proguglaju. Priča o fra Slavku Barbariću je pak za moj pojam tragična. :-( Tu je najbolje pročitati članak koji je biskup Perić napisao o njemu povodom 10. obljetnice njegove smrti, a može se naći na web stranicama mostarske biskupije. Točno se vidi kroz taj članak kako ga je đavao uhvatio na baketinu oholosti. Prodao mu je priču kako je to međugorje uistinu veliko djelo, ali koje će propast bez njega - Slavka Barbarića. Pa se on mora u to sav dati, čak i pod cijenu neposluha svojim poglavarima. I onda točno vidiš kako kroz vrijeme lik sve više okoštava u uvjerenju koliko veliko djelo radi, a ni ne primjećuje koliko postaje sve okorjeliji u neposluhu biskupu. Na kraju je, nakon što je biskup Perić skužio da on bez dozvole boravi u međugorju još od vremena prethodnog biskupa Žanića, pa mu naredio da napusti međugorje - on to odbio, zaslužio suspenziju i u tom neposluhu umro. Reko tužna priča, mislim da je jako poučna za pročitati svakom redovniku.

      Izbriši
    2. Ad 3) Ni sami 'vidioci' ne stoje bolje kad se malo pročešlja njihovo ponašanje. Kod njih se marifetluci najlakše mogu vidit na planu financija. Bio je skandal s Mirjaninom vilom na Hvaru, a slična priča se može utvrditi za skoro svakog vidioca. Nije pri tom problem što su oni imućni, problem je što ne mogu obrazložiti na koji način su te pare zaradili osim ako to nije zarađivanje na ukazanjima i svom statusu vidioca, a to je grijeh. Recimo, za 'vidioca' Ivana postoje službeni dokumenti iz američkog registra kupoprodajnih ugovora, di se točno može naći kako je on u par godina od malog stančića kupljenog u americi dogurao do viletine vrijedne milijun dolara koju je u malo i u kratko otplatio, pri čemu lik nije zaposlen ama nigdje, njegovo je zaposlenje da je profesionalni vidioc. Istovremeno postoji na internetu aranžman u kojem se nudi boravak u međugorju na tjedan dana, pri čemu će se boraviti u Ivanovoj kući, Ivanova obitelj će im posluživat doručak, imat će hodočasnici priliku porazgovarati privatno s Ivanom, ali sve te lijepe privilegije - koštaju. Jedno 500 dolara po glavi više nego što košta takav paket ako se ne odsjeda kod Ivana. Ako to nije zarađivanje na statusu vidioca, ništa nije. Slična priča vrijedi i za Mariju, ona je obilazila sjever italije i na 'dobrotvornim' večerama skupljala pare za neki 'duhovni' projekt na kojeg ju je gospa navodno nadahnula, a od skupljenih para je napravila de facto hotel u međugorju u svom privatnom vlasništvu, a u kojem se hodočasnicima smještaj naplaćuje kao i u svim drugim hotelima tamo. To njeno skupljanje para za 'dobrotvorne' svrhe je išlo do teine da je biskup biskupije Alessandria na sjeveru Italije morao na svojim službenim stranicama objavit službenu zabranu da se po crkvama u njegovoj biskupiji skupljaju pare za nakane privatnih osoba, makar te osobe bile i navodni vidioci.

      Pobornici Međugorja često navode nekakve 'plodove' međugorja, ali ako su ovo gore ti navodni plodovi jadna li im majka. Ima još poučnih pričica na tim biskupovim stranicama, od toga kako je famozni mladifest koji se tamo održava izrastao iz direktnog neposluha biskupu, najprije Žaniću, a zatim i Periću, a sve temeljeno na navodnoj promjeni datuma kad je gospa rođena, a kojeg crkva već stotinama godina slavi na malu gospu. Ili isto tako kako je biskup uhvatio vidjelicu Mirjanu u izravnoj laži zašto se njoj 'gospa' ukazuje na njen rođendan, pa je povadio iz starijih knjiga što je prije govorila o tome, a što sad govori.

