subota, 7. studenoga 2015.

Scalfari opet napada. A iz Vatikana: šutnja [ožujak 2015.]


Već barem četvrti put dao je Franjo intervju Eugeniju Scalfariju, bojovnom bezbošcu i bivšem uredniku izrazito lijevih dnevnih novina La Reppubblica. I već četvrti put navodno je rekao Scalfariju nešto od čega se ljulja katolički svijet. U članku (prijevod moj) pod naslovom Što Franjo može reći Europi bezvjeraca postavljeno mu je pitanje o sudbini duše koja ugasne u ovom životu zbog svoje sebičnosti i pomanjkanja ljubavi prema drugima. Što će se dogoditi toj ugasloj duši? Hoće li biti kažnjena? I kako?
Franjin je odgovor jasan i nedvosmislen: nema kazne, nego, zapravo, poništenje duše. Svi ostali sudjeluju u blaženstvu življenja u Očevoj nazočnosti. Ugasle duše nemaju dijela u toj gozbi, s tjelesnom je smrću njihov vijek dovršen, i upravo je to pobuda misionarskoj Crkvi: da spašava izgubljene...

Tako Scalfari pripisuje Franji nijekanje ništa manje nego četiriju vjerskih dogmi: 1. o besmrtnosti duše, 2. o vječnoj paklenoj kazni, 3. o samoj opstojnosti pakla (jer ne bi bilo potrebe za takvim mjestom kazne ako bi duše prokletih jednostavno ugasnule) i 4. o uskrsnuću tijela na Sudnji dan.

Naš Gospodin suprotnog je mišljenja: Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi. (Mk 9,43-44) Čak i novi Katekizam Katoličke crkve, uza sve svoje liberalizatorske težnje, odbacuje krivovjerja pripisana Franji: Crkva u svom naučavanju potvrđuje opstojnost pakla i njegovu vječnost. Duše onih koji umiru u smrtnom grijehu odmah nakon smrti silaze u pakao, gdje trpe paklene muke, "vječni oganj". Glavna se paklena muka sastoji u vječnom odjeljenju od Boga, u kojemu jedinome može čovjek naći zivot i sreću, za što je stvoren i za čime teži. (1035)

Naravno, "Bergogliov tim" iz "konzervativne" katoličke blogosfere požurit će se objasniti da je papa pogrešno citiran i da Scalfari nije pouzdan intervjuist jer ne pravi bilješke ni audiosnimke. No Franjo očito ne misli tako, jer svaki od njegovih prijašnjih triju intervjua Scalfariju objavljen je u knjižnom obliku uz papino odobrenje.

I da, Franjo inače jest spominjao pakao: kao mjesto kamo će otići naraskajani mafijaši i trgovci oružjem. No, opet, Franju bije glas da proturječi samom sebi, što autor jednog smiješnog članka pokušava braniti tvrdnjom da se radi o "profinjenoj strategiji" promidžbe decentralizirane crkvene vlasti "hotimičnom devalvacijom kovanja papinskih izjava", kojom se devalvira i samo papinstvo već brojem pukih mnijenja koja Franjo razbacuje u različitim kontekstima.

S obzirom na Franjinu posebnu dostupnost Scalfariju i na prijateljstvo s njime, na istaknuti prostor u kojem je ovaj zadnji eksplozivni intervju objavljen i na to da su prijašnji Scalfarijevi prijeporni intervjui potvrđeni time što su izišli u knjižnom obliku uz papino odobrenje, Franji se ako ima ikakvu namjeru poreći pripisana mu krivovjerja otvara samo jedna mogućnost: mora osobno zanijekati Scalfarijeve navode ili dati da to učini netko ovlašten govoriti u njegovo ime. I to smjesta. U protivnom, kako primjećuju na jednom istaknutom talijanskom katoličkom blogu, "još gušće sjene okružit će papu toliko obožavanog od svjetine koliko smutljivog i sablažnjivog vjernicima". Međutim zasad se od Franje i Vatikana čuje samo šutnja. Šutnja koja kazuje vrlo mnogo.

