petak, 6. studenoga 2015.

Gostujući autori - Hodočašće PSP 2015. i Skupština FIUV-a

Odlučio sam objaviti dva teksta u nastavku zajedno jer se bave događajima koji su se odvijali u istom gradu, Rimu, te u istom periodu, na zadnju nedjelju listopada i nekoliko dana koji su joj prethodili.

Prvi izvještaj poslao nam je Patrik koji je i ove godine sudjelovao na tradicionalističkom hodočašću Populus Summorum Pontificum koje redovito na ovom blogu spominjemo.

Drugi tekst je prijevod članka o skupštini međunarodne federacije Una Voce kojoj pripada i Društvo Benedictus.

***


I ove sam godine, od 22. do 25. listopada sudjelovao na međunarodnom hodočašću Populus Summorum Pontificum koji, u organizaciji međunarodne grupe prijatelja Tradicionalne mise Coetus Internationalis Summorum Pontificum, od 2012. godine ondje na nekoliko dana okuplja vjernike i kler privržene tom obredu.

Hodočašće je u četvrtak navečer, već tradicionalno, započelo svečanom pjevanom pontifikalnom Večernjom koja se održala u crkvi Ss. Trinita dei Pellegrini (personalna župa FSSP-a), a predvodio ju je preuzvišeni Juan Rodolfo Laise, OFM Cap, biskup-emeritus San Louisa, Argentina.

Petak je započeo krunicom (Chiesa Nuova), a program se trebao nastaviti u 15.30 Križnim putem na Palatinu, no počeo je s gotovo polusatnim kašnjenjem. Naime, na Križnom su putu trebali sudjelovati i Franjevci Bezgrješne čiji kombi policija nije htjela propustiti do Palatina pa smo tako, na žalost, bili uskraćeni za njihovu prisutnost u prvom dijelu pobožnosti. Nasreću, stigli su prije blagoslova s relikvijom Svetoga Križa kad smo mogli uživati u njihovom pjevanju.

U 18 sati Svetu je misu u crkvi Santa Maria in Campitelli celebrirao msgr. Guido Pozzo, tajnik pontifikalne komisije Ecclesia Dei, a Charpentierovu Misu H4 izvela je Schola Sainte-Cecile. Na iznenađenje svih prisutnih, netom prije Mise, u tišini je u crkvu ušetao uzoriti kardinal Brandmüller. Zaista lijepo iznenađenje!

Euharistijskim klanjanjem (San Lorenzo in Damaso) otvorili smo treći dan hodočašća i u procesiji nastavili prema Vatikanu, odn. bazilici sv. Petra gdje je u podne imala biti služena pontifikalna Misa (celebrant msgr. Laise). Moram reći kako smo ove godine bili pošteđeni neprimjerenih riječi koje smo lani iskusili od bijesnih vozača i prolaznika, no doživljaj procesije bio je narušen zbog samih vjernika. Na žalost, sve je više izgledalo kao ležerna šetnja rimskim ulicama, barem u stražnjem dijelu procesije u kojem smo se ja i kolega našli. Na čelu procesije bio je o. Jean Pateau, opat Fontgombaulta.

Hodočašće je zaključeno u nedjelju, 25. listopada, na svetkovinu Krista Kralja Misom u 11 sati koju je u Trinita dei Pellegrini celebrirao opat Pateau. Bila je izvedena Misa za pet glasova Williama Byrda za što je bio zaslužan Cantus Magnus, britanski ansambl posvećen isključivo sakralnoj glazbi. Za sve prisutne, nakon Mise bio je upriličen domjenak i druženje u župnoj dvorani.


Usporedno s hodočašćem održavala se i Generalna skupština međunarodne federacije Una Voce, pa je tako službeni program hodočašća bio obogaćen i neslužbenim dijelom. U subotu 24. listopada u 19.15 održala se pjevana večernja u predivnoj, novoj kapeli Domus Australia koju je 2010. godine posvetio, sada papa-emeritus, Benedikt XVI. Tu je večernju predvodio, ponovno na ugodno iznenađenje malobrojnih ondje okupljenih vjernika, uzoriti kardinal Pell. Valja spomenuti da je bio prisutan i uzoriti kardinal Brandmüller.

Na kraju mi još preostaje zahvaliti dragome Bogu na svim duhovnim i ostalim plodovima ovoga hodočašća. Također, nadam se da će moje kratko izvješće potaknuti još pokojeg čitatelja ovoga bloga da nam se dogodine pridruži.

***

(bivši i novi predsjednik FIUV-a)

U ponedjeljak [26.10.2015.] je završila XXII. generalna skupština udruge 'Foederatio internationalis Una voce' (FIUV) koja se okupila paralelno s IV. međunarodnim hodočašćem 'Summorum Pontificum' i poklopila sa završetkom Biskupske sinode.

Na ovogodišnjoj je Generalnoj skupštini izabrana i nova međunarodna uprava. Novi predsjednik FIUV-a je Meksikanac Felipe Alanis Suarez iz 'Una voce Mexica', koji je do sada već obnašao dužnost prvoga zamjenika predsjednika.

Generalna je skupština za novog zamjenika predsjednika izabrala Francuza Patricka Bankena iz udruge 'Una voce France'. Za novu rizničarku izabrana je Njemica Monika Rheinschmitt iz udruge 'Pro Missa Tridentina' koja je tu zadaću bila obavljala i u prijašnjim razdobljima. Tajnik FIUV-a je Španjolac Juan Manuel Rodriguez y Garcia-Cordero iz 'Una voce Seville'.

FIUV je od 2013. do 2015. vodio James Bogle od Gilmorehilla član Una voce Engleske i Walesa.

- Međunarodna udruga za promicanje tradicionalnog oblika rimskog obreda

'Una voce' nastala je 1965. iz otpora protiv liturgijske reforme koja je u Katoličku Crkvu uvedena nakon II. vatikanskog koncila. Organizacije različitih zemalja okupile su se u međunarodnu federaciju. Kako FIUV, tako i organizacije članice, zauzimaju se za ponovno uvođenje i za njegovanje tradicionalnog oblika rimske liturgije te za njegovanje gregorijanskoga korala u svetoj liturgiji.

'Pro Missa Tridentina' je laički pokret koji nastoji davati potporu skupinama vjernika iz biskupija njemačkoga govornog područja za osnivanje novih mjesta za mise u tradicionalnom obliku.

Dvaput godišnje izdaje 'Dominus vobiscum'- časopis dostojan preporuke koji donosi aktualnosti o provedbi motuproprija 'Summorum Pontificum', a usto se bavi i temeljnim pitanjima liturgije i katoličke vjere.

Članovi FIUV-a su Pro Missa Tridentina kao i Una voce Deutschland te Una voce Austria.

http://www.katholisches.info/?p=52257

Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.