      Ukratko, di takneš da takneš iskaču problemi i to ne mali. Ali onda će pobornici Međugorja reći da je biskup Perić pod utjecajem sotone. Što je onako fin šlag na torti cijele te papazjanije, jer biskup Perić je najbolji biskup u Hrvata, jedini biskup kojeg ja znam da je u ovom trenutku vrijedan toga imena. Samo biskup Perić ne dobiva dovoljnu medijsku pažnju, njegovi stavovi su ograničeni na opskurne stranice mostarske biskupije, dok propaganda u prilog međugorju pada svud oko nas ko lišće u jesen, dovoljno je samo pogledat na što sliči podlistak Misija u Slobodnoj Dalmaciji koju uređuje Ivan Ugrin. Članaka o međugorju i mladifestu more, a u ni jednom da bi dao priliku da se i biskupa čuje. To nema veze s novinarstvom, to je čista propaganda. Jedino što taj kaže o biskupu je da mu seljački poručuje - džaba si krečio kad je međugorje u pitanju. Ja se bojim da bi se netko drugi tu mogao džaba nakrečiti za kaznu, a da to neće biti biskup Perić.

      M.

      Izbriši
    3. Kleveta je grijeh. Jeste li ovo čitali na Indexu ili imate provjerene i vjerodostojne izvore?

      Kakav god na kraju bio sud Crkve u vezi Međugorja ja ću ga prihvatiti pa makar Crkva i ne priznala Medugorje jer vjerujem da Crkvu vodi Duh Sveti. Riječ Crkve je kao riječ Kristova. I ne brinem se oko odluke, brinem se samo kad vidim ovakvo piskaranje bez dokaza, samo rekla - kazala a kao objektivni smo i kritički razmišljamo. Kritičko razmišljanje nije isto što i kritiziranje onoga što nama izgleda kao loše.

      Izbriši
    4. Na indexu? Jedino ako web stranice mostarske biskupije nazivaš indeksom. Jel ti znaš čitat? Lijepo ti piše na početku da je većina ovoga sa stranica mostarske biskupije, a mostarski biskup je po stoljetnoj tradiciji crkve prvi ovlašten o takvim stvarima prosuđivati i prvo se treba pogledati što on kaže o nekom fenomenu tog tipa na području njegove biskupije, to ako čovjek želi postupati po tradicionalnom katoličkom nauku. Aj sad pošteno raci - odakle si se ti informirala o međugorju? Od svih izvora, jesi li i jednom pročitala nešto na stranicama biskupije? Ja nekako sumnjam, pa evo ti zanimljivih linkova s tih biskupovih stranica (brzo ih pročitaj, jer nije baš sigurno da će dugo ti članci ostat tu sad kad maknu Perića).

      https://www.md-tm.ba/clanci/mostar-zabluda-o-gospinu-rodendanu-ili-kako-je-nastao-mladifest

      https://www.md-tm.ba/clanci/u-povodu-10-obljetnice-smrti-fra-slavka-barbarića

      https://www.md-tm.ba/clanci/međugorski-fenomen-tomislav-vlašić-otpušten-iz-reda

      Za ovog Tomislava Vlašića se možeš dodatno informirat koliko je napredovao na ovom dolje youtube linku (ako je to pravi link, na mobilnom sam signalu pa ne želim provjeravat da ne trošim promet, ali po uvodnoj slici se čini da to jest onaj koji pogledah pred par mjeseci i koji je sušta milina, ako nije taj lako na youtube nađeš pravi, obraća čovjek svemirce energijama na veliko).

      https://m.youtube.com/watch?v=8LRl91l88tg

      Jedino ovo o ekonomskim marifetlucima vidioca je sa talijanskih izvora, ali nude ljudi izvatke iz službenih američkih registara kupoprodajnih ugovora, hej, kužiš li ti što je to? To je isto ko hrvatski zemljišnik koji je službeni registar republike hrvatske, u kojeg može pristupiti bilo ko i izvadit vlasnički list za bilo koju nekretninu. To su službeni državni dokumenti po kojima su novinari skužili da je vlasnik vile na Hvaru 'vidjelica' Mirjana. To možeš i ti sama provjerit samo ako znaš pristupiti online zemljišniku. E pa, u Americi osim takvog službenog registra kao što je kod nas zemljišnik oni vode i službeni registar kupoprodajnih ugovora. Dakle, ko i kod nas kad kupuješ stan ti moraš kupoprodajni ugovor ovjerit kod bilježnika koji je državni službenik, a koji jednu kopiju zadržava sebi. Mi još nismo dovoljno informatizirani da bi napravili registar tih ugovora na razini države, ali ameri jesu.