Jamačno živimo u doba pretkazano Trećom fatimskom tajnom, i to je nedvojbeno razlog zašto je zatajen tekst koji objašnjava viziju objavljenu 2000. godine.
24. 3. 2015.
Christopher A. Ferrara
http://www.fatimaperspectives.com/sv/perspective714.asp

Broj komentara: 11:

  1. Sveti Pavao je dosta jasan u poslanici Galaćanima:
    "Postoje samo neki koji vas zbunjuju i hoće prevratiti evanđelje Kristovo. Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet! Što smo već rekli, to sad i ponavljam: navješćuje li vam tko neko evanđelje mimo onoga koje primiste, neka je proklet.
    Doista, nastojim li ovo pridobiti ljude ili Boga? Ili idem li za tim da ljudima ugodim? Kad bih sveudilj nastojao ljudima ugađati, ne bih bio Kristov sluga."

    OdgovoriIzbriši
  2. Koja je to "vizija objavljena" 2000.godine?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znači, ne zna se što točno on kaže, već se pretpostavlja da postoji?

      Izbriši
    2. http://tradikatolik.blogspot.hr/2014/12/treca-fatimska-tajna-dokument-je.html

      "U vidjeličinom dokumentu opisana je scena s ,,biskupom odjevenim u bijelo" koji skupa s mnogobrojnim kršćanima na vrhu brda umire mučeničkom smrću. "

      "O objavi Treće tajne 2000. godine postoje mnogobrojne polemike. Većina kritičara doduše ne sumnja u autentičnost dokumenta, ali oni su mišljenja da nije objavljen cijeli dokument, nego samo jedan dio. Prema najvažnijem dijelu kritika, koje je Vatikan isto tako više puta odbacio, uz objavljeni list s opisom ukazanja mora postojati još jedan list s riječima Blažene Djevice kojima je vidiocima protumačila značenje viđenja. "

      Izbriši
    3. Hvala, al taj dio sam i sam bio procitao...zato i jesam pitao dodatno. Mislio sam da se zna nesto konkretnije. Svejedno, hvala.

      Izbriši
    4. Zna se ili pretpostavlja (s razlicitim stupnjem sigurnosti) i puno vise o tom neobjavljenom dijelu trece tajne. Ako hoces, javi mi se na mail, pa cu ti poslati Soccijevu knjigu koju sam predstavio u prije navedenom postu. Ukratko, otpad od vjere i u najvisem dijelu Crkve na zemlji.

      Izbriši
    5. Toma, malo ću van teme, ali o apostaziji i otpadu po pitanju vjere u najvišem vrhu crkve zar ne piše to u Božjoj riječi kad Pavao govori o apostaziji i na drugom mjestu da će sjesti Antikrist na papino mjesto (naravno, ne mislim pri tom na današnjeg papu, ali čini mi se da tako piše, mogu izvući i citat). Kako ti tumačiš to? Voljela bih i ja ako mogu dobiti Soccijevu knjigu.
      Marija

      Izbriši
    6. Ne znam gdje sv. Pavao o tome govori?

      Ako zelite knjigu, javite se na mail.

      Izbriši
    7. Solinjanima 2, 3b-4 "jer ako prije ne dođe onaj otpad i ne otkrije se Čovjek bezakonja, Sin propasti, Protivnik, onaj koji uzdiže sebe protiv sve ga što se zove Bog ili svetinja, dotle da i u Božji hram zasjedne gradeći se Bogom...." trenutno sam ovaj citat našla
      hvala za knjigu, primila sam ju.. Bb!
      Marija

      Izbriši
  3. Ispričavam se ako nisam bio jasan - govorim o "dijelu" 3. fatimske tajne, zato je u muškome rodu... hvala.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.