nedjelja, 12. srpnja 2020.

Budi se istok i zapad

Evo nekoliko nedavno uslikanih fotografija koje bi mogle zanimati posjetitelje ovoga bloga. Nisam ih dosad objavio jer sam u vrijeme njihova nastanka bio zauzet drugim obavezama.


U ponedjeljak 22. lipnja, na državni praznik, u grkokatoličkoj župnoj crkvi Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Grabru na Žumberku imali smo svetu misu.



Za vrijeme lijepog druženja nakon mise, blagoslovljen je i oganj uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja.


Kasnije smo se prošetali do kapelice posvećene Bogorodici o 1500. obljetnici Efeškog sabora.






Drugi događaj s kojeg ću podijeliti nekoliko fotografija je blagoslov s Presvetim oltarskim sakramentom nakon svete mise na svetkovinu Predragocjene Krvi Kristove u crkvi sv. Jurja.




Pri blagoslovu je korištena monstranca koja je obnovljena zalaganjem dosadašnjeg rektora crkve Krista Kralja preč. Borne Puškarića iz milodara vjernika.



Treća zgoda koju vrijedi pribilježiti je glagoljaška tiha misa koju je u kapelici Gospe Fatimske ispod crkve u Sigetu služio povodom blagdana svetih Ćirila i Metoda župnik fra Robert Perišić.




Sve ovo neka je na poticaj i laicima i kleru!

Broj komentara: 13:

  1. Fin poticaj, nema sta. Bitno da su sve rese na mjestu, a za istinu, pravdu ili dobro koga briga.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bez želje da budem grub nego više iz osjećaja dužnosti da se opomene brata (ili sestru), ali ovaj komentar s resama podsjetio me na jednu sentencu iz Sv. Pisma: "Zašto se ta pomast nije prodala za trista denara i razdijelila siromasima?"

      Izbriši
    2. Mislim da ipak nema veze s nekim ideoloskim protivljenjem, nego se radi o nekim osobnim problemima i frustracijama koje bi doticni komentator htio ovdje ispoljavati.

      Izbriši
    3. Jos nekoliko komentatora se javilo ukljucujuci i originalnu komentatoricu, pa samo da napomenem da necemo ovdje nastaviti jer se radi o komentatorici koja je duze vremena pisala na ovom blogu, ali se onda naljutila jer joj je receno da na svakoj temi iznosi svoje zivotne probleme o odnosu milosti i slobodne volje. Povukla se na neko vrijeme, a sada se evo opet vratila i htjela bi pisati o istim temama. To je dosta destruktivno i samodestruktivno ponasanje, pa mislim da je bolje da ga ovdje ne omogucim.

      Izbriši
  2. Prekrasno! Divno je vidjeti da se tradicija budi u Hrvatskoj.
    Voljela bih unati gdje se može nabaviti ovaj misal za glagoljašku misu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obratite se na email adresu "tradicionalnamisacom" pri gmail-u.

      Izbriši
  3. Temelji Europe pocivaju na krscanstvu i ovaj kontinent mora disati na oba plucna krila,svidjalo se to kome ili ne ili netko poricao!!!No sada se trese jedan drugi temeljni kamen.Onaj ugaoni,temeljni kojim je zapoceta gradnja crkve"Aja Sofija"a koju sada Turci zele pretvoriti u dzamiju...Jucer nam je i svoje velike osjecaje tuge pokazao i papa Franjo na nedjeljnom Angelusu zacviljevsi s prozora Apostolske palace kamo i on povremeno navrati uhvatiti malo zraka a i taj mu je prozor drag jer sa onog hotelskog u sv Marte nevide se bas dobro rimske pizzerie....Cudno je to sto Sveti Otac zacvili i pokaza duboku bol a nije li sve nas zabolio kad je bas on dao povoda muslimanima da se sad odluce na ovaj korak kad je pred neko vrijeme papa Franjo"hodocasteci"u Tursku usavsi u crkvu "Aja Sofia" nagnuvsi glavu pred muslimanskim Imamom i zamolio doticnog da ga blagoslovi i pomoli se nad njim i dao povoda danas za ovakvo nesto...Petre nasih dana,primivsi blagoslov od poglavice belzebulskoga i obuvsi cipele izlazeci iz Aja Sofie jesi li ti Papa ili da cekamo drugoga?!!Sto mislite vi ostali?!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Zašto nigdje nema raspored misa/događanja kroz tjedan? Nekako se uvijek dobiju slike i informacije nakon što prođe neki događaj. Bogu hvala i na tome, ali ne žive svi u Zagrebu pa da mogu biti prisutni svake nedjelje na misi, a samim time i informirani za buduće događaje. Mislim da bi bilo pošteno imati tjedni raspored tako da i oni koji dolaze u Zagreb, bilo iz daljine ili okolice, mogu prisustvovati. Ovako ispada kao da je TLM samo za privilegirane odnosno za one koji su redovno nedjeljom na misi. Ovo nije kritika, nego prijedlog iz dobre namjere.

    Metanoia

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za mise u sv. Jurju postoji whatsapp grupa u koju se mozete upisati, a za mise u Sigetu postoji email lista. Mozete se javiti na email adresu ovog bloga, pa cu proslijediti vase podatke na odgovarajuce mjesto.

      Izbriši
    2. Zašto te informacije nisu javne?

      A

      Izbriši
    3. Pa jesu javne. Najcesce su najavljene na misama, a tko zeli moze se prikljuciti navedenim listama jer se cesto radi o obavijestima za iduci dan.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.