      Izbriši
    5. I u tom službenom registru kupoprodajnih ugovora kojeg službeno vode Sjedinjene američke države se mogu naći tri kupoprodajna ugovora 'vidioca' Ivana u kojima se točno vidi kako je kupovao sve veći i veći stan i sve ga brže otplaćivao. To su sve talijani povadili iz tog registra, a istovremeno su našli na internetu aranžman u kojem se nudi boravak kod Ivana u međugorju za višu cijenu nego inače, a za kojeg su po mail adresi dokazali da to prodaje Ivanova žena. Sve ti to ima lijepo obrazloženo na donjem linku.

      https://abateoimpertinente.wordpress.com/2009/09/11/inchiesta-esclusiva-«nessuno-dei-veggenti-di-medjugorje-si-e-mai-arricchito-grazie-alle-apparizioni-»-ecco-le-prove-del-contrario/

      Napravili su isto i za 'vidjelicu' Mariju, ima na youtube video 'dobrotvorne' večere na kojoj je ona i skupljaju se pare, ima letak u kojem se nudi boravak u tom njenom novosagrađenom objektu 'Magnificat', ima video u kojem je talijanski novinar krišom snimao svoj boravak tamo i kako mu na odlasku naplaćuju boravak i to bez računa. To se zove istraživačko novinarstvo, a ne ono od Ugrina. Može se na stranicama biskupije Alessandria sa sjevera italije, hej - službene biskupijske stranice, naći službena zabrana skupljanja para po crkvama za nakane privatnih osoba, makar one bile i navodni vidioci. Ovo je ta odluka sa stranica biskupije alessandria.

      http://web.archive.org/web/20171101153858/http://www.diocesialessandria.it/NewsDetail.aspx?idNews=418

      Evo i jednog videa kojeg je snimio taj talijanski novinar u međugorju, gdje se nije predstavio kao novinar nego kao obični hodočasnik. Ako dobro bilježim na 0:43 počinje jedna pregenijalna scena koja je dostojna vrhunske komedije.

      https://www.youtube.com/watch?v=y17VxYNWgJM

      A za 'vidjelicu' Vicku čak i na biskupovim stranicama stoji dokumentirano kako su izvlačili nekim nizozemcima pare za neki isto 'gospin' projekt, pa nizozemci skužili da je sumnjivo i prijavili biskupu. Pročitaj, informiraj se. A ne samo nekakav vatromet osjećaja, koliko se ko toplo oko srca osjećao dok je tamo boravio.

      M.

      Izbriši
    6. E da, kad smo već kod finih plodova međugorja, onda moram reći da je jako zanimljiva i priča o Micheleu Baroneu. Tko je taj Michele Barone? Pa... to bi bio ovaj gospodin koji stoji odmah uz lijevi bok 'vidjelice' Mirjane kod njenog mjesečnog ukazanja (koje je suspendirano dok traje korona da se gospa ne zarazi).

      https://www.marcocorvaglia.com/.a/6a0133ed164599970b022ad39de364200c-800wi

      https://www.marcocorvaglia.com/.a/6a0133ed164599970b022ad39de368200c-800wi

      E, kao što se vidi po odijelu, gospodin Michele Barone bi trebao biti svećenik, jel. I to navodno jako dobar i Bogu godan dočim ga gospa tako preferira da smatra da je baš on dostojan da s vidjelicom Vickom napiše knjigu o njoj. Naime, priča ide otprilike ovako - Michele Barone je došao vidjelici Vicki s prijedlogom da bi on s njom objavio knjigu o gospi, Vickinim iskustvima, gospinom životopisu kojeg joj je gospa navodno diktirala i tako to. E, vidjelica Vicka mu je na to rekla da ona to ne zna i ne može odlučiti sama, nego da će pitati gospu. Kad ju je on nakon nekog vremena podsjetio na sve, kaza ona da je pitala gospu i da gospa kaže da je on baš prava osoba za napraviti to s njim. Sve to se moglo prije godinu dana pročitati na donjem linku, na kojem je bio članak o predstavljanju te knjige u nekoj talijanskoj župi, jer knjiga je napravljena i objavljena.

      https://www.medjugorjetuttiigiorni.com/2015/11/la-madonna-stessa-le-aveva-detto-che.html

      Sad kad se klikne na taj link - članka nema, nestao je, što baš i ne čudi ako se zna nastavak te priče kojeg ću također napisati, ali zasad će morati poslužiti screenshotovi koje ja tada napravih, jer ni na internet archivu stranica nažalost nije arhivirana.

      https://justpaste.it/img/6da59179b1d560e5829a09aca978cb20.jpg

      https://justpaste.it/img/b1cb2e162ce49375fb0c2be1738fc99a.jpg

      Ko ne zna talijanski, neka kuca na google translate ako meni ne vjeruje, ali na ovoj drugoj slici piše točno to što rekoh - gospa je pitana o tome i navodno je rekla da se to može raditi s njim. Što je prilično čudno, obzirom da je nedugo iza toga Michele Barone krivično gonjen i osuđen za vrlo ružna djela seksualnog napastovanja maloljetnica, a što se može pročitati recimo na ovom dolje linku.

      http://www.casertanews.it/cronaca/don-michele-barone-arrestato.html

      Da ne bi bilo da su to opet vijesti sa talijanskog pandana indeksa, evo i službene obavijesti na stranicama biskupije aversa da je lik suspendiran.

      http://www.diocesiaversa.it/comunicato-sospensione-di-don-michele-barone-dal-ministero-sacerdotale/

      Milina, šta ne? I to je lik koji je stajao uz bok vidjelici Mirjani na ukazanju, pa je gospa nije upozorila na njega? Naravno, kad to nije gospa nego je to 'gospa'. Još jače, to je lik za kojeg je 'vidjelica' Vicka izravno 'gospu' pitala jel on dobar za radit knjigu s njim, pa je 'gospa' rekla da je. Mi-li-na. Milina.

      M.

      Izbriši
    7. Hvala na likovima, sve sam pročitala. Nadam se da će Crkva uskoro izreći sud o Međugorju.

      Kako bilo da bilo nismo dužni vjerovati u privatne objave tako da je najbolje držati se odobrenih objava... A ni u njima nema ništa novoga, samo podsjećanje na ono što nam je Isus odavno ostavio i rekao.

      Izbriši
  2. Možda će preko Akite Bog očistiti Amsterdam a preko Civitavecchije Međugorje?

    OdgovoriIzbriši
  3. Kao i sam vanjski izgled Gospe. U pocetku je Vicka izjavila da je Gospina haljina sive boje (sto se moze jasno vidjeti i na prvim tiskanim slicicama) da bi se kasnije korigirala iz modre do plave. Zanimlljivo je da Gospa ne nosi pojas (sto je simbol zene, djevice i cistoce) To se nije korigiralo. Od pocetka ta pojava ne steze haljinu pojasom... Ivan

    OdgovoriIzbriši
  4. Kao malo dijete si koje je ljuto na roditelje kad nesto ne razumije... a gdje je to molim te Gospa u Medjugorju rekla da su sve vjere iste pred Bogom...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 1. X. 1981. piše isti kroničar: „Jakov i Vicka imali su 'redovno' viđenje. Karakteristika ukazanja je odgovor koji je Gospa dala na postavljena pitanja djece, koja im je netko napisao. Evo pitanja i odgovora:
      1. Jesu li sve vjere dobre? Jesu li sve vjere iste? „Sve su vjere pred Bogom iste. Bog njima vlada kao vladar u svome kraljevstvu… U svijetu sve vjere nisu iste, jer se ljudi ne pokoravaju Božjim zapovijedima, već ih odbacuju i kvare.“
      - Ovdje su dva pitanja: Jesu li sve vjere ili religije dobre? Na taj upit nije bilo odgovora.
      A drugo, jesu li sve vjere iste, bez obzira bile dobre ili loše, odgovor je skolastički razlučen: pred Bogom sve su vjere „iste“, a među ljudima različite. Po čemu se to zna? Po tome što „Bog njima vlada kao vladar u svome kraljevstvu“. Ako su sve vjere pred Bogom iste – šintoizam, konfucionizam, šamanizam, kršćanstvo itd. – zašto smo onda dužni vjerovati „u Onoga koji od mrtvih uskrisi Isusa, Gospodina našega, koji je predan za opačine naše i uskrišen radi našeg opravdanja“ (Rim 4,24-25)? Ako su sve vjere iste, u čemu je onda razlika? Razlika je na ovome svijetu, vele „vidioci“. Po čemu se to vidi? Po tome što se ljudi „ne pokoravaju Božjim zapovijedima, već ih odbacuju i kvare“. Nije uopće bilo pitanje o pokoravanju ljudi Božjim zapovijedima, jer o tome ne ovisi sud jesu li sve vjere odnosno religije „dobre“ ili “iste“ pred Bogom i pred svijetom. Tražio se odgovor jesu li sve vjere ili religije po svome sadržaju, naravnom ili nadnaravnom karakteru, po moralnom nauku, obredu, dobre, odnosno iste? Na to se daje nesuvisao i besmislen odgovor, i to se pripisuje „ukazanju“. I zapisničar napisa da je to ta „karakteristika ukazanja“! Ivan

      Izbriši
  5. Radi se jednostavno o pitanjima koja čovjeku padaju na pamet kad vidi da nadbiskup koji uvjerljivo, opravdano i utemeljeno kritizira Drugi Vatikanski sabor promiče i privatnu objavu sukladnu, kažu, s fatimskom (usprkos nespominjanju posvećenja Rusije, nego svijeta), a povezanu i s međugorskom, koja kaže i da Gospa ne poziva sve ljude da budu katolici, nego da su sve vjere drage njoj i njezinu Sinu.
    Fabio Gregori kaže da je veza, preko kipića, između Civitavecchije i Međugorja očita i da je duboko poštuje. Ja se, recimo, usput pitam (puritanski?) može li vidjelica koja zna Treću tajnu, i uopće bilo koja prava vidjelica, bojiti kosu npr. u crveno, ili žuto. Možda može. Katarina Sijenska, doduše, baš i ne. Ni Jacinta. Ali možda Jessica Gregori?
    Op.

    OdgovoriIzbriši
  6. Gospa u Međugorju nije rekla da su sve vjere iste, to je laž poznatog suradnika udbe Ratka Perića. Ante S.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa dobro, šta je imao raditi biskup sa takvim ljudima? Ako maknemo onu pa i Isus se susretao sa svojim protivnicima. Nek' mu Bog sudi ukoliko je izdavao svoj narod. Jednako kako će i Međugorje propasti ukoliko je samo to priča bezposlene djece i jedno i drugo ostavljam sudu povijesti a vjerujem u onu "po djelima ćete ih prepoznati". Za Međugorje ćemo se svi lako složiti da dobrih djela, obraćenja i ispovijedi iz cijelog svijeta ima doista na pretek. Sotona se s tim neće nikad pomiriti i to je svima do sad jasno pa će probati zamutiti gdje god osjeti i tračak dobra. (Ivan)

      Izbriši
    2. Koji biskup s kakvim (kojim) ljudima gdje i kada?

      Izbriši
    3. @Toma Blizanac...
      Nije "ružno" nego je dijabolično branitelja istie i vjere tako klevetati. To je slično kao kada su Isusa optuživali da je Belzebub... time nas je Isus poučio da će ljudi čak i samoga Boga i djela Božija pripisivati demonima. Eto kolika je mjera zloće. I od toga nitko ne može pobjeći jer nitko nije veći od Učitelja.
      O mnogopoštovanom biskupu Ratku Periću će nabolje povijest reći, a ne sumnjam u odličnu ocjenu.

      Hercegovac

      Izbriši
  7. Zasto je sada vec mostarski biskup emeritus mons.Peric od samih pocetaka dolaskom na katedru mostarskih biskupa bio protiv Medjugorja?!!Zato jer su ga takvog postavili vatikanski lobiji...Njemu su omogucili karijeru a kako su od samog pocetka bili protivnici Medjugorja za uzvrat on je morao zastupati njihove stavove!!!Sve je to cudno jer je mons.Peric najpravovjerniji biskup u hrvatskom narodu...sad kad mu se mandat blizio kraju onda je i javno progovorio o nekim herezama i krivovjerjima koja se svakodnevno pojavljuju u protestantskom duhu unutar nase Crkve!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako je to nazalost s Medjugorjem uvijek. Biskup izlazi s datumima, imenima, dokumentima, cinjenicama...
      a zagovornici ukazanja s teorijama, osjecajima, nadahnucima, osobnim svjedocanstvima...

      Izbriši
  8. Mislim da je od biskupa Perića, kad je već riječ i o njemu, hvalevrijedan i tekst o javnom odricanju vlč. Stjepana Razuma od cjelovite katoličke vjere, odnosno o Razumovu napadu na njezin članak o općinstvu svetih.
    A kad je riječ o bivšem nunciju u SAD-u, pročitao sam u jednom nedavnom tekstu Terryja Colafrancesca da je muž Marije Lunetti Viganòov nećak.
    Op.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ajme pa ja sam u jednoj crkvi pronašla sličicu Gospe svih naroda i bio mi je lijepi taj naziv. Nisam imala pojma što se skriva iza toga!! Hvala Vam Toma, ubuduće ću još više sve provjeravati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nazalost, u vise crkava sam vidio da ostavljaju te slicice i letke. Ako je moguce, treba upozoriti nekog svecenika (prvenstveno zupnika) da ukloni takve materijale iz svoje crkve.

      Izbriši
  10. Pa čak je i Pater Marko Glogović pisao o Gospi svih naroda. I baš sam mislila da je sve u redu.. A i molitva je lijepa i ne djeluje da nešto krivo predstavlja....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Gospa Svih Naroda, koja je nekoć bila Marija", kaže vidjelici Idi Peerdeman (29. 8. 1945.): "Razne struje naginju socijalizmu, i to je dobro. Ali trebalo bi biti pod vodstvom Crkve."
      Vidjelica kaže (7. 10. 1945.): "Vidim mnoštvo svećenika, bogoslova, redovnica kako prolaze pokraj mene. Gospa odmahuje glavom i naglašava: 'To je velika šteta, ali ništa od svega ovoga ne vrijedi. (...) Bolja formacija, ukorak s vremenom, suvremenija, socijalnija.' Tada ugledam crnu golubicu kako leti iznad naše Crkve. 'Nije bijela golubica, nego crna', kažem. Gospa pokaže na nju i reče: 'To je stari duh koji mora iščeznuti.' Vidim kako se odjednom golubica mijenja u bijelu. Gospa kaže: 'To je nova, bijela golubica. Odašilje svoje zrake na sve strane, jer svijet tetura (...).'"
      Stojeći pred vidjelicom kao predložak za svoju sliku, "Gospa Svih Naroda, koja je nekoć bila Marija", kaže (4. 3. 1951.): "Pogledaj dobro što mi to strši nad glavom te s obje strane u visini ramena." "S čuđenjem", priča Ida, "opažam da je to križ. Kažem Gospi: 'To je križ. Vidim poprečnu i uzdužnu gredu kako strše.' Gospa se nasmiješi i reče: 'Dakle, jesi li dobro vidjela? Dala sam ti da mi vidiš glavu, ruke i stopala, koji su kao u čovjeka. Pazi: kao u Sina Čovječjega. Ostatak je Duh.'"
      Biskupsko povjerenstvo koje je istražilo objave Idi Peerdeman sabrane u njezinoj "Plavoj knjižici", objavljenoj prvi put u veljači 1955., izjavilo je 25. 6. 1955.: "'Plava knjižica' zaprepastila nas je. To nisu poruke s neba. Na takav se način Blažena Djevica Marija još nikad nije objavila. Vjerujemo da tu nema zle namjere. Stoga utvrđujemo da sve te objave, kako god bilo, imaju čisto naravni uzrok."
      Mislim da su smetnuli s uma mimonaravne uzroke, tj. vraga.
      Op.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.